kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

TAPETDIAMANT-SÅ HÄR VIKER DU DEN!

Hanna Wendelbo

Origami-tapetdiamant-HannaWendelbo.jpg

Det finns så himla mycket roligt att pyssla med när det gäller tapeter! Dessa tapetdiamanter gör sig extrabra så här års då de kan bli riktigt fina som julkulor i granen. De är relativt enkla att göra och har man väl fått in viken så går det fort att tillverka många. Här beskriver jag i steg för steg hur man viker dessa tapetdiamanter.

tapetdiamanter-origami

Om du har rester kvar från en tapetsering eller har beställt på tok för många A4-prover av tapeter så är detta ett perfekt pyssel som verkligen blir så fint! Samtliga tapeter som syns här är tapetdesign som jag har ritat och färgsatt för Midbec Tapeter. Vill du beställa A4-prover gör du det enkelt HÄR.

Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-1.jpg
Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-2.jpg

DU BEHÖVER:

  • 2 st kvadratiska tapetbitar, här har jag använt mig av bitar som är 20x20 cm stora till den större modellen och 15X15 cm till den mindre modellen.

  • Linjal och blyerts (om du behöver mäta upp dina kvadratiska tapetbitar)

  • Sax

  • Starkt lim som fäster bra mot tapet

  • Jag använder mig även av ett falsben till vikningarna, men det måste du inte ha

Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-3.jpg
Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-4.jpg

STEG 1:

Vik din kvadratiska tapetbit på diagonalerna så som blyertsstrecken visar ovan. Du måste inte rita först med blyerts, det har jag bara gjort här för att vara extra tydlig.

Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-5.jpg

STEG 2:

Vik den kvadratiska tapetbiten tvärsöver så att det bildas ytterligare ett kors i viken.

Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-6.jpg
Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-7.jpg

STEG 3:

För att få ytterligare ett vik mellan det diagonala, horisontella och vertikala viket, vik in det diagonal viket mot det vertikala och upprepa på samtliga fyra ställen. När du viker ut din tapetbit så har du nu som en solfjäder av vikningar strålande ut från mitten (se bild ovan).

Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-8.jpg

STEG 4:

Klipp av hörnen på de diagonal spetsarna på tapetbiten så som jag visar ovan. Var noggrann med att klippa från en vikning till den andra.

Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-11.jpg
Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-9.jpg

STEG 5:

Vik ihop tapetbiten som ett parasoll som på bilden ovan. Varannat vik ska gå in och vartannat ut.

Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-12.jpg
Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-13.jpg

STEG 6:

Platta ut tapetbiten och vik på mitten. Vik sedan upp varje liten flik från det långa viket så att den nedre kanten hamnar i linje med det nästliggande långa viket. Se bilden ovan. Upprepa detta på samtliga ställen så att det bildas som små trekanter i nederkant runt hela tapetbiten.

Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-15.jpg

STEG 7:

Vik in de senaste små trekanterna du vek mot mitten.

Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-16.jpg
Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-18.jpg

STEG 8:

Upprepa dessa vik runt hela formen så att den ser ut som ovan. Upprepa samtliga steg på din andra tapetbit.

Stryk lim på de nedre invikta trekanterna och pressa ihop med motsvarande på den andra vikta formen. Jag använder RX lim och fixerar formen genom att hålla den fast med händerna.

Om man vill kan man fästa en tråd genom toppen med en nål och sedan hänga upp. Använder man fiskelina som jag har gjort här servett nästan ut som om tapetdiamanten svävar i luften.

TIPS: Vill du att din tapetdiamant ska se mer arbetad ut, gör ett hål i toppen innan du limmar ihop formerna och trä igenom ett tunt sidenband. Extra fint blir det om man trär på en liten nätt träpärla efteråt. Superfint att hänga upp och dekorera granen med.

Origami-tapet-diamant-HannaWendelbo-20.jpg

Tapeterna på bilden heter från överst beige Viktor, grön Viktor, gul Wilma och beige Pirum, samtliga ingår i kollektionen Ängås som jag har designat för Midbec tapeter. Anledningen till att jag gjorde dessa tapetdiamanter var att jag ville ha in ett svävande element till kransen som är mitt bidrag till julens utställning med Trädgårdsföreningen. Själva stommen är flätad av kaprifol och sedan dekorerad med blommor som jag har odlat i trädgården och sedan torkat. Mer av kransen ska jag visa den 16 december då min krans presenteras i den digitala adventskalendern. Vill du kika på kransen redan nu så finns den exponerad i skyltfönsterna hos Turistbyrån i centrala Göteborg precis vid Kopparmärra tillsammans med de andra 23 kransarna.

krans-2.jpg

Jag hoppas att du gillade det här blogginlägget och hjälper mig med att klicka i “LIke” nedan så jag vet vad jag ska skriva mer om. Om du gör en egen tapetdiamant så är det superkul om du delar med dig på sociala medier och märker med hashtaggen #tapetdiamant", allt blir liksom roligare om man känner att man gör det tillsammans!

Vill du ha tips på mer julpyssel med tapet så KLICKA in här för mer tapetinspiration!

Ta hand om dig!

// Hanna

MINA BÄSTA DAHLIOR 2020

Hanna Wendelbo

Dahlia_HannaWendelbo-31.jpg

I kalendern står det oktober, och frosten har börjat göra små påhälsningar i trädgården. Men medan dahliorna prunkade som härligast tog jag tillfället i akt och inventerade årets bästa dahlior. Oj, så många favoriter i år! De viktigaste kriterierna för mig för att det ska vara en odlingsvärd dahlia är att knölen blommar rikligt, i en färg jag gillar och långa stjälkar som gör sig bra i buketter.

Dahlia_HannaWendelbo-38.jpg

I våras gjorde jag en helt ny rabatt, rakt i gräsmattan där jag bara planterade dahlior. Det blev verkligen ett lyckokast att odla dahlior på denna plats i skydd från blåst och med riktigt många soltimmar. Jag byggde bädden av pimpsten, biokol och P-jord, dessutom gödslade jag den med kogödsel på säck någon vecka innan de förodlade dahliorna hamnade i bädden. Jag har under säsongen givetvis kämpat med både mördarsniglar och tvestjärtar, men med hjälp av fällor har det funkat fantastiskt bra att odla här.

Under säsongen har jag gödslat med hönsgödsel på säck, men nästa år ska jag testa att gödsla med det mina trädgårdshöns delar med sig av.

Jag har väldigt många dahliaknölar så det är bara en bråkdel av dahliorna som fick plats i den här bädden. Många dahlior får bo tillsammans med andra blommor, både perenner och ettåringar i andra blomsterbäddar runt om i trädgården. Men just den här rabatten ville jag skulle vara som ett blickfång och planerade noga för vilka sorter som skulle finnas just här. Och jag måste säga att jag blev så nöjd med den samling av dahlior som fick samsas här!

I detta blogginlägg berättar jag lite om några av årets favoritdahlior, inte nödvändigtvis alla har växt i just den här rabatten. Det där med färgåtergivning är också svårt, den kvällen jag fotade mina dahlior brann himlen i ett mjukt rosa ljus och regnet hängde i luften. Googla namnet på dahliorna för att få flera olika bilder på samma sort om du är ute efter en helt specifik kulör till dina odlingar.

Pompondahlia Snowflake

Pompondahlia Snowflake

Jag år oerhört förtjust i de små pompondahliorna som är som små bollar i rabatten. Den här vita, Snowflake, har ganska korta stjälkar, men är helt ljuvlig att använda i mindre buketter och arrangemang.

Láncresse, vit dekorativ dahlia

Láncresse, vit dekorativ dahlia

Den vita dekorativa dahlian l’ancresse har varit helt fantastiskt i år. Den har blommat rikligt på långa stadiga stjälkar. Blomman är dessutom helt lagom för stjälken och den står mycket fint i buketter. I slutet på säsongen har jag märkt att vissa av blommorna får en svagt rosatonad mitt, och det är så vackert! Producerat massvis med blommor!

Stolze von Berlin

Stolze von Berlin

Den rosa bolldahlian Stolze von Berlin har en perfekt rosa ton, men har dessvärre i år haft lite för klena stjälkar. Den är lite lägre än de andra plantorna, så jag tror inte att den fick helt perfekta omständigheter för att utvecklas på bästa sätt. Nästa år ska den få lite bättre plats för sig själv där den får mer sol på sig.

Jowey Mirella

Jowey Mirella

För att få djupet i färgskalan i rabatten ville jag har en riktigt mörkröd dahlia. Jowey Mirella, som är en bolldahlia, men där varje lite blad längst ut har som ett litet snitt i sig har varit helt underbar. Flera gånger har jag trott att en ny sort har dykt upp när lila blommor har kommit, men jag antar att den ser ut så innan den helt har mognat.

Jowey Linda

Jowey Linda

Jag är som det märks väldigt förtjust i de dahlior som börjar med Jowey i sitt namn, borde ta reda på vem eller vad denna Jowey är. Men Jowey Linda, bolldahlian med aprikos-orange blommor på mörka stjälkar har även den blivit en favorit i år. Under högsäsong blir den mer aprikos-orange men nu senare på säsongen blir blommora lite mer gula. Ljuvliga oavsett!

Jomanda

Jomanda

Jomanda

Jomanda

Det har under säsong varit otroligt svårt att skilja blommorna från Jomanda, Cornel Bronze och Jowey Linda från varandra, Plantorna väver liksom in i varandra i rabatten, turligt nog har jag märkt upp varje knöl så att jag ska veta med säkerhet vilken det är. Jomanda är även den underbar, bolldahlian har en rost-orange kulör och växer på långa mörka stjälkar. Har varit mycket produktiv här hos mig i år.

Här har jag valt ut blommor från både Jomanda och Jowey Linda för att visa hur förvillande lika de kan vara.

Här har jag valt ut blommor från både Jomanda och Jowey Linda för att visa hur förvillande lika de kan vara.

Orange Fubuki

Orange Fubuki

Orange Fubuki sägs vara en kaktusdahlia, men jag tycker nog mer att det känns som en dekorativ dahlia i lagom storlek för buketter. Den har faktiskt varit helt fantastisk med sina orange blommor som kan skifta i både rött, lila och lite gult.

Jowey Winnie

Jowey Winnie

Jowey Winnie var förra årets absoluta favorit och ja, den vill jag inte vara utan! Blommorna är rosa/varmlila och skiftar senare i lite gult. Det är ett otroligt djup i den här dahlian och den är verkligen en trotjänare i buketter.

Dahliafång plockat i oktober. Kombinerad med rosenskära och luktärt.

Dahliafång plockat i oktober. Kombinerad med rosenskära och luktärt.

Ingen dahliarabatt är dock fulländad utan att några riktiga primadonnor tar plats. Cafe Au Lait är självklar, med sina mildaprikosa blommor. Årets verkliga favorit har varit Penhill Watermelon, som just påminner om färgen på en riktigt mogen härlig vattenmelon. Nackdelen med dessa underbara tallriksdahlior är att de inte håller lika länge i vasen som bolldahliorna gör.

Penhill Watermelon

Penhill Watermelon

Dahlior_HannaWendelbo-5.jpg
Jowe Winnie

Jowe Winnie

Jowey Linda

Jowey Linda

Den vita stora dahlia är Snowstorm, den blektrosa är Cafe Au lait och den mjukt terracotta färgade är Penhill Watermelon.

Den vita stora dahlia är Snowstorm, den blektrosa är Cafe Au lait och den mjukt terracotta färgade är Penhill Watermelon.

När ska man gräva upp sina dahliaknölar då?

Jo, jag väntar tills det har varit ett par nätter med frost och plantan ligger som en grönt spöke av slajm. Då grepar jag försiktigt upp dem ur jorden, jag håller noga kolla på alla namnlappar som är fästa längst ner vid stammarna. De vill jag verkligen inte att ska komma bort.

Dahlior_HannaWendelbo-1.jpg

Jag låter sedan knölarna ligga och torka ett par dagar, oftast funkar det fint i växthuset om inte nätter blir för kalla, eller så tar jag in dem inomhus och lägger på tidningspapper. Jag skakar av den värsta jorden, men tvättar inte på något sätt dem rena, upplever att jorden hjälper till att hålla kvar fukten i knölen. Om jag har många knölar av samma sort samlar jag dem i plastback, med genomsläppliga hål i, bottnar först med tidningspapper och fyller upp med träull som håller knölarna i schack. Om jag bara har en knöl av en sort så lägger jag den i en köksavfallpåse. Samtliga knölar sveps sedan mycket slarvigt in i plast (det får inte bli för tätt, då möglar dahliaknölarna) och sveper om en filt. Jag förvarar mina dahliaknölar i vårt ouppvärmda förråd så minustemperaturer är farliga där, men oftast går det mycket bra att vinterförvara så här.

Dahlia_HannaWendelbo-9.jpg

Vill du veta mer om hur jag gör när jag väcker mina dahlior på våren så klicka in HÄR.

Hoppas att detta blogginlägg kan vara dig till hjälp när det snart att börja planera upp nästa års härliga odlingar! Klicka gärna i en “like” nedan om du gillar

Ha det fint!

// Hanna

PALETTBLAD OCH ANDRA HÄRLIGA KRUKVÄXTER INOMHUS

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Palettblad_HannaWendelbo.jpg

Det står oktober i min almanacka och även om hösten är mild och god så är det inte utan att jag med längtan börjar boa in mig inomhus.  Jag älskar varje ny säsong som kommer och välkomnar med öppen famn. Trädgården går så sakta in i sin vila och jag gör fint i fönsterkarmen inomhus och pysslar om mina palettblad och andra krukväxter.

Krukväxter_HannaWendelbo-1.jpg

Under sommaren har de flesta av mina palettblad fått bo i växthuset eller utomhus i krukor. De har växt sig stora, fina och buskiga. Men när temperaturen börjar krypa ner under 10 grader är palettbladen inte lika glada längre och får komma in inomhus. Men innan de får flytta in i huset ger jag dem en ordentlig översyn. Jag bjuder in till ett växtspa! Blomstänglar klipper jag av för att de inte ska ta onödig näring från bladverket som jag vill ska var så friskt och frodigt det bara går. Dessutom tycker jag inte att blommorna  är speciellt snygga.

Krukväxter_HannaWendelbo-7.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-8.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-4.jpg

Jag tar upp palettbladet ur sin kruka och ser över rotsystem. De flesta har växt så otroligt mycket i sommar att de får en ny lite större kruka och jag planterar ner dem i ny härlig P-jord från Hasselfors Garden. P-jorden är en favorit i mitt odlande, den funkar till så många olika användningsområden att jag alltid har minst en säck hemma. P-jorden, som är förkortning för planteringsjord av yrkeskvalité, är en mörk och fukthållande jord. Jag använder den till frösådder och sticklingar. Och när jag planterar växter utomhus i bäddar eller rabatter är P-jorden mitt pålitliga grundmaterial. Jorden är gödslad från början vilket gör att jag inte behöver passa på mina plantor så mycket när de hamnat med rötterna i detta.

När plantorna har planterats i en ny aningen större kruka med ny härlig jord om rötterna, ansar jag dem en aning och vattnar och sedan får de flytta in på mitt fönsterbräde.

Krukväxter_HannaWendelbo-28.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-15.jpg

Under sommaren är ljuset väldigt starkt i dessa fönster och det är svårt att skydda växterna mot värmen som kan bli här, det är inte alla krukväxter som klarar detta utsatta läge, men palettbladen är tacksamma för de visar tydligt med slokande blad om de behöver vatten. Placerar man palettblad i ett så här ljust läge blir bladens kulör lysande och intensiva. Just nu har jag två olika sorters palettblad, China Rose som har cerise bladverk och Wall Street som har mer orange/roströda blad. Just när det gäller krukväxter är jag väldigt förtjust i växter som har ett vackert och spännande bladverk, det kan vara att de har en vacker teckning eller en härlig och intressant yta.

Palettblad China Rose

Palettblad China Rose

Palettblad Wall Street

Palettblad Wall Street

Jag har många olika små plantor på gång i olika stadier. Det är väldigt lätt att ta egna sticklingar av tex gullranka, doftpelargon eller palettblad. Allra enklast är att klippa av en topp av moderplantan och sedan sticka ner den i en liten plastkruka fylld med P-jord, mer om det kan du läsa i detta blogginlägg. Ganska fort blir det en egen liten planta, men se till så att jorden inte torkar ut när den håller på och utvecklar rötter.

Gullrankan trivs egentligen inte helt bra i det här mycket ljusa fönstret, den vill helst stå ljust, men inte i direkt solljus. Därför har jag flera små nya plantor på tillväxt på gång för att kunna ersätta när det behövs.

Gullrankor på tillväxt

Gullrankor på tillväxt

Krukväxter_HannaWendelbo-23.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-37.jpg

Jag älskar att inreda med krukväxter, när man lägger till det där organiska uttrycket som man får av plantor så faller resten av inredningen på plats tycker jag. På soffbordet står numera en Begonia rex-hybrid, den trivs så här lite längre in i rummet. På vintern vill den gärna stå lite svalare. Jorden får gärna torka upp mellan gångerna, och den brukar visa när den vill ha vatten genom att bladen börjar sloka en aning. I sällskap står även en Caladium med oerhört vackra blad. Den vill däremot inte torka ut utan den får jag passa på med vattningen. Detsamma gäller gullrankan som gör dem sällskap.  Så här års när vi är på väg in i den lite mörkare årstiden så drar jag ner på näringen och gör ett uppehåll till ljuset vänder tillbaka i mars.

Begonia Rex-hybrid har otroligt vackra blad.

Begonia Rex-hybrid har otroligt vackra blad.

Begonia, caladium och gullranka

Begonia, caladium och gullranka

Caladium

Caladium

Jag tycker om att pyssla med mina krukväxter nu när utomhusarbetet inte är lika aktuellt. Att varje dag ta mig en liten stund med att plocka bort trista blad och vattna om det behövs, kanske nynna en liten melodi för mina plantor tycker jag är härligt och ett kärt nöje. Hoppas att du ska känna dig inspirerad till att göra det samma! 

Det är inte bara växterna som trivs här i ljuset.

Det är inte bara växterna som trivs här i ljuset.

Stellas favoritplats nummer 1.

Stellas favoritplats nummer 1.

Jag hoppas att du gillade det här blogginlägget, och om så är fallet får du gärna klicka i en “Like” nedan så vet jag vad jag ska skriva mer om!

Kram

// Hanna