kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

PALETTBLAD OCH ANDRA HÄRLIGA KRUKVÄXTER INOMHUS

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Palettblad_HannaWendelbo.jpg

Det står oktober i min almanacka och även om hösten är mild och god så är det inte utan att jag med längtan börjar boa in mig inomhus.  Jag älskar varje ny säsong som kommer och välkomnar med öppen famn. Trädgården går så sakta in i sin vila och jag gör fint i fönsterkarmen inomhus och pysslar om mina palettblad och andra krukväxter.

Krukväxter_HannaWendelbo-1.jpg

Under sommaren har de flesta av mina palettblad fått bo i växthuset eller utomhus i krukor. De har växt sig stora, fina och buskiga. Men när temperaturen börjar krypa ner under 10 grader är palettbladen inte lika glada längre och får komma in inomhus. Men innan de får flytta in i huset ger jag dem en ordentlig översyn. Jag bjuder in till ett växtspa! Blomstänglar klipper jag av för att de inte ska ta onödig näring från bladverket som jag vill ska var så friskt och frodigt det bara går. Dessutom tycker jag inte att blommorna  är speciellt snygga.

Krukväxter_HannaWendelbo-7.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-8.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-4.jpg

Jag tar upp palettbladet ur sin kruka och ser över rotsystem. De flesta har växt så otroligt mycket i sommar att de får en ny lite större kruka och jag planterar ner dem i ny härlig P-jord från Hasselfors Garden. P-jorden är en favorit i mitt odlande, den funkar till så många olika användningsområden att jag alltid har minst en säck hemma. P-jorden, som är förkortning för planteringsjord av yrkeskvalité, är en mörk och fukthållande jord. Jag använder den till frösådder och sticklingar. Och när jag planterar växter utomhus i bäddar eller rabatter är P-jorden mitt pålitliga grundmaterial. Jorden är gödslad från början vilket gör att jag inte behöver passa på mina plantor så mycket när de hamnat med rötterna i detta.

När plantorna har planterats i en ny aningen större kruka med ny härlig jord om rötterna, ansar jag dem en aning och vattnar och sedan får de flytta in på mitt fönsterbräde.

Krukväxter_HannaWendelbo-28.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-15.jpg

Under sommaren är ljuset väldigt starkt i dessa fönster och det är svårt att skydda växterna mot värmen som kan bli här, det är inte alla krukväxter som klarar detta utsatta läge, men palettbladen är tacksamma för de visar tydligt med slokande blad om de behöver vatten. Placerar man palettblad i ett så här ljust läge blir bladens kulör lysande och intensiva. Just nu har jag två olika sorters palettblad, China Rose som har cerise bladverk och Wall Street som har mer orange/roströda blad. Just när det gäller krukväxter är jag väldigt förtjust i växter som har ett vackert och spännande bladverk, det kan vara att de har en vacker teckning eller en härlig och intressant yta.

Palettblad China Rose

Palettblad China Rose

Palettblad Wall Street

Palettblad Wall Street

Jag har många olika små plantor på gång i olika stadier. Det är väldigt lätt att ta egna sticklingar av tex gullranka, doftpelargon eller palettblad. Allra enklast är att klippa av en topp av moderplantan och sedan sticka ner den i en liten plastkruka fylld med P-jord, mer om det kan du läsa i detta blogginlägg. Ganska fort blir det en egen liten planta, men se till så att jorden inte torkar ut när den håller på och utvecklar rötter.

Gullrankan trivs egentligen inte helt bra i det här mycket ljusa fönstret, den vill helst stå ljust, men inte i direkt solljus. Därför har jag flera små nya plantor på tillväxt på gång för att kunna ersätta när det behövs.

Gullrankor på tillväxt

Gullrankor på tillväxt

Krukväxter_HannaWendelbo-23.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-37.jpg

Jag älskar att inreda med krukväxter, när man lägger till det där organiska uttrycket som man får av plantor så faller resten av inredningen på plats tycker jag. På soffbordet står numera en Begonia rex-hybrid, den trivs så här lite längre in i rummet. På vintern vill den gärna stå lite svalare. Jorden får gärna torka upp mellan gångerna, och den brukar visa när den vill ha vatten genom att bladen börjar sloka en aning. I sällskap står även en Caladium med oerhört vackra blad. Den vill däremot inte torka ut utan den får jag passa på med vattningen. Detsamma gäller gullrankan som gör dem sällskap.  Så här års när vi är på väg in i den lite mörkare årstiden så drar jag ner på näringen och gör ett uppehåll till ljuset vänder tillbaka i mars.

Begonia Rex-hybrid har otroligt vackra blad.

Begonia Rex-hybrid har otroligt vackra blad.

Begonia, caladium och gullranka

Begonia, caladium och gullranka

Caladium

Caladium

Jag tycker om att pyssla med mina krukväxter nu när utomhusarbetet inte är lika aktuellt. Att varje dag ta mig en liten stund med att plocka bort trista blad och vattna om det behövs, kanske nynna en liten melodi för mina plantor tycker jag är härligt och ett kärt nöje. Hoppas att du ska känna dig inspirerad till att göra det samma! 

Det är inte bara växterna som trivs här i ljuset.

Det är inte bara växterna som trivs här i ljuset.

Stellas favoritplats nummer 1.

Stellas favoritplats nummer 1.

Jag hoppas att du gillade det här blogginlägget, och om så är fallet får du gärna klicka i en “Like” nedan så vet jag vad jag ska skriva mer om!

Kram

// Hanna