kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till hanna@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

BLOMSTERKAKOR- SÅ HÄR ENKELT BAKAR DU DEM!

Hanna Wendelbo

Blomsterkakor_HannaWendelbo-3.jpg

Blomsterkakor, hur vackra som helst och så enkla att baka! Sommar sol och semester, klart man vill njuta av kaffe och kaka i syrenbersåns svala skugga. Här kommer receptet som gör att du, med vissa förberedelser kan svänga ihop dessa dekorativa godsaker på mindre än 30 minuter!

Blomsterkakor_HannaWendelbo-4.jpg

Jag har ett tag experimenterat med att baka blomsterkakor för att få dem så vackra och goda som bara möjligt är, och nu har jag hittat bästa receptet och metoden och vill så klart dela med mig.

RECEPT FÖR 10 BLOMSTERKAKOR
Ingredienser:

 • 100 gram smör

 • 1/2 tsk vanlijsocker

 • 1/2 dl strösocker

 • 2 dl vetemjöl

 • 1 litet äggs äggvita till pensling av kakorna

 • 10 st pressade ekologiska ätbara blommor. Här har jag använt egenodlade penséer, men det går även bra med blad från ringblomma eller blåklint tex.

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.

 2. Rör ihop degen med smör, vaniljsocker, strösocker och vetemjöl, arbeta i hop till en smidig sammanhållen deg. Kavla ut degen på mjölat bakbord och tryck ut runda kakor med en form eller öppningen på ett glas.

 3. Lyft över kakorna på en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla på ett tunt lager av den uppvispade äggvitan. Pressa försiktigt fast den torkade och pressade blomman i kakan. Pensla ytterligare ett tunt lager med äggvitan över blomman.

 4. Grädda mitt i ugnen i ca 8-9 minuter, håll ordentlig koll så att kakorna så de får lite färg på kanterna men inte för mycket. Blomman får inte bli bränd.

 5. Låt kakorna svalna på ett galler. Pudra över ett tunt puder av florsocker innan servering.

Blomsterkakor_HannaWendelbo-13.jpg

Jag har testat att baka dessa kakor på olika sätt och absolut finast blir det om man använder pressade blommor. Jag plockar min egenodlade penséer och fyller växtpressen med dem. Efter ca 14 dagar är blommorna färdiga och är då papperstunna men fortfarande med alla färger bevarade. Så vackra att använda till alla olika sorters pyssel! I min bok Hannas Blomsterpill & Mönsterlek visar jag fler fina saker man kan göra med pressade penséer och andra blommor om du vill ha fler tips. Signerade ex av boken (med pressade penséer gömda mellan bladen) köper du HÄR i min webbshop.

Blomsterkakor_HannaWendelbo-14.jpg
Blomsterkakor_HannaWendelbo-6.jpg
Blomsterkakor_HannaWendelbo-10.jpg

En blomsterkaka till kaffet kanske? Kan säga att dessa kakor hade försvinnande åtgång från sitt fat. Fick hejda många små fingrar som gärna ville ta flera! Om man har riktigt bråttom kan man använda sig av färska blommor, det blir fortfarande kakor och smaken är det inget fel på. Men vill du ha dem så perfekta som möjligt så vill jag ändå rekommendera dig att göra dem så här!

Blomsterkakor_HannaWendelbo-12.jpg
Blomsterkakor_HannaWendelbo-2.jpg
Blomsterkakor_HannaWendelbo-7.jpg

Hoppas att du blev sugen på att baka en liten kaka till kaffet. Det är härligt att ge sig tid till de små projekten när man är sommarledig, eller hur? Passa på att njuta lite extra!

// kram Hanna

P.S Om du tycker det är kul att jag delar med mig av mitt recept på blomsterkakor får du gärna klicka i “like” nedan, då får jag en fingervisning om vad du tycker om att läsa om här på bloggen och kan göra mer av det! D.S

MINA 3 BÄSTA TIPS FÖR SOMMARFIN TRÄDGÅRD

Hanna Wendelbo

Presenteras i samarbete med Hasselfors Garden

Hasselfors_sommarblomster_hannaWendelbo-2.jpg

Veckan efter midsommar och det är dags att verkligen börja tänka på semester och ledighet. När jag är ledig vill jag gärna spendera mycket tid i min trädgård, men utan att jobba för mycket i den. Mest vill jag bara njuta av allt det härliga. Genom åren har jag utarbetat tre quickfix som får min trädgård att se sommarhärlig ut utan att jag förtar mig alldeles när jag egentligen bara vill ligga och lata mig och njuta. Här bjussar jag på dem, för visst vill du också ha en härlig trädgård men vara lite lat ändå?

Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-17.jpg

PLANTERA SOMMARBLOMMOR I KRUKA

Jag har en stor trädgård, men närmast huset har jag en vidsträckt altan som jag vill fixa iordning inför semestern och göra den mysig och inbjudande. Och bästa och enklaste sättet att få till det är att duka upp med ett buffébord av blommor i krukor. Jag föredrar att plantera en sorts växt per kruka eller hålla mig till samma färgskala i varje enskild kruka, på så sätt kan jag flytta runt dem och skapa nya kompositioner och blomsteröar som passar under sommaren. De flesta penséer har blommat över och det är dags att ersätta med petunia, lobelia, verbena och tagetes. Åh, denna ljuvliga tid när både värme och ljus hjälper till så att allt växer och utvecklar sig!

Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-2.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-1.jpg

När jag planterar sommarblomster i krukor finns det vissa trix att ta till så att blommorna håller sig fina under hela sommaren och till och med långt in på höstkanten.

Gör så här:

 1. Välj stora krukor hellre än små. Med en stor jordvolym i krukan behöver du inte vattna lika ofta och du kan mata på med mycket av den bra jorden. Om det inte redan finns hål i botten på krukan så gör ett litet hål i botten eller nära kanten nederst på krukan. Hålen ser ut att överskottsvatten inte blir stående i krukan.

 2. I krukan lägger jag odlingsväv dubbelvikt och fyller på med lecakulor. Sedan viker jag ihop paketet med inpackade lecakulor och knyter om med ett band och vänder på paketet. Med lecakulor i botten behöver man inte vara otrolig för att man övervattnar och att rötterna kommer stå och ruttna bort om sommaren blir regnig. Dessutom ger man rötterna en chans att utvecklas med god luftighet. Lecakulor är dyra, men på detta sätt kan man återanvända paketet år efter år, fiffigt eller hur?

 3. För att sommarblommorna ska få bästa möjlighet att utvecklas och må bra använder jag Hasselfors U-jord. Denna jord är helt outstanding, jag har använt den i många år när jag odlar i krukor och kan inte tänka mig att byta till något annat. Jorden är anpassad både i struktur och näring för att blommorna ska leverera sitt bästa under hela säsongen. Och det bästa är att jag bara behöver hålla lite koll så att inte jorden torkar ut, men faktiskt så hjälper U-jorden även till att hålla kvar fukten i krukan.

 4. Jag planterar växterna i krukan och ser till så att jord täcker hela plantans rötter och vattnar på ordentligt. I början kan det se lite glest ut, men efter bara någon vecka har det växt ihop fantastiskt fint i krukan. Och efter ytterligare några veckor har du krukor som prunkar utöver det vanliga! Det är verkligen en sann lycka att ha krukor fulla med blomster som man kan flytta runt till där man behöver dem bäst!

Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-4.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-6.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-7.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-9.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-15.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-16.jpg

KANTSKÄR RABATTERNA

Det här tipset är så genialiskt att jag nästan inte vill avslöja det! En rufsig trädgård, som den kan vara efter att man jobbat in i det sista för att kunna ta semester eller kanske är det så din trädgård ser ut när du kommer ut till ditt lantställe. Jag säger, ta fram din kantskärare och lägg någon timme på att skära alla kanter till rabatterna. Jag kan garantera att det kommer se så prydligt ut efter denna manöver. Rena kanter gör att rufset innanför ser riktigt härligt ut.

När jag ändå är igång och kantskär, brukar jag ta det värsta ogräset och slänga på ett par givor (=nävar) av hönsgödsel. Toppen är om man kan parera det med att det kommer någon dag med regn, annars får man ta och rafsa ner det i jorden och vattna på. Numera tycker jag att doften av hönsbajs är riktigt härlig, för jag vet hur gott det gör för mina blommor!

Sommarblommorna växer kraftig och behöver mycket näring under deras korta säsong. Oftast när det ser skralt ut i rabatterna så är det just näringen som är slut. Så här års matar jag på med Hasselfors Hönsgödsel på de flesta blomster och kanske lite extra på luktärerna. De älskar det och har precis börjat blomma. Lycka!

Hasselfors har hönsgödsel även i smarta 3 och 15 liters förpackningar om man inte gör av med 40 liter (vilket jag gör till min stora trädgård). De mindre förpackningar är perfekt om du tex odlar luktärter i kruka på din balkong!

Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-21.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-19.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-12.jpg
Före kantskärning

Före kantskärning

Efter kantskärning

Efter kantskärning

Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-18.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-13.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-14.jpg

PLOCKA SOMMARBLOMMOR

Alla ettåriga sommarblommor mår bra av att plockas. De ettåriga sommarblommorna, anuellerna, överlever år efter år genom att sätta blommor som sedan går upp i frön. När de väl har gjort tillräckligt många frön så slutar de att blomma, de har säkrat sin överlevnad. Men om man plockar sommarfloret så kommer ännu fler blommor till min och alla bins lycka! Bäst är att skörda varje morgon medan daggen ligger och att göra skarpa snitt så att blomman kan ta upp vatten i vasen inomhus.

Hasselfors_sommarblomster_hannaWendelbo-7.jpg
Hasselfors_sommarblomster_hannaWendelbo-5.jpg
Hasselfors_sommarblomster_hannaWendelbo-6.jpg
Hasselfors_sommarblomster_hannaWendelbo-8.jpg
Hasselfors_sommarblomster_hannaWendelbo-10.jpg

Det finns ingen starkare känsla av härlighet än att mötas av färska sommarblomster i varje rum. Det blir som om trägården flyttar in inomhus och jag njuter i fulla drag av den ljusa årstiden och lata kravlösa dagar.

Jag har i flera år använt Hasselfors produkter i min trädgård och är så glad och stolt för detta samarbete. Detta är produkter som får min trädgård att prunka och blomstra, vilket gör mig så ofantligt lycklig. Om du känner att detta var bra tips som även du kan ha nytta av får du gärna klicka i det lilla hjärtat här nedan, jag vill ju gärna fortsätta tipsa om saker som du kan ha glädje av!

Må gott!

// Hanna

SOMMARKLÄNNINGAR I SAMARBETE MED PROVRUMMET

Hanna Wendelbo

SAMTLIGA BILDER FOTOGRAF NATALIE GREPPI

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-24.jpg

Att rita kläder har varit min dröm sedan jag var liten flicka och draperade mig i mormors blommiga gardiner i ett sovrum som badade i solljus. Jag fantiserade ihop tygstycket till underbara blommiga klänningar och såg framför mig hur vackert tyget skulle dansa runt kroppen. Med denna barndomsfantasi på näthinnan tog jag mig an klädkollektionen i samarbetet med Provrummet.

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-25.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-26.jpg

Inspirationen till de två tygmönsterna kommer från alla de blommor jag odlar i min trädgård. Ständigt lockar trädgårdens blommor till att rita nya mönster och när jag äntligen fick chans att rita mönster till de mest perfekta sommarklänningarna fick jag genast upp bilder på närhinnan om hur de skulle se ut.

Kollektionen består av totalt 8 plagg. Tre klänningar och en blus i vardera två olika färgställningar. Dessutom är det två olika kvalitéer vi har tryckt tygerna på, den ena är vävd och den andra i jersey, men med det gemensamt att det är ÖKOTEX-certifierad viskos. Samtliga val vi har gjort i denna kollektion är med ett hållbarhetstänk i åtanke.

Det kändes naturligt att börja måla blommor i akvarell och sedan sätta samman dem till en vacker textil. Det första mönstret Cosmea landade på en vävd viskos med ett mjukt fall, perfekt för skjortklänning och blus. Min inre vision var att mönstret som dekoreras av rosenskära och blåklint ska vara som en kamouflage-klänning i min trädgård. När jag går ut i denna klänning i min trädgård blir jag dold för världen och kan gömma mig här i ett blommande hav i flera timmar. Skjortklänningen har även den fantastiska detaljen med gömda fickor, något jag verkligen bara älskar!

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-16.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-19.jpg

Cosmea-mönstret finns även i en blå färgställning, botten är svagt cremfärgad och blommorna är i en härlig koboltblå ton. Den vävda viskosen med det fantastiska fallet gör sig så makalöst fint i skjortklänningen. Kjolen har ordentligt med vidd, utan att bli för mycket och ärmen är skönt trekvarts. Jag är så glad för denna modell och hoppas att du med ska gilla den! Textilen har så vackert tryck så man kan riktigt se varenda penseldrag som har modellerat fram blommorna.

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-18.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-29.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-32.jpg

Även blusen är sydd i detta tygmönster och kommer därmed i både rosa och blått. Modellen är så pass lång att den går fint att stoppa in i linningen eller ha löst hängande. Ärmen avslutas med en liten volang och v-ringningen gör den otroligt enkel att bära. Fin till både jeans eller kjol!

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-28.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-15.jpg

Det andra mönstret ”Floral Tolie” landade på en mjuk vävd ökotex-certiferad viskos trikå med någon procent uppmaning av elastan för passformens skull. Här har jag avbildat trädgårdens blommor som en linjeteckning i tusch, och möjligen att man an känna ett visst släktskap med tapetmönster i denna design?

Jag gillar verkligen att måla med tusch på detta sätt, linjerna blir levande men samtidigt mjuka och följsamma. Ett mönster som gör dig extrabra i dessa två sommarklänningar och färgställningar.

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-12.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-11.jpg

Den första klänningen har lång ärm som avslutas med en lätt puff. Modellen slutar precis under knäet, ringningen går omlott, men är fast. I midjan sitter ett band som kan knytas antingen på ryggen eller fram, beroende på vilket uttryck man vill ha. Modellen är smickrande för en glad och kvinnlig kropp, som min.

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-5.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-8.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-9.jpg

Klänningen kommer i två olika färgställningar, rosa och blå. Älskar dem båda. Om man vill kan man bära klänningen till vardags med sneakers eller styla upp den med klackar och accessoarer och använda till fest. Men jag kan ge garanti om att den är så skön. Jätteskön!

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-33.jpg

Den tredje klänningen går i omlott och har gott om sväng om i kjolen. På mig, som är 172 cm lång och bär L, blir den vadlång. Ärmen är aningen klockad och självklart kommer även denna i både rosa och blått.

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-2.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-3.jpg

Jag är otroligt stolt och glad över samarbete med Provrummet, ett riktigt drömprojekt, där vi tillsammans har jobbat mot en gemensam målbild att skapa de vackraste sommarklänningar som tänkas kan som hyllar den kvinnliga kroppen på bästa sätt!

Fotografen som alltid skapar magi med sina bilder är Natalie Greppi. Hennes fantastiska portfolio vill du inte missa www.greppi.se. Stylisten som har gjort mig så fin är Maria Qvist.

Hoppas att du ska hitta din egna personliga favorit som ska få stanna i din garderob riktigt länge och bli älskad och använd. Det här är en kollektion sommarklänningar som ska passa till både vardag och fest. Och som jag vill att du ska känna dig riktigt trygg och fin i!

Berätta gärna för mig om du bestämmer dig för att köpa en klänning eller blus och visa mig gärna hur du väljer att bära plagget i sommar. Använd #hannawendelboprovrummet så hittar jag dig på Instagram!

Kram

// Hanna

P.S. om du gillar detta blogginlägg så får du hemskt gärna klicka i en “like” nedan. D.S