kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

ODLA ETERNELLER

Hanna Wendelbo

Odla_eterneller_HannaWendelbo_rosa.jpg

På senare år har torkade blommor börjat smyga sig in som ett vackert och miljövänligt alternativ till importerade blomster under november, december och januari. Den här estetiken med torkade blommor, eller eterneller, tycker jag är spännande och intressant. Ja, så pass intressant att hela min julutställning Herbarium i Palmhuset i Trädgårdsföreningen i Göteborg var baserad på torkat växtmaterial av olika sorter, både från mina egna odlingar och från svenska blomsterbönder. Att odla eterneller är inte speciellt svårt, i det här blogginlägget visar jag några sorter som kommer ingå i mina odlingar i år.

Torkade_blommor_HannaWendelbo-1.jpg

Eterneller är egentligen ett samlingsnamn för blommor som går att torka utan att de tappar sin färg eller sin form. De flesta blommor går faktiskt att torka, utmaningen är bara att de ska behålla dessa egenskaper när man väl ska använda materialet i buketter eller kransar. Eterneller kan också kallas för evighetsblommor, eftersom de kan hålla väldigt länge. Men bara för att de håller väldigt länge så måste man ju inte spara dem i flera år och låta dem samla damm som man gärna gjorde på 80-talet!

Torkade_blommor_HannaWendelbo-3.jpg
Torkade_blommor_HannaWendelbo-2.jpg

De eterneller som är enklast att odla och torka och som håller både färg och form snyggt är tex jätteeternell, sideneternell och roseneternell. De är “pappriga” redan när de växer och väldigt lättodlade. Jag sår dem inomhus i mitten på mars, skolar om några gånger och planterar sedan ut när frostrisken är över. Vill du veta hur jag sår sommarblommor så klicka in HÄR.

Jätteeternell_HannaWendelbo.jpg

SÅ HÄR TORKAR JAG ETERNELLER

När jag sedan skördar dem så försöker jag välja en torr dag och klipper dem ungefär mitt på dagen när daggen har torkat upp ordentligt. Just dessa eterneller vill jag plocka i ett inte allt för utslaget stadie, för de forsätter att slå ut under torkprocessen. På just dessa blommor väljer jag att plocka bort alla blad och bara ha blomma och stjälk kvar. Bladen torkar in och blir så sköra att blommorna annars blir svåra att hantera utan att de blir bör överallt. Jag gör små buntar som jag tar ett gummiband om och hänger dem upp och ner på ett mörkt och torrt ställe att torka på. Efter ungefär 3-4 veckor är de torra och fina och då packar jag dem mjukt med silkepapper om i pappkartonger och förvarar på ett torrt ställe tills det är dags att ta fram och njuta av dem i november, när min trädgård slutat leverera färska blommor. Det är faktiskt en ren fröjd att plocka upp de där kartongerna då med sparade sommarminnen!

Eterneller_HannaWendelbo-1.jpg
Odla_eterneller_HannaWendelbo.jpg

Några andra blommor jag odlar för att torka är vädden “Sternkugel” som får helt fantastiska fröställningar. Varje boll ser ut som en kosmisk fantasi och gör sig väldigt fint i arrangemang. Solbollen är som en gul boll på en rak pinne och är overkligt fin. På bilden nedan ser du den i Toras bukett av torkade blommor som hon bidrog med till min utställning i Herbarium i Palmhuset. Håller färgen så bra om man hanterar den rätt. En annan favorit är fröställningarna från Jungfrun i det Gröna, som ser ut som en välfylld pumpa med känselspröt när det har torkat. Det finns många olika vackra sorter av denna blomma, så kolla runt lite om du vill odla för att torka.

Torkade_blommor_HannaWendelbo-6.jpg

En annan traditionell blomma som man odlar för att torka är risp. Rispen håller sin färg fantastiskt bra och kan bli en riktig färgklick i vinterns buketter. Nedan ser du några av de olika sorter jag kommer att odla i år. Även rispen kommer i fler olika sorters kulörer, jag är extra förtjust i de som drar mot aprikos och terracotta. Axrispen ser lite annorlunda ut än de andra vanliga rispen. Axrispen har långa smala svansar istället som är täckta av små små blommor och har därför ett sirligare uttryck.

Torkade_bklommor_HannaWendelbo.jpg
Torkade_blommor_HannaWendelbo-7.jpg

Som sagt, de flesta blommor går att torka, men utmaning är att de ska behålla sin färg och form. Vallmokapslar är extremt tacksamma att ta till vara på. I blomstermolnet ovan har jag målat dem med Auros ekologiska färg, för att de skulle poppa ut och accentuera växtmaterialet. I blomstermolnet har jag även använt torkad slöjsilja och brudslöja. Blommor som är otroligt fina att använda både som färska och torkade. Slöjsiljan sår jag i omgångar, den vill jag inte vara utan under sommarhalvåret. Brudslöjan sår jag några nya av varje år, den blommar först andra året efter sådd, men ganska ofta kan man hitta fina plantor av brudslöja på plantskolan på våren om man vill ha blomning med en gång.

Eterneller_HannaWendelbo_spetsblomster.jpg
Eterneller_HannaWendelbo-3.jpg

Jag tycker att torkade blommor är ett fin ersättare att använda under november, december och januari och kanske även februari. De fyller en härlig funktion när det inte finns så mycket annat att tillgå i min trädgård eller svenska lokalodlade blommor. Jag kan ana att intresset för torkade blommor växer, min utställning Herbarium i Palmhuset i Trädgårdsföreningen slog besöksrekord med 17.000 besökare, och detta under säsong som vanligt inte räknas till trägårdsturismens högsäsong. Jag har hört kommentarer om att man tyckte det såg visset ut, och ja, den här mer miljömedvetna estetiken kan vara svår att ta in om man har en annan förväntan. Men visst är det ändå förunderligt att man mitt i mörkaste vintern kan plocka fram sommarens blomster och skapa blomsterlycka?! Med tanke på den minskade miljöbelastningen och de positiva miljöeffekter torkade blommor från antingen egen täppa eller från din lokala småskaliga blomsterbonde har kanske man kan se skönheten i bara det?

Torkade_blommor_HannaWendelbo-5.jpg

Stoppa några frön i jorden och känn efter vad du tycker själv, bara att se ett frö gro är en fin känsla!

Lycka till!

// Hanna

P.S Klicka gärna i “like” nedan om du tyckte denna bloggpost var bra, så vet jag vad jag ska skriva mer om! D.S