kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

HERBARIUM-INSTALLATION I PALMHUSET 6 DEC-6 JAN

Hanna Wendelbo

Palmhuset_Mandala_HannaWendelbo.jpg

Med uppdraget från Trädgårdsföreningen att göra en installation i Palmhuset under december månad på temat hållbara och närproducerade växter presenterar jag stolt utställningen ”Herbarium”.

Under hela 2019 har ordet på allas läppar varit ”klimatet”, men hur klimatsmarta är våra blommor som vi omger oss med egentligen? Hur kan hållbara och närodlade blomster i säsong se ut i decembermånad då naturen av naturliga skäl ligger i vila, kyla och mörker. Julinstallationen i Palmhuset vill inspirera dig som besökare att titta på närodlade blomster på ett nytt hållbart sätt, där importerade blomster från varmare länder inte står för fägringen.

HannaWendelbo_Palmhuset_Trädgårdsföreningen-3.jpg

Med utgångspunkt i mitt yrke som formgivare och designer där min största inspirationskälla är blomster, som jag målar av, odlar i min trädgård och plockar sönder till blomsterpill vill jag även ge dig en kreativitetsboost och lust till eget skapade. I min kreativa process vet jag inte alltid vad som är början eller resultatet, är det fröet som ska bli en blomma eller penseldraget i mitt akvarellblock som kommer bli en växt?

Namnet på installationen ”Herbarium” föll sig naturligt då jag fann min mormors gamla herbarium där hon i och omkring Stockholms södra delar under 1933-34 samlade växter som sedan pressades och därefter omsorgsfullt syddes fast på ark och märktes med vacker sirlig handstil i denna omfattande samling av floran. Mycket har hänt i våra konsumtionsvanor under de senaste decennierna, kanske finns det något från tidigare generationers förhållningssätt till växter och blomster som vi kan lära oss av och även inspireras av?

HannaWendelbo_Palmhuset_Trädgårdsföreningen-5.jpg

Med mitt växande intresse för blommor har jag utforskat ett kreativt förhållningssätt som jag har kommit att kalla blomsterpill. Det går ut på att man plockar blommor och växter i sin närhet som man försiktigt plockar sönder och sedan lägger ut i dekorativa former på en tygstycke framför sig. Denna metod har fungerat som en kreativ katalysator för mig och för de mer än tusen personer som jag har lärt ut denna teknik för på återkommande workshops över hela landet. I vår samtida värld som många upplever snurrar snabbare och snabbare och allt våra fingertoppar får uppleva är när de glider över den kalla glasskärmen på mobilen i en evighetslång scroll, fungerar blomsterpill som en motvikt. Att göra en blomstermandala är ett tillfälle att stanna upp och bara vara helt fokuserad på en enda sak och uppleva med alla sina sinnen. Det är att sjunga långsamhetens lov och stanna upp och bara vara i nuet. Att göra blomstermandala är förgängligheten konstart eftersom när mandalan är klar tar man tag i sitt tygstycke och sveper ut blombladen i naturen igen. Under utställningen erbjuds ett unikt tillfälle att skapa med blomblad och växter i en blomsterpillworkshop den 7 december.

HannaWendelbo_Palmhuset_Trädgårdsföreningen-1.jpg

Materialet som installationen i Palmhuset är skapat med är odlat på flertalet platser i Sverige under säsongen 2019. Det finns det en framväxande rörelse av blomsterbönder som väljer att driva småskalig blomsterodling enligt ekologiska metoder till den biologiska mångfaldens fördel. I vårt avlånga land möter de skiftande klimatet med dess olika odlingszoner stor skillnad och olika sorters utmaningar, men trots detta går det att få fram fantastiska växter när man jobbar med naturen och dess invånare. I USA har utvecklingen av Slow Flowers pågått under det senaste decenniet och har nu kommit hit och visar på att Slow Flowers även här är i Sverige är en växande rörelse. Att odla här i Sverige kan ibland vara svårt och utmanande, men det är på inget sätt omöjligt, något jag vill påvisa genom att använda material från svenska blomsterbönder som har bidragit med materialet till utställningen. Med smarta materialval kan vi erbjuda vacker närodlad blomsterfägring oavsett säsong om vi vågar lyfta blicken och se våra möjligheter och ta vara på dem.

HannaWendelbo_Palmhuset_Trädgårdsföreningen-2.jpg


När mörkret ligger som mest kompakt i vårt land tar en blomstrande installation bestående av sparade sommarblommor sin form i Palmhuset. Här skapas en oas, öppen för alla Göteborgare, där man kan finna lugn och ro och fylla på med grön energi. 

”Bland exotiska blad och grönskande klorofyll vill jag visa på en annan sorts njutning och lugn i juletid. En grönskande oas där man kan söka sin tillflykt undan köphets och prestation.

Med blomster samlade under de ljusaste månaderna, torkade, sparade, vårdade och installerade på ett nytt sätt får du upp ögonen för hur vårt närodlade blomsterflor kan förgylla vår mörkaste årstid då inte mycket blommor kan plockas i trädgårdar eller natur.”

Hanna Wendelbo, designer och formgivare

HannaWendelbo_Palmhuset_Trädgårdsföreningen-6.jpg

I ett möte mellan de exotiska växterna, det sparade sommarfloret och drivna lökväxter i blom, mitt i den mörkaste årstiden skapas en installation som ska inspirera och öppna ögonen för att se på den nordiska faunan som omger oss på ett nytt sätt.

Palmhuset som är en grön lunga mitt i Göteborg, fylld av klorofyll även då dagen är som kortast och mörkret som mest ogenomträngligt blir platsen för eftertanke och hållbar reflektion. Det blomsterflor vi har nära är vackert, poetiskt och eteriskt, installationen blir en skönhetsupplevelse som landar vackert mot de gröna exotiska palmerna. Växthuset kommer även fungera som en kreativ mötesplats där man kan slå sig ner i en workshop och skapa en blomstermandala eller rita blomsterkroki. 

HannaWendelbo_Palmhuset_Trädgårdsföreningen-4.jpg

Hjärtligt välkommen till Palmhuset i Trädgårdsföreningen som ligger mitt i hjärtat av Göteborg. Utställningen pågår den 6 december till den 6 januari. Öppen dagligen 10-16, onsdagar 10-18.

Hoppas att vi ses!

// Hanna