kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

SÅ HÄR GÖR DU EN SPIRALBUNDEN BUKETT

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERARS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Spiralbunden-bukett-HannaWendelbo-28.jpg

Visst är det härligt att ge bort en bukett med trädgårdens blommor? Lite extra fint blir det när blommorna är spiralbundna så att det håller ihop. I början kan det vara lite krångligt att binda blommorna så här, men med lite övning kan man fort få upp farten, här förklarar jag tekniken med spiralbunden bukett.

Spiralbunden-bukett-HannaWendelbo-31.jpg

Förra sommaren så bestämde jag mig för att lära mig göra spiralbundna buketter, då gjorde jag en varje dag för att få in tekniken i händerna. Jag plockade olika blommor varje dag, viket gjorde att det hela tiden blev en ny utmaning!

När jag skördar blommor i min trädgård som ska ingå i buketten väljer jag först ut primadonnorna som ska vara huvudnumret i buketten, i det här fallet är det pionerna som ska vara i blickfånget. En primadonna kan tex vara dahlior, liljor, solrosor eller någon annan stor och maffiga blomma som får sätta tonen och uttrycket på buketten. Därefter väljer jag ut något som förstärker uttrycket  av primadonnorna. Oftast kan det vara en blomma som avviker från huvudnumret men som förstärker färgskalan, i det här fallet valde jag kvistar av lila syren. För att både syren och pion ska vara lättare att hantera i buketten tar jag bort alla blad från stjälkarna och väljer ut ett vackert bladverk från något annat i trädgården. I det här fallet föll valet på silverpäron som är så vackert med sina lite sirliga silvergråa blad. För att få i ett lite roligt inslag i buketten, en accent, valde jag aklejor som med sina lustiga former, gör buketten ännu mer intressant. 

Pioner, syrenkvistar, silverpäron och akleja

Pioner, syrenkvistar, silverpäron och akleja

Du behöver:

  • 3 pioner

  • 7 kvistar av syren

  • 12 kvistar silverpäron

  • 5 stjälkar akleja

  • Sax och snöre

Steg 1

Steg 1

Steg 2

Steg 2

Steg 3

Steg 3

Gör så här:

  1. Välj ut en stjälk du vill börja med och håll den rakt upp med vänster hand. Måtta så att du håller tummen på ungefär två tredjedelar avstånd på stjälken av den tänkta bukettens höjd. 

  2. Ta nästa stjälk och placera till vänster om ursprungsstjälken så att det bildas ett kors.

  3. Ta den tredje stjälken och placera till vänster om de övriga två stjälkarna så att du får början på en spiral. Försök att hålla buketten så mjukt och avslappnat som möjligt.

  4. Lägg sedan de kommande stjälkarna i samma vinkel som de första stjälkarna och rotera buketten medsols vid varje ny blomma. Det är svårast att få till det i början, sedan blir det lättare när det fyller ut i handen.

Steg 4

Steg 4

TIPS! När jag gör den här buketten så tänker jag placeringen i buketten av de olika blommorna och även hur de förhåller sig till varandra i höjd. I det här fallet vill jag skapa en bullig och tight bukett och låter pioner och syrenen vara på samma höjd, medan aklejor och silverpäron gärna får vara lite vildare och yvigare och ha en högre placering. När buketten är klar är det lätt att granska och justera höjden på stjälkarna i och med att de är bundna i en spiral. Man kan antingen dra lite lätt i stjälken om man vill att den ska hamna längre ner, eller så kan man försiktig dra upp en blomma till rätt nivå.

När buketten är klar, behåll ditt fasta grepp och vira ett snöre runt midjan ett par varv. Jag tycker att det är lättare att dra åt snöret ordentligt om jag lägger buketten mot en bordskant och tar stöd. Snitta av stjälkarna så att de blir lika långa.

Spiralbunden-bukett-HannaWendelbo-17.jpg
Spiralbunden-bukett-HannaWendelbo-18.jpg

TRÄDGÅRDENS BLOMMOR
Så här års är det de blommande perennerna som är den största tillgången i trädgården väntan på att sommarblommornas flor ska komma igång. Basen och tryggheten för allt mitt odlande är att använda den bästa jorden från Hasselfors Garden. P-jorden är myllig och näringsrik och ger plantorna de största förutsättningarna för att utvecklas till sitt bästa. Med P-jorden som stöttepelare behöver jag bara jordförbättra lite varje vår med kogödsel eller kompost. Jag gillar när odlandet är okomplicerat och ger ett blomstrande resultat!

Spiralbunden-bukett-HannaWendelbo-47.jpg

SYREN

Syrenerna växer som en friväxande häck och brer ut sig tacksamt. Det är helt vanliga bondsyrener, men ack vad ljuvligt de doftar! I och med att jag gärna skördar av en del blommor från buskarna så svarar de genom att skjuta nya friska skott i den goa jorden. Mer odlingsråd hittar du HÄR.

TIPS! När jag skördar syren för snitt, gör jag det gärna på morgonen när busken är pigg och spänstig efter nattens svalka. Om man vill ha det absolut bästa förutsättningarna för att lyckas med syren som snittblomma kan det vara en god ide att ge den en rejäl rotblöta dagen innan eller skörda efter ett kraftig regnfall. Jag skördar syrenerna precis när de första blommorna har börjat slå ut. Jag snittar av med en riktigt vass sax eller sekatör, tar bort alla blad och placerar rakt ner i en hink med varmt vatten. Därefter får syrenen stå och vila på ett svalt ställe ett par timmar. När jag sedan väl använder den i buketten snittar jag om den i ljummet vatten och klipper ett kors i basen. Om den sedan börjar nicka kan man snitta om igen och sätta i varmt vatten. Mer skördetips hittar du HÄR.

AKLEJA

Aklejorna frösår sig villigt här i den mylliga P-jorden i rabatterna. Den dyker med sitt kaxiga uttryck upp både här och var. Så länge man skördar den på morgon eller kväll med en vass sax och placerar direkt i vatten så är den inte speciellt kinkig som snittblomma.

SILVERPÄRON

Silverpäron kallas ibland för Nordens olivträd och det kan jag verkligen förstå! Om man vill kan man låta den växa helt fritt och då får den långa hängande grenar precis som olivträd. Eller så kan man formklippta den som jag gör och ha den som ett silvrigt klot i en plantering. På våren blommar den med små vita rara blommor i kluster och på hösten dyker små frukter upp som är synnerligen dekorativa.

PION

För två år sedan gjorde jag en härlig höstplantering med en upphöjd bädd fylld av pioner. Jag tror det blev sjutton olika pioner som jag planterade i Hasselfors Garden ros och perennjord. I år har plantorna verkligen växt på sig och det är möjligt att skörda. Vill du veta mer om mina drömmars pionrabatt kan du läsa här!

Pionen ska helst plockas när knoppen känns som en fluffig marshmallow när man lätt trycker på den, då är det rätt tid om man vill njuta av den länge i bukett. Skörda med en vass sax, blada av och sätt i vas fylld med vatten och låt vila en stund innan arrangemang eller bukett. Fler bra odlingsråd kan du läsa om här.

Spiralbunden-bukett-HannaWendelbo-34.jpg
Spiralbunden-bukett-HannaWendelbo-24.jpg
Spiralbunden-bukett-HannaWendelbo-30.jpg

Om du vill att din spiralbundna bukett ska få ett långt vasliv så tänk på att inte placera den i direkt solljus eller för varmt. Vill du ytterligare förlänga vaslivet så ställ ut buketten utomhus nattetid, då får den både svalka och förhoppningsvis lite dagg på sig och vaknar upp ny och fräsch!

// Hanna

P.S Om du gillar det här blogginlägget, får du gärna klicka i en “Like” nedan. Då vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det!