kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till hanna@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

HÖSTPLANTERING AV MINA DRÖMMARS PIONRABATT

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Pioner_HannaWendelbo_HasselforsGarden-1.jpg

Hösten är den absolut bästa tidpunkten för att plantera perenner, buskar och träd. Luften är klar och krispig och det är ett skönt lugn i trädgården. När sommarblommorna ha börjat vissna ner i min trädgård finns det tid och plats för att plantera nya växter och börja planera och drömma om nästa säsong. 

HÖSTPLANTERING

Det finns många fördelar med att plantera på hösten. Man behöver inte vattna så mycket, eftersom både luft och jord är fuktigare. Det är svalare temperaturer vilket även gör att man inte behöver oroa sig för torka. När man höstplanterar så rotar sig plantorna fortare eftersom de inte behöver fokusera på utveckling av blommor och blad. Dessutom är växterna färdiga i jorden när våren kommer och de kan starta igång fort med att utveckla rötterna under mark.


MÅLBILD: PRUNKANDE GAMMELDAGS TORPRABATT
Pioner av alla olika sorter trivs fantastiskt bra i min trädgård i odlingszon 1 med djup lerjord som utgångsläge. För tolv år sedan var den här platsen en riktigt fuktig hästhage, men bit för bit har jag jobbat med att odla upp och skapa mig ett blommigt paradis. I och med att inget har varit givet har jag valt att satsa på sådant som trivs hos mig för att få ett rikt resultat utan för mycket kamp. Pionerna är så tacksamma att ha till blombuketterna i början på juni, ibland kan bara en blomma göra en hel bukett tillsammans med daggkåpans eteriska gröna moln.

Pioner_HannaWendelbo_HasselforsGarden-3.jpg
Pioner_HannaWendelbo_HasselforsGarden-4.jpg
Pioner_HannaWendelbo_HasselforsGarden-2.jpg

Redan förra hösten tänkte jag anlägga en pionrabatt med flera olika sorter, för att få variation i blomningstid, färger och dofter. Jag började plantera en vit pion av okänt ursprung tillsammans med kärleksörten Matrona och den kombinationen har visat sig vara särdeles vacker under hela säsongen. Men i den stora nyanlagda upphöjda bädden jag skapade kunde jag inte låta bli att peta ner tusen plantor av sommarblommor och helt plötsligt hade jag en rabatt som i maj dignade av tulpaner för att sedan under sommaren vara ett svävande moln av vit rosenskära, blomstermorot, ringblommor, rudbeckia, zinnia och sommardahlior. Underbart, härligt och extremt produktivt!

Men nu när planteringssäsongen är som bäst och sommarblommorna har börjat vissna ner, är det dags för att skapa mina drömmars rabatt. 

Kärleksört Matrona och bladverket av en vit pion som jag hittade på samfällighetens soptipp.

Kärleksört Matrona och bladverket av en vit pion som jag hittade på samfällighetens soptipp.

Min stora odlingsidol är Tasha Tudor, en amerikansk barnboksillustratör som hade en fantastisk cottage-trädgård med massa härliga gammeldags blommor. Gångarna i trädgården slingrade sig fram mellan olika fantastiska planteringar, precis så som jag själv önskar ha det hos mig. Pionerna jag planterar är Coral Sunset, Sarah Bernhardt, Duchesse de Nemours,  Shirley Temple och en röd bondpion som härstammar från min mormors mormors torp i mörkaste Småland.  Jag kombinerar med den vita trädgårdsirisen White Knight som blommar samtidigt som pionerna. För att få blommor även under tidig säsong vill jag ha snödroppar, snöklockor, kungsängslilja och den vita narcissen Thalia. För att få en vacker rabatt även på hösten samplanterar jag med några olika sorters höstanemoner. Pionerna får ett så vackert bladverk på hösten och jag tänker att kombinationen med höstanemoner kommer bli perfekt.

Höstanemon

Höstanemon

Kärleksört Matrona

Kärleksört Matrona

Pionens bladverk i magiska höstfärger.

Pionens bladverk i magiska höstfärger.

GÖR SÅ HÄR:
Själva grunden för rabatten skapade jag redan förra hösten. I min tunga lerjord är det otroligt arbetsamt att gräva rabatter och det är inte heller speciellt gynnsamt för växterna att försöka växa i jorden som är extremt fuktighetshållande men även väldigt kall och syrefattig på våren. Därför skapar jag rabatter utan att gräva.

  1. Jag började med att gräva ut en smal kanal som märker ut ytterkanterna av rabatten.

  2. Ytan innanför den grävda kanalen täckte jag med tidningspapper eller kartong.

  3. Ovanpå kartongen la jag allt trädgårdsbös jag kan hitta, tex kompostmaterial och jorden från tex tomatkrukor eller sommarblommor.

  4. Ovanpå detta la jag ett fint täcke med matjord som jag sedan odlade sommarblommorna i.

Börja med att märka ut ytterkanterna.

Börja med att märka ut ytterkanterna.

Gräv en smal kanal som markerar ytterkanten.

Gräv en smal kanal som markerar ytterkanten.

Täck kartongen med allt trädgårdsbös som finns. Jag tömmer gärna jorden från mina krukor med sommarblommor och tomater. Ovanpå detta lägger jag ett lager med matjord eller Hasselfors P-jord.

Täck kartongen med allt trädgårdsbös som finns. Jag tömmer gärna jorden från mina krukor med sommarblommor och tomater. Ovanpå detta lägger jag ett lager med matjord eller Hasselfors P-jord.

En ruffsig trött rabatt där sommarblommorna har börjat vissna ner. Perfekt att göra iordning för höstplantering!

En ruffsig trött rabatt där sommarblommorna har börjat vissna ner. Perfekt att göra iordning för höstplantering!

Rosenskäran har jag plockat bort och lagt på komposten, rudbeckia har jag flyttat till en pallkrage för att se om jag kan lyckas övervintra dem, den frösådda sommardahlians knölar har jag grävt upp för att vinterförvara, men lejongapen som fortfarande blommar rikligt låter jag stå kvar för att fortfarande ha lite grönt kvar i rabatten. Blir det en mild vinter kan lejongapen faktiskt övervintra i rabatten!

Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-6.jpg
Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-8.jpg

Efter ett år har trädgårdsböset börjat förmultna och det är fin jord i rabatten, om än aningen ojämn i kvaliten. Jag börjar med att fylla på med ett par säckar av Hasselfors ros & perennjord. Denna jord ger lite extra näring till rikblommande (vilket jag verkligen hoppas att mina pioner ska bli) perenner i form av kalium och tångmjöl. Jorden är även rik på lera och mull. Den nya jorden blandar jag upp med den gamla i rabatten till en underbar ljuvlig textur som jag tror kommer bli helt perfekt.

Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-12.jpg
Blanda upp den nya jorden med den gamla som finns på platsen.

Blanda upp den nya jorden med den gamla som finns på platsen.

Underbar textur på jorden i rabatten, här kommer det att växa bra!

Underbar textur på jorden i rabatten, här kommer det att växa bra!

PLANTERING AV PIONER

Pioner gillar inte att planteras för djupt, då slutar de att blomma. Krukodlade pioner ska sättas på på samma djup som de har stått i krukan. Nu tidig höst är absolut bäst tid att plantera de krukodlade pionerna. Det är hög luftfuktighet och jorden är inte heller torr. Det är lite svalare temperaturer vilket gör att man inte behöver vara oroligt för att det ska torka ut och nervöst springa runt med bevattning. Och oftast regnar det lite mer på hösten så då får man hjälp med den biten också. Här hos mig i odlingszon 1 är bästa planteringstiden i oktober, november och faktiskt nästan hela december. Tjälen brukar inte komma i jorden förrän i januari.

Plantera pionen på samma djup som den stod i krukan.

Plantera pionen på samma djup som den stod i krukan.

Vårblommande växter som man vill flytta eller dela gör man med fördel på hösten. Det sägs att pioner är svåra att flytta, att de blomvägrar ett par år efter en flytt, detta är dock inget som jag har märkt i mina odlingar. Klart att jag ger dem lite extra omsorg vid flytt, men blomningen har de inte gjort något avkall på. Jag har till och med räddat slängda pioner från samfällighetens kompost och tagit hem och planterat med blomstrande resultat. Pionerna planterar jag med ungefär en halvmeters avstånd. Även trädgårdsirisen ska planteras grunt och den sticker jag ner mellan pionplantorna.

Kontrollera rötterna på plantan du ska plantera. Är rötterna spänstiga och friska kommer plantan att ta sig.

Kontrollera rötterna på plantan du ska plantera. Är rötterna spänstiga och friska kommer plantan att ta sig.

Även om pionens blad är nervissnade och den ser lite skruttig ut är knölen spänstig och fin. Kontrollera detta innan du köper på plantskolan.

Även om pionens blad är nervissnade och den ser lite skruttig ut är knölen spänstig och fin. Kontrollera detta innan du köper på plantskolan.

Ta tillfället i akt och stick ner ett gäng lökar! I min drömrabatt vill jag ha snödroppar i januari, snöklockor i februari, narcisser i mars/april och kungsängsliljor i april/maj.

Ta tillfället i akt och stick ner ett gäng lökar! I min drömrabatt vill jag ha snödroppar i januari, snöklockor i februari, narcisser i mars/april och kungsängsliljor i april/maj.

När alla pioner, irisar, höstanemoner och lökar är nere i marken täcker jag med ett lager med Hasselfors täckbark. Täckbarken hjälper till att hålla fukten kvar i jorden och håller ogräs borta. När det är nyplanterat är det ganska stora ytor av jord mellan plantorna och för att det inte ska bli en grogrund för oönskade växter är täckbark en bra lösning.

Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-66.jpg
Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-50.jpg
Täckbarken hjälper till att hålla fukten kvar och ogräs borta.

Täckbarken hjälper till att hålla fukten kvar och ogräs borta.

Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-49.jpg

Ännu snyggare blir det när jag ovanpå Hasselfors täckbark lägger ett lager med Hasselfors nötbrun dekorationsflis. Det blir bara så snyggt! Älskar hur den rödtonade flisen adderar färg till de tomma ytorna och skapar värme och harmoni i trädgården. Inne från huset kan jag stå och titta ut på denna odlingsyta och jag kan riktigt se framför mig hur vacker denna blomsterbädd kommer vara om något år! 

Nötbrun dekorationsflis, snyggaste som finns!

Nötbrun dekorationsflis, snyggaste som finns!

Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-54.jpg
Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-52.jpg

Hoppas att detta inspirera dig till att sätta spaden i marken och gräva ner en eller två pionplantor, det är ju bara för härligt att kunna plocka buketter som denna i början på juni, eller hur? Ta en sväng till din lokala plantskola och kika vad de kan har för fina perenner, träd eller buskar redan i helgen, det är ju helt perfekt att plantera nu!

Må gott!

// Hanna

Junibukett med flera olika sorters pioner, hägg, rododendron, pensel, lejongap och penséer. Åh så ljuvligt!

Junibukett med flera olika sorters pioner, hägg, rododendron, pensel, lejongap och penséer. Åh så ljuvligt!

P.S Om du tyckte det var matnyttig och inspirerande information i detta blogginlägg får du hemskt gärna klicka i en like, så vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det! D.S