kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

ÅRETS PELARGON 2020: TANGO DEEP ROSE WITH EYE

Hanna Wendelbo

Årets_Pelargon_2020_HannaWendelbo-11.jpg

Hurra! Jag har fått äran att hjälpa till med att presentera Årets Pelargon; en vacker cericerosa zonalpelargon som lystrar till namnet Tango Deep Rose With Eye! I vanliga fall presenteras Årets Pelargon på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar, men som av förklarliga skäl blev den inställd i dessa märkliga Coronatider.

Årets_Pelargon_2020_HannaWendelbo-13.jpg

Årets Pelargon samordnas av Blomsterfrämjandet och det är en mycket namnkunnig jury som utser vinnaren varje år. Dessutom brukar man ha en speciell profil som presenterar blomman, denna roll skulle i år fyllas av min personliga favorit Gunnar Kaj. En mycket ödmjuk, inspirerande och kunnig blomsterkreatör!

Personligen älskar jag verkligen pelargoner, de står för en gammaldags trygghet som gör mig varm inombords. Bilden framför mig är en solvarm veranda, med flera olika sorters pelargoner på rad i fönstret, hemvävda linnegardiner, kokkaffe starkt som tusan serverat på fat och solkatter som leker över väggar klädda med blommiga tapeter. 

På sommaren älskar jag att ha krukor stående utomhus med pelargoner lite här och var. Jag gillar dem extra mycket då de inte är så kinkiga med vatten, glömmer jag att ge dem vatten en dag, blir de lite slokiga, men så fort de får att dricka piggar de på sig snabbt! Tacksamt eller hur?

Årets_Pelargon_2020_HannaWendelbo-12.jpg

SKÖTSELRÅD

Tango Deep Rose With Eye passar främst att använda utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria är sorten även fin inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats. 

För att lyckas gör så här:

  1. När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Jag föredrar Hasselfors U-jord till detta. Näringen i denna jord håller i ca sex veckor, därefter vattnar jag med svag näringsgödsel vid varje vattningstillfälle. Pelargoner mår bra och utvecklas fint när de får mycket gödsel! 

  2. Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.

  3. Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge! Personligen planterar jag gärna varje sort för sig i en egen kruka vilket gör att jag kan göra olika färgkombinationer allt eftersom säsongen skiftar. Mina tips för att plantera växter i krukor så att de håller riktigt länge hittar du HÄR.

Årets_Pelargon_2020_HannaWendelbo-5.jpg

Just dessa pelargoner är odlade i ett växthus bara ett stenkast från mig, hos Arvidssons i Fjärås. I dessa tider känns det fint att kunna hjälpa till och stötta mina lokala odlare. Tacksam för att de finns och att de ser till så att odlarkunskapen bevaras här i vårt land. Viktigt att tänka på i dessa tider!

Ta hand om dig!

Kram// Hanna

Årets_Pelargon_2020_HannaWendelbo-8.jpg

P.S Om du gillade det är blogginlägget får du gärna klicka i “Like”, då vet jag vad du gillar och jag kan skriva mer om det! D.S