kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

MINA 3 BÄSTA TIPS FÖR SOMMARFIN TRÄDGÅRD

Hanna Wendelbo

Presenteras i samarbete med Hasselfors Garden

Hasselfors_sommarblomster_hannaWendelbo-2.jpg

Veckan efter midsommar och det är dags att verkligen börja tänka på semester och ledighet. När jag är ledig vill jag gärna spendera mycket tid i min trädgård, men utan att jobba för mycket i den. Mest vill jag bara njuta av allt det härliga. Genom åren har jag utarbetat tre quickfix som får min trädgård att se sommarhärlig ut utan att jag förtar mig alldeles när jag egentligen bara vill ligga och lata mig och njuta. Här bjussar jag på dem, för visst vill du också ha en härlig trädgård men vara lite lat ändå?

Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-17.jpg

PLANTERA SOMMARBLOMMOR I KRUKA

Jag har en stor trädgård, men närmast huset har jag en vidsträckt altan som jag vill fixa iordning inför semestern och göra den mysig och inbjudande. Och bästa och enklaste sättet att få till det är att duka upp med ett buffébord av blommor i krukor. Jag föredrar att plantera en sorts växt per kruka eller hålla mig till samma färgskala i varje enskild kruka, på så sätt kan jag flytta runt dem och skapa nya kompositioner och blomsteröar som passar under sommaren. De flesta penséer har blommat över och det är dags att ersätta med petunia, lobelia, verbena och tagetes. Åh, denna ljuvliga tid när både värme och ljus hjälper till så att allt växer och utvecklar sig!

Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-2.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-1.jpg

När jag planterar sommarblomster i krukor finns det vissa trix att ta till så att blommorna håller sig fina under hela sommaren och till och med långt in på höstkanten.

Gör så här:

  1. Välj stora krukor hellre än små. Med en stor jordvolym i krukan behöver du inte vattna lika ofta och du kan mata på med mycket av den bra jorden. Om det inte redan finns hål i botten på krukan så gör ett litet hål i botten eller nära kanten nederst på krukan. Hålen ser ut att överskottsvatten inte blir stående i krukan.

  2. I krukan lägger jag odlingsväv dubbelvikt och fyller på med lecakulor. Sedan viker jag ihop paketet med inpackade lecakulor och knyter om med ett band och vänder på paketet. Med lecakulor i botten behöver man inte vara otrolig för att man övervattnar och att rötterna kommer stå och ruttna bort om sommaren blir regnig. Dessutom ger man rötterna en chans att utvecklas med god luftighet. Lecakulor är dyra, men på detta sätt kan man återanvända paketet år efter år, fiffigt eller hur?

  3. För att sommarblommorna ska få bästa möjlighet att utvecklas och må bra använder jag Hasselfors U-jord. Denna jord är helt outstanding, jag har använt den i många år när jag odlar i krukor och kan inte tänka mig att byta till något annat. Jorden är anpassad både i struktur och näring för att blommorna ska leverera sitt bästa under hela säsongen. Och det bästa är att jag bara behöver hålla lite koll så att inte jorden torkar ut, men faktiskt så hjälper U-jorden även till att hålla kvar fukten i krukan.

  4. Jag planterar växterna i krukan och ser till så att jord täcker hela plantans rötter och vattnar på ordentligt. I början kan det se lite glest ut, men efter bara någon vecka har det växt ihop fantastiskt fint i krukan. Och efter ytterligare några veckor har du krukor som prunkar utöver det vanliga! Det är verkligen en sann lycka att ha krukor fulla med blomster som man kan flytta runt till där man behöver dem bäst!

Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-4.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-6.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-7.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-9.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-15.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-16.jpg

KANTSKÄR RABATTERNA

Det här tipset är så genialiskt att jag nästan inte vill avslöja det! En rufsig trädgård, som den kan vara efter att man jobbat in i det sista för att kunna ta semester eller kanske är det så din trädgård ser ut när du kommer ut till ditt lantställe. Jag säger, ta fram din kantskärare och lägg någon timme på att skära alla kanter till rabatterna. Jag kan garantera att det kommer se så prydligt ut efter denna manöver. Rena kanter gör att rufset innanför ser riktigt härligt ut.

När jag ändå är igång och kantskär, brukar jag ta det värsta ogräset och slänga på ett par givor (=nävar) av hönsgödsel. Toppen är om man kan parera det med att det kommer någon dag med regn, annars får man ta och rafsa ner det i jorden och vattna på. Numera tycker jag att doften av hönsbajs är riktigt härlig, för jag vet hur gott det gör för mina blommor!

Sommarblommorna växer kraftig och behöver mycket näring under deras korta säsong. Oftast när det ser skralt ut i rabatterna så är det just näringen som är slut. Så här års matar jag på med Hasselfors Hönsgödsel på de flesta blomster och kanske lite extra på luktärerna. De älskar det och har precis börjat blomma. Lycka!

Hasselfors har hönsgödsel även i smarta 3 och 15 liters förpackningar om man inte gör av med 40 liter (vilket jag gör till min stora trädgård). De mindre förpackningar är perfekt om du tex odlar luktärter i kruka på din balkong!

Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-21.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-19.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-12.jpg
Före kantskärning

Före kantskärning

Efter kantskärning

Efter kantskärning

Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-18.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-13.jpg
Hasselfors_HannaWendelbo_trädgård-14.jpg

PLOCKA SOMMARBLOMMOR

Alla ettåriga sommarblommor mår bra av att plockas. De ettåriga sommarblommorna, anuellerna, överlever år efter år genom att sätta blommor som sedan går upp i frön. När de väl har gjort tillräckligt många frön så slutar de att blomma, de har säkrat sin överlevnad. Men om man plockar sommarfloret så kommer ännu fler blommor till min och alla bins lycka! Bäst är att skörda varje morgon medan daggen ligger och att göra skarpa snitt så att blomman kan ta upp vatten i vasen inomhus.

Hasselfors_sommarblomster_hannaWendelbo-7.jpg
Hasselfors_sommarblomster_hannaWendelbo-5.jpg
Hasselfors_sommarblomster_hannaWendelbo-6.jpg
Hasselfors_sommarblomster_hannaWendelbo-8.jpg
Hasselfors_sommarblomster_hannaWendelbo-10.jpg

Det finns ingen starkare känsla av härlighet än att mötas av färska sommarblomster i varje rum. Det blir som om trägården flyttar in inomhus och jag njuter i fulla drag av den ljusa årstiden och lata kravlösa dagar.

Jag har i flera år använt Hasselfors produkter i min trädgård och är så glad och stolt för detta samarbete. Detta är produkter som får min trädgård att prunka och blomstra, vilket gör mig så ofantligt lycklig. Om du känner att detta var bra tips som även du kan ha nytta av får du gärna klicka i det lilla hjärtat här nedan, jag vill ju gärna fortsätta tipsa om saker som du kan ha glädje av!

Må gott!

// Hanna