kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

FÖRODLA DAHLIA-SÅ HÄR GÖR JAG

Hanna Wendelbo

Rosa_dahlia_HannaWendelbo

I veckan tittade jag till mina dahlior och kunde konstatera att det äntligen var dags att väcka upp dem från sin vintervila. I och med att säsongen har varit så mild så startar jag lite tidigare än vanligt, jag kan inte vänta längre på att få känna jord under naglarna!

Vanligtvis brukar det vara lagom att dra igång odlingen i slutet på mars, början på april här hos mig i odlingszon 1, med tillgång till ett kallväxthus. Förra årets knölar har jag förvarat väl inpackade i ett ouppvärmt förråd. Det är inte den optimala platsen då det inte är isolerat så det kan bli minusgrader och frysa på ganska bra där inne om det blir en riktigt vargavinter. Vill du veta mer om vinterförvaringen så kan du läsa om det HÄR.

Harplinge Blomsterodling

Harplinge Blomsterodling

Dahlior är faktiskt ganska lättodlade om man ger dem rätt förutsättningar i form av ett relativt soligt och läigt ställe i sin trädgård eller i stora krukor. Jag odlar en del av dem på friland i välgödslade rabatter medan en del har jag i krukor på altanen. Oavsett hur man odlar dem så ska man vara noga med vattning och inte vara rädd för att tillföra massa go näring under säsongen, de kommer belöna dig med riklig blomning ända fram tills frosten kommer och tar dem.

Odla_dahlior_HannaWendelbo-3.jpg

I år har jag, trots löfte till mig själv att inte skaffa fler knölar, införskaffat några nya sorter (jag lovade mig själv samma sak förra året och det gick inte att hålla sig då heller…) Jag kan liksom inte hjälpa det, dahlior är fantastiska som snittblommor i alla olika sorters buketter!

Jag förodlar alla mina dahlior av den anledningen att annars hinner mördarsniglarna före mig och käkar upp de späda små skotten utan tanke på hur mycket jag älskar att omge mig med ett blomsterhav av dahlior! Om ja planterar ut dem i rabatterna när de har kommit upp en aning är inte de stadiga stammarna lika läcker föda för mördarsniglarna. Dessutom brukar jag strössla på snigelfritt runt om kring och då brukar det går riktgt bra!

Odla_dahlior_HannaWendelbo-5.jpg

När jag kikar på dahliorna är det viktigt att varje enskild knöl har ett öga. Hur detta öga ser ut kan man lättast förklara med hur de ögon ser ut på en potatis som får ligga för länge på våren och börjar skicka ut sina långa vita masklinkande skott. På flera av dahliaknölarna ser det bara ut som en liten antydan till öga, men med värmen börjar de vakna. Jag tror att jag har läst någonstans att det är värmen, framför ljuset som får dahliorna till att börja vakna.

När jag tar fram dahliaknölarna ur förvaring eller ur nyinköpt förpackning så doppar jag dem i ljummet vatten, jag vet att min farmor gjorde så när jag var liten och därför gör jag samma. Jag kan tro att man gör det för att tillföra lite fukt till knölen och berätta för den att nu är det dags att komma igång. Därefter väljer jag en kruka som passar för knölens storlek och fyller den med planteringsjord av yrkesodlarkvalité

Odla_dahlior_HannaWendelbo-7.jpg

Knölen planterar jag inte alltför djupt, kanske att den kommer ca 5-10 cm under jordytan. Jag vattnar ingenting vid detta tillfälle (eller oerhört lite i alla fall) och tar in dem inomhus och placerar på golvvärmen på skobrickor inköpta på Ikea. Värmen från golvvärmen gör att de vaknar och börjar gro och spira. Först när det har börjat komma upp stjälkar med gröna blad börjar jag vattna. Några krukor brukar visa blad efter bara någon vecka, medan andra kan dröja mycket längre. 

Förodla_dahlia_HannaWendelbo

När blad väl har kommit upp behöver plantan mycket ljus för att de inte ska dra iväg och bli för rangliga. Oftast vågar jag flytta krukorna ut till växthuset, där det är svalt och mycket ljus. Blir det minusgrader måste jag passa med att antingen flytta in dem eller bädda över dem med väv eller till och med filtar, beroende på hur lågt temperaturen sjunker. Plantorna blir robusta och fina när de får stå där i ljuset och växa till sig. När risken för nattfrost är över planterar jag ut dahliorna i sina rabatter och krukor. 

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-7.jpg

Vet du om att du kan toppa dina dahlior om de drar iväg för långt? Toppskottet som du klipper av kan du rota som en stickling. Kanske kommer det inte att blomma denna sommar, men till hösten gräver du upp knölen och har en ny planta till nästa säsong!

Dahliaodling hos Harplinge Blomsterodling, hur ljuvligt?

Dahliaodling hos Harplinge Blomsterodling, hur ljuvligt?

Dahlior har en viss tendens att bli höga och därmed känsliga för vind. Jag brukar staga upp dem med bambukäppar i planteringen. Och så klart att plocka av dem i massor! 

Om du vill veta mer om hur jag planterar dahlior i krukor, hur jag sköter dem när de blommar och oskadliggör skaldjur som ger sig på mina blommor så vill jag tipsa om mer läsning här: “Älskade dahlia-mina bästa skötselråd”.

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-31.jpg

Dahlior är verkligen så odlingsvärda och det finns så många olika sorter. Min favorit förra året var Jowie Winnie, i år hoppas jag på att stifta bekantskap med Cornel Bronze!

Kram // Hanna

P.S Om du gillade det här blogginlägget får du gärna klicka i “like” nedan, då vet jag vad du gillar och skriva mer om det! Tack för hjälpen! D.S

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-33.jpg