kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till hanna@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

MORGONGÅVA-SÅ SKISSADE JAG FRAM DEN NYA TAPETKOLLEKTIONEN

Hanna Wendelbo

Akvarellskisser till tapetkollektionen Morgongåva.

Akvarellskisser till tapetkollektionen Morgongåva.

Med stolthet kan jag presentera min andra tapetkollektion som jag har tagit fram tillsammans med samarbetspartnern Midbec Wallpapers. Kollektionen Morgongåva är en hyllning till ljuset och växandet i ordets alla former. Min målbild har varit att mönsterna och färgerna ska ge en framtidstro och hopp genom den ljusa färgsättningen och de spirande formerna.

I min trädgård när den prunkar som vackrast i juli.

I min trädgård när den prunkar som vackrast i juli.

INSPIRATIONEN I TRÄDGÅRDEN
Varje morgon, ja även så här års, tar jag en sväng i trädgården för att njuta, kika på vad nytt som kommit upp och plocka med mig blommor in i huset. Att få vandra ut i trädgården när daggen fortfarande ligger som ett skimrande täcke och andas in lugnet det är en sann gåva. Jag hälsar på sparvarna som redan tjattrar i snåren och plockar in en bukett med blommor. En morgongåva.

Trädgården är platsen där allt börjar. Att få se saker växa upp från frön ur jorden betyder lika mycket och är lika viktigt för mig som att se mönster växa fram på pappret med penna och pensel. Jag ser en stor likhet i processen, från att så mina fröer och se dem gro till penseldragen på mitt akvarellblock ta form.

Plocka in blommor varje dag.

Plocka in blommor varje dag.

Allt börjar med ett vitt papper som ska fyllas.

Allt börjar med ett vitt papper som ska fyllas.

PROCESSEN
Varje process börjar med ett blankt papper. Jag kan ha en idé och en vision om hur kollektionen ska te sig, vilket uttryck den ska ha och vems väggar den ska prydas, men det är ändå det vita pappret som är början. Kanske för att lura mig själv lite, och för att inte stressa upp mig på att det är en helt ny kollektion som ska ritas så börjar jag med att låta en blomma finna sin form på arket. Rosenskäran är en sann favorit i hos mig, otroligt älskvärd  eftersom om man en gång har sått den så kommer den villigt tillbaka år efter år. 

Och när väl rosenskäran hade hittat sin form gick det lättare att skissa upp nästa blomma, en fransig busig blåklint. Blåklint är alltid en favorit att avbilda, den är så motsägelsefull i sin uppbyggnad, med den strama stjälken och bladen och sedan världens busigaste kronblad i de vackraste kulörer upptill!

Vallmo är en annan favorit, även om den är svår att plocka in och ha i bukett. Man får vara snabb när hen ska stå modell, rätt vad det är tröttnar hen och släpper alla kronbladen uppgivet på bordet under sig. Gullvivan är en annan favorit eftersom den kommer så modigt och överraskande ganska tidigt på våren och sedan står där och lyser optimistiskt gult i rabatten.

Rosenskäran växer fram.

Rosenskäran växer fram.

Blåklint i akvarell.

Blåklint i akvarell.

Vallmo och gullviva i akvarell.

Vallmo och gullviva i akvarell.

Tapetmönstret Maj där trädgårdens blommor flyttade in.

Tapetmönstret Maj där trädgårdens blommor flyttade in.

Dessa favoritblommor från trädgården fick stå modell för akvarellstudier och fick sedan flytta in i tapetdesignen Maj. Jag ville att mönstret skulle påminna om en gammal skolplansch och vara så där informativ på väggen den ska pryda. Namnet Maj kommer från att gullvivan blommar i denna månad och att det är ett av de käraste namn jag vet, då min mormor bar det när hon levde.

Blommor i mitt fönster.

Blommor i mitt fönster.

Tapetmönstret Julia växer fram i blyerts och akvarell.

Tapetmönstret Julia växer fram i blyerts och akvarell.

Ett tätt blommig och grönt mönster såg jag också framför mig i kollektionen. En tapet med en vision om att pryda många rum där solstrålar smyger sig in över vitmålade golv med trasmattor på. I detta mönster hittade jag inspirationen i de växter som växer på den förvildade ängen som angränsar till vår trädgård. Här växer blommor och blad som kanske egentligen är ogräs, men som tillsammans är något av det vackraste jag vet när jag traskar ut i den daggiga juli-morgonen. Här finns klöver, smörblomma, smultron, gökärt och blära.

För att bevara flyktigheten i skissen och det eteriska uttrycket valde jag att låta blyertsskissen vara kvar i den färdiga designen som fick namnet Julia. 

Tapetdesignen Julia som ängens vilda växter och blommor får bo i.

Tapetdesignen Julia som ängens vilda växter och blommor får bo i.

Tankar, idéer och skisser. 

Tankar, idéer och skisser. 

De små tjattrande sparvarna som brukar hälsa mig välkommen på min morgonpromenad pockade även de på uppmärksamheten att bli avbildade. I och med att de är så ivriga och flyktiga av sig blev de små fantasifåglar, rödvippan, bofinen, nyfinken och fönsterhaken, fick jag genom hjälp på Instagram veta att just dessa heter...!

Och har man fåglar behöver man ett grönt buskage och så växter mönstret "Vera" fram som är uppbyggt av akvarellmålade löv i olika former och nyanser. Ett mönster tänkt att ta plats i rummet men ändå flyta in. Namnet Vera fick mönstret från det italienska ordet för grönt!

Originalakvarellen på tapetdesignen Vera.

Originalakvarellen på tapetdesignen Vera.

Tapetmönstret August med hitte-på-fåglarna.

Tapetmönstret August med hitte-på-fåglarna.

En kollektion börjar ta form.

En kollektion börjar ta form.

Kollektionen Morgongåva innehåller totalt 8 olika mönster. Varje mönster kommer i flertalet olika färgställningar. Koloreringsprocessen där man dels provtrycker och dels sätter alla färgerna är ett helt eget kapitel för sig och det berättar jag mer om i ett blogginlägg längre fram. Men om du är nyfiken på hur det gick till när jag färgsatte förra tapetkollektionen Blomstermåla, så kan du läsa här.

Tapeterna i kollektionen har lånat sina namn från de månader då växtligheten stoltserar som mest. Man kan se kollektionen som ett hopp om ny energi men också som ögonblicksbilder för varje blommande månad. Något som man verkligen vill omge sig med året om. En ny gåva varje morgon. Morgongåvan.

Plockar in blommor i stora fång i september.

Plockar in blommor i stora fång i september.

Tapetkollektionen Morgongåva kommer ut i din närmsta tapetbutik den 14 mars. Hela kollektionen är tryckt på så kallat non-woven material, vilket gör dem otroligt lätta att tapetsera. Vill du veta hur lätt det är att tapetsera har jag gjort en film "tapetsera med Hanna Wendelbo" som du kan se här.

Så spring nu till din tapetbutik och fråga efter Midbec Wallpapers senaste kollektion Morgongåva nästa onsdag, det skulle göra mig så glad!

Må gott!

// Hanna Wendelbo

P.S Gillar du mina akvareller? Då är du hjärtligt välkommen till storstugan på  Tjolöholms slott på skärtorsdagen kl 16-17:30! Då har jag vernissage och visar originalmålningar i gouache och akvarell som alla har legat till grund för mina tapetkollektioner i en avundsvärd 110-årig vacker miljö! Välkomna!