kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till hanna@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

SOMMARKLÄNNINGAR I SAMARBETE MED PROVRUMMET

Hanna Wendelbo

SAMTLIGA BILDER FOTOGRAF NATALIE GREPPI

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-24.jpg

Att rita kläder har varit min dröm sedan jag var liten flicka och draperade mig i mormors blommiga gardiner i ett sovrum som badade i solljus. Jag fantiserade ihop tygstycket till underbara blommiga klänningar och såg framför mig hur vackert tyget skulle dansa runt kroppen. Med denna barndomsfantasi på näthinnan tog jag mig an klädkollektionen i samarbetet med Provrummet.

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-25.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-26.jpg

Inspirationen till de två tygmönsterna kommer från alla de blommor jag odlar i min trädgård. Ständigt lockar trädgårdens blommor till att rita nya mönster och när jag äntligen fick chans att rita mönster till de mest perfekta sommarklänningarna fick jag genast upp bilder på närhinnan om hur de skulle se ut.

Kollektionen består av totalt 8 plagg. Tre klänningar och en blus i vardera två olika färgställningar. Dessutom är det två olika kvalitéer vi har tryckt tygerna på, den ena är vävd och den andra i jersey, men med det gemensamt att det är ÖKOTEX-certifierad viskos. Samtliga val vi har gjort i denna kollektion är med ett hållbarhetstänk i åtanke.

Det kändes naturligt att börja måla blommor i akvarell och sedan sätta samman dem till en vacker textil. Det första mönstret Cosmea landade på en vävd viskos med ett mjukt fall, perfekt för skjortklänning och blus. Min inre vision var att mönstret som dekoreras av rosenskära och blåklint ska vara som en kamouflage-klänning i min trädgård. När jag går ut i denna klänning i min trädgård blir jag dold för världen och kan gömma mig här i ett blommande hav i flera timmar. Skjortklänningen har även den fantastiska detaljen med gömda fickor, något jag verkligen bara älskar!

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-16.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-19.jpg

Cosmea-mönstret finns även i en blå färgställning, botten är svagt cremfärgad och blommorna är i en härlig koboltblå ton. Den vävda viskosen med det fantastiska fallet gör sig så makalöst fint i skjortklänningen. Kjolen har ordentligt med vidd, utan att bli för mycket och ärmen är skönt trekvarts. Jag är så glad för denna modell och hoppas att du med ska gilla den! Textilen har så vackert tryck så man kan riktigt se varenda penseldrag som har modellerat fram blommorna.

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-18.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-29.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-32.jpg

Även blusen är sydd i detta tygmönster och kommer därmed i både rosa och blått. Modellen är så pass lång att den går fint att stoppa in i linningen eller ha löst hängande. Ärmen avslutas med en liten volang och v-ringningen gör den otroligt enkel att bära. Fin till både jeans eller kjol!

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-28.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-15.jpg

Det andra mönstret ”Floral Tolie” landade på en mjuk vävd ökotex-certiferad viskos trikå med någon procent uppmaning av elastan för passformens skull. Här har jag avbildat trädgårdens blommor som en linjeteckning i tusch, och möjligen att man an känna ett visst släktskap med tapetmönster i denna design?

Jag gillar verkligen att måla med tusch på detta sätt, linjerna blir levande men samtidigt mjuka och följsamma. Ett mönster som gör dig extrabra i dessa två sommarklänningar och färgställningar.

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-12.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-11.jpg

Den första klänningen har lång ärm som avslutas med en lätt puff. Modellen slutar precis under knäet, ringningen går omlott, men är fast. I midjan sitter ett band som kan knytas antingen på ryggen eller fram, beroende på vilket uttryck man vill ha. Modellen är smickrande för en glad och kvinnlig kropp, som min.

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-5.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-8.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-9.jpg

Klänningen kommer i två olika färgställningar, rosa och blå. Älskar dem båda. Om man vill kan man bära klänningen till vardags med sneakers eller styla upp den med klackar och accessoarer och använda till fest. Men jag kan ge garanti om att den är så skön. Jätteskön!

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-33.jpg

Den tredje klänningen går i omlott och har gott om sväng om i kjolen. På mig, som är 172 cm lång och bär L, blir den vadlång. Ärmen är aningen klockad och självklart kommer även denna i både rosa och blått.

HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-2.jpg
HannaWendelbo_Provrummet_varkollektion_FotografNatalieGreppi_WEB-3.jpg

Jag är otroligt stolt och glad över samarbete med Provrummet, ett riktigt drömprojekt, där vi tillsammans har jobbat mot en gemensam målbild att skapa de vackraste sommarklänningar som tänkas kan som hyllar den kvinnliga kroppen på bästa sätt!

Fotografen som alltid skapar magi med sina bilder är Natalie Greppi. Hennes fantastiska portfolio vill du inte missa www.greppi.se. Stylisten som har gjort mig så fin är Maria Qvist.

Hoppas att du ska hitta din egna personliga favorit som ska få stanna i din garderob riktigt länge och bli älskad och använd. Det här är en kollektion sommarklänningar som ska passa till både vardag och fest. Och som jag vill att du ska känna dig riktigt trygg och fin i!

Berätta gärna för mig om du bestämmer dig för att köpa en klänning eller blus och visa mig gärna hur du väljer att bära plagget i sommar. Använd #hannawendelboprovrummet så hittar jag dig på Instagram!

Kram

// Hanna

P.S. om du gillar detta blogginlägg så får du hemskt gärna klicka i en “like” nedan. D.S

SÅ HÄR RITAR JAG BLOMMOR

Hanna Wendelbo

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED ADLIBRIS

HannaWendelbo_AdLibris_pennfärger-12.jpg

Att rita blommor är en av de härligaste sakerna att teckna. Jag har övat en hel del på det och genom detta skaffat mig en hel del erfarenhet och tips och trix som jag vill dela med mig av till dig. I detta blogginlägg berättar jag mer om tekniken att använda pennfärger, vilket är både lätt och inspirerande!

HannaWendelbo_AdLibris_pennfärger-10.jpg

Varje morgon går jag ut i min trädgård och plockar en knippe blomster som kan locka fram kreativitet och skaparlusta. Jag föredrar att rita av levande blommor som jag har framför mig. De levande blommorna kan man vända och vrida på för att se hur det ser ut på andra sidan. När jag målar av ett fotografi vilket jag får göra när jag inte har tillgång till trädgårdens blomster under vinterhalvåret går det bra, men kan jag välja är en knippe riktiga blommor att föredra.

HannaWendelbo_AdLibris_Blomma-6.jpg

När jag har bestämt mig för vilken blomma jag ska teckna av börjar jag med att studera den noga. Känns den tung eller lätt? Är stjälken skör eller stark? Vecklar kronbladen ut sig från en pistill eller omfamnar kronbladen blommans hemliga mitt? När jag väl har bildat mig en uppfattning om växten jag har i handen skrider jag till verket.

Det första jag gör är att ta en ljus penna och skissa upp själva den volym på pappret som blomman kommer ta i anspråk. Jag gör mig en bild av hur layouten av blomman kommer se ut på mitt skissblock. Jag drar flera linjer för att försöka hitta det rätta uttrycket för blomman.

HannaWendelbo_AdLibris_Blomma-2.jpg

I detta fall när jag ska avbilda en tulpan, ser jag det som en upp och ner vänd, inte så spetsig kon som sitter på en stark och stadig stjälk. Jag börjar med att skissa upp de stora dragen för att sedan leta mig fram i volymen och detaljerna som kronbladens veck utgör. Om man kikar ordentligt på just denna tulpan så har varje kronblad en mittlinje som går från stjälkens fäste upp till kanten av blomman. Kronbladen har sedan en diagonal teckning från kanten och in mot denna tänka mittlinje och därför lägger jag pennstrecken på det sättet och bygger upp volymen.

Med pennfärgerna kan jag trycka hårdare och på så sätt få en mörkare kulör eller så kan jag vara lättare på handen och få en ljusare nyans. Pennfärgerna är på så sätt väldigt tacksamma att jobba med, och har man 100 olika nyanser att leka med blir det hela en otroligt lustfylld process!

HannaWendelbo_AdLibris_Blomma-4.jpg
HannaWendelbo_AdLibris_pennfärger-6.jpg

För att få blomman att “poppa” så väljer jag att lägga skuggorna och djupet i den varmt röda tulpanen i kalla kulörer. Det gör att färgen får distans från varandra och ögat läser illustrationen som en tydligare volym, trots att den är tvådimensionell. Likadant väljer jag att plocka in varma kulörer i den blå blomman. Helt plötligt får växten liv.

HannaWendelbo_AdLibris_Blomma-5.jpg

När jag väljer att teckna en illustration av en blomma som ovan så är det svåra att inte teckna allt lika detaljerat. Jag försöker lämna blad och stjälk mer schematiskt för att blicken och upplevelsen ska fokusera på blomman.

HannaWendelbo_AdLibris_Blomma-11.jpg

Pennfärgerna jag har använt är helt otroligt härliga att jobba med. Färgstiftet i pennan är mjukt och lättarbetat, perfekt för att både skissa upp de större ytorna och att fylla på med detaljer. Den här fina plåtlådan med 100 olika färger är av AdLibris premium kvalitet och jag kan varmt rekommendera den för både professionella som blivande konstnärer eller designers. Jag fick en likande låda på min tio-års dag och det var med den här typen av pennfärger jag tog mina första stapplande steg in i mitt egna uttryck och konstnärskap. Har du en student med kreativa ambitioner så är detta antagligen den finaste presenten man kan få! Klicka in här för att beställa, just nu till ett helt otroligt specialpris!

Skissblocket som jag har använt till dessa illustrationer är prefekt. Ytan är helt slät och tar emot pennfärgerna på ett otroligt fint sätt som ger dem extra lyster. Gramvikten på pappret är 180 gram, stadigt och underbart att hantera. Jag har även målat gouache på detta papper med förvånansvärt fint resultat. Även detta papper vill jag varmt rekommendera.

Kika in hos Adlibris där jag har valt ut ett helt sortiment av underbart konstnärsmaterial av riktigt god kvalité till fantastiskt bra priser. Jag är så glad för att kunna erbjuda detta till alla mina kreativa vänner, äntligen!

Är du nyfiken och vill dyka djupare in i detta område så rekommenderar jag dig att införskaffa dig min bok Hannas Blomsterpill & Mönsterlek, där jag berättar mer i bild och text om att avbilda blommor med både blyerts, gouache, akvarell och tusch. Massa inspirerande övningar väntar på att just din kreativitet ska blomma ut!

Hannas Blomsterpill & Mönsterlek

Hoppas att detta blogginlägg ska inspirera dig att komma igång att teckna blomster, det finns ju knappast något härligare! Du får gärna klicka i “like” nedan så vet jag vad du som läsare gillar och dela med mig av mer liknande kunskap!

Kram // Hanna

TRÄDGÅRDSLIVET I APRIL

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_växthus_april_II-16.jpg

Trädgården har börjat vakna och äntligen kikar nya blommor upp varje dag i rabatterna. Värmen gör att växterna utvecklas fort, det gäller att hänga med och njuta! I växthuset förkultiverar jag många olika sorters sommarblomster som jag i sommar ska plantera ut och måla trädgården i nya mönster, färger och former med. Och det är kanske som absolut härligast just nu när hela den underbara odlingssäsongen ligger framför oss? Välkommen in på en trädgårdstitt i min trädgård här på Västkusten i zon 1 så här i slutet på april!

HannaWendelbo_växthus_april_II-4.jpg
HannaWendelbo_växthus_april_II-2.jpg

Lyckan är total när jag kan gå ut i trädgården med min korg och fylla den med blommande blomster och kvistar. Påskliljor, penseer, kungsängslilja, tulpaner och kvistar av körsbär och syren följer med in till buketter. Den vita lilla påskliljan som jag tror heter Thalia är en sann favorit så här års, den luktar som gammeldags tvål, du vet en sådan som luktar rent och gott och kommer i en vacker guldpräglad kartong.

HannaWendelbo_trädgårdsliv_april_tulpan

Tulpaner som växer i den varma slänten har redan börjat blomma och står gärna och solar sig i vårsolens glans. I samma rabatt har jag planterat havtorn Hikul som jag någon dag hoppas ska kunna klippas och formas till vackra silvriga klot. Samma rabatt inramas av lavendel och lammöron som döljer tulpanerna sedan när de vissnar ner.

HannaWendelbo_trädgårdsliv_april.jpg

Våren har varit vacker men regnfattig, vi har inte fått regn på mer än tre veckor. I denna rabatt som är anlagd enligt hästbajslasagne-metoden har jag planterat ut blåklint som jag har drivit upp från frön i växthuset och behöver vatten för att etablera sig. Fördelen med hästbajslasagner i kombination med den tunga lerjorden jag har här är att jag inte behöver vattna så mycket. Med den varma och torra säsongen 2018 i gott minne planerar jag för att ta till alla trick som gör att jag kan spara vatten men ändå klara av att få en blommande trädgård.

I flera rabatter har vi droppslangar som gör bevattningen effektiv, det kan jag varmt rekommendera om du liksom jag vill spara vatten.

HannaWendelbo_Trädgårdsliv_kungsängslilja

Att den rutiga kungsängsliljan kikar upp varje år känns som ett litet mirakel. Känns som fulländad formgivning både i mönster, färg och form och den har lockat mig flera gånger att bli avbildad i tapetmönster. Stella älskar att gå runt i rabatterna, speciellt de som precis har fått en giva med gödsel i form av höns eller kobajs…

HannaWendelbo_växthus_april_II-19.jpg
HannaWendelbo_trädgårdsliv_påsklilja
HannaWendelbo_penseer

Penseerna jag sådde i höstas är så stora nu att jag kan plocka in dem som snittblommor. De luktar ljuvligt och håller länge i vasen. Kan varmt rekommendera att odla dem för snitt!

HannaWendelbo_växthus_april_II-31.jpg

Förra säsongen anlade jag denna nya hästbajslasagne framför växthuset och oj vad det växte på i den. I höstas planterade jag tydligen tulpanlökar här, det hade jag glömt, men det ser ut att bli en riktigt trevlig överraskning.

HannaWendelbo_växthus_april-1.jpg

Till växthuset tar jag en sväng varje morgon och kväll för att titta till mina sådder. Nu har vi inte haft minusgrader på nätterna den senaste veckan, men dessförinnan hade jag ett oroligt vacklande öga på temperaturen och täckte alla sådder med väv på natten. Nu täcker jag en del plantor på dagen för att inte bladen ska brännas sönder i den starka solen. Jag försöker så någon ny påse sommarblomster varje dag, då känns inte odlandet så överväldigande.

Jag förodlar de flesta sommarblomsterna i växthuset, anledningen till detta är två. Mördarsniglarna går inte på plantorna på samma sätt om de är kraftiga, robusta och välväxta när jag planterar ut dem. Jag hinner rädda dem om de blir attackerade av en mördarsnigelarmé. Dessutom har jag bättre koll på fröna när de gror, då de vill ha det fuktigt hela tiden. Min trädgård är stor och jag hinner inte gå och vattna sådder på friland, risken är att frön jag har petat ner inte får rätt chanser att gro. I år odlar jag några riktigt speciella sorter och då vill jag verkligen att varje frö ska få de absolut bästa förutsättningarna för att blomma ut.

Jag sår i omgångar av de flesta blomster (HÄR kan du läsa hur jag sår), utomhusklimatet är en lynnig komponent att ha med i beräkningarna och om jag har plantor i olika stadier ökar jag chanserna för att det ska blomma. Här hos mig i zon 1 är det perfekt att så just nu, temperaturen är mild och aprilljuset är livsgörande.

HannaWendelbo_växthus_april_II-23.jpg

Zinnia och Rosenskära (Cosmea) är två storfavoriter hos mig, de är extremt lättodlade här med mina förutsättningar. I år testar jag massa nya sorter och jag har ett bitterljuvt längt i kroppen efter att få se dem börja blomma. Här växer Zinnia Queen Lime Orange och Cosmea Double Click Bonbon till sig i de stämplade jordkuberna soilblocker som jag testar att odla i för första året. Jag är oerhört nöjd med dem hittills!

HannaWendelbo_växthus_april_II-27.jpg

De sommarblommor som jag har bredsått planterar jag om till egna krukor för att rötterna ska utvecklas ordentligt. Här växer Zinnia Cinderella Lilac till sig i solen. Just nu testar jag att ge lite näring men ofta, jag läste någonstans att det var bättre än att ge mycket sällan. Vi får se om det stämmer. Jag spär ut växtnäring i vattnet och vattnar med det på morgonen ungefär varannan dag. Senare på säsongen brukar jag använda hönsbajs som jag spär i vatten, men det luktar lite väl intressant kan jag känna.

HannaWendelbo_växthus_april_II-29.jpg
HannaWendelbo_växthus_april_II-25.jpg

Här sår ytterligare en Cosmea och växer till sig i soliblockers. Detta är en helt underbar vit blomma som heter Collarette White. På brickan brevid är det lejongap som står och solar sig, även den en favorit i sommarens alla buketter. Jag kan tipsa om bästa brickan för krukor eller soilblockers som du ser på bilden. Det är en skomatta från Ikea (Baggmuck) som är riktigt billig och hur hållbar som helst. Jag försöker vattna de flesta plantor under från, dvs hälla vatten på brickan istället för i krukan, för jag har en idé om att rötterna utvecklas bättre då när de måste söka sig neråt och utåt för att få vatten.

HannaWendelbo_växthus_april_II-7.jpg

Att odla sommarblomster och att vara i trädgården är min rekreation och avkoppling, men också min största inspirationskälla. Blommorna jag odlar inspirerar mig till nya mönster och nya färgkombinationer. Det är en underbara säsong vi går till mötes!

Jag har märkt att jag har odlat lite för mycket av några sorter, jag tänker att jag tar med mig en del av de mer ovanliga och vackra blommorna till designmarknaden i Varberg “Kustfolk” den 4-5 maj på Brukstorget. Vill ju gärna att fler ska finna välbefinnandet och tillfredsställelsen i att odla sina egna sommarblomster.

Kram

// Hanna

P. S Om du gillar att läsa om min trädgård får du gärna trycka i “like”, då vet jag vad jag ska skriva mer om! Tack för att du läser! D.S