kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

TRÄDGÅRDSLIVET I APRIL

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

TRÄDGÅRDSLIVET I APRIL

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_växthus_april_II-16.jpg

Trädgården har börjat vakna och äntligen kikar nya blommor upp varje dag i rabatterna. Värmen gör att växterna utvecklas fort, det gäller att hänga med och njuta! I växthuset förkultiverar jag många olika sorters sommarblomster som jag i sommar ska plantera ut och måla trädgården i nya mönster, färger och former med. Och det är kanske som absolut härligast just nu när hela den underbara odlingssäsongen ligger framför oss? Välkommen in på en trädgårdstitt i min trädgård här på Västkusten i zon 1 så här i slutet på april!

HannaWendelbo_växthus_april_II-4.jpg
HannaWendelbo_växthus_april_II-2.jpg

Lyckan är total när jag kan gå ut i trädgården med min korg och fylla den med blommande blomster och kvistar. Påskliljor, penseer, kungsängslilja, tulpaner och kvistar av körsbär och syren följer med in till buketter. Den vita lilla påskliljan som jag tror heter Thalia är en sann favorit så här års, den luktar som gammeldags tvål, du vet en sådan som luktar rent och gott och kommer i en vacker guldpräglad kartong.

HannaWendelbo_trädgårdsliv_april_tulpan

Tulpaner som växer i den varma slänten har redan börjat blomma och står gärna och solar sig i vårsolens glans. I samma rabatt har jag planterat havtorn Hikul som jag någon dag hoppas ska kunna klippas och formas till vackra silvriga klot. Samma rabatt inramas av lavendel och lammöron som döljer tulpanerna sedan när de vissnar ner.

HannaWendelbo_trädgårdsliv_april.jpg

Våren har varit vacker men regnfattig, vi har inte fått regn på mer än tre veckor. I denna rabatt som är anlagd enligt hästbajslasagne-metoden har jag planterat ut blåklint som jag har drivit upp från frön i växthuset och behöver vatten för att etablera sig. Fördelen med hästbajslasagner i kombination med den tunga lerjorden jag har här är att jag inte behöver vattna så mycket. Med den varma och torra säsongen 2018 i gott minne planerar jag för att ta till alla trick som gör att jag kan spara vatten men ändå klara av att få en blommande trädgård.

I flera rabatter har vi droppslangar som gör bevattningen effektiv, det kan jag varmt rekommendera om du liksom jag vill spara vatten.

HannaWendelbo_Trädgårdsliv_kungsängslilja

Att den rutiga kungsängsliljan kikar upp varje år känns som ett litet mirakel. Känns som fulländad formgivning både i mönster, färg och form och den har lockat mig flera gånger att bli avbildad i tapetmönster. Stella älskar att gå runt i rabatterna, speciellt de som precis har fått en giva med gödsel i form av höns eller kobajs…

HannaWendelbo_växthus_april_II-19.jpg
HannaWendelbo_trädgårdsliv_påsklilja
HannaWendelbo_penseer

Penseerna jag sådde i höstas är så stora nu att jag kan plocka in dem som snittblommor. De luktar ljuvligt och håller länge i vasen. Kan varmt rekommendera att odla dem för snitt!

HannaWendelbo_växthus_april_II-31.jpg

Förra säsongen anlade jag denna nya hästbajslasagne framför växthuset och oj vad det växte på i den. I höstas planterade jag tydligen tulpanlökar här, det hade jag glömt, men det ser ut att bli en riktigt trevlig överraskning.

HannaWendelbo_växthus_april-1.jpg

Till växthuset tar jag en sväng varje morgon och kväll för att titta till mina sådder. Nu har vi inte haft minusgrader på nätterna den senaste veckan, men dessförinnan hade jag ett oroligt vacklande öga på temperaturen och täckte alla sådder med väv på natten. Nu täcker jag en del plantor på dagen för att inte bladen ska brännas sönder i den starka solen. Jag försöker så någon ny påse sommarblomster varje dag, då känns inte odlandet så överväldigande.

Jag förodlar de flesta sommarblomsterna i växthuset, anledningen till detta är två. Mördarsniglarna går inte på plantorna på samma sätt om de är kraftiga, robusta och välväxta när jag planterar ut dem. Jag hinner rädda dem om de blir attackerade av en mördarsnigelarmé. Dessutom har jag bättre koll på fröna när de gror, då de vill ha det fuktigt hela tiden. Min trädgård är stor och jag hinner inte gå och vattna sådder på friland, risken är att frön jag har petat ner inte får rätt chanser att gro. I år odlar jag några riktigt speciella sorter och då vill jag verkligen att varje frö ska få de absolut bästa förutsättningarna för att blomma ut.

Jag sår i omgångar av de flesta blomster (HÄR kan du läsa hur jag sår), utomhusklimatet är en lynnig komponent att ha med i beräkningarna och om jag har plantor i olika stadier ökar jag chanserna för att det ska blomma. Här hos mig i zon 1 är det perfekt att så just nu, temperaturen är mild och aprilljuset är livsgörande.

HannaWendelbo_växthus_april_II-23.jpg

Zinnia och Rosenskära (Cosmea) är två storfavoriter hos mig, de är extremt lättodlade här med mina förutsättningar. I år testar jag massa nya sorter och jag har ett bitterljuvt längt i kroppen efter att få se dem börja blomma. Här växer Zinnia Queen Lime Orange och Cosmea Double Click Bonbon till sig i de stämplade jordkuberna soilblocker som jag testar att odla i för första året. Jag är oerhört nöjd med dem hittills!

HannaWendelbo_växthus_april_II-27.jpg

De sommarblommor som jag har bredsått planterar jag om till egna krukor för att rötterna ska utvecklas ordentligt. Här växer Zinnia Cinderella Lilac till sig i solen. Just nu testar jag att ge lite näring men ofta, jag läste någonstans att det var bättre än att ge mycket sällan. Vi får se om det stämmer. Jag spär ut växtnäring i vattnet och vattnar med det på morgonen ungefär varannan dag. Senare på säsongen brukar jag använda hönsbajs som jag spär i vatten, men det luktar lite väl intressant kan jag känna.

HannaWendelbo_växthus_april_II-29.jpg
HannaWendelbo_växthus_april_II-25.jpg

Här sår ytterligare en Cosmea och växer till sig i soliblockers. Detta är en helt underbar vit blomma som heter Collarette White. På brickan brevid är det lejongap som står och solar sig, även den en favorit i sommarens alla buketter. Jag kan tipsa om bästa brickan för krukor eller soilblockers som du ser på bilden. Det är en skomatta från Ikea (Baggmuck) som är riktigt billig och hur hållbar som helst. Jag försöker vattna de flesta plantor under från, dvs hälla vatten på brickan istället för i krukan, för jag har en idé om att rötterna utvecklas bättre då när de måste söka sig neråt och utåt för att få vatten.

HannaWendelbo_växthus_april_II-7.jpg

Att odla sommarblomster och att vara i trädgården är min rekreation och avkoppling, men också min största inspirationskälla. Blommorna jag odlar inspirerar mig till nya mönster och nya färgkombinationer. Det är en underbara säsong vi går till mötes!

Jag har märkt att jag har odlat lite för mycket av några sorter, jag tänker att jag tar med mig en del av de mer ovanliga och vackra blommorna till designmarknaden i Varberg “Kustfolk” den 4-5 maj på Brukstorget. Vill ju gärna att fler ska finna välbefinnandet och tillfredsställelsen i att odla sina egna sommarblomster.

Kram

// Hanna

P. S Om du gillar att läsa om min trädgård får du gärna trycka i “like”, då vet jag vad jag ska skriva mer om! Tack för att du läser! D.S