kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

TRÄDGÅRDSLIVET I APRIL

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_växthus_april_II-16.jpg

Trädgården har börjat vakna och äntligen kikar nya blommor upp varje dag i rabatterna. Värmen gör att växterna utvecklas fort, det gäller att hänga med och njuta! I växthuset förkultiverar jag många olika sorters sommarblomster som jag i sommar ska plantera ut och måla trädgården i nya mönster, färger och former med. Och det är kanske som absolut härligast just nu när hela den underbara odlingssäsongen ligger framför oss? Välkommen in på en trädgårdstitt i min trädgård här på Västkusten i zon 1 så här i slutet på april!

HannaWendelbo_växthus_april_II-4.jpg
HannaWendelbo_växthus_april_II-2.jpg

Lyckan är total när jag kan gå ut i trädgården med min korg och fylla den med blommande blomster och kvistar. Påskliljor, penseer, kungsängslilja, tulpaner och kvistar av körsbär och syren följer med in till buketter. Den vita lilla påskliljan som jag tror heter Thalia är en sann favorit så här års, den luktar som gammeldags tvål, du vet en sådan som luktar rent och gott och kommer i en vacker guldpräglad kartong.

HannaWendelbo_trädgårdsliv_april_tulpan

Tulpaner som växer i den varma slänten har redan börjat blomma och står gärna och solar sig i vårsolens glans. I samma rabatt har jag planterat havtorn Hikul som jag någon dag hoppas ska kunna klippas och formas till vackra silvriga klot. Samma rabatt inramas av lavendel och lammöron som döljer tulpanerna sedan när de vissnar ner.

HannaWendelbo_trädgårdsliv_april.jpg

Våren har varit vacker men regnfattig, vi har inte fått regn på mer än tre veckor. I denna rabatt som är anlagd enligt hästbajslasagne-metoden har jag planterat ut blåklint som jag har drivit upp från frön i växthuset och behöver vatten för att etablera sig. Fördelen med hästbajslasagner i kombination med den tunga lerjorden jag har här är att jag inte behöver vattna så mycket. Med den varma och torra säsongen 2018 i gott minne planerar jag för att ta till alla trick som gör att jag kan spara vatten men ändå klara av att få en blommande trädgård.

I flera rabatter har vi droppslangar som gör bevattningen effektiv, det kan jag varmt rekommendera om du liksom jag vill spara vatten.

HannaWendelbo_Trädgårdsliv_kungsängslilja

Att den rutiga kungsängsliljan kikar upp varje år känns som ett litet mirakel. Känns som fulländad formgivning både i mönster, färg och form och den har lockat mig flera gånger att bli avbildad i tapetmönster. Stella älskar att gå runt i rabatterna, speciellt de som precis har fått en giva med gödsel i form av höns eller kobajs…

HannaWendelbo_växthus_april_II-19.jpg
HannaWendelbo_trädgårdsliv_påsklilja
HannaWendelbo_penseer

Penseerna jag sådde i höstas är så stora nu att jag kan plocka in dem som snittblommor. De luktar ljuvligt och håller länge i vasen. Kan varmt rekommendera att odla dem för snitt!

HannaWendelbo_växthus_april_II-31.jpg

Förra säsongen anlade jag denna nya hästbajslasagne framför växthuset och oj vad det växte på i den. I höstas planterade jag tydligen tulpanlökar här, det hade jag glömt, men det ser ut att bli en riktigt trevlig överraskning.

HannaWendelbo_växthus_april-1.jpg

Till växthuset tar jag en sväng varje morgon och kväll för att titta till mina sådder. Nu har vi inte haft minusgrader på nätterna den senaste veckan, men dessförinnan hade jag ett oroligt vacklande öga på temperaturen och täckte alla sådder med väv på natten. Nu täcker jag en del plantor på dagen för att inte bladen ska brännas sönder i den starka solen. Jag försöker så någon ny påse sommarblomster varje dag, då känns inte odlandet så överväldigande.

Jag förodlar de flesta sommarblomsterna i växthuset, anledningen till detta är två. Mördarsniglarna går inte på plantorna på samma sätt om de är kraftiga, robusta och välväxta när jag planterar ut dem. Jag hinner rädda dem om de blir attackerade av en mördarsnigelarmé. Dessutom har jag bättre koll på fröna när de gror, då de vill ha det fuktigt hela tiden. Min trädgård är stor och jag hinner inte gå och vattna sådder på friland, risken är att frön jag har petat ner inte får rätt chanser att gro. I år odlar jag några riktigt speciella sorter och då vill jag verkligen att varje frö ska få de absolut bästa förutsättningarna för att blomma ut.

Jag sår i omgångar av de flesta blomster (HÄR kan du läsa hur jag sår), utomhusklimatet är en lynnig komponent att ha med i beräkningarna och om jag har plantor i olika stadier ökar jag chanserna för att det ska blomma. Här hos mig i zon 1 är det perfekt att så just nu, temperaturen är mild och aprilljuset är livsgörande.

HannaWendelbo_växthus_april_II-23.jpg

Zinnia och Rosenskära (Cosmea) är två storfavoriter hos mig, de är extremt lättodlade här med mina förutsättningar. I år testar jag massa nya sorter och jag har ett bitterljuvt längt i kroppen efter att få se dem börja blomma. Här växer Zinnia Queen Lime Orange och Cosmea Double Click Bonbon till sig i de stämplade jordkuberna soilblocker som jag testar att odla i för första året. Jag är oerhört nöjd med dem hittills!

HannaWendelbo_växthus_april_II-27.jpg

De sommarblommor som jag har bredsått planterar jag om till egna krukor för att rötterna ska utvecklas ordentligt. Här växer Zinnia Cinderella Lilac till sig i solen. Just nu testar jag att ge lite näring men ofta, jag läste någonstans att det var bättre än att ge mycket sällan. Vi får se om det stämmer. Jag spär ut växtnäring i vattnet och vattnar med det på morgonen ungefär varannan dag. Senare på säsongen brukar jag använda hönsbajs som jag spär i vatten, men det luktar lite väl intressant kan jag känna.

HannaWendelbo_växthus_april_II-29.jpg
HannaWendelbo_växthus_april_II-25.jpg

Här sår ytterligare en Cosmea och växer till sig i soliblockers. Detta är en helt underbar vit blomma som heter Collarette White. På brickan brevid är det lejongap som står och solar sig, även den en favorit i sommarens alla buketter. Jag kan tipsa om bästa brickan för krukor eller soilblockers som du ser på bilden. Det är en skomatta från Ikea (Baggmuck) som är riktigt billig och hur hållbar som helst. Jag försöker vattna de flesta plantor under från, dvs hälla vatten på brickan istället för i krukan, för jag har en idé om att rötterna utvecklas bättre då när de måste söka sig neråt och utåt för att få vatten.

HannaWendelbo_växthus_april_II-7.jpg

Att odla sommarblomster och att vara i trädgården är min rekreation och avkoppling, men också min största inspirationskälla. Blommorna jag odlar inspirerar mig till nya mönster och nya färgkombinationer. Det är en underbara säsong vi går till mötes!

Jag har märkt att jag har odlat lite för mycket av några sorter, jag tänker att jag tar med mig en del av de mer ovanliga och vackra blommorna till designmarknaden i Varberg “Kustfolk” den 4-5 maj på Brukstorget. Vill ju gärna att fler ska finna välbefinnandet och tillfredsställelsen i att odla sina egna sommarblomster.

Kram

// Hanna

P. S Om du gillar att läsa om min trädgård får du gärna trycka i “like”, då vet jag vad jag ska skriva mer om! Tack för att du läser! D.S

TRE OLIKA SÄTT ATT SÅ BLOMSTERFRÖN

Hanna Wendelbo

Blommor_juli-HannaWendelbo.jpg

Så här års, i andra hälften av mars och första delen av april är det bråda dagar med alla fröer som ska i jorden. Jag odlar massa olika sorters sommarblommor som gör att jag kan måla upp en ny färgskala och komposition i trädgården för varje ny sommarsäsong. Jag är en ganska lat odlare och älskar att ta genvägar och berättar här i inlägget om de tre olika sätt jag väljer att så mina sommarblommor, tex zinnia, rosenskära, och blåklint på.

HannaWendelbo_sommarblomster.jpg

I augusti kan jag plocka in stora fång med sommarblommor varje dag. Det fiffiga med sommarblommor är att ju mer man plockar desto mer blommar de. Sommarblommorna, så som zinnia, rosenskära och lejongap är ettåriga blomster här hos oss. Det innebär att de under samt år sås, växer upp och blommar, för att sedan gå i frö och dö. Om man då plockar av blommorna på dem så forsätter de blomma i och med att de måste sätta frö för artens överlevnad. Luktärter är ett typexempel på detta, så fort de får sätta sina ärtskidor så slutar de leverera blommor. Luktärter ska plockas varje dag och njutas på riktigt nära håll! Om hur jag sår luktärter har jag skrivit om HÄR, det är en metod som jag har lärt mig av Cecilia Wingård, och det är den bästa lataste metoden i hela världen kan jag lova!

HannaWendelbo_Växthus
Smarta-frösådder-HannaWendelbo-10.jpg

Andra sommarblomster drar jag upp från frö med hjälp av tre olika metoder. De flesta frön vill gro och växa upp till en planta. Ger man dem bara ljus, värme, vatten och näring så brukar det gå vägen. Och inte snålar på kvalitén på jorden. Här kan jag säga att här får man oftast vad man betala för, så välj inte billigast möjliga.

Nämnas bör att jag bor i odlingszon 1, viket innebär att vill du göra samma som mig försök parera det med dina klimatförhållanden. Sista frostnatten här brukar vara i mitten på maj, men järnnätter kan fortfarande komma fram till första veckan i juni. Jag bor precis bredvid Kungsbackafjorden och den har en viss tendens att rulla in en tjock och riktigt kalla dimma över min trädgård även senare på våren. Växthuset är ouppvärmt, men står i ett gynnsamt soligt läge på vår tomt, mer om det längre ner!

Hannas 3 olika sätt att så blomsterfrön på:

  • Bredså i vindruvsask

  • Så i soilblockers

  • Kallså i godislåda

Blåklint.

Blåklint.

BREDSÅ I VINDRUVSASK

De bästa små drivhusen är de plastaskar som vindruvorna ligger i när man köper dem i affären. De har hål i botten och även i locket som man kan knäppa fast. Jag fyller asken med riktigt bra planteringsjord och trycker till lite, ibland (om jag har det nära till hands) dröslar jag ut ett tunt lager med såjord överst, ströslar över fröerna direkt från påsen, plattar till och dröslar lite ny jord över. Oftast använder jag mig bara av planteringsjorden, men den kan vara lite väl stark och näringsrik för små späda fröer och dess rötter ibland. Men som sagt, jag brukar chansa och det går oftast bra.

Zinnia på tillväxt.

Zinnia på tillväxt.

När jag har sått fröerna, vilket är olika till antalet utifrån hur många plantor jag bedömer kan ha plats i detta lilla minidrivhus innan jag måste omskola (plantera om till större kruka), placerar jag dem på varmt underlag, tex på golvvärmen. Har du element under fönstret kan det vara en bra plats också. När skotten har börjat kika fram knäpper jag av locket så det inte blir för varmt och fuktigt där inne. Viktig är att de då får en plats som inte är för varm men väldigt ljus (och helst inte i direkt gassande solsken, men det brukar jag oxå slarva med…). Bäst är att vattna underifrån, då söker sig rötterna neråt efter vattnet.

Sommaren 2017 var ett magiskt zinniaår, denna helt underbara värmeälskande, hållbara snittblomma! Jag fick mersmak och testar massa olika sorter i år och hoppas att skörden blir lika god som förra året.

HannaWendelbo_bollzinnia.jpg
HannaWendelbo_zinnia.jpg
Sommardahlia.

Sommardahlia.

Sommardahlia blir en ny bekantskap för mig i år, måste testa lite nytt varje säsong. För att växterna inte ska bli för långa och rangliga, vilket de blir av för lite ljus och för mycket värme, sätter jag ut dem i växthuset dagtid när temperaturen tillåter. Nu har det varit varmt och utan minusgrader i växthuset ett tag så nu har jag till och med låtit dem stanna där ute över natten, men inbäddade i väv så att de inte ska frysa.

Oh, yes så är det för mig, först nattar jag mina små blomsterbäbisar i växthuset och sedan går jag in och stoppar mina egna små barn i sina sängar. Pyssel och omsorg, gillar det!

Smarta-frösådder-HannaWendelbo-7.jpg

SÅ I SOILBLOCKERS

Denna metod är helt ny för mig i år och jag håller på och lär mig hur jag ska göra. Själva jordkuben stämplar jag ut med ett verktyg, soilblockers, som jag har köpt HÄR. Jag använder planteringsjord, med en viss andel torv i sig så att de håller ihop ordentligt. De här jordkuberna är fruktansvärt roliga att tillverka och tydligen ska de vara extra bra för växtens rotutveckling. Jag har testat att så lite olika sorters frön på detta vis och får återkomma med en utvärdering av utdelningen till nästa säsong. En enorm fördel är att det inte behövs några krukor och att omskolningen av plantorna går svischande lätt!

Smarta-frösådder-HannaWendelbo-2.jpg

Här testar jag att så rosenskäran i minikuberna. Jag har stämplat ut en hel bricka med jordkuber, petat ner fröerna, ströslat över pyttelite jord och sedan täckt med plastfolie och placerat på varmt underlag. Och se där, grobarheten var det inget fel på! Etiketterna gör jag av glassburkar som jag klipper sönder. Det finns så klart tjusiga etiketter man kan köpa i butik, men då måste man ju komma ihåg att göra det också… Och det gör jag ju inte så klart!

Smarta-frösådder-HannaWendelbo-1.jpg
Cosmea Purity.

Cosmea Purity.

Det bästa med rosenskäran är att den är så extremt lättodlad! Det ända man får ha lite koll på är att vara lite försiktig med näringen för då blir det väldigt mycket dilligt bladverk och lite mindre blommor. Kan vara rätt härligt det med i och för sig!

Tagetes.

Tagetes.

Omskolningen med soilblockers går lekande lätt. Från de små kuberna får de flytta in i de större kuberna, bara att flytta över. Tagetes var en blomma jag blev helt såld på i somras och testar lite olika sorter i år. Dessa ska bli blekt gula, tänker att de kan bli så snygga i en sallad! Rötterna på dessa är helt fantastiska och de växer på riktigt bra ute i växthuset i kuvösen som står där.

Misslyckad sådd av lejongap.

Misslyckad sådd av lejongap.

Soilblockers ska vara extra bra för minifröer så som lejongap och blomstermorot. Kan säga att just dessa två odlingar inte är något att skryta med. Men jag tänker att jag får lära mig av mina misstag. I bilden ovan, med lejongapen, var idén att ett litet frö skulle hamna i en egen jordkub. Så blev det tydligen inte… Det blev ett slagfält, där jag antagligen även vattnat för mycket. Men några blommor blir det nog, och jag kan ju alltid så en omgång till!

Här nedan är det blomstermorot som jag försökt mig på. Här har jag lyckats bättre med ett frö i varje kub, men sedan har de ju blivit på tok för rangliga och gängliga. För lite ljus och för varmt, helt enkelt!

Blomstermorot Dara.

Blomstermorot Dara.

KALLSÅ I GODISLÅDA

Det här är den absolut enklaste och lataste metoden av dem alla! Jag använder mig av godislådor, som jag får i vår närlivs. Borrar hål i botten och i locket, häller ner planteringsjord och trycker till lite lätt. Vattnar igenom ordentligt och strösslar ut fröna över ytan, trycker till igen och drar på lite jord över (beroende på vilka frön.) och locket på. Placera sedan lådorna utomhus i ett skyddat läge om du inte har tillgång till ett växthus. Möjligen släng över lite odlingsväv om det är väldigt kallt. Titta till då och då så att det inte torkar ut. När värmen kommer börjar de små fröerna gro i godislådorna. Växterna är friska, knubbiga och gröna och redan avhärdade och kan planteras ut direkt när de har växt till sig!

Så här drar jag upp plantor av de flesta sommarblommor så som rosenskära och blåklint. Bulkvaran i min trädgård som jag brukar tänka på det. Man får chansa lite på grobarheten, vissa kan stryka med när temperaturen faller, men fördelarna är att det blir riktigt tjocka och fina växter. Kanske att jag ska våga mig på att så fler sorter så här i år? Gillar när det är enkelt att odla!

Smarta-frösådder-HannaWendelbo-12.jpg
Smarta-frösådder-HannaWendelbo-13.jpg

Hoppas att detta ska inspirera dig till att så dina egna sommarblomster. De flesta fröer vill gro, de vill upp, de vill blomma! Och halva hemligheten ligger faktiskt i att utgå från en bra jord, då kan man vara lite slarvig som jag är. Jag är på intet sätt en expert när det gäller odlande, jag provar mig fram och bygger på min erfarenhet och en blomstrande trädgård brukar jag alltid få!

Allt gott!

// Hanna

P.S Om du gillar att jag skriver och tipsar om odling dår du gärna klicka i “like” nedan, så vet jag vad jag ska skriva mer om. Vill ju gärna dela med mig av saker som du tycker är givande och relevanta! D.S

HANNAS BLOMSTERPILL & MÖNSTERLEK

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_Blomsterpill-och-mönsterlek-3.jpg

Hannas Blomsterpill & Mönsterlek är namnet på min första bok som nu börjar komma ut i bokhandeln. Detta har varit ett drömprojekt som jag har levt med i mer än ett års tid och känner mig så orimligt stolt för. Till min glädje landade boken in på en hedrande andra plats på Bokus Topplista i torsdags. Lite chockad och förvånad över att intresset visade sig vara så stort för min bok!

HannaWendelbo_Blomsterpill-och-mönsterlek-10.jpg

Vilken oerhört speciell och märklig känsla det är att hålla sin egna bok i handen. Mellan dessa pärmar ryms mer än ett års arbete. Jag har skrivit ner alla mina tankar om vad kreativitet är och vad den gör för människan. Jag har skrivit om och fotograferat trädgården genom säsongerna för att jag vill visa dig hur jag hittar inspirationen där. I boken berättar jag även om hur jag använder olika sorters material och tekniker för att skapa mina mönster och självklart avslöjar jag alla mina hemligheter och genvägar när det kommer till mönsterskapande.

Jag önskar se på min bok som en handbok i kreativt skapande, med flera övningar som beskriver med ord och text hur du kan rita, måla, teckna, blomsterpilla själv. Boken rymmer stora och små projekt som jag innerligt hoppas ska inspirera dig att bara köra igång och skapa. Låta lusten rinna ur fingrarna på dig och ut på akvarellpappret!

Den fantastiskt fina formgivningen av boken står Sanna Sporrong för. Flera av porträttbilderna kommer från genialiska Jenny Brandt Grönberg, medan de flesta andra bilder har jag fotograferat själv. Till min hjälp med illustrationer har Lotta Kvist biståt mig på bästa sätt.

Jag är så tacksam för att jag har fått möjligheten att skriva ner alla mina erfarenheter och tankar om mönster och kreativt skapande och det enorma förtroende som förlaget Roos & Tegner med bästa Maria Ramden i spetsen har givit mig i och med detta arbete.

Boken finns att köpa på Akademibokhandeln, AdLibris och även på Bokus som har intropris 199 kr till och med 1 april här: www.bokus.com/blomsterpill

HannaWendelbo_Blomsterpill-och-mönsterlek-1.jpg

Boken kommer att lanseras på Vår Trädgård, den nya trädgårdsmässan i Göteborg. På fredagen den 5 april hittar du mig på scenen kl 10:30 och 16:00 för att tala om boken. På lördagen den 6 april håller jag föredrag kl 11:30 och 15:00. Strax efter varje föreläsning finns jag sedan i montern hos Roos & Tegner för boksignering och trevliga samtal. Hoppas att vi ses där!

Kram// Hanna

P.S. Du får hemskt gärna klicka i “Like” här nedan om du har lust! Det gör mig väldigt glad. D.S