kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

LYCKEBO- EN INBLICK I DESIGNPROCESSEN

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_wallpaper_Lyckebo-23.jpg

Vilken dag som helst nu kommer vårens tapetkollektion, Lyckebo, ut i butik. Det är min fjärde tapetkollektion i samarbete med Midbec och jag tror att du kommer känna igen stilen. I väntan på att jag kan visa de magiskt vackra interiörbilderna som det kreativa teamet med stylist AnnaCate och fotograf Tove har tagit fram, bjussar jag på några privata bilder från arbetet i ateljén med mönsterna.

HannaWendelbo_wallpaper_Lyckebo-20.jpg

Jag föredrar att skissa och måla fram mina mönsteroriginal för hand. Alla mönster startar med min post-it-lapp-teknik som jag beskriver HÄR. Metoden är så enkel och banal att den är näst intill genialisk om jag får säga det själv. Till kollektionen Lyckebo har jag ritat sex helt nya mönster. Inspirationen kommer som vanligt från blommor och blad som jag omger mig med så ofta jag bara kan. Historian om denna kollektion är lite annorlunda, men det lovar jag att berätta mer om i samband med att jag visar miljöbilderna lite längre fram.

HannaWendelbo_wallpaper_Lyckebo-1.jpg

Det första mönstret jag ritade för kollektionen Lyckebo var detta lilla klöver-mönster i akvarell. Egentligen var det avsett för en tidigare kollektion, men jag hade en idé och en tanke med detta mönster som inte kom till sin rätt då. Nu kan jag avslöja att det verkligen har kommit till sin fulla rätt.

HannaWendelbo_wallpaper_Lyckebo-10.jpg

Varje mönster kommer i flertalet olika färgställningar. “Clover”, som mönstret heter är inget undantag från den regeln utan kommer i hela sex olika färgställningar. Bilden ovan kommer från när jag färgsatte kollektionen, kanske den mest lustfyllda delen av hela designprocessen. Åh, vad jag älskar att jobba med färgsättningen av designen. Det är precis som om det är då alla mönster på riktigt kommer till liv och jag kan börja visualisera dem på väggarna i ett hem. Ett hemtrevligt hem, med doft av både kaffe och nybakade kanelbullar.

HannaWendelbo_wallpaper_Lyckebo-4.jpg
HannaWendelbo_wallpaper_Lyckebo-6.jpg

De flesta mönsterna i kollektionen är målade med gouachefärg vilket är en täckande vattenfärg. Ytorna jag målar upp med gouachen blir släta och rena och ger ett resultat som kan lätt kan översättas till den tryckteknik jag använder. Ovan visar jag hur det såg ut när jag tog fram mönstret Othilia och nedan är det originalet på Mirabelle jag håller på att färdigställa.

HannaWendelbo_wallpaper_Lyckebo-17.jpg
HannaWendelbo_wallpaper_Lyckebo-9.jpg

Varje design kommer i ett antal olika färgställningar. Jag tycker om att jobba med färgharmonier som sträcker sig över flera olika designs så att man lätt ska kunna hitta vackra tapeter som matchar varandra från rum till rum.

HannaWendelbo_wallpaper_Lyckebo-11.jpg
HannaWendelbo_wallpaper_Lyckebo-16.jpg
HannaWendelbo_wallpaper_Lyckebo-13.jpg

Det är onekligen en speciell känsla som infinner sig när man får de färdiga tapetrullarna i sin hand, med etikett som bär både namn och min logga. Då är det inte så mycket mer att göra än att invänta lanseringen och hoppas på att man har gjort ett bra jobb.

Sarah och Mirabelle på min vägg i ateljén.

Sarah och Mirabelle på min vägg i ateljén.

I nästa vecka börjar kollektionsböckerna på Lyckebo landa i tapetbutiker runt om i vårt avlånga land. Om det är så att du är i en tapetbutik och kikar i kollektionen Lyckebo får du gärna tjoha till och skicka mig ett DM på Insta och säga vad du tycker. Kolla gärna in Lyckebo tillsammans med kollektionen Apelviken, de är liksom systrar och hör ihop. Mönsterna i Apelviken är antingen väldigt stora eller lite mindre, medan mönsterna i Lyckebo är mittemellan i skalan, ja, du förstår när du ser och kombinerar!

I min bok “Hannas Blomsterpill & Mönsterlek” som är på väg ut i bokhandeln inom kort så berättar jag alla mina hemligheter om hur jag tänker och gör när jag skapar mina mönster. Vill du veta mer och kanske även skaffa dig inspiration till att skapa själv kan detta vara boken du söker efter.

Kram // Hanna

P.S Jag är så glad för att du läser mina rader här på bloggen. Om du gillar vad du läser får du gärna klicka i “Like” så får jag en aning om vad jag kan bjussa på mer för innehåll här. D.S

FEM FINA SOMMARBLOMMOR FÖR NYBÖRJARODLAREN

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_sommarblommor-4.jpg

Längtar du efter att plocka blomster i din trädgård och ta in och pryda ditt hem med? Det finns ju få saker som gör ett hem så vackert som färska blommor! Dessutom är det ljuvligt med blommande rabatter i trädgården eller på balkongen, så här ger jag dig min bästa tips på fem lättodlade sommarblommor för nybörjarodlaren.

HannaWendelbo_sommarblommor-9.jpg

Sommarblommor är växter som man sår som frö på våren och som sedan bara blommar en sommar för att sedan vissna ned. Det fina med sommarblommor är att ju mer du plockar desto fler blommor blir det.

Jag försår alla mina sommarblommor inomhus och låter de växa till sig innan jag petar ner dem utomhus i rabatter. Anledningen till detta är att då har jag koll på var jag har satt den lilla blomman och kan skydda den från alla hungriga mördarsniglar.

Sommarblommorna jag rekommenderar här är alla sorter vars frön inte alls är svåra att få tag på. Du hittar fröpåsarna i din blomsterbutik eller till och med i din matbutik. Men jag varnar dig, har du väl fastnat för en sommarblomma är det lätt hänt att man gärna blir lite nördig och vill odla massa olika sorter av samma blomma!

HannaWendelbo_sommarblommor-5.jpg

ZINNIA

Zinnia är en så tacksam blomma att odla för buketter. I blombuketterna står den längst av alla. Inte ovanligt att den håller i vas i flera veckor och att den till och med börjar sätta rötter. Stjälkarna är oftast väldigt raka och stabila, vilket ger stadga i vilda trädgårdsbuketter. Zinnian kommer i massa olika färger och former, ibland kan de nästan påminna om mindre varianter av dahlia, men är inte alls så svårflörtad som dahlian. Jag brukar odla ett par olika sorter, de kommer i massa olika färger från blekgult, till cerise och bränd terracotta. Och jag säger som Farbror Grön, som är grönsaksodlarguru, att det finns alltid plats för en zinnia till!

Zinnian är väldigt förtjust i värme och den varma sommaren 2018 var skörden riklig. Plantera den i soligt läge och snåla inte med näring i jorden och vatten och den lilla zinnian kommer att belöna dig rikligt.

Jag bredsår zinnian inomhus i mitten på mars i vindruvsboxar, läs mer HÄR.

HannaWendelbo_sommarblommor-2.jpg

LUKTÄRT

Att jag är en luktärtsälskare av stora mått har jag kanske dolt dåligt. Jag älskar luktärter! Och en mer lättodlad sommarblomma får man faktiskt leta efter om man följer de enkla odlingsråd som jag har skrivit om HÄR. Luktärter kan man hitta flertalet sorter av i butikerna, även om jag föredrar att beställa mina fröer från www.ceciliawingard.se eftersom kvalitén på hennes fröer är så oroligt hög, varje litet frö gror!

Luktärterna är tacksamma på så sätt att ju mer man plockar desto mer blomster blir det. I början av sommaren plockar jag av alla blomster varje morgon och tar då in bara stjälken. Ju längre fram vi kommer på sommaren desto slösigare blir jag och plockar hela rankor av den ljuvliga blomman.

Luktärter vill ha riktigt välgödslad jord och något att klättra på. Under säsong brukar jag gulla med dem och fylla på med ytterligare näring i form av tex pelleterad hönsbajs.

I buketten på bilden ovan blandar jag luktärter med blåklint, en annan härlig lättodlad favorit i min trädgård.

Rosenskära, sommaraster, dahlia, luktärt och blåklint i en krispigt vit bukett.

Rosenskära, sommaraster, dahlia, luktärt och blåklint i en krispigt vit bukett.

HannaWendelbo_sommarblommor-1.jpg
HannaWendelbo_sommarblommor-10.jpg

ROSENSKÄRA

Jag kan nog villigt erkänna att rosenskäran är bulkvaran (får man lova att säga så om denna ljuvliga blomma…?) i min trädgård och buketter. Rosenskära kan man inte misslyckas med! Eller jo, det kan man faktiskt, ger man den för mycket näring så utvecklar den otroliga mängder av det dilliga bladverket innan den vill till att blomma. Det problemet hade jag i somras då jag planterade ut plantorna i en av mina nyanlagda hästbajslasagner. Så håll gärna tillbaka lite med näringen i jorden om du vill ha många fina rosenskäror.

Rosenskäran börjar blomma på sensommaren när dygnet ljusa timmar blir färre. Rosenskäran, som även kallas Cosmos eller Cosmea kommer i massa olika former och färger. Den vita “Purity” tycker jag är helt fantastisk. Den dubbla, djupt ceriserosa heter Cranberrie Double Click. Den rosa enkla kommer från en påse som kallas Vega Mixture från Lord Nelson. Det fiffiga med den är att har man väl sått den så sjävlsår den sig överallt i trädgården år efter år.

Rosenskäran bredsår jag inomhus i mitten på mars i vindruvsboxar, mer om sådden hittar du HÄR.

HannaWendelbo_sommarblommor-11.jpg
HannaWendelbo_sommarblommor-12.jpg
HannaWendelbo_sommarblommor-8.jpg
HannaWendelbo_sommarblommor-3.jpg

BLÅKLINT

Blåklinten är oftast den blomma som börja blomma tidigast här hos mig. Redan till midsommar brukar jag kunna plocka av den och blanda upp med prästkrage och smycka midsommarbordet med på klassiskt vis. Men blåklinten finns i flera olika färger och jag älskar de fröblandningar som innehåller en mix av flera olika kulörer. Det bästa med blåklinten är att den inte verkar behöva någon skötsel alls, den bara växer. Klart att den vill ha näring, vatten och sol, men inte så mycket mer dutt och lull än så.

Även blåklinten självsår sig villigt och kan dyka upp lite här och var. Blåklinten sägs vara fin att torkas också och användas som eternell, jag har ännu inte provat, men kommer testa det i år!

Blåklinten försår jag inomhus i vindruvsboxar i slutet på februari/början på mars, mer om sådden kan du läsa HÄR.

IMG_3682.JPG

SOLROS

Solrosor är verkligen roliga att odla! Fröerna är stora och lätthanterliga, både små och stora fingrar puttar lätt ner dem i jorden. Solrosorna sår jag inomhus i slutet på mars/början på april i mindre krukor och planterar ut när de är lite större, annars blir de snigelmat med en gång.

Jag använder solrosor i min trädgård nästan som häckar som delar av i trädgårdsrummet. De är lite roliga där de står och vänder sitt ansikte efter solen, blir som kompisar som står och solar sig på rad. Solrosor kommer i massa olika storlekar, färger och former. Det finns många fina som inte blir så höga som är urfina att odla i kruka på balkong till exempel. Sedan finns andra som skickar ut massa blommor längs samma stam som är utmärkta till snitt och buketter. I slutet på augusti och september kan jag plocka hur stora fång som helst av solrosor. De blommor jag låter stå kvar i rabatten käkar fåglarna glatt upp. Det ser verkligen härligt ut när de har fest i solroshäcken!

HannaWendelbo_sommarblommor-14.jpg

Jag hoppas att detta inlägg ska inspirera dig att odla sommarblomster i din trädgård eller på din balkong. Kanske går du redan nu och införskaffar fröerna, men vänta med att peta ner dem i jorden tills det är dags. Risken när man sår för tidigt är att plantorna blir långa och gängliga och inte så fina. Sommarblommorna behöver ljus så försök att vänta!

Sommarblomster adderar inte bara lust och fägring för dig i din trädgård utan fungerar även som restauranger för alla små pollinatörer som är så viktiga för vår överlevnad. Humlesurr och fjärilsfladder gör varje trädgård levande och härlig.

Hoppas även att du hänger med i #Blomsteruppropet där visionen är att det självklara valet ska vara närodlade blomster i säsong. Det där som är säsong får man kläm på när man odlar själv och jag tror att man får en annan respekt och förståelse för varje liten blomma. Att det är härligt att längta och att det är fint att leva med årstiderna. Eller hur?

Kram//

Hanna

P.S om du tyckte dessa tips var bra så får du gärna klicka i en “Like”, då vet jag vad jag ska bjussa på för kunskap och förhoppningvis inspirera dig! D.S

BLOMSTERUPPROPET

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_februariblommor-10.jpg

Att välja mat som är närodlat är en självklarhet för många idag. Och att äta efter säsong har fått fäste i i de flestas medvetande. Nu är det dags att vi börjar fundera och agera när det gäller våra blomster! Med visionen att närodlade blomster i säsong ska vara det självklara valet för folket har jag tillsammans med trädgårdsmästarna Emily Bratt och Paulina Alesand initierat ett blomsterupprop!

KLIMATSMARTA BLOMMOR?
Allt sedan jag satt och såg Nobelmiddagens blomsterarrangemang på TV:n den 11 december och satte kvällsteet i halsen har jag funderat på hur vi kan lyfta upp denna fråga på dagordningen. Medan det på nobelmenyn serverades både granskott och svenska äpplen och snackisarna om kläderna var en återvänd klänning och ett upcyklat plagg som gjorde stora rubriker så var det som om blomsterarrangemangen helt flög under radarn i klimatdiskussionen. Arrangemangen var välgjorda och uppseendeväckande där man blandade de traditionsenliga blomsterna från San Remo med lila flocksprayade polyesterblad, men knappast klimatsmarta, snarare tvärtom. Här försatte man en rejäl chans att göra ett statement om klimatsmarta blomster och det gjorde mig riktigt förbryllad.

För att få rätt på mina tankar tog jag kontakt med mina två blomstergurus Emily Bratt med sitt alias En annan slags trädgård och Paulina Alesand med sitt alias Paulina Velobloom. Visst bubblar det av något annat i vårt Blomstersverige?

HannaWendelbo_februariblommor-1.jpg

JA, VISST ÄR DET SÅ!
Vi ser ett utökat intresse för de blommor vi väljer att sätta på bordet och att plocka in i vår fredagsbukett. Både Emily och Paulina märker en ökad efterfrågan på sina egenodlade blomster levererade i säsong.

Var blomma har sin tid, ibland får man längta och det är härligt att få göra det. Varje årstid har sin rikedom som vi vill ta vara på och lyfta genom detta initiativ. Vår moderna livstil har gjort att vi kopplat bort oss från naturen och tappat njutet av att vara i det som är här och nu. Känslan att hitta årets första snödroppar, ta in och sätta i det lilla glaset, detta ögonblick vill vi ära och ta vara på. Lev med årstiden.

Vi är alla tre hängivna blomsterodlare, men med olika förutsättningar i form av yta, jord, klimat, miljö, omfattning. Det som förenar oss är vår kärlek till blomster och det de gör med oss, vår omgivning och natur. Att odla i Sverige kan ibland vara svårt och utmanande, men det är på inget sätt en omöjlighet. Med smarta materialval kan vi faktiskt erbjuda vackra närodlade blomsterbuketter oavsett säsong, det handlar bara om att lyfta blicken och se våra möjligheter.

HannaWendelbo_snödroppar-1.jpg

Vad kan du göra för att delta i Blomsteruppropet?

  1. Gå genast in och följ @paulina.velobloom och @enannanslagstradgard på Instagram. Här får du handfasta nästintill dagliga tips om blomster i säsong. Vi delar med oss av våra bästa tips under hashtagen #blomsteruppropet

  2. Börja fråga i din blomsterbutik eller hos din florist var blommorna kommer ifrån. Med en ursprungsmärkning kan man som konsument göra medvetna val. Och börjar vi fråga efter närodlade blomster så får helt plötsligt de småskaliga snittblomsodlare som finns i Sveriges avlånga land en möjlig försäljningskanal för sina blomster. Vill du hitta din lokala snittblomsodlare så rekommenderar jag dig att följa hashtagen #slowflowerssweden på Instagram.

  3. Börja utmana dig själv när det gäller att tänka närodlade blomster i säsong. Har du sett att man nu i de flesta parker har börjat beskära buskar och träd? Fråga om du får ta en kvist med dig hem och driva till blad och blom. Och när odlingssäsongen snart sätter fart hoppas jag att jag ska kunna inspirera dig till att odla själv. Blomsterna är inte bara till fägring och lyst till dig utan främjar även den biologiska mångfalden som är så viktig för allas vår överlevnad.

HannasWendelbo_blomsterpill_februari_low.jpg

Vi hoppas med detta upprop att vi får upp frågan om blommor på vår gemensamma agenda. Min personliga målbild är att Nobels eminenta florist i december blandar upp de traditionsenliga blommorna från San Remo med svenskodlat. Kanske att de vågar hänga på årets stora trend med eterneller och torkade blommor? Det hade väl varit riktigt intressant att få se?

Blomstrande hälsningar från Hanna

P.S Skriv gärna en kommentar! Vad tycker du? Är vi helt ute och cyklar eller har du också funderat i dessa banor? Dela med dig! D.S