kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till hanna@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

ALLA HJÄRTANS DAG KORT

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_akvarell_kort-14.jpg

Till Alla Hjärtans Dag vill man ge något fint och riktigt speciellt och vad passar bättre då än ett kort som du har målat själv? Fyll insidan av kortet med söta ord om den du gillar och kärleken kommer att spira!

HannaWendelbo_akvarell_kort-10.jpg

För att göra det enkelt för dig bjussar jag här på förlagan till detta kort. Antingen skriver du ut det precis som det är och färglägger efter tycke och smak. Men du kan även använda pdf:en som en förlaga till din illustration. Klicka på länken nedan för att komma till den nedladdningsbara pdf:en.

HannaWendelbo_akvarell_kort-4.jpg

I veckan sände jag en Live på Instagram där jag visade hur jag gör när jag målar akvarell. Bilden ovan var mitt exempel och nu kan du själv prova med samma blomma som förlaga. Ibland kan det vita pappret vara så skrämmande och då är det skönt att använda någon annans arbete som modell.

HannaWendelbo_akvarell_kort-2.jpg

För att föra över förlagan på mitt akvarellpapper använder jag mitt ljusbord och kalkerar av. Om man inte har ett ljusbord går det bra att använda sig av en fönsterruta med en lampa eller solsken på andra sidan.

HannaWendelbo_akvarell_kort-3.jpg

När jag målade upp detta kort valde jag att ha kvar blyertsteckningen under akvarellen. Tycker oftast att det blir en väldigt fin effekt i det färdiga resultatet.

HannaWendelbo_akvarell_kort-5.jpg

När jag målar akvarell målar jag som i lager. Första lagret lägger jag på tunt och ljust med en större pensel. Ju fler lager jag lägger på desto finare blir penseln och mer pigmentrik blir färgen.

HannaWendelbo_akvarell_kort-7.jpg

Så här blev mitt färdiga resultat på mitt Alla Hjärtans Dag Kort! Nu ska jag bara klura ut lite gulliga saker att pränta ner på insidan…

Om du tycker det vore kul att veta lite mer om hur jag använder akvarellfärger för illustrationer och mönsterdesign vill jag tipsa om min kommande bok Hannas Blomsterpill & Mönsterlek som kommer ut på Roos & Tegner i början på april. Där går jag grundligt och på djupet igenom vilket material jag använder och hur jag tänker när jag målar akvarell. Det finns så många olika sätt och tekniker att använda akvarellfärgerna på, det tog mig ett tag att komma på hur jag trivs med dem och hoppas nu att jag kan inspirerar fler till att hitta sitt sätt! Det är ju så kul!

All Kärlek!

// Hanna

P.S Om du tyckte det var en bra idé att jag bjussade på denna Alla Hjärtans Dag förlaga får du gärna klicka i “Like” nedan. Då vet jag vad du gillar och kan göra fler inlägg som detta. D.S

TRENDRAPPORT FRÅN STOCKHOLM FURNITURE FAIR

Hanna Wendelbo

Hur ser trenderna och tendenserna ut i inredningsvärlden 2019? Ja, det är nåt som är viktigt att hålla koll på för mig som jobbar med färg och form. Jag är själv ganska ointresserad av de snabba trenderna, när ett föremål hypas och alla ska ha det. Däremot är jag oerhört nyfiken och intresserad av de underliggande faktorer som gör att vi människor görs vissa val i vår livsstil.

Med ett besök på mässan får man en djup inblick i det färg och formspråk som är dominerande i Norden 2019. Det är slående hur enhetlig och sammanhållen stil som presenteras på Stockholm Furniture Fair. Besöker man en internationell mässa som tex Heimtex eller Möbelmässan i Milano är uttrycken bredare och flera olika stilar är representerade.

Signifikant för årets mässa är att färgen får ta plats, möbler ska gärna vara bulliga och påminna om djur och att blombuketterna ska vara spretiga och se ut som något man har plockat i trädgården och sedan lite nonchalant samlat i en vas. Sympatiskt, eller hur? Jag gillar det! Häng med i min trendspaning!

Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-2.jpg

APRIKOS, BRÄNDA MANDLAR OCH KOLASÅS

De varma brända tonerna är helt dominant i montrarna på mässan. För ett par år sedan var basfärgen vitt, eller nyanser av vitt. Valde man en kulör som basfärg var det grått. Så ser det inte ut längre. År 2019 får basfärgen gärna utgå från färgskalan aprikos och kolasås, med toner av brända mandlar. Varma gulröda kulörer som är så vackra tillsammans med detaljer i vitt eller accenter i mörkaste brunt.

Dessutom är denna trötta aprikos eller bleka terrakotta så oerhört vacker i kombination till en matt grön som påminner lite om pistageglass. Olika material blandas så att man får en taktil helhet, med grovt linne, mjuk sammet och blankt siden som man genast vill gå fram och ta på.

Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-34.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-25.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-7.jpg

TOMATSOPPA OCH ANDRA VARMA RÖDA KULÖRER

Rött är en kulör som jag hade speciellt span på. Många vackra toner av terracotta och bränt tegel hittade jag inspirerande exempel på. Men personligen är jag lite nyfiken på den kinesiska lackröda som pallarna i entréutställningen var målade i.

Lite komiskt tyckte jag det vara att helt plötsligt tyckte jag att det var väldans fint med dörröppningar formade som valv i en av montrarna. Gillade också hur djärv man hade varit i färgsättningen i förhållande till de olika rummen. Snyggt att insidan av valvet var målat i vitt, som ett band som markerade var det ena slutade och var det andra började.

Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-11.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-23.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-24.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-37.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-28.jpg

GULA ACCENTER

Gult är en färg som jag på riktigt började jobba med för två år sedan efter att ha legat i dvala i säkert fem-sex år. Helt plötsligt kände jag att devisen “Gult är Fult” inte kunde vara mer fel. För mig började det med att jag märkte att jag inte längre plockade bort de gula blommorna från trägården utan tvärtom planterade mer av det gula så som forsythia, påskliljor, krokus, solrosor och solhattar. Det gula blev som glada accenter och solar i trädgården, jag blev glad av dem!

Då började jag plocka in gult i min färgsättning av tapeter, och även om det var ett visst motstånd i början så är det något av en succé nu! Gult är verkligen en underbar accentkulör som piggar upp och gör en glad. Den gula får gärna dra en aning åt det guldiga hållet och påminna om nyskördad honung. Gult är guld är nya devisen!

Hur det ser ut när jag färgsätter en tapetkollektion har jag skrivit om HÄR.

Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-10.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-15.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-27.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-13.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-30.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-22.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-5.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-8.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-14.jpg

GRÖNT ÄR SKÖNT

För att lyfta de röda varma kulörerna till nya höjder är olika toner av smaragdgrönt genialiskt. En kombination av terracotta och kall buteljgrönt är oslagbart och många fina exempel fanns på detta. Oerhört inspirerande och jag blev genast sugen på att prova denna färgsättning själv i nästa mönsterproduktion.

Men grönt syns inte bara i denna starka juvelgröna, utan ses även som den mildare gröna tonen jag nämnde i inledningen. I Gemlas monter hade man lagt en duk i linne på bordet, jag hoppade till och tyckte det var så otroligt fint att bordet fick kläder på sig.

Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-3.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-4.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-26.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-16.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-33.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-32.jpg

KOBOLTBLÅTT OCH ANDRA BLÅA TONER

Att sjuttiotalets kulörer är på stark frammarsch det råder det ingen tvekan om, men hur ser det ut med åttiotalets kulörer i inredningsvärlden 2019? Jo, koboltblått är en bubblare. Och jag tror faktiskt att jag gillar det!

På mässan var det väldigt fattigt med mönster, men desto större intryck från de som faktiskt var där. Fantastiskt att Morrs-mönster med mer än hundra år på nacken får ta den platsen. Välritade, komplexa mönster med spännande färgsättning, det värmer mitt mönsterdesignhjärta!

Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-9.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-21.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-12.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-31.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-35.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-36.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-20.jpg

POWER PINK OCH PURPUR

Rosa har varit en kulör som funnit med som självklart i inredningsvärlden ett tag, men på årets mässa hade den till största delen dragit sig mot mer aprikosa toner. Inte många exempel kunde jag hitta på Riot-Rosa, Upprors-Pink eller Aktivist-Skär, undantaget hittade jag i Northerns monter stylad av norska stjärnstylisten och grymt skickliga Per-Olav Solberg. Jag hoppade verkligen till framför montern och fnissade, det var så befriande gjort på något sätt som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Färgen kändes så udda och apart i sammanhanget att jag genast kände att jag måste bekanta mig mer med den.

När den här lila vägen dock upp hoppade jag också till av förtjusning för jag kunde inte bestämma mig för om det var fint eller fult. Befriande var det i alla fall och det kan ibland räcka gott när man går där i gångarna upp och ner på mässan och försöker ta in alla intryck.

Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-6.jpg
Trendspaning_Stockholm_swedish_furniture_fair_HannaWendelbo-29.jpg

Sammanfattningsvis upplevde jag mässan som väldigt fin, där montrarna höll hög klass och framför allt färgskalorna inspirerade mig i mina pågående projekt. Med huvudet fullt med många nya spännande färgintryck känner jag mig redo för att göra en riktig djupdykning i smakrika, gottiga kulörer. Äntligen att färgen får lov att ta plats i vår inredning! Det är ju så härligt!

// Hanna

P.S. Om du tyckte det var roligt att läsa min trendspaning får du gärna klicka i “like” nedan, då vet jag vad jag ska berätta mer om. D.S

trendrapport_HannaWendelbo.jpg

DÅ SÅR JAG MINA LUKTÄRTER

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_luktärt-3.jpg

Luktärter är verkligen en fröjd och möjligen det mest lättodlade man kan tänka sig i min trädgård. Just nu gör jag upp storslagna planer för alla luktärtsodlingar som trädgården ska innehålla i år, men själva sådden väntar jag med till vecka 12. Mer om sådden med nästintill 100 procentig utdelning längre ner i blogginlägget!

HannaWendelbo_CeciliaWingard_luktärt

Sedan ett par år tillbaka skaffar jag alla mina frön från luktärtsdrottningen Cecilia Wingård. Grobarheten på luktärtsfröerna är nästintill hundraprocentig när jag sår enligt hennes modell som hon bland mycket annat berättar om i hennes magiskt fina mästerverk Luktärt. Med boken som hjälpmedel har jag prickat för de sorter jag har odlat, de jag inte har odlat och de jag bara måste odla igen i år!

HannaWendelbo_Cecilia-Wingård-luktärter

Cecilia packar alla fröer själv, 20 frön i varje påse, textar så vackert namnen på sorten och förseglar de vackra fröpåsarna. Redan där börjar njutningen! Jag har upptäckt att det blir väldigt mycket plantor när man sår alla 20 fröerna i en påse, så numera har jag faktiskt lugnat mig en aning och sår inte alla fröna samma säsong. Jag förvarar fröpåsarna i en glassburk i frysen och där håller grobarheten utmärkt!

Cecilia-Wingård-luktärt
HannaWendelbo_luktärtsfrö

Tänk vad mycket energi som ryms i detta lilla runda bruna hårda frö! Vissa plantor blir nästan tre meter höga hos mig! Cecilias bok är full med fantastiska tips och fakta om luktärtans historia och odling. Kanske har du fått rådet att lägga dina frön i blöt eller rugga upp skalet med sandpapper innan sådd? Det ska du inte göra, numera kommer de flesta frön från Malta eller New Zeeland och där gör odlingsklimatet att skalet blir tunnare och grodden tränger lätt igenom. Lägger du fröna i blöt riskerar du däremot att de börjar mögla, och det är ju inte kul!

När du beställer frön från Cecilia så får du med en fin liten broschyr som ger de bästa okrångliga odlingsråden som tänkas kan. Det är därför det är så himla lätt att dra upp egna luktärter och fylla trädgården med väldoft och lycka!

Jag följer Cecilias råd och kör igång vecka 12:

  1. Ta en större plastkruka och fyll den med planteringsjord. Tryck till jorden ordentligt och vattna igenom riktigt ordentligt.

  2. Placera fröna mot jordytan och tryck till dem så de kommer i kontakt med den blöta jorden. Täck med ca 2 cm planteringsjord och tryck till. Vattna på jorden försiktigt så att du inte rör om bland fröerna.

  3. Placera plastkrukan i en plastpåse och låt den stå öppen upptill. Det blir som ett litet växthus för fröerna. Krukorna i plastpåsarna placerar jag i fönsterkarmen där det är ljust och varmt men är försiktig med gassande sol. Sedan lämnar jag krukan i fred under ca 14 dagar. (Sanning med modifikation, jag går och tittar till dem ungefär 1 gång i timmen under dagtid.) Det ser väldigt lustigt ut när förnsterkarmen är fylld av plastpåsar, men det får man stå ut med ett tag!

  4. När plantorna har kommit upp 10-15 cm får de flytta ut utomhus eller in i växthuset om det är väldigt kallt ute. Förra våren som var så fruktansvärt kall med flera minusgrader på nätterna ända in i april så glömde jag krukorna utomhus flera gånger, men de klarade sig finfint. Men i år ska jag hålla lite bättre koll på dem, -4 funkar, men -10 är nog att ta i. Plantorna blir tjocka, knubbiga och fina.

  5. När de börjar komma fler bladpar så toppar jag plantorna så förgrenar de sig ännu mer. Jag har låtit plantorna stå kvar i dessa ursprungliga krukor tills det är dags att plantera ut dem på sin växtplats. Jag är lat och odlar för mycket för att hinna skola om dem, men jag tror kanske att plantorna blir ännu kraftigare om man faktiskt trasslar ut rötterna och låter de växa sig starka i en egen kruka. Det brukar vara så mycket som pockar på uppmärksamhet vid den här tidpunkten så det prioriteras bort för mig!

HannaWendelbo_luktärt-1-2.jpg

Runt midsommar plockar jag första buketten med luktärter. Stjälkarna är lite korta då, men om man trycker ner dem i ett glas så ser det fint ut ändå! En av odlingsplatserna är på armeringsnätet som syns i bakgrunden. Lådan som innehåller jorden får sig en rejäl giva med hästbajs varje vår och det verkar som om luktärterna älskar det!

HannaWendelbo_luktärt-1.jpg

Luktärterna är helt magiska och så vackra att blanda med andra blommor i ljuvliga buketter. Lukten fyller hela rummet och det är bättre än alla doftljus i hela världen!

HannaWendelbo_luktärt-4.jpg

Kanske det bästa med luktärter är att ju mer man plockar desto fler blommor blir det? Varje morgon smyger jag ut i trädgården och skördar alla luktärter som är i blom med en riktigt vass sax. Under dagen hinner massa nya slå ut och det är rena luktärtsfrossan!

Om du vill uppleva riktigt luktärtsfrossa så boka genast in ett besök i Cecilia Wingårds trädgård i närheten av Hallaröd i Skåne den 6-28 juli då hon bjuder upp till luktärtsfestival med mer än 70 olika sorter, samtliga kravodlade! En bättre odlingsupplevelse än ett besök hos henne har jag svårt att tänka mig!

Mitt råd och tips är att genast klicka in hos CeciliaWingard.se och beställa bok och frön, men vänta sedan till vecka 12 med att putta ner fröerna i jorden! Längta sedan efter första skörden på midsommarafton och de kommande fyra månaderna med luktärtsplock varje dag!

// Kram Hanna

P.S. Om du gillar blogginlägget och tyckte att tipsen var användbara får du gärna klicka i “LIKE” nedan. Då vet jag vad du gillar att läsa om här hos mig och kan bjussa på mer bra grejer! D.S