kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

BLOMSTERUPPROPET

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_februariblommor-10.jpg

Att välja mat som är närodlat är en självklarhet för många idag. Och att äta efter säsong har fått fäste i i de flestas medvetande. Nu är det dags att vi börjar fundera och agera när det gäller våra blomster! Med visionen att närodlade blomster i säsong ska vara det självklara valet för folket har jag tillsammans med trädgårdsmästarna Emily Bratt och Paulina Alesand initierat ett blomsterupprop!

KLIMATSMARTA BLOMMOR?
Allt sedan jag satt och såg Nobelmiddagens blomsterarrangemang på TV:n den 11 december och satte kvällsteet i halsen har jag funderat på hur vi kan lyfta upp denna fråga på dagordningen. Medan det på nobelmenyn serverades både granskott och svenska äpplen och snackisarna om kläderna var en återvänd klänning och ett upcyklat plagg som gjorde stora rubriker så var det som om blomsterarrangemangen helt flög under radarn i klimatdiskussionen. Arrangemangen var välgjorda och uppseendeväckande där man blandade de traditionsenliga blomsterna från San Remo med lila flocksprayade polyesterblad, men knappast klimatsmarta, snarare tvärtom. Här försatte man en rejäl chans att göra ett statement om klimatsmarta blomster och det gjorde mig riktigt förbryllad.

För att få rätt på mina tankar tog jag kontakt med mina två blomstergurus Emily Bratt med sitt alias En annan slags trädgård och Paulina Alesand med sitt alias Paulina Velobloom. Visst bubblar det av något annat i vårt Blomstersverige?

HannaWendelbo_februariblommor-1.jpg

JA, VISST ÄR DET SÅ!
Vi ser ett utökat intresse för de blommor vi väljer att sätta på bordet och att plocka in i vår fredagsbukett. Både Emily och Paulina märker en ökad efterfrågan på sina egenodlade blomster levererade i säsong.

Var blomma har sin tid, ibland får man längta och det är härligt att få göra det. Varje årstid har sin rikedom som vi vill ta vara på och lyfta genom detta initiativ. Vår moderna livstil har gjort att vi kopplat bort oss från naturen och tappat njutet av att vara i det som är här och nu. Känslan att hitta årets första snödroppar, ta in och sätta i det lilla glaset, detta ögonblick vill vi ära och ta vara på. Lev med årstiden.

Vi är alla tre hängivna blomsterodlare, men med olika förutsättningar i form av yta, jord, klimat, miljö, omfattning. Det som förenar oss är vår kärlek till blomster och det de gör med oss, vår omgivning och natur. Att odla i Sverige kan ibland vara svårt och utmanande, men det är på inget sätt en omöjlighet. Med smarta materialval kan vi faktiskt erbjuda vackra närodlade blomsterbuketter oavsett säsong, det handlar bara om att lyfta blicken och se våra möjligheter.

HannaWendelbo_snödroppar-1.jpg

Vad kan du göra för att delta i Blomsteruppropet?

  1. Gå genast in och följ @paulina.velobloom och @enannanslagstradgard på Instagram. Här får du handfasta nästintill dagliga tips om blomster i säsong. Vi delar med oss av våra bästa tips under hashtagen #blomsteruppropet

  2. Börja fråga i din blomsterbutik eller hos din florist var blommorna kommer ifrån. Med en ursprungsmärkning kan man som konsument göra medvetna val. Och börjar vi fråga efter närodlade blomster så får helt plötsligt de småskaliga snittblomsodlare som finns i Sveriges avlånga land en möjlig försäljningskanal för sina blomster. Vill du hitta din lokala snittblomsodlare så rekommenderar jag dig att följa hashtagen #slowflowerssweden på Instagram.

  3. Börja utmana dig själv när det gäller att tänka närodlade blomster i säsong. Har du sett att man nu i de flesta parker har börjat beskära buskar och träd? Fråga om du får ta en kvist med dig hem och driva till blad och blom. Och när odlingssäsongen snart sätter fart hoppas jag att jag ska kunna inspirera dig till att odla själv. Blomsterna är inte bara till fägring och lyst till dig utan främjar även den biologiska mångfalden som är så viktig för allas vår överlevnad.

HannasWendelbo_blomsterpill_februari_low.jpg

Vi hoppas med detta upprop att vi får upp frågan om blommor på vår gemensamma agenda. Min personliga målbild är att Nobels eminenta florist i december blandar upp de traditionsenliga blommorna från San Remo med svenskodlat. Kanske att de vågar hänga på årets stora trend med eterneller och torkade blommor? Det hade väl varit riktigt intressant att få se?

Blomstrande hälsningar från Hanna

P.S Skriv gärna en kommentar! Vad tycker du? Är vi helt ute och cyklar eller har du också funderat i dessa banor? Dela med dig! D.S