kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Hannas Trädgård

OMSKOLA VÄXTER-SÅ HÄR GÖR JAG!

Hanna Wendelbo

Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-9.jpg

Har dina plantor börjat växa ur sin bredsådd? Då kan det vara dags att plantera varje liten planta för sig i en egen behållare för att ge den de bästa förutsättningar för att fortsätta växa och utveckla sig till en stark blomma! I detta blogginlägg berättar jag om hur jag gör när jag planterar om, eller som man oxå säger, skolar de sommarblommor som jag för ett par veckor sedan sådde i vinduvsaskarna.

Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-3.jpg

Sommardahlian Sunny Reggae som jag för ett par veckor sedan frösådde i vindruvsask (vill du vet hur så klicka in HÄR) har nu börjat växa ur sin behållare. Vita friska rötter har börjat söka sig ut ur hålen som finns i asken på undersidan och det känns som om näringen och livsutrymmet börjar ta slut för dessa bredsådda plantor. Det är dags att göra något åt saken, ännu är det för tidigt att plantera ut dem i rabatten där de ska blomma i sommar. Jag planterar ut de flesta plantor när frostrisken är över, vill du veta när detta datum kan inträffa hos dig så kika på SMHIs Frostkarta.

Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-4.jpg

SKOLA SÅ HÄR:
Försiktigt liknar jag upp hela jordklumpen med plantor ur vindruvsasken. Jag delar på dem varsamt och försöker göra så liten påverkan på rötterna som möjligt. Det är inte hela världen om det trasslar sig lite, oftast överlever växten ändå och bildar nya rötter redo att suga upp vatten och näring med. När jag hanterar plantan så håller jag inte i rötterna utan bara i skaft och blad. Viktigt när man planterar om sina frösådder är att inte växla upp i för stor kruka och för stor jordvolym för fort, utan ta det stegvis. Om man väljer en för stor kruka är det risk att man vattnar på för mycket i den stora jordvolymen som då blir kall och gör att plantan fryser, dör eller blir stressad i tillväxten. Sommarblommor som jag sår i mitten och slutet på mars behöver oftast bara denna skolning innan det är dags att plantera ut dem på den plats som kommer utgöra blomsterbädden i sommar.

När mina vanliga plastkrukor tar slut tillverkar jag egna små tapetkrukor av tapeter jag har designat. Just detta småblommiga tapetmönster heter Josefin och finns i vårens nya kollektion Havsblick som jag har designat för Midbec. Vill du se mer av kollektionen eller beställa ett A4-prov, kan du göra det HÄR!

Vill du ha en beskrivning på hur jag gör dessa tapetkrukor hittar du det HÄR.

Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-5.jpg
Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-13.jpg
Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo_blogg-1.jpg

När jag skolar plantorna använder jag mig av P-jord, samma som jag hade när jag sådde i vindruvsaskarna. Den jorden är näringsrik och håller fukten riktigt bra, vilket är egenskaper som är väldigt värdefulla när plantorna fortfarande håller på att växa till sig. Jag har ett stort zinkfat där jag öser upp jorden och sedan fyller löst och mjukt tapetkrukorna. I mitten gör jag ett hål och däri sänker jag ner den nakna plantans rötter och bäddar om med gosig jord. När man gör denna skolning så kan man plantera ner (dvs sätta plantan lite djupare än vad den växte tidigare) om den råkat dra iväg och blivit lite ranglig, främst gäller detta tex rosenskära, zinnia, solros och tomater. Detta är samtliga växter som kan blida nya rötter längs sin stam och kan därför ta upp både vatten och näring på ett nytt ställe.

Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-6.jpg
Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-7.jpg
Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-10.jpg

En annan sak som är väldigt fiffig med dessa tapetkrukor är att de är formbara, så man kan trycka ihop väldigt många på en liten yta. Däremot så tar jag bort tapetkrukan vid plantering, då trivs rötterna bättre och kan söka sig nya vägar på den nya platsen fortare och bättre. Det bästa av allt när jag gör den här skolning är att det blir vinddruvsaskar lediga och jag kan så ännu några om gångar frön till! Det är perfekt att kicka igång några nya odlingar nu!

Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-22.jpg

Hoppas att du tyckte att detta kunde hjälpa dig vidare i ditt odlande och drömmen om sommarens vackra buketter! Om du gillade får du gärna klicka i “Like” nedan så vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det!

Kram //

Hanna

5 LÄTTODLADE GRÖNSAKER I MIN KÖKSTRÄDGÅRD

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Grönsaker-HannaWendelbo.jpg

När vi flyttade in i vårt hus för tretton år sedan så var köksträdgården det första vi anlade. Drömmen om att kunna skörda delikata grönsaker med minsta möjliga transportsträcka från jord till bord, i samklang med naturen, var nog en av de mest bidragande orsakerna till att jag ville ha hus med en liten grön plätt till odling. I år känns just grönsaksodlingen mer angelägen än någonsin. Jag vill kunna skörda ekologiskt odlade primörer direkt från min täppa utan att ta omvägen om affären. Här tipsar jag om fem favoriter som alla kan lyckas med!

Palmkål på tillväxt i växthuset. Planteras ut när frostrisken är borta.

Palmkål på tillväxt i växthuset. Planteras ut när frostrisken är borta.

Under de år vi har bott på denna plats har vi odlat i pallkragar i vår delikatessköksträdgård. Jag odlar inte grönsakerna för att göra vår familj självförsörjande utan jag odlar för lyxen att kunna strosa ut bland pallkragarna i morgonrock och norpa en krispig sockerärta och borsta av jorden från en rädisa och stoppa rakt i munnen. Jag älskar också att ha närheten till att kunna svänga ihop en krispig sallad med egenodlat precis när som helst under sommarmånaderna, det är livskvalité för mig. Att odla mina egna grönsaker blev för mig ingången till att odla blommor, och fortfarande så är minst varannan rad i köksträdgårdens odlingslådor blommor. Jag odlar lika mycket för sinnet som för gommen.

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-8.jpg
Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-5.jpg

Vår lilla delikatessköksträdård består av 8 stycken odlingsbänkar, samtliga i dubbel höjd. Köksträdgården är vald med omsorg utifrån att vara den plats på vår tomt med flest antal soltimmar. Runt omkring har vi en stenläggning och i mitten av alla odlingsytorna är en liten plats, perfekt i storlek för ett cafébord och två stolar där man kan sitta och njuta av odlingarna med en kaffekopp i gryningen eller en kall limocello i skymningen. I år, med allt som händer runt omkring i världen, kände jag att det var dags att ta tag i dessa tretton år gamla pallkragar och renovera och snygga upp. Så nu står 8 stycken supersnygga nya odlingsbänkar från Hasselfors Garden på plats fyllda med näringsrik Grönsaksjord och bara väntar på att få ta hand om alla grödor som ska odlas detta nådens år 2020. 

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-17.jpg

Odlingslådorna är verkligen ett sant lyft för denna plats och jag längtar till det börjar grönska ordentligt. Då lovar jag att bjuda på ännu mer bilder! Grunden i allt mitt odlande, oavsett grönsaker eller blommor är att utgå från en riktigt bra jord. Med en bra jord är liksom halva jobbet gjort. I detta fall väljer jag Hasselfors Grönsaksjord som är fukthållande och tar åt sig vätskan väldigt bra när jag vattnar. Dessutom är jorden kraftigt naturgödslad med extra kalium för rika skördar. Den innehåller bara naturliga råvaror och är godkänd för ekologisk odling. Jorden kan användas i odlingsbänkar, pallkragar, växthus, krukor och i trädgårdslandet och är KRAV-märkt.

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-20.jpg

Så, får jag tipsa dig om fem grödor som är riktigt lättodlade i min delikatessträdgård? 

SALLAT

Små krispiga sallatsblad är extremt tillfredställande att ha i sina odlingar och går alltid åt! Sallat kommer i många olika färger och former och blir verkligen snyggt tillsammans med de andra grödorna de samsas med. Jag sår lite i varje omgång med ungefär två veckors mellanrum för att alltid ha spröda goda blad till hands. När jag skördar salladen plockar jag de yttersta bladen på varje planta, på så sätt kan jag skörda under längre tid.

Ägg och några salladsblad, början på en måltid!

Ägg och några salladsblad, början på en måltid!

Hertha Vorwerk som levererar äggen.

Hertha Vorwerk som levererar äggen.

SPENAT

Det finns få saker som är så gott som att fräsa upp spenat, olivolja och lite vitlök tillsammans. Om bladen dessutom kommer från egna odlingar så smakar det ännu mer himmelskt! Spenat direktsår jag på växtstället, gärna lite men ofta. Spenaten kan ha en viss tendens att gå upp i blom och då är den inte så rolig längre att ha på tallriken. 

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-34.jpg

RÄDISA

Rädisor är nog det mest tacksamma att odla, det går snabbt till skörd och den direktsås på platsen i pallkrage. Det enda som kan vara lite kinkigt med rädisan är att den vill ha jämn bevattning, annars kan den bli väl skarp i smaken. Rädisor börjar jag så här i odlingszon 1 direkt i pallkrage i slutet på mars. Den växer fort och är det varmt och den kommer i gång och börjar gro tar det bara fyra veckor till skörd! Misslyckas man med en sådd, så hinner man enkelt så en ny, ända fram till augusti ungefär. Rädisor samplanterar jag gärna tillsammans med något som ta lite längre tid på sig fram till skörd, eftersom den växten då kan bre ut sig mer så fort rädisorna är skördade!

MOROT

Morot är väl ändå sinnebilden för eget odlande? Tänk dig att dra upp en knippe slanka krispiga morötter i olika färger direkt ur landet! Söta och goda! Jag odlar flera olika sorters morötter, men roligast tycker jag nog det är att dra upp de tidiga och söta sorterna. Även morötter sår jag på en rad i odlingslådan och får sedan gallra mellan de plantor som tar sig. Morötterna vill ha gått om plats att växa till sig på, ungefär så som rädisorna vill. Morötter trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord, precis sådan jord som grönsaksjorden är!

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-11.jpg

SOCKERÄRTOR

Japp, sockerärtor kan man käka som godis! Ärtorna petar jag ner på en rad direkt på växtplatsen. Jag sår dem gärna i ytterkant på odlingslådan då de behöver något att klättra på. Klätterstöd gör jag på lite olika sätt varje år. Tex kan man använda kvistar av sly, armeringsnät, bambukäppar mm. Ärtorna måste skördas innan baljan börjar bukta för mycket, då blir de inte så goda längre.

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-26.jpg

VATTEN & NÄRING
Med grunden gjord, bra lådor fyllda med bra jord, är det egentligen bara att komma ihåg att vattna under odlingssäsongen och att fylla på med näring. Grönsaker som växer så här fort behöver mer näring än vad man kan tro. Jag odlar i rader så att det är enkelt att då och då ge en giva med pelleterad hönsgödsel från Hasselfors Garden och mylla ner mellan raderna och vattna på. Mina egna höns har ännu inte producerat så mycket att jag är tacksam för Hasselfors Hönsgödsel, som verkligen är det bästa!

Vallmo_HannaWendelbo

BLOMMOR

Som jag nämnde i inledningen så kan jag ju inte låta bli att samodla grönsakerna med blommor, man äter ju med ögongen sägs det! Dessutom är det så härligt med allt humlesurr och fjärlisfladder i odlingarna. Ringblommor, blåklint och vallmo åker gärna ner på varannan rad och sprider ytterligare skönhet till glädje för både mig och alla pollinatörer!

SÅ HÄR GÖR JAG NÄR JAG SÅR I PALLKRAGE:

I varje odlingslåda måttar jag upp 6 rader för olika sorters grönsaker med en pinne.

I varje odlingslåda måttar jag upp 6 rader för olika sorters grönsaker med en pinne.

I den fuktiga grönsaksjorden sår jag direkt från påsen grönsaksfröna i fåran.

I den fuktiga grönsaksjorden sår jag direkt från påsen grönsaksfröna i fåran.

När jag har sått, täcker jag med jord och väntar på att det ska börja gro. Hur långt tid det ska ta står på påsen!

När jag har sått, täcker jag med jord och väntar på att det ska börja gro. Hur långt tid det ska ta står på påsen!

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-36.jpg

Jag hoppas att du gillar mina tips och ger dig på att testa! Det är lätt när man har de rätta proportionerna mellan jord, näring, vatten, ljus och temperatur. Och kom ihåg, alla frön vill gro och växa, testa och prova dig fram. Odlandet är avkoppling och rekreation för mig. Jag är återigen så otroligt tacksam för att få förtroendet av Hasselfors att vara ambassadör för deras produkter, jag kan inte nog poängtera hur fantastiskt bra deras grejer är, om inte annat så låter jag resultatet tala för sig själv när jag skördar både grönsaker och blommor i min trädgård.

Kram

// Hanna

P.S Om du kände att detta blogginlägg var läsvärt får du gärna klicka i en “Like” nedan, då vet jag vad du gillar och kan skriva mer bloggposter om liknande tema! D.S

FÖRODLA DAHLIA-SÅ HÄR GÖR JAG

Hanna Wendelbo

Rosa_dahlia_HannaWendelbo

I veckan tittade jag till mina dahlior och kunde konstatera att det äntligen var dags att väcka upp dem från sin vintervila. I och med att säsongen har varit så mild så startar jag lite tidigare än vanligt, jag kan inte vänta längre på att få känna jord under naglarna!

Vanligtvis brukar det vara lagom att dra igång odlingen i slutet på mars, början på april här hos mig i odlingszon 1, med tillgång till ett kallväxthus. Förra årets knölar har jag förvarat väl inpackade i ett ouppvärmt förråd. Det är inte den optimala platsen då det inte är isolerat så det kan bli minusgrader och frysa på ganska bra där inne om det blir en riktigt vargavinter. Vill du veta mer om vinterförvaringen så kan du läsa om det HÄR.

Harplinge Blomsterodling

Harplinge Blomsterodling

Dahlior är faktiskt ganska lättodlade om man ger dem rätt förutsättningar i form av ett relativt soligt och läigt ställe i sin trädgård eller i stora krukor. Jag odlar en del av dem på friland i välgödslade rabatter medan en del har jag i krukor på altanen. Oavsett hur man odlar dem så ska man vara noga med vattning och inte vara rädd för att tillföra massa go näring under säsongen, de kommer belöna dig med riklig blomning ända fram tills frosten kommer och tar dem.

Odla_dahlior_HannaWendelbo-3.jpg

I år har jag, trots löfte till mig själv att inte skaffa fler knölar, införskaffat några nya sorter (jag lovade mig själv samma sak förra året och det gick inte att hålla sig då heller…) Jag kan liksom inte hjälpa det, dahlior är fantastiska som snittblommor i alla olika sorters buketter!

Jag förodlar alla mina dahlior av den anledningen att annars hinner mördarsniglarna före mig och käkar upp de späda små skotten utan tanke på hur mycket jag älskar att omge mig med ett blomsterhav av dahlior! Om ja planterar ut dem i rabatterna när de har kommit upp en aning är inte de stadiga stammarna lika läcker föda för mördarsniglarna. Dessutom brukar jag strössla på snigelfritt runt om kring och då brukar det går riktgt bra!

Odla_dahlior_HannaWendelbo-5.jpg

När jag kikar på dahliorna är det viktigt att varje enskild knöl har ett öga. Hur detta öga ser ut kan man lättast förklara med hur de ögon ser ut på en potatis som får ligga för länge på våren och börjar skicka ut sina långa vita masklinkande skott. På flera av dahliaknölarna ser det bara ut som en liten antydan till öga, men med värmen börjar de vakna. Jag tror att jag har läst någonstans att det är värmen, framför ljuset som får dahliorna till att börja vakna.

När jag tar fram dahliaknölarna ur förvaring eller ur nyinköpt förpackning så doppar jag dem i ljummet vatten, jag vet att min farmor gjorde så när jag var liten och därför gör jag samma. Jag kan tro att man gör det för att tillföra lite fukt till knölen och berätta för den att nu är det dags att komma igång. Därefter väljer jag en kruka som passar för knölens storlek och fyller den med planteringsjord av yrkesodlarkvalité

Odla_dahlior_HannaWendelbo-7.jpg

Knölen planterar jag inte alltför djupt, kanske att den kommer ca 5-10 cm under jordytan. Jag vattnar ingenting vid detta tillfälle (eller oerhört lite i alla fall) och tar in dem inomhus och placerar på golvvärmen på skobrickor inköpta på Ikea. Värmen från golvvärmen gör att de vaknar och börjar gro och spira. Först när det har börjat komma upp stjälkar med gröna blad börjar jag vattna. Några krukor brukar visa blad efter bara någon vecka, medan andra kan dröja mycket längre. 

Förodla_dahlia_HannaWendelbo

När blad väl har kommit upp behöver plantan mycket ljus för att de inte ska dra iväg och bli för rangliga. Oftast vågar jag flytta krukorna ut till växthuset, där det är svalt och mycket ljus. Blir det minusgrader måste jag passa med att antingen flytta in dem eller bädda över dem med väv eller till och med filtar, beroende på hur lågt temperaturen sjunker. Plantorna blir robusta och fina när de får stå där i ljuset och växa till sig. När risken för nattfrost är över planterar jag ut dahliorna i sina rabatter och krukor. 

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-7.jpg

Vet du om att du kan toppa dina dahlior om de drar iväg för långt? Toppskottet som du klipper av kan du rota som en stickling. Kanske kommer det inte att blomma denna sommar, men till hösten gräver du upp knölen och har en ny planta till nästa säsong!

Dahliaodling hos Harplinge Blomsterodling, hur ljuvligt?

Dahliaodling hos Harplinge Blomsterodling, hur ljuvligt?

Dahlior har en viss tendens att bli höga och därmed känsliga för vind. Jag brukar staga upp dem med bambukäppar i planteringen. Och så klart att plocka av dem i massor! 

Om du vill veta mer om hur jag planterar dahlior i krukor, hur jag sköter dem när de blommar och oskadliggör skaldjur som ger sig på mina blommor så vill jag tipsa om mer läsning här: “Älskade dahlia-mina bästa skötselråd”.

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-31.jpg

Dahlior är verkligen så odlingsvärda och det finns så många olika sorter. Min favorit förra året var Jowie Winnie, i år hoppas jag på att stifta bekantskap med Cornel Bronze!

Kram // Hanna

P.S Om du gillade det här blogginlägget får du gärna klicka i “like” nedan, då vet jag vad du gillar och skriva mer om det! Tack för hjälpen! D.S

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-33.jpg