kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

OMSKOLA VÄXTER-SÅ HÄR GÖR JAG!

Hanna Wendelbo

Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-9.jpg

Har dina plantor börjat växa ur sin bredsådd? Då kan det vara dags att plantera varje liten planta för sig i en egen behållare för att ge den de bästa förutsättningar för att fortsätta växa och utveckla sig till en stark blomma! I detta blogginlägg berättar jag om hur jag gör när jag planterar om, eller som man oxå säger, skolar de sommarblommor som jag för ett par veckor sedan sådde i vinduvsaskarna.

Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-3.jpg

Sommardahlian Sunny Reggae som jag för ett par veckor sedan frösådde i vindruvsask (vill du vet hur så klicka in HÄR) har nu börjat växa ur sin behållare. Vita friska rötter har börjat söka sig ut ur hålen som finns i asken på undersidan och det känns som om näringen och livsutrymmet börjar ta slut för dessa bredsådda plantor. Det är dags att göra något åt saken, ännu är det för tidigt att plantera ut dem i rabatten där de ska blomma i sommar. Jag planterar ut de flesta plantor när frostrisken är över, vill du veta när detta datum kan inträffa hos dig så kika på SMHIs Frostkarta.

Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-4.jpg

SKOLA SÅ HÄR:
Försiktigt liknar jag upp hela jordklumpen med plantor ur vindruvsasken. Jag delar på dem varsamt och försöker göra så liten påverkan på rötterna som möjligt. Det är inte hela världen om det trasslar sig lite, oftast överlever växten ändå och bildar nya rötter redo att suga upp vatten och näring med. När jag hanterar plantan så håller jag inte i rötterna utan bara i skaft och blad. Viktigt när man planterar om sina frösådder är att inte växla upp i för stor kruka och för stor jordvolym för fort, utan ta det stegvis. Om man väljer en för stor kruka är det risk att man vattnar på för mycket i den stora jordvolymen som då blir kall och gör att plantan fryser, dör eller blir stressad i tillväxten. Sommarblommor som jag sår i mitten och slutet på mars behöver oftast bara denna skolning innan det är dags att plantera ut dem på den plats som kommer utgöra blomsterbädden i sommar.

När mina vanliga plastkrukor tar slut tillverkar jag egna små tapetkrukor av tapeter jag har designat. Just detta småblommiga tapetmönster heter Josefin och finns i vårens nya kollektion Havsblick som jag har designat för Midbec. Vill du se mer av kollektionen eller beställa ett A4-prov, kan du göra det HÄR!

Vill du ha en beskrivning på hur jag gör dessa tapetkrukor hittar du det HÄR.

Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-5.jpg
Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-13.jpg
Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo_blogg-1.jpg

När jag skolar plantorna använder jag mig av P-jord, samma som jag hade när jag sådde i vindruvsaskarna. Den jorden är näringsrik och håller fukten riktigt bra, vilket är egenskaper som är väldigt värdefulla när plantorna fortfarande håller på att växa till sig. Jag har ett stort zinkfat där jag öser upp jorden och sedan fyller löst och mjukt tapetkrukorna. I mitten gör jag ett hål och däri sänker jag ner den nakna plantans rötter och bäddar om med gosig jord. När man gör denna skolning så kan man plantera ner (dvs sätta plantan lite djupare än vad den växte tidigare) om den råkat dra iväg och blivit lite ranglig, främst gäller detta tex rosenskära, zinnia, solros och tomater. Detta är samtliga växter som kan blida nya rötter längs sin stam och kan därför ta upp både vatten och näring på ett nytt ställe.

Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-6.jpg
Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-7.jpg
Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-10.jpg

En annan sak som är väldigt fiffig med dessa tapetkrukor är att de är formbara, så man kan trycka ihop väldigt många på en liten yta. Däremot så tar jag bort tapetkrukan vid plantering, då trivs rötterna bättre och kan söka sig nya vägar på den nya platsen fortare och bättre. Det bästa av allt när jag gör den här skolning är att det blir vinddruvsaskar lediga och jag kan så ännu några om gångar frön till! Det är perfekt att kicka igång några nya odlingar nu!

Omskolning_av_bredsådd_HannaWendelbo-22.jpg

Hoppas att du tyckte att detta kunde hjälpa dig vidare i ditt odlande och drömmen om sommarens vackra buketter! Om du gillade får du gärna klicka i “Like” nedan så vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det!

Kram //

Hanna