kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

LYCKAS MED LEJONGAP!

Hanna Wendelbo

Om man vill ha en trädgård som andas gammaldags täppa är lejongap ett måste. Det finns få saker som är så bedårande som att se en humla krypa in i gapet på blomman och nästan helt försvinna i djupet. Där surrar och burrar den så att hela blomsterspiran darrar.

Det finns många olika sorters lejongap. Jag väljer att odla dem som har lite längre stjälkar, de är fantastiska i buketter. Om vintern är mild kan plantor övervintra i rabatterna och blir då tidiga med att blomma. Lejongap funkar fint att odla i kruka på altan eller balkong, men välj då de lite lägre sorterna, då håller de sig finare på sin växtplats.

Potomac Appleblossom

Sommarflox Isabelina, dahlian Thyrell och lejongap

Madame Butterfly White

KALLSÅDD

Lejongap är en oväntad tuffing som kan kallsås tidigt på våren. Jag börjar kallså lejongap i mars i godislådor fyllda med planteringsjord. Uppväxta plantor kan klara ett par minusgrader utan att stryka med, vissa sorter klarar sig bättre än andra. Lejongapets frön är minimala, det är knappt man ser dem och lämpar sig väl för bredsådd, men försök att inte så dem för tätt. Tryck till fröerna lätt mot ytan så att de får kontakt med jorden. När väl fröerna har grott och bildat karaktärsblad är det dags att skola dem i krukor eller brätte för att sedan plantera ut på i sin växtbädd när frosten börjar släppa sitt grepp om jorden.

Dags att skola om till större jordvolym

SÅ I SOILBLOCKERS

När jag odlar lejongap av lite finare sorter, så upplever jag att kallsådd är en lite för vansklig metod, jag vill gärna ha full kontroll över hur många plantor jag driver fram av varje sort. Då föredrar att så dem i soilblockers vilket är stämplade jordkuber. Jag sår gärna lejongapen tidigt, kanske redan i januari och februari, då kan jag få blommor till midsommar. När jag stämplat ut jordkuberna i planteringsjord sätter jag ett litet frö i varje soilblockers med hjälp av en tandpetare. Det är ett pilligt jobb, men å andra sidan så blir det mycket enklare sedan! Sådden med soilblockers placerar jag på värmematta och så fort de har börjat kika upp får de hjälp med extrabelysning så att de växer sig knubbiga och fina. Efter tre veckor börjar jag succesivt vänja dem vid de svalare temperaturen i mitt kallväxthus. På dagarna får de stå i växthuset och på natten får de komma in inomhus. Jag har en enkel termometer i växthuset så jag lätt kan avläsa temperaturen, blir det minusgrader får de stanna kvar inomhus, mest för att de inte ska stanna upp i tillväxten.

Efter 3-4 veckor börjar det även bli dags att ge lejongapen lite större jordvolym och då stämplar jag jordkuber i nästa storlek vilket gör förflyttningen otroligt enkel. Inga rötter kommer till skada utan den lilla plantan får bara mer jord och ny näring vilket främjar tillväxten. I slutet på februari brukar jag montera upp mitt bubbelväxthus inne i mitt kallväxthus. Jag har då även en fläkt med en termostat som gör att temperaturen inte går under 10 grader. På våren när solen börjar titta fram kan det fort bli väldigt varmt i det lilla tältet och då får man skynda sig ut på morgonen och öppna upp. Utplanteringen gör jag så fort jag har hunnit göra iordning växtbädden och det kan det vara lite si och så med. Det går att plantera ut plantorna redan i mars/april, men då är jag beredd med odlingsväv om det blir förskräckligt kallt. Lejongap förgrenar sig själv och skjuter många stjälkar från en och samma blomma, men oftast kan jag inte låta blir att toppa åtminstone hälften av plantorna, det sprider ut blomningen och ger buskiga plantor.

Här syns lejongapet Costa Apricot tillsammans med dahlior i varma kulörer i min trädgård.

I en dahliarabatt tycker jag att lejongap har en obligatorisk närvaro. Dahliornas bladverk blir ganska massivt nedtill medan blommorna kommer ganska högt upp på sina stolta stjälkar. Med lejongapens spiror som lättar upp dahliornas gröna bladverk och även ger en vertikal strävan uppåt är det en perfekt komposition. Blanda gärna upp med slöjsilja som ger vita skyar och något vackert gräs som fångar daggen så är det fulländat. Vill du veta mer om hur jag tänker när jag gör rabattkompositioner ska du kolla in min nya bok ”Blommande rabatter” som släpps på Bonnier Fakta den 27 februari med som går att förhandsbeställa redan nu hos Adlibris på denna länk.

Sommarflox, praktvädd och lejongap

Madame Butterfly Bronze with White

TUSEN TRÄDGÅRDAR

I år vill jag ha tidiga blommor då vi ska ha öppen trädgård då vi deltar i Tusen Trädgårdar den 30 juni. Jag håller tummarna för att vädret blir bättre än förra gången, 2022 då vi var med. Då öste regnet ner hela dagen. Delar av trädgården såg ut som om den lerigaste rockfestivalen hade ägt rum precis där. Men fantastiska och härliga människor kom och hälsade på, det hoppas vi blir detsamma i år!

Lejongapets vackra spiror gör sig så bra tillsammans med dahlior, sommarflox och slöjsilja.

En pastellig dröm med sommarflox ‘Isabelina’, rosenskära ‘Apricot Lemonade’, vallmokapslar och dahlior.

Många av de blommor jag odlar kommer från Florea som jag är ambassadör för. I år har jag även en egen liten frökollektion där du bland annat hittar den ljuvliga sommarfloxen ‘Isabelina’. Hela kollektionen hittar du HÄR.

// Hanna

P.S Om du gillade den här bloggposten och hade nytta av den får du gärna klicka i en “like” nedan. Då får jag en fingervisning om vad jag ska skriva mer om! D.S