kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

FLOREAS JULKALENDER SÅLISTA

Hanna Wendelbo

Unnade du dig liksom jag den otroliga julkalendern från Florea? Tänk dig en vacker låda fylld med massa läckra frön och små knölar. Att under decembers alla dagars nedräkning mot julafton få öppna en ny liten present som överraskar, det var ren och skär odlarlycka under årets mörkaste månad! Jag brukar sortera upp alla mina fröer i en såkalender så att jag har koll på när det är dags att så, här bjuder jag dig på min sålista där alla blommor från julkalendern ingår.

Jag bor och odlar på Onsalahalvön, på Västkusten, 3 mil söder om Göteborg, vilket ligger någonstans i zon 1 eller 2. Sista frosten brukar infalla vid majs sista fullmåne här hos mig, men då brukar den inte bita så hårt. När du kikar in i min sålista så ser du att jag har räknat med att min sista frost här är den 7 maj. För att ta reda på när din sista frost är kika in på siten vackertvader.se och sök upp din ort. Ändra även frostdatumet till minst 70 % sannolikhet (kanske till och med 90 % för att vara på den säkra sidan?), jag skulle bli så ledsen om du misslyckas på grund att du planterar ut för tidigt och frosten tar dina blommor. Det är inte helt ovanligt att järnnätter kan dyka upp under hela första delen av juni i tex Stockholms-trakten. Var noggrann med att avhärda dina blommor före utplantering och var beredd att täcka med odlingsväv när det närmar sig minusgrader.

Jag odlar mina blommor i min villaträdgård på ca 1200 kvm, både i produktionsbäddar som är uppbyggda enligt hästbajslasagnemetoden (som du kan läsa mer om här) och i vackra rabattkompostioner. Det mesta odlar jag för att kunna plocka magiska buketter av under så lång säsong som möjligt.

Jag förkultiverar det mesta. Jag har problem med mördarsniglar som kommer och käkar upp mina blomsterplantor annars men även fåglar har en tendens att hålla sig framme och picka upp tex solrosfrön ur jorden. Jag sår, vilket du ser i sålistan, det mesta genom två olika metoder KALLSÅDD och i vindruvsaskar på värmematta inomhus. Vill du veta mer om detta rekommenderar jag dig att ta en titt i min bok “Odla Blommor”, om du inte vill beställa den i min webbshop kan du låna den på närmsta bibliotek.

Undantaget här är anemoner och ranunkler som odlas på ett lite speciellt sätt. Jag lär mig av Riejke som driver Instakontot Sommarliden och följer en enkel kurs som hon erbjuder för en spottstyver. Känns otroligt roligt att läras sig något nytt av ett proffs som Riejke!

I julkalendern fanns två stycken solrosor, ‘White Sun’ och ‘Pro Cut White Night’. De är lite speciella på så sätt att de har mycket kort utvecklingstid, endast 60 dagar, så den sår jag gärna i omgångar så jag har av den under en längre tid. Det blir endast en blomma per stjälk, men ack så magiskt vacker. Komplettera gärna med en fröpåse ur mitt egna sortiment hos Florea, Italian White. Den får många, många stjälkar och levererar blommor som är perfekta för bukett!

Risp ‘Fortune apricot shades’ är så fin att använda som fylle i buketter. Även vacker att torka!

Blomstermoroten påminner om tandpetarsilja, men går i vita, rosa och lila toner.

Tandpetarsiljan är en perfekt blomma i både bukett och rabatt.

De flockblommiga blomstermorot och tandpetarsilja är egentligen obligatoriska att odla om jag får tycka. De fyller så bra i buketten men är även helt otroliga i rabatten. Personligen tycker jag att blomstermorot och och sommarslöja är enklare att odla än tandpetarsiljan men jag vet att många tycker tvärtom!

I julkalendern fick vi även med oss en riktgt odlingsutmaning linnevallmon ‘Rosa chiaro pastello’, Papaver Nudicale, som även kallas för isländsk vallmo fritt översatt från det engelska trivialnamnet Icelandic Poppy. Den här vallmon ger stora blommor och utvecklas bäst om den sås tidigt under säsongen så den får sin tillväxt under den period på våren då vi har mycket ljus men svalare temperaturer. Jag har odlat några olika varianter av linnevallmo tidigare, med varierat resultat, men den här vill jag verkligen utmana mig själv med. Jag följer såråden från Natalia som är en oerhört kompetent blomsterodlare. Hennes tips hittar du här.

Hoppas att du kommer tycka att min sålista förenklar din odling. Och du, tänk på att de flesta frön vill gro, det gäller bara att hitta rätt proportioner mellan ljus, fukt, värme och näring!

Lycka till!

// Hanna

P.S Om du tycker att detta var ett informativt och bra blogginlägg som ger dig nytta och kunskap så får du gärna klicka i en like nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om! D.S