kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

PALLKRAGEPOTAGER-ÅRETS ODLINGSPROJEKT

Hanna Wendelbo

INLÄGGET INNEHÅLLER LÄNKAR TILL MINA SAMARBETSPARNERS FLOREA & LARSVIKEN

Förra året fick grönsaksodlingen i köksträdgården stå tillbaka för att ge plats för ett blomsterflor eftersom jag jobbade med boken ”Odla Blommor”. Jag ville då ta reda på hur mycket snittblommor denna yta med åtta pallkragar kunde producera. I år får grönsakerna komma tillbaka, tillsammans med blommor. I år ska jag göra en potager i pallkrage, en blomstrande köksträdgård för att uttrycka det på svenska!

Det första vi gjorde när vi flyttade in i vårt hus för snart 15 år sedan var att anlägga en liten köksträdgård i pallkragar. De åtta pallkragarna står på tomtens soligaste läge och är skyddad av häckar runt omkring. Att odla grönsaker på detta vis passar mig perfekt, det blir en lagom skörd av krispiga primörer. Pallkragarna är ordnande så att en plats bildas i mitten. Som ett kryss genom platsen ligger ett rödtonat marktegel och i varje hörn står en uppstammad bärbuske som sedan är omgiven av kullersten. För två år sedan renoverade vi själva pallkragarna och ersatte dem med snyggare svarta lådor. 

Efter att ha läst Anette Nilssons fantastiska inspirerande bok ”Den blomstrande köksträdgården” vill jag i testa att bygga upp detsamma i min köksträdgård. Efter hennes modell har jag ritat upp hur detta kan översättas till min pallkragepotager. När jag gjorde dessa skisser tänkte jag att jag ville ha grönsaker och sedan färgsprakande blommor som stod som en bjärt kontrast. Men ju mer jag har funderat på det har jag gått över till att tänka att i år vill jag ha det i en mer sober färgskala. Blommorna jag väljer kommer vara i den vita färgskalan tillsammans med mörkare lila som nästan går mot svart. Jag måste bara testa hur det kommer att bli mot de svarta pallkragarna, röda markteglet och de gröna grödorna. Det härliga och roliga med odling är att man får en ny chans varje år att måla upp en ny färgskala, något Anette beskriver så härligt i sin bok!

KÅL & BLOMMOR

I de två första pallkragarna ska jag odla kål av olika sort tillsammans med blommor. Genom mitt samarbete med Florea kommer jag välja ett antal sorter ur deras sortiment, ska bli så otroligt roligt att provodlat detta hos mig!

Broccoli - Calabrese Natalino EKO, ska vara en lättodlad sort som passar för den lilla ytan. Den är skördeklar senare på säsongen.

Rädisa - Saxa 2 EKO är en snabbkultur och ger skörd tidigt på säsongen.

Senapsskål - Rocket vilket är detsamma som ruccola.

Blommorna i dessa pallkragar kommer att vara den vita zinnian Polar Bear som blev helt magnifik hos mig förra året, säkert 1 meter hög och fungerade väldigt bra som snittblomma. Petunian byter jag ut till en vit sommarflox, White beauty, tror att det kommer bli väldigt dramatiskt men ändå sobert hos mig. Floxen får gärna välla ut över kanterna och mjuka upp den strama formen.

DAHLIOR & BLADGRÖNT

I en av pallkragarna kommer jag även i år odla dahlior i. Det blev så härligt med den högre blomsterprakten så den vill jag ha i år igen. Sorterna jag väljer här kommer från min egna dahliakollektion hos Larsviken, och även de går i den vita, lila, svarta färgskalan. Det blir Ivanetti, Eveline, Rocco och Sam Hopkins. Vill du veta mer om att odla dahlior i pallkrage klicka in HÄR. I denna pallkrage kommer jag även odla en dubbel vita vallmo, det kan bli hur vackert som helst!

I den fjärde pallkragen blir det plocksallad Amerikaniche Brauer och Huvudsallat - Hilde II EKO, vilket nog är min sons absoluta favorit! Spenaten Nores ger rik och snabb skörd och rödbetorna i mixen Hula Hoop ser jag framemot att provodla eftersom det ingår både vita, gula, röda och randiga i den mixen. Perfekt för mig med liten yta!

Praktvädden i den här pallkragen byter jag ut mot den svarta klinten Black Ball, eftersom jag så lyckosamt odlat den i köksträdgården i flera år.

LÖK & MORÖTTER

BÖNOR & ÄRTOR

Luktärter i pallkrage på växtstöd ger höjd i köksträdgården

Ja, det var de sex pallkragarna, men jag sa att jag har åtta. Vad ska jag göra med de två andra? Jo, den ena kommer även i år fyllas av luktärt. Det blev så fantastiskt vackert förra året när luktärterna svingade sig upp till skyn på sitt växtstöd tillverkat av Tjolöholms Trädgårdsmästare Andreas Blomberg. Det gjorde mig lycklig varenda dag och jag tror till och med förbipasserande höjde på ögonbrynen över denna skönhetsupplevelse. Här testar jag i år en helt vit luktärt, Spencer Royal Wedding tillsammans med High Scent som är en favorit sedan länge!

Glasrabarber på våren

Rabarber växer så det knakar

I den åttonde pallkragen växer en rabarber som är så god och den kan nog få sällskap av några lågväxande vita lejongap. Det kan nog bli hur tjusigt som helst!

TUSEN TRÄDGÅRDAR

Den 3 juli är du välkommen att besöka min trädgård, så håller vi öppet i samband med Tusen Trädgårdar. Då hoppas jag att lite har kommit upp ur pallkragarna och man kan börja ana min målbild med årets potager. Hoppas att du vill komma och besöka mig då här på Trädgårdsvägen på Onsalahalvön i norra Halland!

P.S Om du gillade det här blogginlägget, blir jag glad om du klickar i en like nedan. Då vet jag vad jag ska skriva mer om! D.S