kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

SÅ HÄR GÖR DU EN JULKRANS AV KAPRIFOL

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_julkrans_av_kaprifol-28.jpg

Jag älskar verkligen att göra kransar, tycker de är fina året runt egentligen, men kanske ändå att julen är högtiden för att göra kransar. Om man inte vill springa till affären och köpa en halmstomme hela tiden vill jag tipsa om att göra en själv av grenar och klipp man har i trädgården. Kaprifolens vindlande grenar är verkligen bäst när det gäller att få till en fin jämn krans. Här beskriver jag hur jag gör dem.

HannaWendelbo_julkrans_av_kaprifol-1.jpg

Kaprifolen växer fort och mycket, nästan ohämmat bakom vårt hus. Det här trasslet är utmärkt material för att göra en naturlig krans utav. Klipp så långa lianer du kan, om de har trasslat ihop sig lite gör inte det så mycket. Klipp mer än vad du tror att du behöver, det går alltid åt! Maffiga kransar är ju det man vill ha.

Stella är min eviga följeslagare var jag en går i trädgården. Hon älskar att stå och spana på altanen.

Stella är min eviga följeslagare var jag en går i trädgården. Hon älskar att stå och spana på altanen.

HannaWendelbo_julkrans_av_kaprifol-4.jpg

När jag gör en sådan här krans av kaprifolens grenar använder jag ingen stomme eller ståltråd överhuvudtaget, jag bara börjar linda ihop en krans. Första varvet är tanigt, men det handlar om att snurra in grenarna omlott och bygga upp en stabil, stadig och så jämn krans som möjligt. Oftast tar jag tre grenar åt gången, fäster in början på kvisten i det som tidigare är lindat och börjar tvinna det nya knippet runt. Ta hellre små knippen åt gången och se till att de handlar lite omlott.

HannaWendelbo_julkrans_av_kaprifol-5.jpg

Snurra och fyll på material tills du tycker att det räcker. Nu så här till jul tycker jag det är fint att fästa in någon sorts barrväxt också, i detta fall valde jag en. Färgen på enen är så snygg, lite silvrig, men fy vad den är sticksig! Man får gärna ta på sig de tunna trädgårdshandskarna när man jobbar med just en. För att fästa enkvistarna använder jag mig av en tunn grön ståltråd och virar runt. I och med att stommen av kaprifol är så himla snygg låter jag den synas.

HannaWendelbo_julkrans_av_kaprifol-7.jpg

Om man inte har tillgång till kaprifolgrenar så ta en kik i trädgården och se vad du kan ha. Jag har provat att även binda liknande kransar med klipp från vinbären (luktar underbart!) och kornellen i både rött och gult, det blir så snyggt det med!

HannaWendelbo_julkrans_av_kaprifol-9.jpg

För att få lite extra julig känsla på kransen så petade jag in torkad chili av sorten Jamacain Bell. Varje chilifrukt ser ut som en liten klocka och jag tyckte faktiskt att det blev riktigt fint!

HannaWendelbo_julkrans_av_kaprifol-12.jpg
HannaWendelbo_julkrans_av_kaprifol-11.jpg

Häpp! En julekrans på väggen av trädgårdsbös tillsammans med julstjärnor av tapet. Stjärnorna är plättlätta att göra av tapetrester, klicka in här hos Sofia Mokkasin så visar hon hur man gör dem. Om du vill binda en krans på halmstomme med material från trådgården så har jag beskrivit hur man gör HÄR.

Må fint!

// Hanna

P.S Om du tyckte detta var ett användbart och bra tips får du gärna klicka i en gilla nedan, då vet jag vad jag ska skriva och fota mer utav! D.S