kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Samarbeten

BIGÅRDEN PÅ NORRVIKEN

Hanna Wendelbo

hannawendelbo-Norrviken-bigården.jpg

Norrvikens Trädgårdar är en fantastisk park på Bjärehalvön, precis utanför Båstad. Som barn firade jag alla mina skolavslutningar här med jordgubbstårta i magen och ett helt sommarlov framför mig, med sådana minnen kanske du förstår att detta är en speciell plats för mig?

I sommar har jag fått äran att planera och plantera blomsterfloret i Bigården, kanske en av de viktigaste platserna i parken. Här kommer du som besökare få njuta av mina noggrant planerade blomsterbäddar som ska ge fullständig njutning för såväl det mänskliga ögat som binas törst av pollen. Årets blomsterflor i Bigården går i honungens varma färgtoner och är en hyllning till bikollektivets myllrande samarbete i våra parker och trädgårdar.

Norrviken-Bigården-HannaWendelbo-35.jpg

Att bina producerar honung vet alla, men den största betydelsen för oss människor är att de pollinerar växter så att det blir frukt och bär. Ungefär en tredjedel av allt vi äter har pollinerats av bin och humlor.

Honungsbina här i bigården på Norrviken har många möjligheter att hitta mat, men de vilda bina som söker föda ute i naturen har det tuffare i vårt moderna samhälle. Du kan hjälpa dem och öppna resturang i din egna trädgård. Tänk om du kan plantera en liknande låda, som här i Bigården, med sommarblommor hemma hos dig?

Norrviken-Bigården-HannaWendelbo-29.jpg

Lådorna här på Norrviken är egentligen en finare utveckling av en vanlig pallkrage. Det är praktiskt att ha upphöjda bäddar eftersom det är en skönare arbetställning både vid plantering och skötsel. Måttet på lådorna här är 150x150 och det ryms ca 80 plantor i varje. Jag har valt att plantera tätt, mycket tätt, men det är för att plantorna har olika tidpunkter för att blomma. I första tidigaste floret, som förhoppningsvis blommar till invigningen den 4 juni är trädgårdsnejlikerot, prästkrage, blåklint och vallmon.

Norrviken-Bigården-HannaWendelbo-45.jpg

Sedan tas floret mer och mer över av jättevädd, slöjsilja, sommarflox, rosenskära, lejongap, för att under senare delen av säsongen erbjuda solrosor, rudbeckia och blomstermorot. Dessutom vill jag att det ska vara en vacker upplevelse varje dag man besöker Bigården, när något har blommat över kommer den plantan tas bort och då får de andra blommorna runt omkring fylla ut. Förhoppningsvis kommer det bli en intrikat och ängsliknande bädd i olika gula toner och djupare accenter i svart när det är som bäst.

Norrviken-Bigården-HannaWendelbo-41.jpg

Inom mode och inredning är gult den största färgen just nu. Otaliga förfrågningar om gula tapeter har jag fått i mitt jobb som mönsterdesigner de senaste åren och otaliga gult färgsatta mönster har jag gjort. Därför var det naturligt att fortsätta med den gula färgskalan i dessa bäddar. Många människor kan även uppleva att gult inte är en önskvärd kulör i sin trädgård, men pollinatörerna älskar gult, så med tanke även på det vill jag inspirera med ett blomsterflor som går i gula nyanser. Aprikos, svavelgult, crème, vanilj, knallgult, hela det gula spektrat ska växa fram här!

Trädgårdsnejlikerot Geum ‘Mai Thai’

Trädgårdsnejlikerot Geum ‘Mai Thai’

Norrviken-Bigården-34.jpg

Växtvalen är tämligen enkla och lätta att applicera på en gräsmatta eller stenläggning hemma hos dig. Utifrån säsong kan olika växter framträda och bjuda på pollen och nektar för våra livsviktiga pollinatörer. Dessutom är samtliga blommor väl valda för att vara vackra till att plocka in och ha som buketter. De flesta sommarblommor blommar ännu rikligare då man skördar av då och då. Win-win för både dig och bina!

Norrviken-Bigården-HannaWendelbo-3.jpg
Norrviken-Bigården-HannaWendelbo-14.jpg

Utifrån hur bigården är uppbyggd vill jag ha högresta blommor i bäddarna, då får bina en brant in och utflygningskurva till sina bikupor. Då blir det även enklare för dig som besökare träda in i den underbart vackra entrén som utgörs av spaljerade äppleträd och uppleva Bigården från insidan. En varm sommardag är det stor aktivitet i bikuporna och det är mycket surr i luften, men håller man sig lugn och sansad så blir du knappast stucken av något bi, speciellt inte med denna blomstrande höga barriär.

Norrviken-Bigården-HannaWendelbo-39.jpg

De mest högresta växterna har fått sin plantering i mitten av bädden för att sedan sätta de lägre ut mot kanterna. Innan jag planterar sätter jag ut alla växter på bädden för att se att det ser bra ut. I det här fallet har jag använt mig av både pluggplantor och omskolade i kruka, detta för att få olika blomningstid på blommorna. jag vill att du ska få en fin upplevelse oavsett när du under säsong besöker platsen.

Norrviken-Bigården-HannaWendelbo-9.jpg

Planteringsarbete pågår!

Årets blomsterflor i Bigården går i honungens varma gula färgtoner, men med accenter i svart för att få ett djup i planteringen. Färgskalan är en hyllning till bikollektivets myllrande samarbete i våra parker och trädgårdar. Binas kollektiva arbetande blir en påminnelse och inspiration till hur vi tillsammans ska hjälpas åt med att sprida värme och glädje. Blomsterfloret blir sinnligt och eteriskt och förhoppningsvis kommer luften fyllas av det lustfyllda ljudet av binnas surr! 

Norrviken-Bigården-25.jpg

Norrviken har för evigt och alltid en speciell plats i mitt hjärta och det är med stor vördnad jag har tagit mig an uppgiften att skapa blomsterfloret i Bigården på Norrviken denna sommar. Uppvuxen ett stenkast här i från, på andra sidan den mäktiga Hallandsåsens rygg. Jag kan tro att det var här på Norrviken mitt intresse för det blomstrande och gröna väcktes till liv. I slutet på januari sådde jag de första fröerna och sedan har jag jag under hela våren sått fler och fler blommor, vattnat, pricklat, skolat, gett näring och avhärdat. Det är en underbar känsla att se alla mina blomsterplantor på plats och det var en ren fröjd att arbeta under blommande körsbärsträd under de två dagar planteringen tog i anspråk.

Norrviken-Bigården-HannaWendelbo-46.jpg

Som designer och mönsterformgivare är blommor och trädgård min största inspiration. Jag plockar gärna en bukett med säsongen flor i min trädgård som jag sedan ritar av och låter flytta in i en mönsterdesign för tyger eller tapeter. Ibland vet jag inte var min design startar, om det är med att så ett frö i jorden eller göra ett penseldrag på akvarellpappret. Allt sitter ihop för mig i ett eget kretslopp. Det här var ett drömuppdrag, vilket jag nog tror att du kan förstå!

Norrviken-Bigården-42.jpg

Växtlista

Trädgårdsnejlikerot ’Mai Thai’

Prästkrage

Jättevädd 

Solros Helianthus Annuus ’Italian White’

Solros Helianthus Annuus ’Vanilla Ice’

Rosenskära Cosmos Bipannatus ’Xanthos’

Rosenskära Cosmos Bipannatus ’Apricot Lemonade’

Rosenskära Cosmos Bipannatus ’Kiiro’

Krasse Tropaeolum majus ’Milkmaid’

Slöjsilja Ammi majus ’Snowflake’

Praktvädd Scabiosa atropurpurea ’Black Knight’

Klint Centaurea cyanus ’Black Boy’

Blomstermorot ’Dara’

Pionvallmo Papaver somniferum ’Black Peony’

Lejongap ’Rocket lemon’

Solboll Craspedia globosa 

Rudbeckia ’Irish Eyes’

Norrviken-Bigården-HannaWendelbo-33.jpg

Hjärtligt välkommen till Bigården på Norrvikens Trädgårdar! Bigården har invigning den 4 juni och då finns jag på plats. Den 7 juli är det Biets Dag och då kan du även träffa de biodlare som har hand om bina på Norrviken. Säsongen pågår fram till 19 september, och jag kan varmt rekommendera dig att skaffa ett säsongskort så att du kan göra många besök och uppleva hur bäddarna växer upp och börjar prunka!

Hoppas att vi ses i parken!

// Hanna

P.S. Om du gillade min bloggpost får du gärna klicka i en “LIKE” nedan, då vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det!

KALLSÅDD AV SOMMARBLOMMOR I GODISLÅDA

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Kallsådd-HannaWendelbo-44.jpg

Äntligen är det dags att börja smyga igång sådderna av fröerna som ska bli till sommarens maffiga blomsterbuketter! Att kallså blomsterfrön av tex klint, rosenskära och lejongap i godislådor är mitt absolut bästa odlingsknep. Det är plättlätt, tar ingen plats inomhus och sådden sköter sig nästan helt själv! Dessutom blir plantorna stadiga och fina och redan avhärdade när det är dags för utplantering i rabatt.

Rosenskära Purity och Collarette White.

Rosenskära Purity och Collarette White.

Rosenskära

Rosenskära

Blåklint och slöjsila

Blåklint och slöjsila

VARFÖR JAG FÖRODLAR

Att kallså blomsterfröerna från mitten på mars är perfekt för mig i odlingszon 1, och kanske även för stora delar av vårt avlånga land. Jag förodlar mina sommarblommor av två anledningar, jag behöver ett försprång jämte mot mördarsniglarna som gillar späda små blomsterskott och jag vill ha blommor som ger skörd lite tidigare. Jag är liksom ivrig att komma igång att plocka mina blomsterfång!

HannaWendelbo-snittblomsodling-30.jpg

ATT KALLSÅ FRÖER

När man kallsår efterliknar man de naturliga omständigheterna med värme och solljus som gör att det lilla fröet vaknar. Det börjar gro och utvecklar sig till en knubbig, välmående planta under kontrollerade former i en godislåda med lock, vilket fungerar som ett litet drivhus för växterna.

Utgångspunkten är alltså en godislåda med lock. Oftast kan du fråga i din godisbutik om de har några över. Jag har hamstrat den här typen av burkar under hela vintern då vi har köpt fabrikspackat lösgodis i dessa förpackningar.

Kallsådd-HannaWendelbo-31.jpg
Kallsådd-HannaWendelbo-6.jpg

GÖR HÅL I GODISLÅDAN

Jag borrar hål i botten och i locket. Det är ingen skönhetstävling, dessa hål kan se ut lite hur som helst. Det är ingen fara om plastburken spricker lite, funktionen man vill åt är att det inte blir vatten stående utan att det rinner ut så det inte blir för vått om fötterna för plantan. Om man vill kan man göra hålen i godislådan på kanterna istället, då fungerar botten som ett vattenmagasin, nackdelen är att det blir svårare att vattna underifrån. Här får man testa sig fram till vad man gillar bäst.

HasselforsGarden-Pjord-HannaWendelbo-2.jpg

FYLL MED JORD

Godislådan fyller jag med Hasselfors Garden P-jord och packar jorden lätt genom att jag placerar flera askar i varandra och trycker till en aning. Sedan vattnar jag så jorden är fuktig, men inte blöt. Ibland är jorden tillräckligt fuktig direkt ur påsen. Därefter störsslar jag ut ett ca 1 cm tunt lager med Hasselfors Garden S-jord och fördelar fröna jämt (försöker i alla fall) över ytan och ser till så att de har god kontakt med jorden. Över fröerna strör jag sedan ut ett tunt lager med S-jorden enligt vad som står på fröpåsen är lämpligt sådjup för just denna växt.

Kallsådd-HannaWendelbo-11.jpg
Kallsådd-HannaWendelbo-12.jpg
Kallsådd-HannaWendelbo-14.jpg

BÄSTA JORDEN

Hasselfors Garden S-jord som omfamnar det lilla fröet är lätt och lucker och ger fröet de bästa förutsättningarna för en bra start i livet. När sedan det lilla fröet börjar utveckla rötter söker de sig ner till Hasselfors Garden P-jord som är mörk och myllig och ger fröna näring och växtkraft. P-jord har även ingrediensen Rotkraft som består av koncentrerade naturliga humussyror. Det är en grupp organiska ämnen som främjar friska, livskraftiga rötter. Rotbildningen stimuleras och växtnäringen tas upp och utnyttjas optimalt. Plantorna blir starka och fina.

Kallsådd-HannaWendelbo-7.jpg
Kallsådd-HannaWendelbo-37.jpg

PLACERA GODISLÅDAN UTOMHUS

Jag märker sedan både godislådan och en etikett med namnet på vad jag har sått och datum och sätter på locket. Sådden placerar jag sedan utomhus i skyddat läge, dvs en plats där solen inte gassar för hårt eller regn kan komma och dränka dem. Lådorna kan vara bra att ha lite koll på, den första tiden kanske det räcker med att titta till dem en gång i veckan om det fortfarande är väldigt kallt ute. Jag kan villigt erkänna att jag personligen går och kollar dessa sådder både morgon och kväll, man är ju så ivrig att få se det gro, men det fiffiga med detta sätt är att fröna vaknar först när det är rätt tid för dem. När de första hjärtbladen har börjat kika upp, tar jag av locket, flyttar fram dem i solen och vattnar så att inte sådden torkar ut.

Kallsådd-HannaWendelbo-16.jpg
Kallsådd-HannaWendelbo-32.jpg

DET FIFFIGA MED ATT KALLSÅ!

Lämpliga sommarblommor att kallså är tex blåklint, rosenskära, vallmo, lejongap, vädd för att nämna några. Så fort fröerna har börjat gro behöver man hålla lite koll på lådorna och temperaturen. De små plantorna kan vara lite känsliga för väldigt många minusgrader och då kan det vara bra att antingen ta in dem inomhus över natten eller täcka med en filt eller ett par lager väv. Men om temperaturen rör sig runt nollan är det sällan någon fara med plantorna, de blir tåliga när man sår på detta vis.

Kallsådd-HannaWendelbo-48.jpg

Det fififiga är också att man kan dra upp väldigt många frön utan att belamra alla möjliga fönster och ljusinsläpp man har inomhus. Men mina absolut dyraste och käraste frön som jag kanske bara har ett fåtal av sår jag hellre i vindruvsaskar eller soilblockers inomhus. Då fyller jag botten med Hasselfors Garden P-jord och lägger sedan ungefär en centimeter Hasselfors Garden S-jord som jag sedan sår fröna på. Vindruvsasken placerar jag sedan på ett varmt ställe eftersom många frön helst gror vid 20-23 grader, fördelen med detta sätt är att groprocessen blir mer kontrollerad. Fullständig beskrivning av sådd i vindruvsaskar hittar du HÄR.

Kallsådd-HannaWendelbo-4.jpg

BREDSÅDD OCH SKOLNING

När jag kallsår frön i godislådan har jag en tendens att så hela fröpåsen (man behöver inte göra det har jag hört från någon, men vem är måttfull när det kommer till blomster?) och då kan det bli olika trångt i godislådorna. Att så på detta vis kallas bredsådd och för att varje planta ska utvecklas optimalt mår de bra av att skolas, dvs planteras i en egen kruka, i ny näringsrik P-jord efter ett tag. Hur långt tid detta rör sig om har att göra med de platsspecifika omständigheterna som tex hur varmt och soligt det blir, men när det börjar bli trångt då gör jag en första skolning. Oftast återanvänder jag gamla plastkrukor år från år, men jag gillar även att vika egna krukor av överbliven tapet, den beskrivningen hittar du HÄR.

Kallsådd-HannaWendelbo-46.jpg
Kallsådd-HannaWendelbo-49.jpg
Tapetkrukor-HannaWendelbo.jpg

Då stjälper jag upp hela godisburkens innehåll på en bricka och petar försiktigt i sär plantorna och flyttar dem till ny näringsrik och mullrik jord genom att försiktig hålla dem i bladen och lyfta ner dem i sin nya kruka. Hos mig i odlingszon 1 planterar jag ut dessa plantor på sin växtplats i rabatt eller blomsterbädd i slutet på maj ungefär, då  brukar den värsta frostfaran vara över och dessa blommor kan börja sin tillväxt mot ståtliga blomsterhav.

Rosenskära_HannaWendelbo-30.jpg

Jag hoppas att du ska känna dig inspirerad av detta blogginlägg om kallsådd och testa att odla några sommarblommor på detta vis. Berätta gärna för mig hur det går!

Ännu en gång vill jag tacka Hasselfors Garden som gör det möjligt för mig att producera dessa långa och informativa blogginlägg. Sedan jag blev med trädgård för snart fjorton år sedan har produkterna från Hasselfors hjälpt mig att bygga upp mitt blommiga paradis där både människor, hundar, höns, fjärilar, humlor och bin stortrivs! Om du gillar blogginlägget får du gärna klicka i en “like” nedan så kan jag skriva mer om det!

LÅT DET BLOMSTRA!

// Hanna

BLOMJORD OCH SKÖTSELRÅD FÖR DINA KRUKVÄXTER INOMHUS

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Blomjord-HannaWendelbo-14.jpg

När ljuset börjat återvända och både morgon och eftermiddag känns så mycket soligare vaknar även krukväxterna på mina fönsterbräden till liv. Då är det dags att pyssla om dem lite extra för att få en så frisk och rikblommande planta som bara är möjligt. Här bjuder jag på några finfina skötselråd när det gäller sticklingar av fuchsia och palettblad.

Blomjord-HannaWendelbo-30.jpg

Palettbladen och doftpelargoner har verkligen fått vårkänning i mina fönster hemma. Och just nu är rätta tillfället att putsa och ta sticklingar. Jag klipper ner och ansar och passar samtidigt på att ge dem en större kruka med ny härlig blomjord. Hasselfors Garden Blomjord som jag använder till mina krukväxter inomhus har detta år fått en blomstrande förpackning där mitt egna mönster pryder påsen. Gissa hur fantastiskt roligt jag tycker att det är att få fördjupa mitt samarbete med Hasselfors Garden?

Blomjord-HannaWendelbo-1.jpg
Blomjord-HannaWendelbo-40.jpg

Blomjorden från Hasselfors Garden är perfekt för både nyplantering som omplantering av krukväxter inomhus. Palettblad och Doktor Westerlund är inte speciellt känsliga för att bli friserade, därför går det fint att både ta sticklingar samtidigt som de får ny jord. Sticklingarna sätter jag rakt ner i blomjorden och de rotar sig snabbt.

Blomjord-HannaWendelbo-11.jpg

STICKLINGAR AV FUCHSIA
Just nu kan man i sin handelsträdgård eller blomsterbutik hitta fina sticklingar av tex palettblad och fuchsia, och dessa sticklingar är ett smart och mycket prisvärt alternativ för att fylla på med härliga blad och blomster inomhus. Med blomjorden växer dessa små plantor fort till stora härliga växter. Jorden är mörk, myllig och har ett rejält näringsförråd. Den ger växterna en snabb, säker start vid nyplanteringen.

Blomjord-HannaWendelbo-12.jpg
Blomjord-HannaWendelbo-15.jpg
Blomjord-HannaWendelbo-17.jpg

Jag väljer en kruka med hål i botten för att minimera risken för övervattning och placerar på ett fat. Botten av krukan fyller jag med blomjorden och placerar sedan sticklingen i krukan. Försiktigt bäddar jag in den med jord runt kanterna och vattnar på. Under själva etableringen av fuschian är det viktigt att hålla jorden fuktig och därför placerar jag en glaskupa över plantan och placerar i ett ljust fönster. Så här års innan solen har börjat gassa i fönsterna trivs fuschian bra där, men när vårsolen kommer på riktigt flyttar jag krukorna till en mindre utsatt plats, eftersom de inte gillar att få för varmt om sina rötter. 

Blomjord-HannaWendelbo-24.jpg

På sommaren har jag dem gärna utomhus och de magiskt vackra klockorna blommar villigt i halvskugga på altanen. Fuchsian är en praktisk växt då den hellre vill ha det lite för torrt än för vått, något blomjorden också hjälper till med att reglera. Jorden behåller sin goda struktur vilket gör det lätt att vattna och sköta växterna. Har du aldrig tidigare testat fuschia så tycker jag att det är dags nu!

Blomjord-HannaWendelbo-26.jpg

I år testar jag, för mig, två nya sorter ’Göteborgskan’, som har ett upprätt växtsätt och är enkelblommande i rött och vitt, och ’Paula Jane’, som även den har ett upprätt växtsätt, men med en semidubbel blomma i rosalila. Fuchsians blommor är verkligen som små konstverk i sig och så söta! För att plantan ska buska till sig ytterligare så toppar jag den när den kommit upp en bit och på så sätt får jag ännu fler plantor av det första små sticklingarna jag köpte in nya för säsongen.

Blomjord-HannaWendelbo-38.jpg
Blomjord-HannaWendelbo-21.jpg

Tänk så fint att sprida blomsterglädjen genom att ta sticklingar på sina egna krukväxter, skicka även med en påse Blomjord från Hasselfors Garden så blir det världens finaste present till någon kär person! Jag tycker faktiskt att påsen har blivit så fint att den får stå framme inomhus…!

Hasselfors Garden Blomjord med min blommiga design hittar du i fackhandeln, tipsa gärna nedan i kommentarerna var du har hittat den så hjälps vi åt med att sprida blomsterlyckan! Klicka gärna in på HÄR så får du se en film från mitt blommiga hem och trädgård!

Låt det blomma i dina fönster!

Kram Hanna

P.S Om du tyckte det var roligt att läsa det här blogginlägget får du gärna klicka i en “like” nedan, då vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det! D.S