kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Hannas Trädgård

BLOMMANDE KVISTAR I JANUARI!

Hanna Wendelbo

Krikon-HannaWendelbo-9.jpg

Blommande kvistar i januari, visst vill man ha det? Nu när julen är utstädad vill jag komma igång med våren, men i ärlighetens namn ligger den två månader framåt i tiden, och det är exakt så jag vill ha det. Varje årstid har sin absoluta charm, och så här års är det att driva kvistar från trädgården i blom! I detta blogginlägg tipsar jag om tre sorter som är helt oemotståndliga med sina rara blommor på naken gren.

Krikon-HannaWendelbo-2.jpg
Krikon-HannaWendelbo-5.jpg

MIRABELL

Jag måste villigt erkänna att jag inte är helt hundra på vad denna växt heter, men jag skulle vilja chansa på att den kallas för mirabell. Oavsett så är detta en fantastisk buske som växer lite vilt och ohämmat lite varstans runt vår trädgård. Jag plockar in kvistar av den från mitten av december och den blommar oerhört villigt efter några veckor inomhus.

Krikon-HannaWendelbo-8.jpg

SLÅN

Runt vår tomt finns det fullt med snår av slån, som bäddar in omgivningarna i en känsla av vispad grädde i slutet på april. Slånens grenar har taggiga utväxter, men det stör inte småfåglarna som i ljusa vårkvällar sitter och tjattrar gömda inne i skyn av vita blommor. Slån börjar jag plocka in de första veckorna i januari och efter ett tag börjar de små vita söta blommorna blomstra i sagolika kluster på de svarta karga grenarna.

HannaWendelbo_januari2019-15.jpg
HannaWendelbo_januari2019-12.jpg
Blommande-slån-HannaWendelbo-2.jpg

FORSYTHIA

Gult har i många år varit en färg som inte haft så hög status i blomstervärlden, men för mig med min bakgrund som formgivare och designer ser jag att gult numera börjar bli en basfärg i heminredningen, och fler och fler börjar upptäcka tjusningen med gult! Gult är en färg som gör en glad! Det livar upp i mörkret och är som en färgexplosion och verkligen ett välkommet inslag. I äldre trägårdar är den ett vanlig förekommande inslag och den är ganska lätt att få tag på. Min lilla buske i trädgården har ännu inte vuxit sig så stor att jag vågar ta kvistar av den i år, men den växer fort på sig!

Forsythia-HannaWendelbo-1.jpg
Forsythia-HannaWendelbo-2.jpg

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT DRIVA I BLOM:

  1. Klipp kvistarna med en riktigt skarp sekatör. Om det är väldigt kallt ute låt de tina upp gradvis genom att vänja dem vid värmen inomhus.

  2. Gör en ny snittyta, jag gör en sned yta och helst så lång som möjligt. Därefter placerar jag grenarna i en hink i badkaret. Jag duschar dem med ljummet vatten varje dag och passar på att byta vattnet i hinken oxå.

  3. Efter någon eller några veckor ser man hur grenarna börjar utveckla små knoppar och då är det dags att snitta om dem och placera dem i en vas där man kan njuta av dem hela tiden och följa den fantastiska knoppsprickningen.

Om man inte har tillgång till ett badkar eller dusch så kan man spraya grenarna med en vattenflaska istället. Om man inte håller knopparna fuktiga torkar de lätt in i den torra inomhusluften och blommorna uteblir.

Tulpan_HannaWendelbo-2.jpg

Jag älskar att kombinera en knippe svenskodlade tulpaner med drivna kvistar, vårkänslan blir total! Detta arrangemang kommer vara som absolut vackrast om en två-tre dagar, så tulpanerna har börjat veckla ut sig ordentligt och forsythian börjat visa färg. Vill du veta hur jag gör ett arrangemang som detta, klimatsmart och utan miljöförstörande stickmassa klicka in HÄR.

Vill du veta fler kvistar som är fina att driva i blommor och blad har jag skrivit om det HÄR.

Hoppas att detta blogginlägg ska inspirera dig att kika runt vad du har i din egna trädgård som du kan ta in och driva på, det är ju så underbart att få en försmak av våren redan i januari!

// Hanna

P.S Om du gillade det här blogginlägget får du gärna klicka i “Like” nedan, då får jag en fingervisning om vad du gillar att läsa om och jag kan skriva mer om det! D.S

JULENS VACKRASTE BLOMMOR

Hanna Wendelbo

julens-vackraste-blommor-Hanna-Wendelbo.jpg

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Julen står för dörren och så här till andra adventshelgen vill jag få det fint även på utsidan huset. Att komma hem till en inbjudande entré och välkomnas av rara blommor och vintergröna växter, det tillhör livets små glädjeämnen som gör mitt hjärta varmt. Att samla krukorna i en grupp precis utanför dörren närmst huset gör att trädgården fortsätter bjuda in, trots att den ligger i vintervila och inte bjuder på blomsterfägring så här års. Jag fyller krukorna med julrosor och en gran klädd i ljusslinga, och i det här blogginlägget berättar jag hur jag gör för att få växterna att vara fina ända fram till vårkanten då både ljus och värme återvänder.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-46.jpg

När jag väljer växter så försöker jag alltid i möjligaste mån välja det som är lokalproducerat. Jag har turen att ha många duktiga odlare i mitt närområde. Jag väljer också, med omtanke, plantor som ska ha ett långt liv i min trädgård efter att de under säsong bjudit på fägring i krukor. För att skapa absolut bäst förutsättningar för de nya växterna så planterar jag dem i krukor, gärna väl tilltagna i storlek, grundar med lecakulor (kommer du ihåg mitt smarta trick? Om inte kika in här) och fyller med Hasselfors Garden P-jord.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-2.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-4.jpg

P-JORDEN
Jag skulle nog kunna påstå att Hasselfors Garden P-jord är basen i allt mitt odlande då den lämpar sig väl för odling av många olika slags växter. Jag använder den till vanliga krukväxter inomhus, jag sår mina blomsterfrön i den, och jag använder den till plantering i rabatterna men även i krukor för utomhusbruk så här års. P-jorden innehåller en välbalanserad gödsling som ger god tillväxt och svarttorv gör jorden mörk och fukthållande, och är lätt att vattna. Här hos mig i odlingszon 1 kan vintrarna bli lite hur som, men oftast väldigt regniga och inte med speciellt mycket snö. Risken finns att växterna står och ruttnar i övervattnade kärl, men med leca-kulorna i botten som hjälper med dräneringen och sedan p-jorden som hjälper till med syresättningen med sin luckra jordstrukur så trivs de riktigt bra och ger mig vackra blad och undersköna blommor!

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-3.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-1.jpg

KRUKORNA
När jag planterar i krukor så här års när det finns en risk att det fryser till väljer jag helst kärl i t.ex. zink eller tålig plast. Det är så tråkigt om vackra lerkrukor spricker i kylan, då är det bättre att välja material som har en chans att expandera en aning utan att frysa sönder. Dessutom är det ganska smidigt med krukor som inte är så tunga, då kan jag flytta runt krukorna och till och med ta in dem inomhus om det skulle visa sig att temperaturen sjunker alldeles för mycket.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-28.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-16.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-14.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-12.jpg

JULROSOR
Julrosor är min absoluta favorit så här års och varje år införskaffar jag några nya sorter. Jag kan omöjligt ha för många av denna otroliga blomma! Vissa sorter börjar blomma här i rabatterna hos mig i mitten på november, medan andra tar fart och bjuder på blomsterflor i februari och kan sedan hålla på in i maj! Om det blir några grader minus kan julrosen nicka till under natten, men repar sig fort i solen. Dessutom är julrosen mycket tacksam att ta in som snittblomma, den kan hålla riktigt länge i vasen om man snittar den genom att skära ett kors i stjälken.

Jag tycker det är otroligt läckert att ta in julrosen i en mindre kruka och njuta av den inomhus, dessvärre är den inte så förtjust i det. I ett par dagar kan den stå fint inomhus, men sedan lyfter jag ut den utomhus igen. Absolut bäst trivs julrosen i växthuset, men har du till exempel en inglasad altan kommer den älska den platsen också.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-43.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-31.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-32.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-26.jpg

I mina vinterkrukor har jag valt att kombinera julrosorna med skimmia och bärljung för att få dynamik i krukorna. Skimmian är inte vinterhärdig dessvärre, men det har hänt att jag lyckats övervintra den då det varit milda vintrar. Tursamt nog håller den sig fin väldigt länge i krukan utomhus ändå, även om det blir lite kallare. När våren kommer och tjälen släpper i marken, planterar jag ut julrosorna i rabatterna. Vissa sorter frösår sig villigt och bildar nya små tuvor. Gissa om jag älskar det?

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-38.jpg

I VÄXTHUSET
Det är så mysigt att fixa iordning och göra julfint i växthuset.
Växthuset är placerat så att vi inifrån vårt hus kan se in i växthuset, vilket gör att det är extra härligt att det är julmysigt även där. Julrosorna älskar växthuslivet och det gör även hyacinterna. Jag sätter dem i terracottakrukor, bottnande med lite P-jord, vilket hjäper till att hålla kvar fukten en aning, och täcker sedan den nakna jorden med mossa. Enkelt och även väldigt effektfullt.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-40.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-42.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-15.jpg

Jag planterar även hyacinter i ett kärl utomhus. Antagligen kommer de inte slå ut, men de är så otroligt fina som de är där de står inbäddade med mjuk mossa om fötterna. Det blir så välkomnande med krukor fyllda med julens vackraste blommor vid dörren, dessutom står de väldigt skyddade där för väder och vind. Ser jag att det blir en kallare natt sveper jag över lite odlingsväv som skydd och blir det riktigt kallt, ja då får de mest känsliga växterna flytta in en stund!

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-24.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-8.jpg

Med en ljusslinga i granen, några lyktor med tända ljus och en egentillverkad krans på dörren känns huset och trädgården väldigt välkomnande.
Krukplanteringarna kommer lysa upp i mörkret och glädja mig hela vägen fram till våren! Var säsong har sina glädjeämnen och jag vill inte vara utan någon av dem.

Jag hoppas att du gillade det här blogginlägget och hittade inspiration till att göra fint utanför din dörr också. Klicka gärna i “Like” nedan så blir jag glad!

Fin andra advent önskar jag dig!

// Hanna

P.S Det är inte dumt alls att ha en säck P-jord förvarad på ett frostfritt ställe, snart är det nämligen dags att börja så de första små fröerna, det hänger du med på, eller hur? D.S

MINA BÄSTA DAHLIOR 2020

Hanna Wendelbo

Dahlia_HannaWendelbo-31.jpg

I kalendern står det oktober, och frosten har börjat göra små påhälsningar i trädgården. Men medan dahliorna prunkade som härligast tog jag tillfället i akt och inventerade årets bästa dahlior. Oj, så många favoriter i år! De viktigaste kriterierna för mig för att det ska vara en odlingsvärd dahlia är att knölen blommar rikligt, i en färg jag gillar och långa stjälkar som gör sig bra i buketter.

Dahlia_HannaWendelbo-38.jpg

I våras gjorde jag en helt ny rabatt, rakt i gräsmattan där jag bara planterade dahlior. Det blev verkligen ett lyckokast att odla dahlior på denna plats i skydd från blåst och med riktigt många soltimmar. Jag byggde bädden av pimpsten, biokol och P-jord, dessutom gödslade jag den med kogödsel på säck någon vecka innan de förodlade dahliorna hamnade i bädden. Jag har under säsongen givetvis kämpat med både mördarsniglar och tvestjärtar, men med hjälp av fällor har det funkat fantastiskt bra att odla här.

Under säsongen har jag gödslat med hönsgödsel på säck, men nästa år ska jag testa att gödsla med det mina trädgårdshöns delar med sig av.

Jag har väldigt många dahliaknölar så det är bara en bråkdel av dahliorna som fick plats i den här bädden. Många dahlior får bo tillsammans med andra blommor, både perenner och ettåringar i andra blomsterbäddar runt om i trädgården. Men just den här rabatten ville jag skulle vara som ett blickfång och planerade noga för vilka sorter som skulle finnas just här. Och jag måste säga att jag blev så nöjd med den samling av dahlior som fick samsas här!

I detta blogginlägg berättar jag lite om några av årets favoritdahlior, inte nödvändigtvis alla har växt i just den här rabatten. Det där med färgåtergivning är också svårt, den kvällen jag fotade mina dahlior brann himlen i ett mjukt rosa ljus och regnet hängde i luften. Googla namnet på dahliorna för att få flera olika bilder på samma sort om du är ute efter en helt specifik kulör till dina odlingar.

Pompondahlia Snowflake

Pompondahlia Snowflake

Jag år oerhört förtjust i de små pompondahliorna som är som små bollar i rabatten. Den här vita, Snowflake, har ganska korta stjälkar, men är helt ljuvlig att använda i mindre buketter och arrangemang.

Láncresse, vit dekorativ dahlia

Láncresse, vit dekorativ dahlia

Den vita dekorativa dahlian l’ancresse har varit helt fantastiskt i år. Den har blommat rikligt på långa stadiga stjälkar. Blomman är dessutom helt lagom för stjälken och den står mycket fint i buketter. I slutet på säsongen har jag märkt att vissa av blommorna får en svagt rosatonad mitt, och det är så vackert! Producerat massvis med blommor!

Stolze von Berlin

Stolze von Berlin

Den rosa bolldahlian Stolze von Berlin har en perfekt rosa ton, men har dessvärre i år haft lite för klena stjälkar. Den är lite lägre än de andra plantorna, så jag tror inte att den fick helt perfekta omständigheter för att utvecklas på bästa sätt. Nästa år ska den få lite bättre plats för sig själv där den får mer sol på sig.

Jowey Mirella

Jowey Mirella

För att få djupet i färgskalan i rabatten ville jag har en riktigt mörkröd dahlia. Jowey Mirella, som är en bolldahlia, men där varje lite blad längst ut har som ett litet snitt i sig har varit helt underbar. Flera gånger har jag trott att en ny sort har dykt upp när lila blommor har kommit, men jag antar att den ser ut så innan den helt har mognat.

Jowey Linda

Jowey Linda

Jag är som det märks väldigt förtjust i de dahlior som börjar med Jowey i sitt namn, borde ta reda på vem eller vad denna Jowey är. Men Jowey Linda, bolldahlian med aprikos-orange blommor på mörka stjälkar har även den blivit en favorit i år. Under högsäsong blir den mer aprikos-orange men nu senare på säsongen blir blommora lite mer gula. Ljuvliga oavsett!

Jomanda

Jomanda

Jomanda

Jomanda

Det har under säsong varit otroligt svårt att skilja blommorna från Jomanda, Cornel Bronze och Jowey Linda från varandra, Plantorna väver liksom in i varandra i rabatten, turligt nog har jag märkt upp varje knöl så att jag ska veta med säkerhet vilken det är. Jomanda är även den underbar, bolldahlian har en rost-orange kulör och växer på långa mörka stjälkar. Har varit mycket produktiv här hos mig i år.

Här har jag valt ut blommor från både Jomanda och Jowey Linda för att visa hur förvillande lika de kan vara.

Här har jag valt ut blommor från både Jomanda och Jowey Linda för att visa hur förvillande lika de kan vara.

Orange Fubuki

Orange Fubuki

Orange Fubuki sägs vara en kaktusdahlia, men jag tycker nog mer att det känns som en dekorativ dahlia i lagom storlek för buketter. Den har faktiskt varit helt fantastisk med sina orange blommor som kan skifta i både rött, lila och lite gult.

Jowey Winnie

Jowey Winnie

Jowey Winnie var förra årets absoluta favorit och ja, den vill jag inte vara utan! Blommorna är rosa/varmlila och skiftar senare i lite gult. Det är ett otroligt djup i den här dahlian och den är verkligen en trotjänare i buketter.

Dahliafång plockat i oktober. Kombinerad med rosenskära och luktärt.

Dahliafång plockat i oktober. Kombinerad med rosenskära och luktärt.

Ingen dahliarabatt är dock fulländad utan att några riktiga primadonnor tar plats. Cafe Au Lait är självklar, med sina mildaprikosa blommor. Årets verkliga favorit har varit Penhill Watermelon, som just påminner om färgen på en riktigt mogen härlig vattenmelon. Nackdelen med dessa underbara tallriksdahlior är att de inte håller lika länge i vasen som bolldahliorna gör.

Penhill Watermelon

Penhill Watermelon

Dahlior_HannaWendelbo-5.jpg
Jowe Winnie

Jowe Winnie

Jowey Linda

Jowey Linda

Den vita stora dahlia är Snowstorm, den blektrosa är Cafe Au lait och den mjukt terracotta färgade är Penhill Watermelon.

Den vita stora dahlia är Snowstorm, den blektrosa är Cafe Au lait och den mjukt terracotta färgade är Penhill Watermelon.

När ska man gräva upp sina dahliaknölar då?

Jo, jag väntar tills det har varit ett par nätter med frost och plantan ligger som en grönt spöke av slajm. Då grepar jag försiktigt upp dem ur jorden, jag håller noga kolla på alla namnlappar som är fästa längst ner vid stammarna. De vill jag verkligen inte att ska komma bort.

Dahlior_HannaWendelbo-1.jpg

Jag låter sedan knölarna ligga och torka ett par dagar, oftast funkar det fint i växthuset om inte nätter blir för kalla, eller så tar jag in dem inomhus och lägger på tidningspapper. Jag skakar av den värsta jorden, men tvättar inte på något sätt dem rena, upplever att jorden hjälper till att hålla kvar fukten i knölen. Om jag har många knölar av samma sort samlar jag dem i plastback, med genomsläppliga hål i, bottnar först med tidningspapper och fyller upp med träull som håller knölarna i schack. Om jag bara har en knöl av en sort så lägger jag den i en köksavfallpåse. Samtliga knölar sveps sedan mycket slarvigt in i plast (det får inte bli för tätt, då möglar dahliaknölarna) och sveper om en filt. Jag förvarar mina dahliaknölar i vårt ouppvärmda förråd så minustemperaturer är farliga där, men oftast går det mycket bra att vinterförvara så här.

Dahlia_HannaWendelbo-9.jpg

Vill du veta mer om hur jag gör när jag väcker mina dahlior på våren så klicka in HÄR.

Hoppas att detta blogginlägg kan vara dig till hjälp när det snart att börja planera upp nästa års härliga odlingar! Klicka gärna i en “like” nedan om du gillar

Ha det fint!

// Hanna