kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

LUKTÄRTSSPALJÉ AV ARMERINGSJÄRN

Hanna Wendelbo

I väntan på att det ska bli dags att så luktärtsfröerna, vilket är vecka 12, så kan man börja planera för var i trädgården man vill odla de underbara blommorna. En sak som är säker är att de flesta luktärter vill ha ett stöd och här hos mig låter jag dem gärna klättra på spaljéer av armeringsnät. Med en platsbyggd odlingslåda tillsammans med spaljén får man ett praktisk och snygg luktärtsvägg precis där man vill ha det.

När vi har byggt denna luktärtsspaljé i trädgården har vi använt oss av spillvirke från grannarnas byggen av altaner och plank i vårt kvarter. Tryckt virke måste hanteras som speciellt avfall och därför blir grannarna oftast väldigt glada när man tigger till sig resterna. Tänk på att inte odla ätbara grödor i tryckt virke, utan detta är endast avsett för dekorativa växter. Om man har en bättre ekonomi kan man investera i nytt obehandlat virke och få hjälp att såga upp bitarna, oftast mot en mycket liten avgift, på brädgården och sedan ge det den behandling man själv vill ha.

Måttet på den här odlingslådan är ca 40 cm hög, 180 cm bred och 60 cm djup. Detta är en bra jordvolym för att odla luktärter i. Själva spaljén är 140 cm hög, vilket är ganska lagom för att nå hela vägen upp till 180 cm höjd och skörda av luktärterna successivt.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Kapa de liggande brädorna i önskvärda mått. I det här fallet har vi använt oss av 6st 180cm och 6 st 60cm. Dimensionerna på det kapade virket är 120mm x 28mm.

  2. Kapa de fyra hörnstolparna i valfri dimension. Höjden blir ca 36 cm på varje hörnstolpe, då de horisontella brädorna monteras kloss an. Det gör inget om de här hörnstolparna blir aningen kortare än vad lådan är.

  3. Montera lådan genom att använda skruv som fäster genom horisontell bräda in i hörnstolpe. Genom att använda sig av skruv håller lådan ihop bättre än med spik. Två skruvar i varje ända av varje bräda räcker. Om du använder dig av en helt plan yta som ett bord eller liknande när du skruvar ihop så är det enklare att få lådan "rak" och vågrät.

  4. Bestäm höjd på ramen för själva spaljén. Vi har 140cm från jord till "tak" vilket ger en totalhöjd på hela konstruktionen på ca 180cm. Dimensionen på ramen är 45mm x 45mm. Fäst ramen på insidan av lådan, hela vägen nerifrån nedersta brädan till översta. Då blir spaljén stabil även om den kan bli ett vindfång när den är fylld med luktärter.

  5. Vi har använt ett armeringsnät som blivit över från gjutning av bottenplatta, men det finns billigt på alla byggvaruhus. (Det finns dock en sak som gör det komplicerat och det är att på de ställen vi har varit säljs det bara i fulla storlekar (ca 2,5x 3 m) vilket gör det bökigt att frakta hem i en vanlig bil.) Borra hål i alla tre reglar som bildar ramen. Använd ett träborr med diameter 5mm.

  6. Kapa armeringsjärnet till anpassat mått. Man kan använda en vanlig bågfil - det är jobbigt och tar en stund. Men man kan även använda en vinkelslip. Det låter mycket men går väldigt snabbt. Tänk på att använda både skyddglasögon och hörselskydd! Och gör inte detta arbete en dag då brandfara föreligger.

  7. Passa in armeringsjärnet i de förborrade hålen. Här är det bra om man är två personer eftersom det kan vara lite trixigt med inpassandet.

TIPS!

  • Kapsåg underlättar väldigt mycket. Låna grannens, hyr en, eller kolla begagnade på blocket.

  • Snabbtvingar är bra att ha för att hålla saker och ting på plats medans man skruvar och borrar.

  • Är det knepigt att få i nätet i hålen du borrat i ramen? Använd samma borr igen och borra upp hållet en aning till så diametern ökar lite.

armeringsnät till luktärter

Väggarna i odlingslådan har jag klätt med markduk för att inte jord ska smita ut genom springorna mellan brädorna. I botten på lådan la jag kartong och fyllde sedan på med kvistar, bös och kompostjord. Därefter ett stort lass med stallgödsel som jag blandade upp med yrkesodlarjord på säck. Inför varje ny säsong fyller jag på med näring i form av hönsgödsel. När jag nu, efter ett par år grepar ner näring i odlingslådan är den full av maskar och jorden är mullrik och lucker.

Jag varierar med nya sorter på luktärterna varje år. I somras blev det extra läckert med kombinationen ‘Prince of Orange’ luktärt, lejongapet ‘Madame Butterfly’ på ena sidan och ringblomman ‘Pink Surprice’ på andra. Dessvärre kan jag inte hitta en enda bild på hur magnifikt detta blev under högsäsong, men en aning om de magiska färgkombinationerna kanske ändå kan förstås genom bilden ovan?

På flera ställen i trädgården har jag ramar med armeringsnät som luktärterna kan klättra på och bilda väldoftande väggar. På de platserna är jag väldigt förtjust i att plantera slöjsilja framför som hjälper till att ge lite höjd i hela kompositionen. Ja, och du ser ju hur vackert slöjsilja och luktärt gifter sig, mer romantiskt kan det väl knappast bli?

I min bok “Odla Blommor” som kommer ut hos Bonniers den 15 februari tipsar jag om fler vackra stöd för luktärter, liksom tips och råd om hur du får en så stor luktärtsskörd som bara möjligt är. Signerat exemplar av boken går att förhandsboka HÄR.

Vill du veta ett av sätten jag använder mig av när jag sår mina luktärter vecka 12 kan du läsa om det HÄR.

Låt det blomstra hos dig med!

// Hanna

P.S om du gillar den här bloggposten får du gärna klicka i en ‘like’, då vet jag vad jag ska skriva mer om! D.S