kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

TRÄDGÅRDSLIV I JUNIMÅNAD

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_Trädgårdsliv.jpg

Trädgårdssäsongen är i full gång och varje dag njuter jag av min trädgård och allt som finns där i. Värmeböljan har satt sina spår, några växter har jag aldrig sett så kraftiga som i år och andra har det väldigt tufft i värmen och torkan. Men blommor till buketter finns i massor och jag plockar in några favoriter varje kväll. Häng med på en trädgårdstitt så här i tidiga juni!

HannaWendelbo_Trädgård-Pioner.jpg

Pioner trivs här hos mig i den tunga lerjorden, det har gjort att jag för varje år skaffat någon planta till. Jag är en ganska lat odlare på så sätt att jag bara vill ha det som trivs här, trivs det inte får det gå bort. Det finns ju ändå så himla mycket vackra blommor att jag satsar på de som villigt kommer tillbaka år efter år och belönar med riklig blomning.

HannaWendelbo_Trädgård-Sarah-Bernahard.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-18.jpg

Doftpioner är magiskt vackra och dessutom är doften så ljuvlig att det nästan snurrar i huvudet när man luktar på dem! Jag har mörkröda bondpioner som kommer tidigt på året, jag har enkla pioner som växer så gracilt på sina långa grenar och sedan har jag doftpioner i hela färgspektrat vitt-aprikos-ljusrosa-rosa-cerise. Förra året hittade jag en ratad pion på tippen, den tog jag hem och det visade sig att det var en riktig skönhet i vitt. Vilken lycka för mig!

HannaWendelbo_Trädgård-4.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-11.jpg

Jag är nog allt en lite slarvig och ivrig odlare. Verktygen vill jag ha nära till hands och det är inte alltid jag plockar undan dem, man vet ju inte när nästa impuls kommer till att peta ner en sommarblomma i rabatten, rycka bort lite ogräs eller runda till någon buske. Men å andra sidan är tecknen tydliga över allt att jag lever och andas med min trägård. Det finns projekt på gång över allt!

HannaWendelbo_Trädgård-Växthus.jpg

Förra årets stora projekt skymtar där i bakgrunden, vårt växthus i trä från Skånska Byggvaror. Det ligger som ett smycke mitt i trädgården och livet med ett växthus tillför så mycket att jag knappt kan tänka på mitt odlingsliv före det! I framkanten syns även förra årets nyanlagda rabatt. I och med den tunga lerjorden här har jag slutat att gräva när jag gör nya rabatter, jag gör dem istället ovanpå jorden utifrån principen hästbajslasagne. 

RECEPT PÅ HÄSTBAJSLASAGNE:
1. Täck marken med kartonger eller tidningspapper.

2. Lägg på ett lager med kvistar och lite grövre material från komposten.

3. Bygg upp som en limpa ovanpå där du blandar den finare jorden från komposten, planteringsjord och med ett stort lass med hästbajs från närmsta hästgård. Överst strösslar jag över ett rikligt lager av riktigt bra planteringsjord av yrkesodlarkvalité på säck.

4. Plantera sommarblommor och perenner som inte behöver planteras så djupt. Strössla gärna över några påsar med valfria frön. Vattna ordentligt och se det växa!

5. Säsongen där på kan man plantera växter som behöver djupare jord, tex ett träd eller en häck. Maskarna från hästbajset har gjort sitt och nu är det finfin jord rakt igenom!

HannaWendelbo_Trädgård-15.jpg

Hästbajslasagnen i år innehåller sommarblommor så som blåklint, zinnia, astrar, praktvädd, och rosa jättevallmo. Prästkragar har självsått sig och de låter jag stå kvar, de är ju så vackra i det ljusa kvällsljuset! I bakkanten av rabatten växer solrosor och förhoppningsvis får vi en lika vacker häck av solrosor som vi fick förra året!

HannaWendelbo_Trädgård-2.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-16.jpg

Prästkragarna självsår sig överallt och jag låter det ske. Jag gillar när det är lite oordnat och blommigt! Tycker om att sitta och dricka mitt kaffe i skuggan och fånga in prästkragarna mellan tårna. 

HannaWendelbo_Trädgård-20.jpg

Några blommor odlar jag speciellt för att de är så fina att använda till blomsterpill. Prästkragarna kvalar definitivt in i den kategorin tillsammans med favoriter så som zinnia, och rosenskära.

HannaWendelbo_Trädgård-14.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-13.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-12.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-5.jpg

I och med växthuset så öppnades en helt annan möjlighet till odling i år. Basilikan får möjlighet att växa sig enorm och snart blir det till att njuta av tomater till peston. Chili och gurkor har vi redan skördat i massor och mer väntas det bli!

HannaWendelbo_Trädgård-8.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-9.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-7.jpg

Lite rörigt och stökigt är det i växthuset, men så blir det när man har sin första säsong med detta fantastiska hus. Tanken är att vi snart ska lägga in ett golv, dra in el och vatten och någon sorts solskydd för växterna. Förhoppningsvis kan jag köra gång lite workshop oxå på denna plats, tänker att jag ska ha kurser i blomsterpill och akvarellmåleri här. Kan det vara något?

HannaWendelbo_Trädgård-10.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-3.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-21.jpg

Just nu yr två ystra hundar runt här i trädgården, jag tänker att här ska finnas plats för alla. Även för barn och vuxna som vill spela fotboll, hoppa studsmatta eller ta sig ett dopp. Lek och bus måste det finnas plats för i min trädgård, man får bara se till att samsas med alla mina blommor... Och hittills har det funkat fint! 

Må gott!

// Hanna

SVÄVANDE BLOMSTERMANDALA PÅ NORRVIKENS TRÄDGÅRDAR

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-17.jpg

Under hela sommaren kan man se svävande blomstermandalas på Norrvikens Trädgårdar som jag har blomsterpillat. Genom fyra bilder, illustrerade med blommor och blad från trädgårdarna har jag visualiserat grundaren Rudolf Abelins dröm om Norrviken, mitt förhållande till denna ljuvliga plats och romantikens år som tematiseras i parken i år. Så här gick det till när jag skapade dem.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-1.jpg

När våren precis hade börjat göra sina första små trevande steg in i vårt landskap åkte jag ner till Norrvikens Trädgårdar utanför Båstad för att hämta växtmaterialet till de fyra blomsterpillade bilder jag skulle göra. Som kanske bekant var våren väldigt sen i sitt intåg, vintern och frosten höll länge sitt grepp, och detta är ett faktum som ställer till det en aning för en blomsterpillare som jag. 

Sandra och Kajsa, som jobbar med trädgårdarna och dess utveckling på Norrviken, och initiativtagare i detta inspirerande projekt, hade kämpat med att driva körsbärskvistar och rododendron att gå i blom och vresbokens blad att fälla ut sina plisserade nästan genomskinliga blad. Det var tufft att hitta växtmaterial samtidigt som solens skarpa första strålar hade börjat lysa med fullkraft! Förhållanden som dessa påverkar uttrycket och arbetet när man jobbar med naturens material som jag gör och gör det hela mer spännande och utmanande.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-2.jpg

Min lilla bil packades full med de växter vi kunde finna och jag körde hem med min dyrbara last. Alla blommorna packade jag sedan upp i mitt växthus som har de optimala ljusförhållandena när vårljuset är disigt och ljust.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-7.jpg

PÅFÅGELN

Denna säsong har en påfågelfamilj flyttat in på Norrviken och jag blev så fascinerad av dem när jag var nere och hämtade blommorna. De är majestätiska djur, nästan som ur en fantasi! När jag var liten åkte min familj på en litterär resa Sverige runt där vi bland annat besökte Selma Lagerlöfs Mårbacka där påfåglar gick fria i trädgården. Jag fascinerades av historian om att denna paradisfågel hade befriat Selma från sin förlamning som liten och den sitter som fastetsad i mitt minne. Så fort jag ser påfåglar så landar jag tillbaka i denna tanke som fastnade i mig som barn och fyller mig med respekt och en känsla av frihet.

Att få gestalta Norrvikens påfågel med hjälp av material från de majestätiska cypresserna som finns på flera ställen i parken, katsurans nykläckta blad kändes helt rätt. Ansiktet på påfågeln är ett bokblad, näbben kommer från ett bokollon och det dekorativa huvudet toppas av delar från allium.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-6.jpg
HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-10.jpg

KOI-FISKARNA
Bilden med koifiskarna, var den första som dök upp i mitt huvud när Sandra, Kajsa och jag hade vår workshop runt uppdraget. Sedan jag var riktigt liten har jag firat varje skolavslutning på Norrviken. Min mamma var lärare och som avslutning på skolåret bjöds hela lärarkåren på jordgubbstårta i orangeriet på Norrviken och då fick jag och min syster följa med. Med magen full av jordgubbstårta fick jag och min syster gå ut i trädgårdarna på upptäcktsfärd, medan mamma satt och pratade färdigt med sina kollegor över kaffet. Vi sprang upp och ner för trapporna i den japanska dalen och fram och tillbaka till spegeldammen. Hela kroppen var fylld av lycka och sommarglitter och vi var så fina i våra hemsydda nya kläder och skor. I dammen simmade fiskarna och i vattenytan speglades himmeln med sol och molntussar. Frihetskänslan var total. Den känslan ville jag fånga i min bild och berätta om. 

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-12.jpg

Koi-fiskarna är skapade med hjälp av katsura, plisserade blad från boken, körsbärsblommor och släta genomskinliga blad från vresboken. När jag gör en bild som denna skissar jag först upp själva formen på ett stort vitt ark så att jag har några linjer att förhålla mig till. Därefter börjar jag lägga ut växtmaterialet. Att skapa en bild som denna tar ungefär 2 till 3 timmar av full koncentration. Utmaningen är att få växtmaterialet att se fräscht och fint ut från början till slut och därför tar jag hjälp av datorn där jag ibland får klippa och klistra ihop olika delar för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Hela tiden tar jag bilder med mobilen för att inte fastna i detaljerna och för att istället se till helheten. De riktiga bilderna tar jag med professionell kamera som står på ett stativ över bordet där jag jobbar.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-11.jpg
HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-8.jpg

PARASOLLET

2018 är ett hyllningsår till den romantiska stilträdgården på Norrviken. Det är året då man lyfter den romantiska eran och allt vad den stod för. Det kan vara kärleken till en plats eller till naturen, eller en faktiskt romantisk handling. Att strosa tillsammans under ett parasoll medan körsbärsblommornas blad regnar ner är en ömhetsbetygelse i japansk tradition, detta ville jag fånga i en bild. Norrviken är även dem mest romantiska platsen jag kan tänka mig för att fira kärlek och ha bröllop.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-9.jpg

Bilden är skapad av körsbärsblom och hortensia, båda blomster som är stark förknippade med Norrviken. Körsbärsblomningen är underbar att uppleva på våren och på sensommaren så måste man åka till parken för att uppleva hortensiornas prakt!

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-4.jpg

VÄRLDEN I EN TRÄDGÅRD

Rudolf Abelin fann platsen Norrviken 1905 med en vision om att skapa ett levande trädgårdsmuseum. På platsen anlades 7 stycken olika stilträdgårdar i helt olika stilar och uttryck. Dessutom startade han odling av äpplen, päron och hassel som skulle stå för finansieringen av trädgårdarna. Apelin var en framstående pomolog och vann priser för sina odlingsmetoder. Han åkte jorden runt för att finna nya spännande växter till trädgårdarna. Han måste ha varit en man fylld av passion och driv inför uppgiften, det fascinerar och inspirerar mig i mitt skapande.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-5.jpg
HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-3.jpg

Med hjälp av alla olika sorters blommor och blad från trädgårdarna illustrerar jag jordklotet som Abelin sökte av för att finna odlingsvärda växter till vårt speciella nordliga klimat. Runt jordklotet har jag lagt ut till synes dött och visset material som tentakler som strålar ut. Men det är dessa små kottar, fröer och kapslar som bär ett löfte om det som komma skall. Med hjälp av jord, vatten och värme kan de börja spira och bli starten på nytt liv. Tänk att Norrviken börjades skapa för mer än 110 år sedan och nu kan vi få uppleva detta på ett sätt som Abelin bara kunde drömma om.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-15.jpg
HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-14.jpg
HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-16.jpg
HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-17.jpg

Veporna med bilderna hänger i det mystiska och spännande området med cypresser som ligger till vänster om den vackra barockträdgården med sitt pampiga vattenspel. Utställningen kan upplevas under hela sommaren och plockas inte ner förrän hösten kommer. Vill du ser mer fina bilder från trädgårdarna och hur pågfågeln ser ut på plats, kika in hos Daniella Witte.

PARASOLL

PARASOLL

PÅFÅGEL

PÅFÅGEL

KOI-FISKARNA

KOI-FISKARNA

VÄRLDEN I EN TRÄDGÅRD

VÄRLDEN I EN TRÄDGÅRD

Så här ser alla fyra motiven, vilken är din favorit?

 

Må gott!

// Hanna Wendelbo

SUPERENKLA TAPETKRUKOR TILL STICKLINGAR ATT GÖRA SJÄLV!

Hanna Wendelbo

Tapetkruka_HannaWendelbo

Det växer så det knakar i mitt växthus och alla sommarblommorna jag frösådde för någon vecka sedan står och stampar och väntar på att omskolas i egen kruka i mer näringsrik jord. Bästa grejen är då att göra egna krukor av tapetbitar! Fördelarna är många, de är enkla att göra, man kan knö ihop många plantor på en bricka i och med att papperet går att forma men framför allt är det så fint! Nedan följer en guide med steg för steg så att du lätt kan göra dem själv!

Tapetkruka-DIY
  1. Klipp en remsa av din tapet som är 20 cm hög och 53 cm bred. Dela denna bit på mitten så att du har två bitar som vardera är 20x26,5 cm. Vik ner övre biten av en tapet så att den är dubbel förutom de nedersta 4 cm.

Tapetkruka-gör-det-själv

2. Välj ett runt föremål, tex en flaska eller som här i mitt fall en termos, placera den på din tapet på den biten som är dubbelvikt.

Tapetkruka-gör-själv

3. Rulla tapeten runt flaskan en liten bit och börja vika in botten mot den.

Tapetkruka-enkel-att-göra-själv

4. Fortsätt rulla tapeten runt flaska och vik in botten mot flaskan steg för steg tills tapeten tar slut.

Tapetkruka-vik-själv
Papperskruka-av-tapet

5. Med den sista lilla spetsen som blir av tapeten säkrar du botten genom att peta in den i ett veck.

Papperskruka-till-sticklingar

6. Den övre kanten viks inåt två gånger så att krukan får stabilitet.

Papperskruka-gör-själv

7. TADA! Krukan är färdig och redo att fyllas med jord och en liten planta!

HannaWendelbo-växthus
Breddsådd-vindruvsaskar
Rosenskära-bredsår

De flesta av mina grönsaker och sommarblommor brersår jag i miniväxthus. Eller ja, det är ju egentligen inte miniväxthus utan de där plastboxarna som vindruvorna kommer i i matbutiken. Bästa tipset som kommer från Farbror Grön, helt genialiskt! Jag fyller dem med näringsrik planteringsjord och toppar med lite såjord, vattnar ordentligt och skakar sedan ut lämplig mängd med frön över ytan. Därefter stänger jag locket och tar in dem i vårt hus och placerar dem på golvet, där får de stå i golvvärmen och gro. När de sedan börjar kika upp får de flytta ut i växthuset där det är svalare och bästa ljuset. 

Rosenskära-karaktärsblad

Det första som kikar upp på en växt är hjärtbladen, som egentligen ser ganska lika ut på allt som växer. Därefter börjar karaktärsbladen utvecklas och då vet man att det är dags att låta den lilla bebisen flytta till egen kruka med mer näringsrik jord. Just rosenskäran gör inte något om den börjar dra iväg på höjden, den bildar rötter längs hela stammen och man kan lätt plantera ner den lite i jorden, då blir plantan stabil och kraftig och med ett ordentligt rotsystem.

Rosenskära-HannaWendelbo

Rosenskära är en absolut favorit i min trädgård, den är perfekt både till blomsterpill, buketter och den har stått modell flertal gånger i min mönsterdesign. Dessutom har den den angenäma egenskapen att har man väl sått den en gång så återkommer den frivilligt år efter år, då den lätt frösår sig själv.  Det räcker inte riktigt för mig, jag vill vara hundra på att jag kan plocka in famnar med rosenskära och testar varje år nya sorter, vita, tvåfärgade, fladdriga, dubbla... De är underbara, inte konstigt att de heter Cosmos på blomsterspråket!

Tapetkrukor-HannaWendelbo
kruka-omskolning

Storleken på dessa krukor blir perfekta, de är lagom stora för att jorden inte ska torka ut och lagom små för att inte bli för kalla om man råkar vattna på för mycket. I dessa får växterna stå och växa till sig tills det är dags att plantera ut dem i rabatter och odlingslådor. Jag väljer alltid en riktigt bra planteringsjord, men efter några veckor kan det behövas fylla på med lite näring så som nässelvatten eller blötlagd hönsgödsel.

Omskolning-tapetkrukor
Tapetkruka-HannaWendelbo-Morgongåva

Tapeterna jag har använt till krukorna här är Vera, Julia och Stella, samtliga från kollektionen Morgongåva som jag har tagit fram i samarbete med Midbec Wallpaper. Mer om arbetet med den kollektionen kan du läsa om här. Och vill du se härliga inspirerande miljöer med tapeterna kikar du in här! Jag tycker om att ta vara på allt material när man tapetserar och det som är så fiffigt när man använder nonwoven-tapeter, där man sätter limmet på väggen och tapeten på det, är att de snuttar som blir över är rena och fina! Och perfekta för att göra den här typen av projekt. Jag gjorde den första laddningen av tapetkrukor till utställningen på Nordiska Trädgårdar och växterna där i har jag vattnat på och gullat med i mer än en månad så nu kan jag gå i god för att dessa tapetkrukor håller mycket bra!

Tapetkruka-HannaWendelbo-Morgongåva

Måste passa på och be om ursäkt för att mina naglar och fingrar är så smutsiga på bilderna, men det är bara att stå ut. I typ november blir de rena igen. Just nu njuter jag i fulla drag av att ha gjord under naglarna!

Må gott!

// Hanna Wendelbo

P.S Om du tyckte detta tips var användbart för dig får du gärna klicka i en “Like” nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om! D.S