kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

TRÄDGÅRDSLIV I JUNIMÅNAD

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_Trädgårdsliv.jpg

Trädgårdssäsongen är i full gång och varje dag njuter jag av min trädgård och allt som finns där i. Värmeböljan har satt sina spår, några växter har jag aldrig sett så kraftiga som i år och andra har det väldigt tufft i värmen och torkan. Men blommor till buketter finns i massor och jag plockar in några favoriter varje kväll. Häng med på en trädgårdstitt så här i tidiga juni!

HannaWendelbo_Trädgård-Pioner.jpg

Pioner trivs här hos mig i den tunga lerjorden, det har gjort att jag för varje år skaffat någon planta till. Jag är en ganska lat odlare på så sätt att jag bara vill ha det som trivs här, trivs det inte får det gå bort. Det finns ju ändå så himla mycket vackra blommor att jag satsar på de som villigt kommer tillbaka år efter år och belönar med riklig blomning.

HannaWendelbo_Trädgård-Sarah-Bernahard.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-18.jpg

Doftpioner är magiskt vackra och dessutom är doften så ljuvlig att det nästan snurrar i huvudet när man luktar på dem! Jag har mörkröda bondpioner som kommer tidigt på året, jag har enkla pioner som växer så gracilt på sina långa grenar och sedan har jag doftpioner i hela färgspektrat vitt-aprikos-ljusrosa-rosa-cerise. Förra året hittade jag en ratad pion på tippen, den tog jag hem och det visade sig att det var en riktig skönhet i vitt. Vilken lycka för mig!

HannaWendelbo_Trädgård-4.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-11.jpg

Jag är nog allt en lite slarvig och ivrig odlare. Verktygen vill jag ha nära till hands och det är inte alltid jag plockar undan dem, man vet ju inte när nästa impuls kommer till att peta ner en sommarblomma i rabatten, rycka bort lite ogräs eller runda till någon buske. Men å andra sidan är tecknen tydliga över allt att jag lever och andas med min trägård. Det finns projekt på gång över allt!

HannaWendelbo_Trädgård-Växthus.jpg

Förra årets stora projekt skymtar där i bakgrunden, vårt växthus i trä från Skånska Byggvaror. Det ligger som ett smycke mitt i trädgården och livet med ett växthus tillför så mycket att jag knappt kan tänka på mitt odlingsliv före det! I framkanten syns även förra årets nyanlagda rabatt. I och med den tunga lerjorden här har jag slutat att gräva när jag gör nya rabatter, jag gör dem istället ovanpå jorden utifrån principen hästbajslasagne. 

RECEPT PÅ HÄSTBAJSLASAGNE:
1. Täck marken med kartonger eller tidningspapper.

2. Lägg på ett lager med kvistar och lite grövre material från komposten.

3. Bygg upp som en limpa ovanpå där du blandar den finare jorden från komposten, planteringsjord och med ett stort lass med hästbajs från närmsta hästgård. Överst strösslar jag över ett rikligt lager av riktigt bra planteringsjord av yrkesodlarkvalité på säck.

4. Plantera sommarblommor och perenner som inte behöver planteras så djupt. Strössla gärna över några påsar med valfria frön. Vattna ordentligt och se det växa!

5. Säsongen där på kan man plantera växter som behöver djupare jord, tex ett träd eller en häck. Maskarna från hästbajset har gjort sitt och nu är det finfin jord rakt igenom!

HannaWendelbo_Trädgård-15.jpg

Hästbajslasagnen i år innehåller sommarblommor så som blåklint, zinnia, astrar, praktvädd, och rosa jättevallmo. Prästkragar har självsått sig och de låter jag stå kvar, de är ju så vackra i det ljusa kvällsljuset! I bakkanten av rabatten växer solrosor och förhoppningsvis får vi en lika vacker häck av solrosor som vi fick förra året!

HannaWendelbo_Trädgård-2.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-16.jpg

Prästkragarna självsår sig överallt och jag låter det ske. Jag gillar när det är lite oordnat och blommigt! Tycker om att sitta och dricka mitt kaffe i skuggan och fånga in prästkragarna mellan tårna. 

HannaWendelbo_Trädgård-20.jpg

Några blommor odlar jag speciellt för att de är så fina att använda till blomsterpill. Prästkragarna kvalar definitivt in i den kategorin tillsammans med favoriter så som zinnia, och rosenskära.

HannaWendelbo_Trädgård-14.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-13.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-12.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-5.jpg

I och med växthuset så öppnades en helt annan möjlighet till odling i år. Basilikan får möjlighet att växa sig enorm och snart blir det till att njuta av tomater till peston. Chili och gurkor har vi redan skördat i massor och mer väntas det bli!

HannaWendelbo_Trädgård-8.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-9.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-7.jpg

Lite rörigt och stökigt är det i växthuset, men så blir det när man har sin första säsong med detta fantastiska hus. Tanken är att vi snart ska lägga in ett golv, dra in el och vatten och någon sorts solskydd för växterna. Förhoppningsvis kan jag köra gång lite workshop oxå på denna plats, tänker att jag ska ha kurser i blomsterpill och akvarellmåleri här. Kan det vara något?

HannaWendelbo_Trädgård-10.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-3.jpg
HannaWendelbo_Trädgård-21.jpg

Just nu yr två ystra hundar runt här i trädgården, jag tänker att här ska finnas plats för alla. Även för barn och vuxna som vill spela fotboll, hoppa studsmatta eller ta sig ett dopp. Lek och bus måste det finnas plats för i min trädgård, man får bara se till att samsas med alla mina blommor... Och hittills har det funkat fint! 

Må gott!

// Hanna