kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

SVÄVANDE BLOMSTERMANDALA PÅ NORRVIKENS TRÄDGÅRDAR

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-17.jpg

Under hela sommaren kan man se svävande blomstermandalas på Norrvikens Trädgårdar som jag har blomsterpillat. Genom fyra bilder, illustrerade med blommor och blad från trädgårdarna har jag visualiserat grundaren Rudolf Abelins dröm om Norrviken, mitt förhållande till denna ljuvliga plats och romantikens år som tematiseras i parken i år. Så här gick det till när jag skapade dem.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-1.jpg

När våren precis hade börjat göra sina första små trevande steg in i vårt landskap åkte jag ner till Norrvikens Trädgårdar utanför Båstad för att hämta växtmaterialet till de fyra blomsterpillade bilder jag skulle göra. Som kanske bekant var våren väldigt sen i sitt intåg, vintern och frosten höll länge sitt grepp, och detta är ett faktum som ställer till det en aning för en blomsterpillare som jag. 

Sandra och Kajsa, som jobbar med trädgårdarna och dess utveckling på Norrviken, och initiativtagare i detta inspirerande projekt, hade kämpat med att driva körsbärskvistar och rododendron att gå i blom och vresbokens blad att fälla ut sina plisserade nästan genomskinliga blad. Det var tufft att hitta växtmaterial samtidigt som solens skarpa första strålar hade börjat lysa med fullkraft! Förhållanden som dessa påverkar uttrycket och arbetet när man jobbar med naturens material som jag gör och gör det hela mer spännande och utmanande.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-2.jpg

Min lilla bil packades full med de växter vi kunde finna och jag körde hem med min dyrbara last. Alla blommorna packade jag sedan upp i mitt växthus som har de optimala ljusförhållandena när vårljuset är disigt och ljust.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-7.jpg

PÅFÅGELN

Denna säsong har en påfågelfamilj flyttat in på Norrviken och jag blev så fascinerad av dem när jag var nere och hämtade blommorna. De är majestätiska djur, nästan som ur en fantasi! När jag var liten åkte min familj på en litterär resa Sverige runt där vi bland annat besökte Selma Lagerlöfs Mårbacka där påfåglar gick fria i trädgården. Jag fascinerades av historian om att denna paradisfågel hade befriat Selma från sin förlamning som liten och den sitter som fastetsad i mitt minne. Så fort jag ser påfåglar så landar jag tillbaka i denna tanke som fastnade i mig som barn och fyller mig med respekt och en känsla av frihet.

Att få gestalta Norrvikens påfågel med hjälp av material från de majestätiska cypresserna som finns på flera ställen i parken, katsurans nykläckta blad kändes helt rätt. Ansiktet på påfågeln är ett bokblad, näbben kommer från ett bokollon och det dekorativa huvudet toppas av delar från allium.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-6.jpg
HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-10.jpg

KOI-FISKARNA
Bilden med koifiskarna, var den första som dök upp i mitt huvud när Sandra, Kajsa och jag hade vår workshop runt uppdraget. Sedan jag var riktigt liten har jag firat varje skolavslutning på Norrviken. Min mamma var lärare och som avslutning på skolåret bjöds hela lärarkåren på jordgubbstårta i orangeriet på Norrviken och då fick jag och min syster följa med. Med magen full av jordgubbstårta fick jag och min syster gå ut i trädgårdarna på upptäcktsfärd, medan mamma satt och pratade färdigt med sina kollegor över kaffet. Vi sprang upp och ner för trapporna i den japanska dalen och fram och tillbaka till spegeldammen. Hela kroppen var fylld av lycka och sommarglitter och vi var så fina i våra hemsydda nya kläder och skor. I dammen simmade fiskarna och i vattenytan speglades himmeln med sol och molntussar. Frihetskänslan var total. Den känslan ville jag fånga i min bild och berätta om. 

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-12.jpg

Koi-fiskarna är skapade med hjälp av katsura, plisserade blad från boken, körsbärsblommor och släta genomskinliga blad från vresboken. När jag gör en bild som denna skissar jag först upp själva formen på ett stort vitt ark så att jag har några linjer att förhålla mig till. Därefter börjar jag lägga ut växtmaterialet. Att skapa en bild som denna tar ungefär 2 till 3 timmar av full koncentration. Utmaningen är att få växtmaterialet att se fräscht och fint ut från början till slut och därför tar jag hjälp av datorn där jag ibland får klippa och klistra ihop olika delar för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Hela tiden tar jag bilder med mobilen för att inte fastna i detaljerna och för att istället se till helheten. De riktiga bilderna tar jag med professionell kamera som står på ett stativ över bordet där jag jobbar.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-11.jpg
HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-8.jpg

PARASOLLET

2018 är ett hyllningsår till den romantiska stilträdgården på Norrviken. Det är året då man lyfter den romantiska eran och allt vad den stod för. Det kan vara kärleken till en plats eller till naturen, eller en faktiskt romantisk handling. Att strosa tillsammans under ett parasoll medan körsbärsblommornas blad regnar ner är en ömhetsbetygelse i japansk tradition, detta ville jag fånga i en bild. Norrviken är även dem mest romantiska platsen jag kan tänka mig för att fira kärlek och ha bröllop.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-9.jpg

Bilden är skapad av körsbärsblom och hortensia, båda blomster som är stark förknippade med Norrviken. Körsbärsblomningen är underbar att uppleva på våren och på sensommaren så måste man åka till parken för att uppleva hortensiornas prakt!

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-4.jpg

VÄRLDEN I EN TRÄDGÅRD

Rudolf Abelin fann platsen Norrviken 1905 med en vision om att skapa ett levande trädgårdsmuseum. På platsen anlades 7 stycken olika stilträdgårdar i helt olika stilar och uttryck. Dessutom startade han odling av äpplen, päron och hassel som skulle stå för finansieringen av trädgårdarna. Apelin var en framstående pomolog och vann priser för sina odlingsmetoder. Han åkte jorden runt för att finna nya spännande växter till trädgårdarna. Han måste ha varit en man fylld av passion och driv inför uppgiften, det fascinerar och inspirerar mig i mitt skapande.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-5.jpg
HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-3.jpg

Med hjälp av alla olika sorters blommor och blad från trädgårdarna illustrerar jag jordklotet som Abelin sökte av för att finna odlingsvärda växter till vårt speciella nordliga klimat. Runt jordklotet har jag lagt ut till synes dött och visset material som tentakler som strålar ut. Men det är dessa små kottar, fröer och kapslar som bär ett löfte om det som komma skall. Med hjälp av jord, vatten och värme kan de börja spira och bli starten på nytt liv. Tänk att Norrviken börjades skapa för mer än 110 år sedan och nu kan vi få uppleva detta på ett sätt som Abelin bara kunde drömma om.

HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-15.jpg
HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-14.jpg
HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-16.jpg
HannaWendelbo_Blomstermandala_Norrviken-17.jpg

Veporna med bilderna hänger i det mystiska och spännande området med cypresser som ligger till vänster om den vackra barockträdgården med sitt pampiga vattenspel. Utställningen kan upplevas under hela sommaren och plockas inte ner förrän hösten kommer. Vill du ser mer fina bilder från trädgårdarna och hur pågfågeln ser ut på plats, kika in hos Daniella Witte.

PARASOLL

PARASOLL

PÅFÅGEL

PÅFÅGEL

KOI-FISKARNA

KOI-FISKARNA

VÄRLDEN I EN TRÄDGÅRD

VÄRLDEN I EN TRÄDGÅRD

Så här ser alla fyra motiven, vilken är din favorit?

 

Må gott!

// Hanna Wendelbo