kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

LÅNGENÄS-ÄNTLIGEN ÄR DEN NYA TAPETKOLLEKTIONEN HÄR!

Hanna Wendelbo

Så äntligen är den nya tapetkollektionen här som jag har ritat för Midbec Tapeter. Kollektionen heter Långenäs, kika in så berättar jag mer om mönsterna!

Kollektionen LÅNGENÄS består av sex stycken helt nyritade mönster som är färgsatta på i härliga mjuka kulörer som man vara vill bjuda in i sitt hem. Inspirationen kommer från blommornas värld, både från den vilda floran och de blommor jag gärna odlar i min egna trädgård.

KAPRIFOL

Jag älskar att plocka med mig in blommor från morgonens promenad med mina två hundar, Sammie och Stella. Vi tar en promenad genom kvarteret och ner till havet. Vi fyller lungorna med syre när vi står på bryggan ute i fjorden och tittar bort mot glittret i fjärran. Precis där bryggan går upp på land så växer de blåaste blåklockor man kan tänka sig. De står där och pinglar i havsbrisen och jag är säker på att nyckelpigor kan höra deras mjuka klang där de sitter bredvid på ett grässtrå och vilar sig. Över klipporna vältrar sig vildkaprifol och bildar lianer som söker sig upp i buskarna som växer i närheten. Doften av kaprifol tillsammans med hav är den bästa doft jag vet tror jag allt!

Vildrosen har blommat över och varma röda nypon lyser i de taggiga snåren. Åh, vilken fantastisk syn detta är under sensommaren här på Västkusten, det här ska jag sammanfoga i ett tapetmönster så att man kan njuta av det varje dag. Inspirationen från min morgonpromenad resulterade i mönstret KAPRIFOL, som numera finns med i kollektionen i fyra olika färgställningar. Klicka in HÄR för att se dem alla.

Jag handmålar alla mina mönsteroriginal och lägger stor omsorg om minsta lilla penseldrag. Jag vill att handens hantverk ska synas och finnas med i slutresultatet, visst det är tidskrävande, men å andra sidan så vill jag att min mönster ska leva länge. De ska hålla för både ögat och handens slitage.

KRASSESLINGA

Krasse är en favoritblomma i min trädgård, den är så himla kär. Tyvärr så kommer kållarven och käkar upp bladen och då ser den rent förskräcklig ut. Jag fick snabbt skynda mig att måla av den när den blommade och sträckte ut sina långa rankor, kändes som ett mönster precis så som den växte i min rabatt. Mönstret fick namnet KRASSESLINGA och kommer i fem olika färgställningar. Den finns både i ljusa och ljuva färgställningar liksom i dramatiskt grafitgrått och mossgrönt, vill du kika in på dem har du dem HÄR.

Tänk att ett litet, skrynkligt krassefrö som sätts i jord kan växa sig så stor och frodig under bara en säsong. I mönstret syns både knopp och blommor.

VÅRBLOMMOR

Det här mönstret hade arbetsnamnet VÅRENS FÖRSTA DAG och här har jag vävt in det där första blommorna som kommer och överraskar oss på våren och lovar att ljusare tider är på väg. Man fylls av en spirande känsla som värmer i magen och kanske till och med lite på nästippen om man har tur. Tussilago, blåsippa, vitsippa och snödroppar finns i detta mönster.

TULPANDANS

Mönstret TULPANDANS är nog ett av de fröjdigaste mönster jag någonsin har ritat. Det kom så direkt till mig och ville verkligen landa med pensel på mitt akvarellpapper. Det vara bara att dansa med och på så sätt fick designen även sitt namn!

FLEUR

Ett mönster som jag länge velat rita och som har funnit med mig ett tag är FLEUR. Det är inspirerat av klassiska Millefleur-mönster som var vanliga i bakgrunden på vävda bonader från sen medeltid och tidig renässans. Inför ett annat projekt har jag djupdykt i just renässansen och verkligen impregnerat mig själv med den här mönster bilden som översatt från franska betyder tusen blommor. Nu är det inte så många blommor som ingår i det här tapetmönstret, men gullviva, tulpan, förgätmigej och tusensköna har jag lånat in i denna rara komposition. Samtliga tre färgställningar kan du kika på HÄR. Tapeten är prefekt i ett sovrum eller i ett kök i lantlig stil. Så nyfiken på var denna tapet kan hamna och hoppas att jag snart får se någon miljö med det!

ADAM

Personligen är jag mycket förtjust i små, nästan osynliga mönster på mina väggar. Jag tycker att det är så vackert med tapet på väggarna, det känns varmt, ombonat och klätt. Det behöver inte vara så mycket färg alla gånger, mönstret ADAM är en favorit! Mönstret finns i fem olika färgställningar som du kan kika på HÄR.

Kollektionen Långenäs består av sex nyritade tapetdesigns, men även några gamla godingar ligger med i kollektionsboken. Dessutom ingår det enfärgade tapeter i kollektionen så det ska vara lätt att hitta alternativ när man vill matcha, bra va?

Tapetkollektionen hittar du i din närmsta tapetbutik, fråga efter Midbec tapeter så kan butikspersonalen hjälpa dig att hitta rätt. Vet du om att jag har designat 10 tapetkollektioner för Midbec? Det finns så att du kan hålla dig sysselsatt med att botanisera bland mina tapetmönster en hel eftermiddag!

// Hanna

P:S Kika gärna in på mitt Instagram där det just nu pågår en tävling där du kan vinna 8 rullar från denna kollektion! Och gillar du att höra historien bakom arbete med att ta fram en tapetkollektion så får du gärna klicka i en “like” nedan. Då får jag en indikation om vad jag ska berätta mer om!

NORRVIKEN TRÄDGÅRDARS PARADRABATTER 2023

Hanna Wendelbo

Ännu en säsong har jag fått den otroligt stora äran att designa årets sommarflor i Norrviken trädgårdars paradrabatter. Norrviken är en helt förtrollad park, belägen strax utanför Båstad och grundades år 1905 av Rudolf Abelin. Norrvikens trädgårdar har ett synnerligen speciellt och gynnsamt odlingsklimat, inramat av den stolta Hallandsåsens sluttningar och det mäktiga havet. Utblickarna från trädgårdarna är halsbrytande vackra.

Nordtyska, Norrvikens Trädgårdar augusti 2022, Passionens år.

För mig är det tredje året som jag får vara med och bidra med blomstrande skönhet genom min blomsterdesign i parken. 2021 gestaltade jag blomsterfloret i Bigården, vilket du kan läsa mer om HÄR. 2022 som var passionens år och då blomstrade paradrabatterna av mitt utvalda blomsterflor i en varm och kärleksfull färgskala som du kan läsa mer om HÄR. Årets tema är TIDLÖST och i år har uppdraget utökats ännu lite mer och det är om dessa rabatters arbete denna bloggpost kommer handla om.

Jag har allt sedan barnsben besökt trädgårdarna då jag är uppvuxen på andra sidan Hallandsåsen. Jag har upplevt alla de olika faser parken har genomgått så jag kan med tyngd bakom orden säga att Norrvikens Trädgårdar aldrig har varit så vackert som det är i år. Det finns så otroligt många anledningar till att besöka denna underbara plats som har en sann lockelse på många kreatörer och trädgårdsälskare. Kika in här för att läsa hela programmet på Norrvikens trädgårdar som är värt ett besök oavsett säsong, det lovar jag dig!

Årets tema på Norrviken är ”Tidlöst”. Hela det kreativa arbetet med att tolka detta tema började med ett svartvitt fotografi av människor klädda i gammaldags kläder på promenad längs en grusad gång inramad av ett vitt, eteriskt, luftigt blomsterflor. Med denna inspiration på näthinnan började jag gestaltningsarbetet med årets sommarblomsplanteringar. Blomsterfloret i parken ska vara vackert under en mycket lång tid. Det får gärna vara föränderligt men aldrig bedagat. Varje gäst i parken ska få sin bästa upplevelse oavsett när besöket sker. Förra säsongen var dahliorna mycket uppskattade och var vackra hela sommaren, blomningen upphörde inte förrän i november. Därför fick de ljuvliga dahliorna ta plats även i årets rabatter, men nu i den vita färgskala och självklart nya spännande former!

ÄPPLET

Det första som möter dig på vägen in till parken är den planterings som kallas för ”Äpplet”. I en upphöjd bädd står en mycket vackert äppleträd av okänd sort. Vid trädets stam finner man ett blomstrande flor i vitt med inslag av silver, ett uns lime och någon dutt av gult. En färgskala som känns tidlös och som man aldrig kommer tröttna på. Växtvalen så som följer:

Växtlista Äpplet

Lägre bård i framkant

Grusnejlika Gypsophilia muralis ’Gipsy White’

Lejongap ’Twinny White’

Dahlia ’Sneezy’

Curryeternell Helichrysum italicum

Dahlia ’Sneezy’

Lejongap ’Twinny White’

Högre plantering

Stor blomstertobak Nicotiana alata v. grandiflora

Pompondahlia ’Snowflake’

Dunborstgräs Pennisetum villosum

Jungfruhirs Panicum virgatum ’Fountain’

Stor blomstertobak Nicotiana alata v. grandiflora

HALMHUSET

Den cirkelformade rabatten utanför halmhuset var riktigt rolig att designa då det redan på plats finns de sockertoppsklippta formelementen. I rabatten finns sedan tidigare den perenna mörkbladiga alunroten Heuchera ‘Obsidian’, vilket jag så klart ville ta vara på och väva in i den nya tematiska planteringen. Fasaden till det söta halmhuset är svart så även detta tog jag hänsyn till. Den enkelblommande dahlian ’Bishop of Dover’ som humlor och bin älskar, har dessutom ett mörkt bladverk och ett litet stråk av rosa i sina blomblad kändes som den perfekta färgbryggan i denna rabatt. För att få en blomning som börjar tidigt på säsongen valdes ståtliga vita riddarsporrar som står så vackert i kontrast till de formklippta barrväxterna.

Halmhuset Norrvikens Trädgårdar i maj 2023. Missa inte den fina utställningen i huset!

Trädgårdsriddarsporre Delphinium elatum ’Aurora White’

Växtlista Halmhuset

Trädgårdsriddarsporre Delphinium elatum ’Aurora White’

Sommarljus Gaura ’Sparkle White’

Dunborstgräs Pennisetumn villosum

Dahlia ’Bishop of Dover’

RUNDELN

Innan man kommer in i den långa centralaxeln som leder fram mot Villa Abelin, kommer man in i ett mellanrum som kallas för rundeln. Om man har näsan mot villan så har man den ståtliga bysten av Abelin på sin högra sida och på andra sidan tväraxeln havet och monumentet och utsikten över bukten.. Ett trädgårdsrum som kräver att man tar en paus på sin vandring in genom parken. Med de vita murarna som fond, och som även förstärker känslan av ett eget trädgårdsrum, finns formklippta element som ger stadga, karaktär men även andas en dos lekfullhet. Här vill jag skapa en harmonisk känsla som ändå bjuder på en del nyfikenhet.

Norrviken trädgårdar Rundeln 2023

Att göra alla dessa planteringar är ett teamwork med trädgårdsmästarna på Norrviken.

Sommarljus Gaura ’Sparkle White’

Varenda liten planta sätts med stor omsorg på plats.

Växtlista Rundeln

Murbinka Erigeron karviskiantus

Fingerborgsblomma Digitalis ’Camelot White’

Tandpetarsilja Ammi Visnaga

Dunborstgräs Pennisetumn villosum

Sommarljus Gaura ’Sparkle White’

CENTRALAXELN

Det är en mäktig siktlinje man får uppleva när man promenerar in på Norrvikens Trädgårdar. Hela tiden ser man Villa Abelin torna upp sig i slutet av gången, men vandringen dit tar sin lilla tid och upplevelser ska kanta vägen. När man väl har lämnat rundeln så stiger man in i det som kallas centralaxeln. Så fort man träder in här så är dragningskraften mot Villa Abelin påtaglig. För att förstärka känslan av rörelse har jag valt att plocka in olika sorters gräs i blomsterfloret. Färgskalan här domineras totalt av vita toner tillsammans med grönt och silver.

Växtlista Centralaxeln

Pompondahlia ’Snowflake’

Tallriksdahlia ’Fleurel’

Dahlia ’White Star’

Sommarljus Gaura ’Sparkle White’

Fingerborgsblomma Digitalis x digipexis ’Dalmatian White’

Vädd Scabioisa columbaria mariposa ’Flutter White’

Sommarljus Gaura lindheimeri ’Sparkle White’

Tandpetarsilja Ammi Visnaga ’green Mist’

Jungfruhirs Panicum virgatum ’Fountain’

Dunborstgräs Pennisetumn villosum

Juniperblomster Lychnis flos-jovis ’White Robin’

Juniperblomster Lychnis flos-jovis ’White Robin’

Dunborstgräs Pennisetumn villosum

Fingerborgsblomma Digitalis x digipexis ’Dalmatian White’

Vädd Scabioisa columbaria mariposa ’Flutter White’

Tandpetarsilja Ammi Visnaga ’Green Mist’

Centralaxeln Norrvikens trädgårdar sommarfloret 2023

NORDTYSKA PLANTERINGEN

En av de absolut vackraste platserna på Norrviken är det trädgårdsrum som kallas för nordtyska. Platsen indikerar den starka axeln med utsikten över spegeldammen som leder rakt ut i havet och i motsatt riktning tornar vackra Villa Abelin upp sig. I spegeldammen hittar man små vattensalamandrar som fascinerar. Nordtyska utgörs av två njurformade rabatter som ramar in platsen tillsammans med formklippta formelement. Rummet är tydligt definierat och riktningarna uppenbara.

I dessa rabatter växer ett högrest flor för att ytterligare betona känslan av ett sceniskt landskap. Denna plats är en av de mest populära platserna i parken för brudpar att använda till sina bröllopsbilder så det är viktigt att floret känns inbjudande och mjukt.

Växtlista Nordtyska

Anemonblommande dahlia ’Platinium blonde’

Tallriksdahlia ’Fleurel’

Tallriksdahlia ’Cafe au lait supreme’

Stor blomstertobak Nicotiana alata v. grandiflora

Fingerborgsblomma Digitalis x digipexis ’Dalmatian White’

Sommarljus Gaura lindheimeri ’Sparkle White’

Dunborstgräs Pennisetumn villosum

Finaste gänget med trädgårdsmästarna på Norrvikens trädgårdar. Som jag gillar att jobba med dessa otroliga människor!

Botanicar 3, 4 och 5 augusti 2023. Välkommen!

På lördag den 5 augusti så guidar jag i paradrabatterna på Norrvikens trädgårdar. Samling utanför Halmhuset kl 10.30 och 13. I parken pågår Botanicar så det finns något att hitta på för alla! Hoppas att vi ses i prunkande paradrabatter och kanske ses vi vid bussen för att ta en selfie?

// Hanna

P.S Om du tyckte detta blogginlägg var givande får du gärna klicka i en like, då vet jag vad jag ska skriva mer om1

ALLT OM MITT HÖNSHUS

Hanna Wendelbo

iNLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED SKÅNSKA BYGGVAROR

För ett tag sedan skaffade vi ett nytt hönshus till våra kära höns. Det gamla sjöng verkligen på sista versen och var väldigt opraktiskt. Efter ett par år som hönsägare visste jag precis vad vår lilla flock och jag som hönsägare behövde och det här nya hönshuset är planerat och inrett på absolut smartast vis. Här bjuder jag på mina bästa tips på hur man inreder hönshuset på bästa sätt!

Lekstugan Tom från Skånska Byggvaror. Brahma-hönan Mildred och Sussex-hönan Sussie går och pickar.

Utgångspunkten är lekstugan “Tom” från Skånska Byggvaror. Den kom levererad som en byggsats och var lätt att montera. Lekstugan levereras omålad så man kan välja helt själv i vilken färg man vill ha den i. Vi valde att ha samma färg på det lilla huset som vi har på vår villa, grå med vita detaljer. Så himla fint när det harmonierar med varandra!

Cream Legbar-hönan Jonna ligger i ett av redena för att lägga sina turkosa ägg.

REDEN

Huset är isolerat och väggarna är täckta med vitmålad mdf-skiva. Golvet är klätt av en våtrumsmatta för att det ska vara så enkelt som möjligt att städa ordentligt. Längs ena sidan finns fyra reden så att alla hönor kan hitta sitt egna att lägga ägg i. Dock väljer de alltid aningen det rede som är närmst dörren eller det som är närmst bakväggen. Om det redan ligger en kompis i redet för att värpa ägg, spelar det inte någon roll för då trycker de in sig där båda två. En ganska rolig syn när den stora Brahman Mildred klämmer sig in hos den mindre Cream Legbar Jonna.

Redena fyller vi med halm medan på golvet täcks av spån.

I bakre väggen är en automatiks hönslucka monterad.

AUTOMATISK HÖNSLUCKA

I bakre delen av växthuset har vi monterat en hönslucka som öppnas automatiskt vid valda tider. På kvällen går hönsen självmant in och hoppar upp och sätter sig på sina pinnar där de sedan sover under natten. Hönsluckan leder ut till hönsgården som är inhängnad både i väggar och tak och där kan de vistas även när vi inte är hemma och har koll på hungriga rovdjur.

När vi är hemma så går hönsen oftast helt fritt i trädgården. De går runt och pickar och sprätter runt. Mördarsnigelägg käkar de upp blixtsnabbt och det gör mig otroligt tacksam. Vissa rabatter villl jag verkligen ha i fred för deras framfart och de måste jag sätta upp staket och nät omkring.

Sussi Sussex

Sittpinnar och bajsbräda.

SITTPINNAR

Ena väggen är högre än den andra i hönshuset och på den högre väggen är hönsens sittpinnar monterade. Det är naturliga grenar som har lite olika tjocklek och som är monterade på olika höjder för att varje höna ska kunna välja vad de bäst gillar. Det verkar som om alla tycker om att sitt högst upp och det ser lite mysigt ut när de sitter där och kikar ut genom fönstret. På dessa pinnar hoppar de upp på kvällen för att sova.

Under den översta pinnen är en bajsbräda monterad. Jag vet, det är ett gräsligt ord att skriva, men det är så himla praktiskt! Bajsbrädan är en snedställd skiva med en list ner till. På denna lägger vi ut tidningspapper som är lätt att vika ihop tillsammans med hönsens bajs och tömma på komposten. Hönsbajset är en enorm tillgång för odlandet i min trädgård, så det vill man inte slarva bort hur som helst.

Hönsen föredrar att sitta på pinnen när de gör sina behov och det är väldigt praktiskt då resten av hönshuset håller dig fräscht och fint länge.

FÖRDELEN MED ATT INREDA EN LEKSTUGA

När vi började kika på ett nytt hönshus var det just lekstugan Tom från Skånska Byggvaror som passade samtliga våra kriterier för ett bra hönshus för vår lilla flock. Hönshuset skulle vara så pass stort att vi kunde komma in i det för att kunna städa och rengöra ordentligt. Men inte så stort att det skulle bli för dyrt att värma upp det under bistra vinterdagar. I vår lilla flock har vi fyra hönor, men just det här huset skulle kunna passa för dubbelt så många hönor, beroende på storleken på raserna. Att kunna komma in i hönshuset så här på framsidan för att tömma reden på varma nyvärpta ägg, fylla på med god mat och städa är så bra. Det är lätt att hålla fräscht och fint utanför. Vill du veta mer om vilka hönsraser vi har och hur mysigt det är med trädgårdshöns klicka in HÄR.

Förutom att mina höns trivs så bra i sitt nya hönshus så blir jag själv så glad över detta lilla gulliga hus som pryder min trädgård. Nog så viktig sak, eller hur?

Om du gillar det här inlägget får du gärna klicka i en “like” nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om!

// Hanna