kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Blommor

ODLA TULPANER I KRUKA

Hanna Wendelbo

Att tidigt på våren kunna plocka fram överdådiga krukor med blommande tulpaner och narcisser kan var något av det härligaste som finns. Har man inte plats att trycka ner lökar i sina rabatter i trädgården är det ett fanatiskt härligt alternativ att peta ner dem i krukor. Fördelen med att odla i kruka är även att man kan driva på dem på våren så att den efterlängtade blomningen kommer aningen tidigare! Här i blogginlägget ger jag mina bästa tips för att lyckas med tulpaner i krukor.

En kruka med vita tulpaner tillsammans med blåa pärlhyacinter ser jag framemot att se blomma till våren! De blå pärlhyacinterna kommer blomma först och sedan tar de vita tulpanerna ‘Royal Virgin’ vid, på så sätt blir blomningen i krukan extra lång! Att plantera så här i kruka kallas ibland för att lasagneplantering eller löklasagne.

VÄLJ RÄTT KRUKA

Eftersom krukan står utomhus hela vintern är det ett måste att välja en kruka som är okänslig för minustemperaturer eftersom den annars riskeras att frostssprängas. Jag föredrar att odla tulpanlökar i klassiska kärl i zink. Krukor i plast eller trä är även de ett gott alternativ eftersom de inte heller tar skada. Vackrast av allt är kanske att odla i flätade korgkrukor, då kan man klä insidan med en svart sopsäck så att inte jorden driver iväg, men glöm inte att göra hål för dränering.

I botten på zinkkärlet gör jag hål för dränering. Kärlet behöver ha hål i botten för att det inte ska bli stående vatten i krukan. Då riskerar man att lökarna ruttnar. Dessutom lägger jag lecakulor i botten som även de hjälper till med dräneringen. Jag brukar fylla gamla strumpbyxor med lecakulorn, då kan jag lätt återanvända leca-kulorna från gång till gång.

JORDEN

Därefter fyller jag krukan med jord. Det behöver inte vara speciellt näringsrik jord, eftersom den mesta näringen finns i själva löken. Om jag har sand eller såjord att blanda upp med tar jag det. De största lökarna sätter jag först, dvs den vita tulpanen ‘Royal Virgin’. Jag sätter tulpanlökarna på ungefär 10-15 cms djup och så tätt att de nästan rör vid varandra.

PLANTERA I LAGER

När man planterar i kruka vill man sätta lökarna tätt, med endast 5 cm mellanrum, eftersom de stöttar upp varandra då. Plantera man ut tulpanlökar i sin perenrabatt sätter jag dem med 10-15 cm mellanrum så att det finns möjlighet för knölen att skapa sidolökar och på så sätt återkomma år efter år, vilket de flesta tulpaner som är darwin-hybrider gör.

I översta lagret sätter jag pärlhyacinterna i och med att de är de mindre i den här krukan, och fyller på med jord. Jorden är ganska fuktig så jag vattnar inte vid det här tillfället. Om jorden är väldigt torr kan man dock vattna på så det blir aningen fuktigt, men absolut inte blött.

Jag har för vana att ta en bild med mobilen på det jag har planterat, då har jag bättre koll på vad som tittar upp till våren. Om det blir en succé vill jag så klart upprepa det till nästa år och då kan det vara bra att ha koll på namnen!

PLACERA KRUKORNA UNDER TAK

Krukorna med lök vill ha kyla, tulpanerna vill helst ha under 8 grader i ungefär tre månader så det får stå kvar utomhus. Det de däremot inte vill ha är för mycket vatten, därför placerar jag dem här i uteköket under en arbetsbänk. Det funkar även bra att sätta lökkrukorna intill en husvägg där taket skjuter ut. Har man ingen sådan plats går det fint att täcka med en skiva eller likande så att det inte regnar rakt ner i krukan och riskerar att allt ruttnar bort.

När sedan vårsolen sedan börjar göra sig påmind, koltrasten börjar drilla i skyn och små skott kikar upp i krukan tar du fram den från sin undangömda plats och börjar vattna försiktigt. Då kommer du även skicka en vänlig tanke till ditt yngre jag som var så klok som planterade lökar så du får njuta av denna prakt!

Jag har även planterart en kruka med den här matchningen i soligaste gult! Tulpanen ‘Sweetheart’ tillsammans med narcissen ‘Sundisc’. ‘Sundisc’ blev en av mina absoluta favoriter i förra årets odlingar, den ser ut som en platt majblomma som vänder sitt näpna ansikte mot solen. Denna narciss blev även en favorit i vårens buketter, liten och nätt och gjorde det där lilla extra var helst den kikade fram! I kruka tillsammans med Sweetheart kommer det bli så himla fint, tror jag!

När jag plantera i kruka är det så härligt att kombinera en narciss med en tulpan. Narcisserna har en tendens att blomma tidigare än tulpanerna och på så sätt får man njuta av blomsterprakten länge! En kruka med den kallt rosa tulpanen ‘Big Love’ kommer bli så fin i kombination med narcissen ‘Minnow’. Nästan så man längtar efter våren nu, eller hur?

Min devis är att man ångrar aldrig en planterad tulpanlök. Man ångrar inte heller 300 planterade tulpanlökar! Det kan jag faktiskt lova!

Samtliga lökar är ekologiska lökar och kommer från mitt samarbete med Larsviken. Kika in på deras hemsida så hittar du alla mina favoriter! När du väljer en ekologisk lök så matar du alla yrvakna och tidiga pollinatörer i din trädgård helt giftfritt, bra eller hur?

Om du gillade det här blogginlägget och du tyckte det kändes värdefullt får du gärna klicka i en “like” nedan så jag vet vad jag ska skriva mer om.

// Hanna

PIONER-PÅLITLIGA PERENNA PRIMADONNOR

Hanna Wendelbo

inlägget presenteras i samarbete med Florea Garden

Pioner är bästa blomman. Den tar över i mellanrummet när alla ljuvliga tulpaner har blommat över och innan alla ettåriga underbara sommarblommor tar vid. Dessutom är pionen perenn, det vill säga du planterar den en gång och sedan återkommer den med sina fluffiga blommor år efter år.

För några år sedan gjorde jag i ordning en upphöjd, no-dig-bädd som jag fyllde med pioner. Jag tror att jag räknade till 16 olika pionplantor här på försommaren och till min syster midsommarbröllop kunde jag vräka på med fluffiga, härliga pioner! Genom att odla många olika sorter har jag pioner i min trädgård från morsdag och sedan fram till början på juli. Dessutom har jag ett trick som gör att jag kan spara pionerna i flera veckor och dra ut på blomningen, mer om det längre ner i blogginlägget.

Barrotad pion från Florea Garden

BARROTADE PIONER

Pioner planteras bäst på hösten som barrotade. Då köper man en rotklump som är i vila som man planterar i sin trädgård. Ju fler ögon denna rotklump har, desto fler blommor finns det chans till att få. Pioner trivs i bäddar som är aningen upphöjda, de trivs inte med att bli stående i väta, men de gillar däremot lerjord. Jag har perfekta förhållanden hos mig när det gäller pioner faktiskt.

Plantera pionen grunt. Ögonen ska synas ovan jordytan.

PLANTERING

När du planterar pionen ska du inte sätta den för djupt, plantans ögon ska synas ovan jord. Om du inte redan har bra jord på växtplatsen är det rosjord du kan behöva komplettera med, då får du rätt förutsättningar för pionen att trivas. För att undvika att pionens rothalsen drabbas av röta kan man strö på ett tunt lager med grus.

Coral Charm i sitt rosabeiga tillstånd. Helt underbar!

Det finns många olika sorters pioner, både enkla och fyllda. En av mina favoriter är Coral Charm. När den slår ut är den mjukt hallonrosa för att sedan övergå till aprikos och sedan avluta som svagt beigetonad. Lika fascinerande varenda gång att uppleva den transformeringen. Ska du satsa på endast en pion i din trädgård kolla då noga in Coral Charm i Floreas sortiment här.

Coral Charm

Ljuvliga pioner i Floreas sortiment!

Floreas pionsortiment består av 9 olika sorter, samtliga lika älskvärda. Jag kommer att hitta platser för dem alla här i min trädgård för dessa vill jag absolut inte vara utan! Och som sagt, pioner planterar man en gång, man behöver inte så nya varje år så som jag gör med det ettåriga sommarblommorna, utan pioner kommer snällt år efter år. Bra va?

Plantera vårblommande lök samtidigt som sju sätter din barrotade pion!

KOMPISAR I PIONRABATTEN

I pionrabatten får primadonnorna sällskap av iris, aklejruta, kärleksört och jättevädd. På våren blommar tulpaner och narcisser, och när de blommat över får de stå och vissna ner och gömmer det i pionernas kraftiga bladverk. På hösten får pionernas blad underbara färger och då kikar höstanemoner upp i bädden. Det finns verkligen så många kvalitéer med pioner så det finns ingen som helst anledning för att inte ge plats för riktigt många!

SMARTASTE TRICKET

Många säger att pionernas tid är alltför kort. Jag kan inte riktigt hålla med där. Pioner kan sparas i veckor i kylskåpet! Skörda av med en lång stjälk när blomman känns som en marshmallow. Svep sedan in dem i en platspåse, utan vatten, och lägg i kylskåpet. När du sedan vill använda dem ta fram dem från kylskåpet och snitta om stjälken, och sätt dem i rumstemperatur. På tre dagar slår blomman ut och blir alldeles perfekt. Det här tricket är så genialiskt att använda sig av om man till exempel behöver spara blommor till ett bröllop eller fest. Jag har testat att förvara pionerna så här i tre veckor med perfekt resultat, så ja, jag tycker pioner har riktigt lång blomningstid om man vill det!

Perfekta pioner att lagra

Pioner & rosor är tacksamma i arrangemang i midsommartid, innan sommarblommorna börjat blomma.

Om jag bara får ge dig ett råd för din blommande trädgård så är det att sätta en pion, du kommer vara dig själv så tacksam i flera år framöver, då den bara kommer bjuda på rikligare blomning för varje år!

Om du gillade mitt blogginlägg och tyckte du fick med dig matnyttig information får du gärna klicka i en like nedan. Då vet jag vad jag ska skriva mer om!

// Hanna

VINTERFÖRVARA DAHLIOR-SÅ HÄR GÖR JAG

Hanna Wendelbo

Så en morgon vaknar man och upptäcker att frosten varit på besök i trädgården och förvandlat alla dahlior till grön slajm. Säsongen är slut. Om frosten kommer tidigt på året kan det vara med stor sorg man får ta farväl. Kommer den sent kan det kanske kännas skönt att få avsluta säsongens bestyr och att en ny årstid väntar.

Innan frosten kommer märker jag upp alla plantor med namnskyltar som jag fäster längst ner på stammen. Jag dokumenterar även genom att ta en bild på blomman tillsammans med namnet så att minnet får hjälp när det är dags att åter plantera dem i rabatten till våren.

UPPGRÄVNING

Efter ett par frostnätter klipper jag ner de långa stjälkarna till ca 10 cm. Men det är ännu inte riktigt någon stress med att ta upp dahliaknölarna ur marken, de mår bäst i jorden så länge inte tjälen kommer eller om det blir för blött. Om jorden är lerig och det regnar väldigt mycket finns risk för att knölarna ruttnar, men oftast tjänar man på att ha is i magen med upptagningen. Ju kortare tid man behöver förvara dem ovan jord desto bättre mår knölarna.

Dahlia Paso Doble bukett

Paso Doble i en solig bukett

Paso Doble

När jag väl tar upp dem så sätter jag grepen i jorden på behörigt avstånd från plantan, knölarna brukar vara mycket större än vad man kan tro och det är dumt att skada dem. Jag lirkar försiktigt upp plantan samtidigt som jag håller i den inkortade stjälken, och kontrollerar att namnlappen sitter kvar ordentligt.

LÅT TORKA

Jag låter sedan knölarna ligga och torka ett par dagar på tidningspapper på ett rumstempererat ställe. Jag lägger dem upp och ner så att om det möjligtvis har samlats vatten i röret som blir av den avkortade stjälken kan rinna ut. Jag skakar av den värsta jorden men tvättar dem inte på något sätt – jag upplever att jorden hjälper till att hålla kvar fukten i knölen. Om jag har många knölar av samma sort samlar jag dem i en plastback med genomsläppliga hål som jag bottnat med tidningspapper och fyller upp med träull, spån, tidningspapper eller liknande som håller knölarna på plats. Spån och tidningspapper kan ha en tendens att dra fukten ur knölen så har du tvättat dina knölar helt rena från jord är det inte att rekommendera. Om jag bara har en knöl av en sort lägger jag den i en köksavfallspåse.

Ottos Thrill

VINTERFÖRVARINGEN

Jag vinterförvarar mina dahliaknölar i vårt ouppvärmda förråd. Där har jag ställt två stora dynboxar som jag har isolerat på insidan. I dessa sätter jag ner plastbackarna och täcker med flera lager med fleece-filtar (finns mycket billiga att fynda på loppis) både på insidan och runt om. I lådan lägger jag även med en termometer som jag kan läsa av på avstånd. Om jag märker att temperaturen sjunker till under minus räddar jag snabbt mina mest älskade rariteter och de får stå inomhus några dagar tills värsta kylan har bedarrat. Det finns alltså en viss risk för att temperaturen ska hamna under minusstrecket där, men oftast går det bra. Hur man bäst förvarar sina dahliaknölar får man prova sig fram till, de mår bäst på ett ställe som håller runt 6 grader och inte är för torrt eller för fuktigt. Kanske har du en källare eller ett förråd som kan passa bra?

Jag bor i ett modernt hus utan varken jordkällare, källare, isolerat förråd eller varmgarage så den här metoden har jag utvecklat under flera års tid. Jag kommer aldrig glömma vargavintern i februari 2020 som tog livet av hela min samling. Jag var i chock eftersom jag upplevde att jag hade den perfekta samlingen med dahlior sommaren 2019, jag hade samlat, köpt och bytt knölar så att den hade uppnått perfektion. Men. Man måste tänka att det bara är dahlior, det går att skaffa nya. Det är lugnt!

dahlia Tyrell

Dahlia Tyrell

Dahlia Hamari Gold

NYA KOLLEKTIONEN!

Den 1/12 släpper vi på www.larsviken.se nästa års kollektion med dahlior. Jag lovar dig att det är en magisk samling med underbara dahlior, perfekta till snittblomsodling. Då förhandsbokar man de dahlior man vill ha och sedan lagom till att ljuset återkommer till vårt avlånga land och vårkänslorna börjar spira skickas de till dig från ladugården på Kullahalvön, förpackade i fina papperspåsar med mina illustrationer på.

Illustrationerna i akvarell

Om du vill ha mer tips och råd när det gäller dahlior vill jag passa på att tipsa om min bok “Odla Blommor” som bland annat har gett sensommarens blomsterprimadonna ett helt eget kapitel. Boken kan du beställa HÄR.

Om du fann blogginlägget läsvärt får du gärna klicka i en like nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om!

// Hanna