kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

BLOMMANDE TRÄDGÅRD I JANUARI

Hanna Wendelbo

Januari-Blommor_HannaWendelbo-3.jpg

En målsättning jag har haft med min trädgård är att oavsett årstid ska jag kunna gå ut och plocka ihop en bukett med blommor. Under våren, sommaren och stora delar av hösten är det så klart en lätt uppgift då det finns så mycket blommande att välja på. Men i januari? Jo, efter ett par år är det nu faktiskt möjligt, här berättar jag mer om mina val för att göra små januaribuketter möjliga.

Januari-Blommor_HannaWendelbo-12.jpg
Januari-Blommor_HannaWendelbo-11.jpg

Jag bor i odlingszon 1 och vintrarna här är oftast milda och relativt snöfattiga här vid Fjorden. De senaste tre månaderna här, november, december och januari har bjudit på samma väder, runt 6 plusgrader och regnskurar och ja vintern lyser verkligen med sin frånvaro. Det är en märklig vinter vi har, men inte alls ovanlig här hos mig. De växter jag skriver här i detta inlägg om är växter som blommar så här års vanligtvis, även om det är vinter och snö, det är alltså inte växter som har fått klimatspatt och börjat tro att det är vår, utan de ska blomma så här års.

Hybridkejsarolvon “Dawn” (Viburnum bodnantense) har jag planterat i ett skyddat läge och börjar blomma på bar gren i november. Blommorna är små, vit-rosa och fördelade i klasar. Blir det minusgrader så fryser den till som den är och kommer igen efter frosten. Min buske är ännu inte så stor att jag vågar plocka så mycket av den, men små kvistar tar jag gärna in och njuter av.

Januari-Blommor_HannaWendelbo-16.jpg

Trollhassel “Diane” (Hamamelis x intermedia) planterade jag i våras i min trädgård och bara ett par dagar in på 2020 hade den börjat sin röda explosion av blommor. Än är plantan väldigt liten, men den verkar trivas och växer på sig fort verkar det som. Om trollhasseln får en period av kyla så stannar den bara upp i sin blomning och fortsätter sedan i mildväder som om inget hade hänt. Det finns en gul variant på trollhassel som jag bara måste plantera i min trädgård, de ser ju så härligt punkiga ut med sina rufsiga självlysande blommor i det gråa vädret!

Januari-Blommor_HannaWendelbo-9.jpg
Januari-Blommor_HannaWendelbo-7.jpg

Julrosor, Helleborus, har jag flera olika sorter av. De är så underbara och jag har märkt att man omöjligt kan ha för många! Några sorter börjar blomma redan i november, medan andra kommer igång först senare och kan hålla på och blomma in i maj. Bladen är gröna året om. Får julrosorna minusgrader så slokar de, men reser sig när solen kommer fram.

Ett år då det blev väldigt kallt under lång tid och det var snöfritt, drabbades många av mina julrosor av tjältorka och strök med. Men nu har jag nog kommit i kapp med blommor igen. Varje år försöker jag hitta en ny sort och plantera in, det ger mig sådan blomsterlycka i vintermörkret!

Januari-Blommor_HannaWendelbo-2.jpg
Januari-Blommor_HannaWendelbo-10.jpg
Snödroppar-HannaWendelbo-5.jpg

De första snödropparna brukar jag kunna plocka till min yngsta dotters födelsedag den 8 januari. Snödropparna stå väldigt skyddade, inuti en buxbomsring där höstanemoner blommar på hösten. Jag kan tro att denna plantering erbjuder ett fint mikroklimat som får snödropparna till att trivas. Jag har snödroppar på fler platser i trädgården och där dröjer med att kika upp någon vecka senare. Tycker det är så vackert när de små näpna snödropparna bryter igenom snötäcket och vecklar ut sina små vita klockor, det är naturens under!

Januari-Blommor_HannaWendelbo-5.jpg

Ett litet trädgårdsplock i januari. Trädgårdslycka!

Januari-Blommor_HannaWendelbo-18.jpg

Något som däremot är väldigt tidigt i år i min trädgård i år är lökväxter som börjat kika upp. Här spelar klimatet definitivt en stor roll. När det har varit så milt så luras växterna upp ur lökarna och är på väg för att blomma. Här kikar förra årets utplanterade hyacinter upp tillsammans med övervintrade lejongap. Bekymret med att hyacinter och tulpaner börjar kika upp är att kommer det en köldknäpp så kommer de stryka med och det känns sorgligt.

Jag tror att de kommande klimatförändringarna, med stigande medeltemperatur, kommer göra att vi drabbas mer och mer av extremväder. Det är inte alls säkert att jag kommer få njuta av mina januariblommor; snödroppar, julrosor, trollhassel och hybridkejsarolvon om klimatet förändras för mycket. Vintrarna framöver kommer kanske innebära häftiga regn i flera månader istället? Och med somrar då torkan är ett enormt problem. Och vindar som snurrar in över trädgården och knäcker allt i sin framfart. Saker som tåls att fundera på, agera på, och beteendeförändra.

Övervintrad_lejongap_HannaWendelbo
Januari-Blommor_HannaWendelbo-4.jpg

Jag läser just nu en kurs vid min gamla designhögskola HDK, Grön Gestaltning som handlar om gröna miljöer i stadsmiljön men med ett fokus på de klimatförändringar vi står inför, med extremväder som drabbar folk i tätbebyggda områden. Kursen är oerhört spännande och jag lär mig så mycket. Jag kommer återkomma i frågan, då detta är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat!

Må gott!

// Hanna

P:S Om du tyckte att detta var ett informativt/inspirerande inlägg så klicka gärna i en “like” nedan. Då hjälper du mig med att ta reda på vad jag kan skriva om nästa gång! D:S

TULPANER I HÖNSNÄT-SÅ FINT BLIR DET!

Hanna Wendelbo

Stickarrangemang-utan-oasis

Det finns ju knappast något mer uppiggande så här års än svenskodlade tulpaner, de ger mig en riktigt energikick så här års. Här bjussar jag på mina bästa tips och tricks när det gäller att göra härliga stickarrangemang i det mer miljövänliga alternativet hönsnät!

Tulpan_HannaWendelbo-1.jpg

Jag tycker det är härligt att göra uppsättningar med tulpaner som är så svulstiga att de nästan ser ut att trilla ur sin skål, då tycker jag att tulpanen verkligen kommer till sin rätt. Kärlet är en soppskål som jag hittade på en promenad i bergen utanför Nice när jag besökte Villa Juli, en lite osannolik historia som du kan läsa mer om HÄR. Växtmaterialet jag använder mig av är såklart svenskodlade tulpaner av bästa kvalité. Ta för vana när du köper tulpaner att titta efter märket “Svenskt Sigill” då vet du att ditt knippe kommer från en svensk odlare som värmer sitt växthus med fossilfritt bränsle och har en ansvarsfull och kvalitetssäkrad produktion.

Tulpaner_svenskodlade-HannaWendelbo

Till ett arrangemang i den här storleken behöver jag ungefär 20 stycken riktigt fina tulpaner som jag köper i den lokala blomsterhandeln. Till detta använder jag även kvistar av olika slag som jag har plockat i trädgården och drivit på en aning. Kvistar som är fina att plocka in är tex vinbär (luktar så gott!), körsbär, syren, forsythia eller kornell. Dessutom klipper jag av lite murgröna eller något annat som är vintergrönt och som fyller bra.

Tulpan_HannaWendelbo-2.jpg
Tulpan-hönsnät-HannaWendelbo

Verktygen jag har god användning av är en bra och vass sekatör, ståltråd, en blomsterkniv till att skära tulpanens stjälkar med och en avbitare som jag kan klippa hönsnätet med.

Tulpan-i-hönsnät-HannaWendelbo

Hönsnätet måttar jag och klipper av en lämplig bit och viker ihop till en boll som fyller skålens hela volym. Trixet med att få till ett vackert arrangemang är att ge varje stjälk möjlighet till minst tre stödpunkter, därför formar jag bollen som i olika lager. I en skål som denna kan det vara lite svårt i början med balansen och därför fixerar jag nätet med några bitar genomskinlig tejp. Om det är en skål som har en ojämn kant använder jag lite av ståltråden för att få hönsnätet på plats. Det fiffiga med hönsnät är att har man bara gjort en form till skålen går denna att återanvända gång på gång, till skillnad från när man använder oasis (som består av plast) som stickmassa som är förbrukad efter bara en användning.

Tulpanarrangemang-utan-oasis-HannaWendelbo

När nätet är på plats fyller jag botten med vatten, så att inte snittytan på blommorna hinner torka in innan hela arrangemanget är klart. Med vatten från början behöver jag inte bekymra mig för att det tar tid att komponera det hela!

Jag börjar alltid med att sätta kvistarna först, i det här fallet är de ganska så nakna än så länge, men om jag har kvistar med blad på så underlättar det för att hitta hela kompositionen från början, dessutom fungerar grenarna som ett stöd för resterande blommor. Tre grenar börjar jag med och placerar dem som en upp och ned vänd trebening, i olika höjder och lite olika vinklar. Dessa tre markerar volymen som mitt arrangemang kommer att fylla utanför vasen.

Tulpan_HannaWendelbo-16.jpg

När jag har placerat dessa tre första kvistar så fyller jag på med fler som hjälper mig att finna riktning och volym. Därefter tar jag mig an tulpanerna. Jag måttar ordentligt innan jag kapar stjälken och sticker ner den genom hönsnätet. Tulpaner är roliga på så sätt att de inte slutar växa i vasen, så det behöver man ha i åtanke när man komponerar.

Viktig när man gör ett blomsterarrangemang är att man har det i den höjd man ska uppleva det i. Ska blommorna stå på en lite högre hylla, men mot en vägg, försök placera sitt arbetsmaterial i den höjden och ta hänsyn till detta. Om blommorna ska stå på ett lägre soffbord kommer du med alla sannolikhet uppleva buketten lite mer ovanifrån och tänk då på det när du skapar arrangemanget. Böcker är väldigt bra att använda för att få upp höjden på arbetsytan. Därefter fyller jag på med tulpaner, som jag måttar, skär av och sticker i hönsnätet. När alla tulpanerna sitter i hönsnätet fyller jag på med några kortare kvistar och murgröna. Murgrönans främsta funktion är att dölja hönsnätet, men adderar även ett djup med sin mörkare färgton.

Tulpan_HannaWendelbo-18.jpg

Häpp! Så här blev det färdiga arrangemanget med tulpaner i hönsnät. Tulpanerna kommer att växa och kanske sträcka på sig en aning och jag kan tro att den här kommer vara som vackrast om några dagar när den börjar närma sig förfall. Tulpaner är en blomma som är orimligt vacker i alla sina stadier, tycker jag!

Tulpaner-i-hönsnät-HannaWendelbo

Här är ytterligare ett exempel på stickarrangemang med tulpaner i hönsnät, men här i en mindre skål. Jag kan inte låta bli att gilla det nästan lite dekadenta uttrycket på uppsättningen. Kanske måste jag sätta mig ner och måla av det imorgon, det blir lätt så med så inspirerande blomster!

// Hanna

P.S Om du uppskattade att jag delade med mig av hur jag gör tulpaner i hönsnät får du gärna klicka i en “like” nedan. Då vet jag vad du gillar att få veta mer om och kan skriva mer om det! D.S

TULPANENS DAG MED BLOMSTERFRÄMJANDET

Hanna Wendelbo

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-50.jpg

För trettionde gången firades Tulpanens Dag den 15 januari av Blomsterfrämjandet vilken startar upp säsongen för svenskodlade tulpaner från svenska växthus. Platsen för årets firande var de nya härliga lokalerna på The Flower Farm i Höganäs, Skåne och jag hade fått det roliga uppdraget att få inspirera med tulpaner, genom installationer och workshop.

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-16.jpg

De ljuvligt krispiga tulpanerna kom från Frillesås odlingar och Kriminalvården i Tygelsjö, som drivs av intagna i fängelset strax utanför Malmö. Kvalitén på dessa svenskodlade tulpaner är helt otrolig, ljudet av stjälkarna och bladen som rör vid varandra när man ordnar med dem ger mig rysningar av välbehag längs ryggraden! Och med den orimligt gråa årstid som varit sedan i november kommer tulpanerna med en välbehövlig hälsning om färggladare och ljusare tider! Vilken energikick!

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-17.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-20.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-21.jpg

Vi hade bjudit in 40-talet gäster till den vackra gården, som är belägen precis där Kullaberget börjar resa sig upp ur landskapet och avslutar det skånska landskapet med branta klippor ut i havet. Första gänget som kom bjöds på frukost, med närodlade smaker från Kullabygden signerat av den mästerliga kocken Malin Broman. Ett litet undantag hade hon gjort med den otroligt goda gröten som var baserad på quinoa odlad utanför Hässleholm! (Jag hade ingen aning om att man kunde odla quinoa i Sverige!) Och så god som den var tillsammans med mycket lokalt odlade äpplemoset så må det verkligen vara hänt! Fler helt magiska bilder från förmiddagen hittar du hos Daniella Witte om du klickar in HÄR.

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-24.jpg

Efter den goda måltiden och information från Blomsterfrämjandet körde jag igång en workshop där jag visade hur man kan skapa fina stickarrangemang utan att använda stickmassa som tex oasis. Jag är av den åsikten att man i så lång utsträckning som möjligt inte ska använda stickmassa som är tillverkad av plast. Det gröna plastbaserade hårda skummet, sprider mikroplaster i vår miljö och dessutom är den omöjlig att återbruka, därför vill jag göra mitt bästa för att inspirera till bättre alternativ ur miljösynpunkt där det är möjligt.

I kärlet som jag vill göra mitt arrangemang i klipper jag till en bit hönsnät som jag sedan formar till en boll och trycker ner i mitt valda krus. Ibland behövs det fixeras för att inte trilla runt och tappa balansen, och då kan man förankra med lite ståltråd eller tejp. Trixet med att använda hönsnät är att få till det i flera olika lager så varje stjälk har möjlighet till minst tre stödpunkter, då kan man forma sitt arrangemang precis så yvigt och stort som man vill. Och snyggt blir det! Tulpaner är lite extra roliga att jobba med i den här typen av arrangemang efter som stjälkarna fortsätter växa när den kommit i vasen, därför sätter jag dem aningen kortare från början. Som snyggast är hela uppsättningen efter två tre dagar när tulpanerna verkligen börjat slå ut sina blommor. Med nyskördade svenska tulpaner i ett sådant här arrangemang kan det lätt hålla upp till två veckor och bara bli finare med tiden! Vill du ha en fullständig beskrivning på hur jag gör ett tulpanarrangemang klickar du in HÄR.

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-26.jpg

Den här vackra kompostionen gjorde Sandra Ehrsköld, som jag jobbade tillsammans med i det stora projektet jag gjorde för Norrvikens Trädgårdar för något år sedan. Otroligt vackert, eller hur?

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-25.jpg

Det finns få saker som jag gillar så mycket som att göra kreativa vackra saker tillsammans med andra kreativa personer. Och är blommor inblandade så är verkligen lyckan gjord! Jag hörde någon säga att det kändes som en kick-off inför säsongen och jag är så benägen att hålla med! Det blev en riktig energiboost!

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-27.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-29.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-30.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-31.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-52.jpg

Vid eftermiddagens bjudning briljerade Malin Broman ännu en gång när hon serverade Kullabygdens säsongssmaker på en tallrik! Kan ha varit något av det godaste jag någonsin har ätit, helt vegetariskt såklart, precis så som jag vill ha det. Och vem hade kunnat gissa att man skulle kunna servera en tallrik med säsongens smaker i gråa januari som innehöll så mycket färg och smaker? Fler bilder från eftermiddagens bjudning hittar du om du klickar in hos Maria Almbacken HÄR.

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-54.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-41.jpg

Till firandet av Tulpanens Dag på The Flower Farm Höganäs som drivs av Lotten Molén, hade hon och jag byggt upp installationer för att inspirera till att njuta av svenskodlade tulpaner. På ett stort rustikt bord ville vi skapa en blommande tulpanäng, som förutom tulpaner innehöll pådrivna lökar av kungsänglilja och pärlhyacinter men även drivna kvistar av ormhassel, slån och murgröna. Vi ville skapa en känsla som om de skulle växa i en bädd rakt upp ur bordet och verkligen ge oss hopp om de ljusare tider som vi redan är på väg mot! För att få tulpanerna att se krispiga och härliga ut använde vi oss av tulpaner på lök som vi placerade i en formation av vaser för att skapa struktur. In emellan stack vi hö, murgröna och ännu fler lökar. Den fina lampan över bordet hade Lotten redan skapat och är ett ypperligt exempel på hennes odiskutabla känsla för estetik och det gröna.

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-40.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-37.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-46.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-13.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-44.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-47.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-59.jpg

Vår vision med hela eventet var att förmedla hur många olika sorters tulpaner som odlas här i Sverige. Det finns så många olika underbara färger och former att välja på att bland de svendskodlade tulpanerna att man knappast behöver något annat så här års! På borden dukade vi upp med djupa toner i nästan barocka arrangemang och som kontrast till det ville vi ha något ljust och vårligt. Efter att vi båda producerat ett antal blomstermoln under året var vi sugna på att göra en riktigt stor krans som nästa hade känslan av att det var skapat som en fågels näste. Hur den är gjord ska jag berätta om i ett annat blogginlägg, men jag kan avslöja redan nu att även här valde vi material och metoder som gör att materialet kan komposteras eller återbrukas. Att alltid ha ett miljötänk med sig är viktigt för mig.

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-61.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-10.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-32.jpg

Jag är så otroligt tacksam för att jag fick förtroendet av Erika och Malin på Blomsterfrämjandet att skapa detta event som nu kickar igång den svenska tulpansäsongen. Och jag är så tacksam för att vi blev så varmt välkomnade och omhändertagna av Lotten på hennes fantastiska Flower Farm, vilken miljö!

Nu ska jag frossa i lokalodlade tulpaner med bästa krispet från de svenska växthusen fram tills mina egna frilandsodlade tulpaner börjar kika upp här i rabatten i slutet på april, början på maj. Åh vad jag längtar efter ljusare tider med koltrastsång i himlen. Men efter denna blomstrande kick-off känner jag att väntan inte blir så lång!

// Hanna

P.S Om du tyckte det var kul att läsa så klicka gärna i “like” nedan så vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det! D.S