kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Hannas Trädgård

SOMMARBLOMMOR I KRUKA-SNABBASTE SÄTTET ATT SKAPA BLOMSTERFRÖJD!

Hanna Wendelbo

inlägget presenterad i samarbete med Hasselfors Garden


Har du liksom jag upplevt att både maj och juni har gått alldeles för fort och att det helt plötsligt är midsommar och dags att verkligen starta upp sommarlivet i sommarstuga, altan eller uteplats? Och upptäcker att det liksom är lite…tomt… vid sittplatsen där du vill att det ska prunka och blomma och vara alldeles ljuvligt?

Lugn, här kommer lösningen på hur du enkelt och snabbt skaffar blomsterfröjd i din trädgård!

Sommarblommor-i-kruka-68.jpg

I år har jag lagt all min odlarenergi på blomsterbäddarna med snittblomsodlingen och inte hunnit med att göra fint och mysigt på altanen. Tack och lov blommar en del penséer fortfarande i sina krukor och stora dahlior är på tillväxt i sina stora kärl, men inför midsommar vill jag ju ha det fint, blommigt och mysigt överallt! På din handelsträdgård kan du hitta många fina växter, både perenner och sommarblommor kan vara härliga i kruka. Jag rekommenderar dig det varmaste att plantera några av dessa favoriter i krukor innehållandes U-jord från Hasselfors Garden. En bra och välgödslad jord i en kruka med stor jordvolym ger bra rotsystem och därmed mer blomrika plantor. Med långtidsverkande gödning i krukan blir det lättskötta sommarkrukor– du behöver bara vattna!

Sommarblommor-i-kruka-38.jpg

SKAPA RUM I TRÄDGÅRDEN MED KRUKOR

Vi har ett stort trädäck i anslutning till huset. En stor markis sträcker sig ut och ger svalka åt en matplats nära köket inomhus, här är fint att sitta på kvällarna och se solen sjunka bakom bondens lada. Några steg ner kommer sedan altanen med den nedsänkta poolen. Genom att placera ut krukor med blommor på strategiska ställen kan jag dela in altanen i flera olika små rum, vilket gör att man alltid kan hitta ett ställe som passar, beroende på hur solen skiner, vinden blåser eller humöret man själv är på. 

Sommarblommor-i-kruka-59.jpg
Sommarblommor-i-kruka-36.jpg
Sommarblommor-i-kruka-89.jpg

I bortre hörnan av altanen är en av mina favoritställen, med den stora honungsrosen i ryggen och med en avgränsning av olika blommor i krukor blir det till en egen liten plats, med sin egna sköna stämning. Krukorna är i olika material och former, medan själva växtmaterialet utgår från en och samma  färgskala, rosa. Jag har valt olika växter med samtliga i det rosa spektrat. Pastellrosa, cerise, hot pink, ja, det var färgerna jag var ute efter!

Sommarblommor-i-kruka-32.jpg

JORDEN

När jag odlar i kruka väljer jag alltid Hasselfors Garden U-jorden då den gör halva jobbet för mig. U-jord är extra strukturstabil, vattenhållande och har god dränering tack vare tillsatsen av peatnuggets som är strukturfasta bitar av svarttorv. När det är regnigt och blött dränerar U-jorden bort vattnet, och när det är torrt sparar den på vattnet så att växterna inte torkar ut. Den luckra strukturen gör att rötterna kan väva igenom och utnyttja hela jordvolymen. Bra, eller hur?

Sommarblommor-i-kruka-3.jpg

Växterna får en bra start och växer ihop fint i krukorna. Det kommer att blomma hela säsongen därför att Hasselfors Garden U-jord är kraftigt gödslad med både snabbverkande mineralgödsel och långtidsverkande naturgödsel. Extra järn ger friska gröna blad. När jag odlar tex dahlior eller andra extra näringskrävande blommor i kruka tilläggsgödslar jag under säsongen med hönsgödsel som fått lösa upp sig i en vattenkanna. 

Färgskala Hot Pink

Färgskala Hot Pink

Verbena och Million Bells

Verbena och Million Bells

MINA SOMMARBLOMSFAVORITER

Verbena i alla dess former är verkligen en favorit i kruka på sommaren. Den blommar mycket och länge och brukar fullkomlig svälla över alla kanter efter bara några veckor. Här har jag kombinerat den chockrosa verbenan med en mjukare färgsättning på Million Bells. Två plantor av vardera i en kruka på 40-liter är lagom, just nu kan det se lite tanigt ut, men med hjälp av kraften i U-jorden kommer detta snabbt bli blomsterfröjd hela sommaren!

Diascia

Diascia

Tvillingsporre Diascia är en tacksam sommarblomma som blommar hela sommaren och den kan man plantera tidigt eftersom den klarar lite nattfrost. Även tvillingsporren vill inte ha det för blött om fötterna vilket gör den till en perfekt sommarblomma, den trivs i värmen.

Nemesia

Nemesia

Nemesia är en annan favorit. Tålig och lättodlad, får den bara riktigt bra jord fortsätter den blomma riktigt långt in på hösten. Det ser nästan ut som små kluster av fjärilar som bildar blommorna. Nemesian gör sig av med de gamla blommorna efterhand som de vissnar så man behöver inte hålla på och knipsa av överblommat. Det gör att den ser fin ut hela säsongen.

Pelargon ’Susan Payes’

Pelargon ’Susan Payes’

ÄLSKADE PELARGONER

Pelargoner är väldigt tacksamma i krukor utomhus, de gillar till och med att torka upp lite mellan gångerna, hur älskvärt är inte det? Under säsongen växter de till sig enormt och det är omöjligt att motstå denna blomma. Det finns många duktiga pelargonodlare i vårt land och jag valde den riktigt närodlade Supercascade Appleblossom och den rara helt ljuvliga ’Susan Payes’ pelargonen från en odlare bara ett litet stenkast från mitt föräldrahem! Det kan inte hjälpas, det är fint att veta var plantorna kommer ifrån.

Supercascade Appleblossom

Supercascade Appleblossom

LITE ÄTBART

På en solig uteplats passar det toppenbra att odla jordgubbar i kruka eller amplar. Då har man nära från jord till mun så att säga. ’Summer Breeze Cherry’, har förutom goda bär även de ljuvligaste blommor i starkt rosa, hur fint? 

Sommarblommor-i-kruka-13.jpg
Sommarblommor-i-kruka-51.jpg

Även örter är tacksamt att ha nära, då kan man plocka och krydda på både mat och efterrätt som man vill. När krukorna är så här små tycker jag att U-jorden är det bästa valet, så torkar det inte ut så lätt hos citronmeliss, oregano, mynta och rosmarin.

Sommarblommor-i-kruka-61.jpg

GLÖM INTE PERENNERNA!

Det finns så många vackra perenner att odla i kruka, men i och med att blomningen är aningen mer tidsbegränsad än sommarblommornas flor, välj en växt med ett vackert bladverk som är fint även utan blommor. 

Stjärnflocka, Astrantia, eller som den även kallas Linnes döttrar är en fantastik växt vars blommor drar till sig bin och fjärilar. Den blommar med ett flor tidig sommar, men om man sedan klipper av blomstänglarna brukar den komma tillbaka med ett senare flor också. Den kan övervintra i kruka här hos mig i zon 1, men oftast planterar jag ut den i rabatten på hösten. 

Alunrot

Alunrot

Stjärnflocka

Stjärnflocka

Alunrot är en annan favorit, just denna heter ’Pink Revolution’ och även den kommer få sin plats i rabatten till hösten. Bladverket på alunrot är så vackert och den fungerar perfekt som marktäckare i tex en pionrabatt. Många fantastiska kvalitet hos denna planta!

Sommarblommor-i-kruka-4.jpg

GÖR SÅ HÄR NÄR DU PLANTERAR I KRUKA

A och O för att få en lång och blomrik säsong är att välja en stor kruka och en riktigt bra jord, sedan behöver du bara hjälpa till med lite vatten och möjligen lite stödnäring då och då.

Börja med att låta plantorna stå och dra i vatten ett tag så att de inte är torra när du planterar dem.

Bottna krukan med Hasselfors Garden lecakulor. Med lecakulor i botten fungerar det både som en vattenreservoar med hjälper även till så att jorden inte blir för blöt. Jag använder mig av gamla stumpbyxor som jag fyller med lecakulor, på så sätt kan jag återanvända lecakulorna år efter år. (När jag tömmer de gamla krukorna på jord lägger jag det som en bas i en no-dig-bädd, mer om det kan du läsa HÄR.)

Sommarblommor-i-kruka-7.jpg
Sommarblommor-i-kruka-9.jpg

Fyll på med Hasselfors Garden U-jord till hälften, vattna igenom.

Sommarblommor-i-kruka-15.jpg

Fyll på med mer jord och gör en fördjupning där du placerar din planta. Se till så att den hamnar i samma höjd som i krukan den stod i tidigare och tryck till försiktigt.

Vattna och njut av din blomsterfröjd!

Sommarblommor-i-kruka-76.jpg

Jag hoppas att du tycker att detta blogginlägg är inspirerande och fyller på med blomsterfröjd i sommarstuga, altan eller uteplats. Genom att erbjuda blommor i din trädgård ger det inte bara dig ögonfröjd utan även alla våra kära pollinatörer får lättare att finna den mat de behöver. Du är helt enkelt med och bidrar till den biologiska mångfalden, bra va?

Önskar dig fina lata sommardagar!

// Hanna

P.S Om du gillar det här blogginlägget får du gärna klicka i en like nedan. Då får jag en liten indikation på vad jag ska skriva mer om!

ODLA VALLMO

Hanna Wendelbo

Odla-vallmo-HannaWendelbo-1.jpg

Det är få blommor som är så lättodlade som vallmo och som dessutom har den goda smaken att villigt fröså sig på platser där den trivs. Har du en gång bjudit in vallmon i din trädgård är den där för att stanna! Vissa sorter sår jag nya år från år för att vara säker på att få uppleva dem och här delar jag med mig av mina bästa tips för att odla vallmo och få ett rikligt blomsterflor.

Blommor-Hanna-4.jpg
Blommor-Hanna-3.jpg

Vallmon finns det olika sorter av; kornvallmo, pionvallmo, opiumvallmo, orientalisk vallmo och linnévallmo (isländsk vallmo) och jag tror minsann att jag odlar dem alla i min trädgård. Förutom att den är otroligt lättodlad är den dessutom snygg i alla stadier, som knopp, som blomma och som fröställning. Dessutom uppskattas den enkelblommande vallmon av alla humlor och bin i trädgården!

Blommor-Hanna-5.jpg
Odla-Vallmo-HannaWendelbo-4.jpg

Jag kallsår vallmon i godislådor och där får de stå och växa till sig ett bra tag. Om jag sår tidigt på säsongen så ger jag vallmon en skolning innan jag planterar ut på växtplats. På så sätt får jag en tidig blomning och plantorna är så pass stora att jag har ett försprång mot mördarsniglarna som gärna mumsar i sig de späda plantorna.

Odla-Vallmo-HannaWendelbo-8.jpg

Oavsett om jag från bredsådden planterar i egen kruka eller direkt på växtplats så “tussplanterar” jag dem. Det vill säga tar en klump av plantor och trycker ner lite djupare i den nya jorden. Det blir som en tuva av vallmo som hjälps åt att växa. Undantaget är dock linnévallmon och den orientaliska vallmon som jag planterar en och en i egen kruka, de får så grova stammar och trivs bäst en och en när de utvecklar sin bladrosett.

Odla-Vallmo-HannaWendelbo-12.jpg

Tussarna av vallmo är lite olika stora och lite olika många, jag bryter nämligen sönder bredsådden och där det delar sig naturligt får det fortsätta hänga ihop. Rötterna är tunna som sytrådar och jag undviker att stöka för mycket med dem utan trycker ner hela klumpen i den härliga P-jorden försiktigt. Sedan ställer jag krukorna på en bricka och vattnar under ifrån. Vallmon kan se lite medtagen ut, plantorna blir stressade av den bryska behandlingen och får stå och vila sig på en plats som inte är direkt i gassande sol. Efter någon vecka har de repat sig och växer på som aldrig förr! Dessa plantor, som då står emot snigelangrepp ganska bra, planterar jag sedan ut i blomsterbäddarna i slutet på maj när jag planterar resten av mina blommor i min snittblomsodling.

Odla-Vallmo-HannaWendelbo-16.jpg

Vallmon som jag har kallsått är redan van vid väder, vind och kallare temperaturer och kan därför planteras rakt ut i stor kruka i små öar av vallmotussar, redan nu. I den här stora krukan som står på min altan har jag koll på om en mördarsnigel skulle få för sig något, därför planterar jag så här pass späda plantor.

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-37.jpg
Vallmo-i-pallkrage.JPG

Jag “tussplanterar” även kallsådd vallmo i köksträdgården. Det här blev synnerligt lyckat förra året då jag planterade en mörklila pionvallmo tillsammans med den mörklila, nästan svarta klinten ‘Black Boy’. Det blev så osannolikt vackert att jag glömde ta bilder på det. Raden mitt emellan vallmon och klinten var spenat, den växte upp fort och skördades av innan blommorna växte sig höga. Sallat, rädisor och ringblommor växte i de andra raderna. Vill du veta mer om min köksträdgård har jag skrivit om det HÄR.

Blommor-Hanna-7.jpg
Blommor-Hanna-8.jpg
Blommor-Hanna-6.jpg

Det finns två sätt till att få underbara vallmoblommor i sin trädgård. Jag brukar alltid, när jag planterar ut tex mina dahlior eller luktärter i maj strössla ut några påsar med vallmofrön eller knäcka några av mina sparade frökapslar i bädden. Vallmon växer fort och blommar före dahliorna kommer upp. Och i sällskap av luktärter växer vallmon vid fötterna och då syns det inte om luktärterna börjar gulna lite i bladverket nertill senare på säsongen. Det blir en ruffsig, blommig symfoni, som älskas av både mig och alla pollinatörer här i trädgården.

Det bästa sättet att få mycket vallmo i trägården är kanske ändå att inte städa så noga i bäddarna på våren, då ploppar det upp spontansådder både här och var och det brukar bli otroligt ståtliga blommor när de själva har fått välja växtplatsen! När det gäller vallmo så lönar det sig att vara lat!

odla-vallmo-HannaWendelbo
Blommor-Hanna-10.jpg

Vallmon har rykte om sig att inte hålla för att skördas och använda som snittblomma, men behandlar man den rätt kan den få ett vasliv på upp till en vecka! Skörda på morgonen och välj de blommor som ännu inte tappat sin hätta. Doppad stjälken direkt i kokande vatten och låt sedan blomman stå och vila i kallt vatten på ett svalt ställe. Mer om detta kan du läsa om HÄR, där jag delar med mig av mina bästa tips för att få snittblommorna att hålla länge i vasen.

Vallmo-vastricket.JPG

Hoppas att jag inspirerade sig till att odla vallmo i din trädgård! Det är en synnerligen lättodlad blomma så ge den ett försök, du kommer inte ångra dig!

Må det blomstra!

// Hanna

P.S om du gillade detta blogginlägg, blir jag superglad om du vill klicka på “Like” nedan, då vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det! D.S

ATT LYCKAS MED ZINNIA

Hanna Wendelbo

Att-lyckas-med-zinnia.jpg

Zinnia är en otroligt tacksam blomma att odla och med rätt förutsättningar är det inte speciellt svårt att lyckas med zinnia. Denna rara blomma är ett givet inslag i alla buketter som plockas i min trädgård från slutet på juli fram tills frosten kommer i oktober. De enkla sorterna av zinnian älskas av fjärilar och andra pollinatörer i din trädgård. Dessutom finns det knappast någon blomma som håller längre i vasen än zinnian. Blir du sugen på att odla den? Här berättar jag hur jag gör!

Zinnia-sådd i vindruvsask inomhus

Zinnia-sådd i vindruvsask inomhus

Jag förodlar alltid zinnian och planterar ut som ganska stora plantor i trädgården. Zinnian är nämligen mördarsniglarnas favoritmat och de kan käka upp en hel odling på noll-tid. Om det däremot är tämligen stora växter som hamnar i jorden har jag ett försprång och hinner oftast upptäcka mördarsniglarnas framfart i tid.

Jag sår zinnian i april i vindruvsaskar fyllda med P-jord som jag placerar på värmematta. Zinnafröet gror vid 20-23 grader så det underlättar med lite extra värme underifrån. Om du har ett fönster med element under är även det ett perfekt ställe för zinnian att gro. Fröerna är ganska stora och lätta att hantera och därför kan denna blomma vara trevlig att så tillsammans med barn. När zinnian har börjat gro, vilket den oftast gör bara efter ett par dagar, placerar jag dem ljust och svalt, i mitt fall tar jag bort dem från värmemattan och placerar i mitt fönster.

Sorterna jag odlar säsongen 2021

Sorterna jag odlar säsongen 2021

Efter någon vecka har zinniaplantorna kommit upp så pass att det är dags att skola dem, det vill säga plantera dem en och en i kruka eller brätte. Rötterna kan vara lite känsliga, så var noga med att hantera dem i bladen. När detta är gjort försöker jag placera zinniakrukorna på ett ställe som är svalt men ljust. I år har jag skaffat mig ett bubbeltält som är uppvärmt till 15 grader och står inuti mitt kallväxthus, där mår zinnian alldeles förträffligt. Men, om du inte har tillgång till ett växthus eller svalt garage med extrabelysning så vänj plantorna försiktigt vid att vara utomhus några timmar varje dag. Håll koll på temperaturen, zinnior är värmeälskare och förvandlas till slajm vid minsta lilla frostkänning. Kanske har du ett hörn någonstans utomhus där vårsolen värmer på och det är vindstilla? Den platsen du älskar, älskar även zinniorna!

Letar du efter det finaste sortimentet av zinniafrön ska du kika in i sortimentet hos Florea.

Zinnia ‘Zinderrella Lilac’

Blomstermorot, zinnia och vädd

Blomstermorot, zinnia och vädd

Zinnia ‘Queen Red Lime’

Zinnia ‘Queen Red Lime’

När zinnian har växt på sig en bit så toppar jag den, det vill säga klipper av den med en vass sax ner till ungefär andra bladparet, på så sätt förgrenar sig plantan väldigt fint.

Zinnina är som sagt en värmeälskande blomma och utvecklas bäst i din trädgård där solen står på mesta delen av dygnet. Jag planterar ut zinnian i mina blomsterbäddar i början på juni för att verkligen vara på den säkra sidan att frosten har gett med sig. Den vill inte ha det för blött om fötterna, men gärna mycket kväverik näring under säsong. Jag näringsvattnar med pelleterad hönsgödsel oftast, tycker det är enklast så!

Zinnia ‘Zinderella Pink’ tillsammans med dahlian ‘Stolze von Berlin’, risp, luktärt och lejongap

Zinnia ‘Zinderella Pink’ tillsammans med dahlian ‘Stolze von Berlin’, risp, luktärt och lejongap

Zinnian har den bästa egenskapen av dem alla, det vill säga ju mer du plockar av den, desto mer blommar den! Om du skördar av den precis ovanför ett bladpar, förgrenar sig zinnian och blir ännu buskigare och finare! Var inte rädd för att skörda av den! I vasen håller den väldigt länge, det är inte ovanligt att den står i mer än 14 dagar och börjar utveckla rötter i vasen.

Det bästa av allt är att zinnian kommer i så många olika sorter, för varje år blir det att jag odlar ytterligare en sort av denna ljuvliga blomma. Den är bästa kompisen i buketter tillsammans med dahlior, rudbeckia, slöjsilja, lejongap och luktärter!

Många mustiga sensommar-buketter med zinnia blir det!

Många mustiga sensommar-buketter med zinnia blir det!

I augusti-skörden har zinnian en självklar plats

I augusti-skörden har zinnian en självklar plats

Sommardahlia och zinnia

Sommardahlia och zinnia

Ringblomma, zinnia och luktärt, nästan som godis! Samtliga väldigt lätta att odla, perfekta för nybörjaren!

Ringblomma, zinnia och luktärt, nästan som godis! Samtliga väldigt lätta att odla, perfekta för nybörjaren!

Jag hoppas att du nu känner dig inspirerad till att odla zinnia! Kanske att du redan idag stoppar ett litet frö i jorden och drömmer dig bort till sommarens härligaste blomsterplock? Vill du ha mer tips och tricks om hur du odlar blommor så kan jag tipsa om min bok “Odla Blommor” som du kan beställa här.

Må det blomstra!

// Hanna

P.S Om du tyckte att den här bloggposten var matnyttig och läsvärd får du gärna klicka i en “like” nedan, då vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det! D.S