kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

HÖSTPLANTERA MERA!

Hanna Wendelbo

Inlägget presenteras i samarbete med Hasselfors Garden

Hösten gör så smått sin stilla entré i september. Luften blir fuktigare och på morgonen ligger trädgården ofta inbäddad i en mjuk dimma som skapar magi tillsammans med solens första sökande strålar.  Sommarens tryckande värme som torkade ut jorden är ett minne blott. Och det är precis nu det är som bäst att investera och plantera nästa års prunkande perenner!

Det är en rikedom att ha en bas och struktur med blommande perenner och buskar i sin trädgård, med hjälp av dem kan jag året om gå ut och plocka mig en liten bukett att ta in och sätta på köksbordet. Precis det där är vardagslycka för mig! 

Hösten med sina svala nätter med hög luftfuktighet som lägger sig både mjukt i luften och i jorden gör att de perenner man planterar nu får bästa förutsättningar för att etablera sig. Jag behöver inte passa med vattningen så noga och ofta som om jag skulle plantera på våren, vilket spar mig massa tid. Plantorna hamnar i jorden och får lägga sin energi på att sätta rötter istället för blommor och blad och är sedan redo för att växa ovan jord så fort vårsolen börjar värma på. För mig som har så mycket att stå i med frösådd av sommarblommorna och förkultivering av dahliaknölarna på våren, tycker att det är guld värt att hinna med planteringen under hösten av perenner, buskar och vårblommande lök. Dessutom är plantskolorna nu på hösten fulla av härliga storväxta exemplar av de flesta växterna. 

Jag planterar i P-jord från Hasselfors Garden som jag blandar upp med befintlig jord på platsen genom att vända och grepa runt. Om jag har lite kompost tillhands så lägger jag på några spadar för att ytterligare förbättra mullhalten i min tunga lerjord. Plantan sätts på plats och jag skopar upp jord runt den så att den hamnar på samma höjd som de har växt i krukan och trycker till lätt. Jag vattnar in plantan ordentligt och beundrar sedan mitt verk. På Instagram finns en Livesändning sparad där jag får tips och råd från Pia Holmberg som är jordexpert på Hasselfors Garden. Mycket matnyttigt och lärorikt om höstplantering avhandlas där.

Det finns otroligt många fina perenner som lämpar sig väl för att användas som snittblomma. På sensommaren är dessa mina absoluta favoriter:

  • Blodtopp, Sanguisorba officinalis, både ’Tanna’ och ’Tanna Pink’ är storfavoriter med sina distinkta avlånga bollar sätter de pricken över i i alla buketter.

  • Kärleksört, Hylotelephium telephium, är en stadig bas att luta sig mot. Rejäla stjälkar och håller flera veckor i vasen. Oftast sätter den rötter som man kan plantera ut och på så sätt få ännu fler blommor. Det finns ett enormt utbud av namnsorter så man kan gott ha flera olika i sin trädgård. Älskas av bin och humlor.

  • Rosenflockel, Eutrochium purpureum, blir enorm på sin växtplats om den trivs. Blommar med gammelrosa skyar, älskas av pollinatörerna och gör sig otroligt fin i buketter. Håller länge i vas.

  • Alunrot, Heuchera, är en av de bästa marktäckarna man kan tänka sig i en trägård, men det är framför allt för dess skira blommande spiror jag väljer den som en av mina favoritperenner för snitt. Det finns otroligt många vackra namnsorter med spännande bladverk och blommor, det är inte svårt att hitta sin egna favorit bland dem! Alunrot är tacksam att odla i kruka under sommaren och när hösten kommer ger jag gärna den en plats i rabatten. Alunrotens blad är vackra, men inte lika lätta att ge ett långt vasliv.

  • Stjärnflocka, Astrantia, är tacksamma, där de trivs sprider de sig gärna med frön och kan fylla upp en stor tråkig yta. Stjärnflockan har en stadig stjälk och om man plockar den när den har fått öppna alla sina stjärnbeströdda kupor ordentligt håller den länge och väl i vas. Finns sorter som är vita, rosa och gammelrosa.

  • Rödbladig smällspirea, Physocarpus opulifolius, är en tacksam buske att att ha i sin trägård. Det mörkt röda, nästan svarta, lite glansiga bladverket ger varje bukett ett djup och känsla av elegans.

  • Höstanemon, Anemone, börjar blomma redan under sommaren i min trägård, då känns verkligen namnet aningen tokigt. För att få höstanemoner att hålla länge som snitt skörda den med en vass sax tidigt på morgonen och sätt rakt ner i ett kärl med iskallt vatten, gärna med isbitar i. Låt sedan blommorna stå svalt och dra ett par timmar och sedan funkar de fint att använda i bukett. Om man gör detta rätt har det hänt att jag har fått höstanemonerna till att hålla i flera veckor i vasen. Det fina med höstanemoner är även att de är vackra både som knopp, blomma och som överblommad liten boll.

I år ska jag höstplantera en perukbuske. Jag har länge letat efter den perfekta platsen i min trädgård och nu har jag hittat den. Vet du förresten om att Hasselfors Garden har ett fantastiskt växtbibliotek på sin hemsida? Där kan du klicka i olika sökkriterier så som tex ”färg”, ”placering” och ”blomning under höst” och få tips på växter som passar och råd om hur de ska planteras. Fantastiskt bra verktyg att använda sig av då man utvecklar sin trädgård med nya växter!

Ja, ut och njut med dig nu i den härliga höstluften! Hoppas att jag kunde inspirera dig till att plantera en ny perenn snittblomsfavorit!

// Hanna

P.S Om du gillade och tyckte blogginlägget var matnyttigt får du gärna klicka i en like nedan. Det hjälper mig mycket för då vet jag vad jag ska skriva mer om! Tack på förhand! D.S