kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

SOMMARBLOMMOR I KRUKA-SNABBASTE SÄTTET ATT SKAPA BLOMSTERFRÖJD!

Hanna Wendelbo

inlägget presenterad i samarbete med Hasselfors Garden


Har du liksom jag upplevt att både maj och juni har gått alldeles för fort och att det helt plötsligt är midsommar och dags att verkligen starta upp sommarlivet i sommarstuga, altan eller uteplats? Och upptäcker att det liksom är lite…tomt… vid sittplatsen där du vill att det ska prunka och blomma och vara alldeles ljuvligt?

Lugn, här kommer lösningen på hur du enkelt och snabbt skaffar blomsterfröjd i din trädgård!

Sommarblommor-i-kruka-68.jpg

I år har jag lagt all min odlarenergi på blomsterbäddarna med snittblomsodlingen och inte hunnit med att göra fint och mysigt på altanen. Tack och lov blommar en del penséer fortfarande i sina krukor och stora dahlior är på tillväxt i sina stora kärl, men inför midsommar vill jag ju ha det fint, blommigt och mysigt överallt! På din handelsträdgård kan du hitta många fina växter, både perenner och sommarblommor kan vara härliga i kruka. Jag rekommenderar dig det varmaste att plantera några av dessa favoriter i krukor innehållandes U-jord från Hasselfors Garden. En bra och välgödslad jord i en kruka med stor jordvolym ger bra rotsystem och därmed mer blomrika plantor. Med långtidsverkande gödning i krukan blir det lättskötta sommarkrukor– du behöver bara vattna!

Sommarblommor-i-kruka-38.jpg

SKAPA RUM I TRÄDGÅRDEN MED KRUKOR

Vi har ett stort trädäck i anslutning till huset. En stor markis sträcker sig ut och ger svalka åt en matplats nära köket inomhus, här är fint att sitta på kvällarna och se solen sjunka bakom bondens lada. Några steg ner kommer sedan altanen med den nedsänkta poolen. Genom att placera ut krukor med blommor på strategiska ställen kan jag dela in altanen i flera olika små rum, vilket gör att man alltid kan hitta ett ställe som passar, beroende på hur solen skiner, vinden blåser eller humöret man själv är på. 

Sommarblommor-i-kruka-59.jpg
Sommarblommor-i-kruka-36.jpg
Sommarblommor-i-kruka-89.jpg

I bortre hörnan av altanen är en av mina favoritställen, med den stora honungsrosen i ryggen och med en avgränsning av olika blommor i krukor blir det till en egen liten plats, med sin egna sköna stämning. Krukorna är i olika material och former, medan själva växtmaterialet utgår från en och samma  färgskala, rosa. Jag har valt olika växter med samtliga i det rosa spektrat. Pastellrosa, cerise, hot pink, ja, det var färgerna jag var ute efter!

Sommarblommor-i-kruka-32.jpg

JORDEN

När jag odlar i kruka väljer jag alltid Hasselfors Garden U-jorden då den gör halva jobbet för mig. U-jord är extra strukturstabil, vattenhållande och har god dränering tack vare tillsatsen av peatnuggets som är strukturfasta bitar av svarttorv. När det är regnigt och blött dränerar U-jorden bort vattnet, och när det är torrt sparar den på vattnet så att växterna inte torkar ut. Den luckra strukturen gör att rötterna kan väva igenom och utnyttja hela jordvolymen. Bra, eller hur?

Sommarblommor-i-kruka-3.jpg

Växterna får en bra start och växer ihop fint i krukorna. Det kommer att blomma hela säsongen därför att Hasselfors Garden U-jord är kraftigt gödslad med både snabbverkande mineralgödsel och långtidsverkande naturgödsel. Extra järn ger friska gröna blad. När jag odlar tex dahlior eller andra extra näringskrävande blommor i kruka tilläggsgödslar jag under säsongen med hönsgödsel som fått lösa upp sig i en vattenkanna. 

Färgskala Hot Pink

Färgskala Hot Pink

Verbena och Million Bells

Verbena och Million Bells

MINA SOMMARBLOMSFAVORITER

Verbena i alla dess former är verkligen en favorit i kruka på sommaren. Den blommar mycket och länge och brukar fullkomlig svälla över alla kanter efter bara några veckor. Här har jag kombinerat den chockrosa verbenan med en mjukare färgsättning på Million Bells. Två plantor av vardera i en kruka på 40-liter är lagom, just nu kan det se lite tanigt ut, men med hjälp av kraften i U-jorden kommer detta snabbt bli blomsterfröjd hela sommaren!

Diascia

Diascia

Tvillingsporre Diascia är en tacksam sommarblomma som blommar hela sommaren och den kan man plantera tidigt eftersom den klarar lite nattfrost. Även tvillingsporren vill inte ha det för blött om fötterna vilket gör den till en perfekt sommarblomma, den trivs i värmen.

Nemesia

Nemesia

Nemesia är en annan favorit. Tålig och lättodlad, får den bara riktigt bra jord fortsätter den blomma riktigt långt in på hösten. Det ser nästan ut som små kluster av fjärilar som bildar blommorna. Nemesian gör sig av med de gamla blommorna efterhand som de vissnar så man behöver inte hålla på och knipsa av överblommat. Det gör att den ser fin ut hela säsongen.

Pelargon ’Susan Payes’

Pelargon ’Susan Payes’

ÄLSKADE PELARGONER

Pelargoner är väldigt tacksamma i krukor utomhus, de gillar till och med att torka upp lite mellan gångerna, hur älskvärt är inte det? Under säsongen växter de till sig enormt och det är omöjligt att motstå denna blomma. Det finns många duktiga pelargonodlare i vårt land och jag valde den riktigt närodlade Supercascade Appleblossom och den rara helt ljuvliga ’Susan Payes’ pelargonen från en odlare bara ett litet stenkast från mitt föräldrahem! Det kan inte hjälpas, det är fint att veta var plantorna kommer ifrån.

Supercascade Appleblossom

Supercascade Appleblossom

LITE ÄTBART

På en solig uteplats passar det toppenbra att odla jordgubbar i kruka eller amplar. Då har man nära från jord till mun så att säga. ’Summer Breeze Cherry’, har förutom goda bär även de ljuvligaste blommor i starkt rosa, hur fint? 

Sommarblommor-i-kruka-13.jpg
Sommarblommor-i-kruka-51.jpg

Även örter är tacksamt att ha nära, då kan man plocka och krydda på både mat och efterrätt som man vill. När krukorna är så här små tycker jag att U-jorden är det bästa valet, så torkar det inte ut så lätt hos citronmeliss, oregano, mynta och rosmarin.

Sommarblommor-i-kruka-61.jpg

GLÖM INTE PERENNERNA!

Det finns så många vackra perenner att odla i kruka, men i och med att blomningen är aningen mer tidsbegränsad än sommarblommornas flor, välj en växt med ett vackert bladverk som är fint även utan blommor. 

Stjärnflocka, Astrantia, eller som den även kallas Linnes döttrar är en fantastik växt vars blommor drar till sig bin och fjärilar. Den blommar med ett flor tidig sommar, men om man sedan klipper av blomstänglarna brukar den komma tillbaka med ett senare flor också. Den kan övervintra i kruka här hos mig i zon 1, men oftast planterar jag ut den i rabatten på hösten. 

Alunrot

Alunrot

Stjärnflocka

Stjärnflocka

Alunrot är en annan favorit, just denna heter ’Pink Revolution’ och även den kommer få sin plats i rabatten till hösten. Bladverket på alunrot är så vackert och den fungerar perfekt som marktäckare i tex en pionrabatt. Många fantastiska kvalitet hos denna planta!

Sommarblommor-i-kruka-4.jpg

GÖR SÅ HÄR NÄR DU PLANTERAR I KRUKA

A och O för att få en lång och blomrik säsong är att välja en stor kruka och en riktigt bra jord, sedan behöver du bara hjälpa till med lite vatten och möjligen lite stödnäring då och då.

Börja med att låta plantorna stå och dra i vatten ett tag så att de inte är torra när du planterar dem.

Bottna krukan med Hasselfors Garden lecakulor. Med lecakulor i botten fungerar det både som en vattenreservoar med hjälper även till så att jorden inte blir för blöt. Jag använder mig av gamla stumpbyxor som jag fyller med lecakulor, på så sätt kan jag återanvända lecakulorna år efter år. (När jag tömmer de gamla krukorna på jord lägger jag det som en bas i en no-dig-bädd, mer om det kan du läsa HÄR.)

Sommarblommor-i-kruka-7.jpg
Sommarblommor-i-kruka-9.jpg

Fyll på med Hasselfors Garden U-jord till hälften, vattna igenom.

Sommarblommor-i-kruka-15.jpg

Fyll på med mer jord och gör en fördjupning där du placerar din planta. Se till så att den hamnar i samma höjd som i krukan den stod i tidigare och tryck till försiktigt.

Vattna och njut av din blomsterfröjd!

Sommarblommor-i-kruka-76.jpg

Jag hoppas att du tycker att detta blogginlägg är inspirerande och fyller på med blomsterfröjd i sommarstuga, altan eller uteplats. Genom att erbjuda blommor i din trädgård ger det inte bara dig ögonfröjd utan även alla våra kära pollinatörer får lättare att finna den mat de behöver. Du är helt enkelt med och bidrar till den biologiska mångfalden, bra va?

Önskar dig fina lata sommardagar!

// Hanna

P.S Om du gillar det här blogginlägget får du gärna klicka i en like nedan. Då får jag en liten indikation på vad jag ska skriva mer om!