kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

TRÄDGÅRDSFIX I SEPTEMBER

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

HannaWendelbo_trädgårdsfix_Hasselfors.jpg

Sensommaren har kommit till trädgården. Det går mycket långsammare och på morgonen när jag tassar ut ligger daggen tung i gräset. Allt arbete som är nedlagt i trädgården under säsongen bär frukt nu och belönar rikligt med blomsterprakt och ljuvligaste färger. Fortfarande finns det vissa saker att pyssla med och jag förbereder trädgården för vintern men även för nästa säsong. Det här med trädgård är ett evigt kretslopp och ger mig en stark tro på framtiden.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-14.jpg

BESKÄRNING AV BUSKAR

I september fortsätter jag att beskära buskar och träd. Man brukar säga att JAS är bästa beskäringsperioden och med det menar man att månaderna juli, augusti och september är lämpliga för det. Träden savar inte längre och har börjat förbereda sig för hösten och gå in i vila. Det är då det är som bäst att frisera allt som bär löv.  Jag formar och klipper många av buskarna i trädgården så här års, jag tycker det är fint att de har en definierad volym när löven faller och växten står kal.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-31.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-34.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-33.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-88.jpg

HÖSTGÖDSLA

Jag äskar att gå runt och njuta i trädgården så här års. Solens strålar letar sig ner mellan växterna och hjälper jorden fortfarande att bli varm och fri från daggen. Trädgården är smyckad med ett härligt sensommar flor och buketterna jag plockar in är rikliga och maffiga. I våras planterade jag en rubinapel som jag vill ska stå och vara ett blickfång längst ner i trädgården. På försommaren blommorna den otroligt vackert och på hösten är bladverket så otroligt läckert.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-43.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-9.jpg

Före midsommar matade jag apeln med Hasselfors Trädgårdsgödsel Spira och jag kan se hur bra trädet mår på sin plats. Även solhattarna är väldigt nöjda med näringen jag slängde ut och blommar rikligare än någonsin. Så här på sensommaren och höstkanten gödslar jag med Hasselfors Trädgårdsgödsel Mognad. Gödseln främjar avmogning och invintring hos perenner, buskar och träd. Dessutom gynnas rottillväxten och bildningen av nästa säsongs blomknoppar. Jag ser så framemot min blomstrande rubinapel i maj eller juni och gör allt för att den ska få de bästa förutsättningarna på denna plats.

Det är även denna gödsel jag använder till mina dahlior som står och prunkar som bäst i rabatterna nu, mer om hur jag sköter dem och förbereder dem för vintern kan du läsa om HÄR.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-30.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-28.jpg

Hasselfors Trädgårdsgödsel Mognad finns i pelletsform och är helt luktfritt. Jag tar en näva eller två och sprider ut runt träden i en omkrets som är ungefär lika stor som dess krona. Pelletsen myllar jag ner med en liten kratta och sedan vattnar jag på ordentligt. Det känns som jag har blivit rikligt belönad av gödslingen jag har matat på med under säsongen, min trädgård har aldrig varit mer prunkande än nu. Tänker att mycket av odlandet handlar om att hitta rätt proportioner mellan ljus, vatten, värme och näring, svårare än så är det faktiskt inte.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-20.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-46.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-37.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-24.jpg

HÖSTSÅDD

Om man vill ta egna frön från blommor är det den perfekta tiden att samla in nu. Jag plockar frön på förmiddagen när daggen har torkat upp. Klipper av frökapslarna och lägger luftigt i kaffefilter och låter det torka. Frön jag tar själv använder jag till direktsådd antingen nu på hösten eller sparar till våren.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-60.jpg

BORSTNEJLIKA, STOCKROS OCH PENSEER

Borstnejlika, stockros och penseer är tacksamma fröer att samla in och så redan nu på sensommaren och tidig höst här där jag bor i odlingszon 1. Dessa fröer får gärna börja gro redan nu och börja bilda en planta för att sedan övervintra. Har jag tur och vintern blir mild så kommer dessa blommor blomma tidigt nästa säsong.

Penséerna sår jag i kruka fylld med Hasselfors P-jord och flyttar in i växthuset när det blir kyligare och låter plantorna övervintra där. Om de börjar blomma före jul så klipper jag bort blommorna, då blir plantorna knubbiga, välväxta och fina. Tidigt på säsongen har jag mina egna, frosttåliga små penséer som gör mig så glad!

Borstnejlikan och stockrosen sår jag i en pallkrage förberedd med Hasselfors Garden P-jord. I en vanlig pallkrage får jag plats med sex stycken sårader som jag markerar i jorden med en pinne. När jag sår på hösten vattnar jag inte i såraden före sådd, jorden är fuktig ändå så här på hösten. Jag dröslar ner fröerna lite slarvigt, inte alltid helt frilagda från frökapseln, och sedan sprätter jag över jord och plattar till. Därefter vattnar jag på om inte ett regn är i antågande. 

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-61.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-63.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-65.jpg
Blåklint_HannaWendelbo.jpg

BLÅKLINT

I rabatterna rensar jag bort blåklinten som nu har gjort sitt och börjar stå och bli skräpig. Förra året gjorde jag ett mycket lyckat misstag. Jag rensade bort blåklinten och skulle lägga på komposten, men något kom emellan och hela högen hamnade i en pallkrage i väntan på vidare transport mot komposten. Sedan glömde jag bort att de låg där och tidigt i våras såg jag att pallkragen var full av små plantor av blåklint. Till midsommar hade jag en hel pallkrage full med blomstrande blåklint och kunde slösa med den i massor. I år gör jag om samma manöver men i mer planerade former.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-74.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-70.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-77.jpg

Pallkragen fyller jag på med Hasselfors Garden P-jord och sedan klipper jag ner blåklintsriset och strösslar över ett tunt lager av jorden. Höstens regn kommer göra sitt och när det är dags kommer fröna att börja gro. Jag rensar inte riset på frön utan klipper bara ner det som det är.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-80.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-85.jpg

Det är roligt att testa att så egeninsamlade frön så här på hösten, insatsen är låg, men utdelningen kan bli hur stor som helst.

September är den perfekta månaden för plantering av växter, men det berättar jag mer om i ett kommande inlägg. En pionrabatt är under planering…

UT och NJUT!

Kram

// Hanna

P.S Om du gillar att få tips som dessa klicka gärna i en like nedan, så vet jag mer vad jag ska skriva om! D.S