kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till hanna@hannawendelbo.com 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

MINISTJÄRNA AV TAPET

Hanna Wendelbo

Christmas_star_HannaWendelbo-11.jpg

Även i år är jag med och bidrar i fantastiska Gina Willowdays kreativa kalender The Creative Collective med nedräkning mot julafton. Mitt pysselbidrag är dessa små tapetsjärnor som blir så söta på rad. Här nedan följer en steg-för-steg beskrivning så att du lätta kan göra dem själv av dina tapetrester!

Christmas_star_HannaWendelbo-21.jpg

Det verkar som mitt tidigare inlägg med julstjärna pysslad av tapet blev väldigt uppskattad. Dock är den lite pillig att göra och man kan lätt hamna i slagsmål med mattejpen man behöver ha när man gör den (jo, jag har fått bilder skickade till mig när man har haft nervsammanbrott pga av tejp, sorry!) Så här bjuder jag på en tapetstjärna som är aningen lättare att göra och helt utan inblandning av mattejp! Håll till godo!

Christmas_star_HannaWendelbo-19.jpg

Tapeterna jag har använt kommer från kollektionen Apelviken jag har designat för Midbec Wallpaper. Mer om hur tankarna gick när jag designade den tapetkollektionen kan du läsa om HÄR. Dessa stjärnor är som synes ganska små, jag har trätt upp flera stycken på ett sidenband och det blir så himla fint att dekorera ett enkelt granris (eller i detta fall tallris!) med. Julkänslan kommer direkt!

Christmas_star_HannaWendelbo-1.jpg

Det här behöver du:

 • Tapetbitar, till en stjärna går det åt två stycken kvadrater på 7x7 cm.

 • Sax

 • Lim

 • Blyertspenna och linjal

 • Ett smalt sidenband om du vill trä flera på rad och göra en girlang.

Materialet i ordning? Då sätter vi igång!

Böra med att göra en mall till dina stjärnor genom att rita upp en kvadratisk yta 7x7 cm. Markera mitten och dra ett kors rakt över. Klipp upp i linjen till ungefär hälften av sträckan. Se på bilden nedan hur min mall ser ut.

Christmas_star_HannaWendelbo-2.jpg
 1. Lägg ut mallen på tapetens baksida och rita ut ett gäng kvadrater med markerade streck på.

Christmas_star_HannaWendelbo-3.jpg

2. Klipp ut dina kvadrater ur tapetbiten.

Christmas_star_HannaWendelbo-4.jpg

Till varje stjärna behöver du två kvadrater. Jag valde att göra dessa kvadrater i samma tapet för att få en likadan fram och baksida, men det behöver man absolut inte göra.

Christmas_star_HannaWendelbo-5.jpg

3. Vik din tapetbit på mitten i båda riktningarna så att ett kors av vikning bildas på tapeten. Försök att vara noggrann och tryck till viket ordentligt.

Christmas_star_HannaWendelbo-6.jpg

4. Vik din tapetbit även på diagonalen så att ett kors i vikningen syns även där. Klipp ett hack i dina markerade blyertsstreck.

Christmas_star_HannaWendelbo-7.jpg

5. Vik in från botten av ditt vikta hack mot den yttre spetsen av din tapetbit så att en stjärnudd bildas. Gör likadant på hela tapeten så att en fyruddig stjärna bildas.

Christmas_star_HannaWendelbo-30.jpg

6. Vänd ovansidan emot dig och vecka framsidan utifrån de vikningar du har gjort. De vikta diagonalerna ska vara själva ryggåsen på stjärnan. Om du vänder på stjärnan så ser du att flärparna du precis vek in nu går aningen omlott.

Christmas_star_HannaWendelbo-8.jpg

7. Stryk på lite lim (jag föredrar att använda RX-lim till denna typen av tapet för den klistrar så bra) på flärparna som går omlott på baksidan och tryck till så att stjärnorna blir fixerade i en tredimensionell form.

Christmas_star_HannaWendelbo-9.jpg

8. Limma ihop de två stjärnorna med varandara, med hålen gömda i mitten. Nu är det klart!

Christmas_star_HannaWendelbo-10.jpg

De här stjärnorna är inte speciellt svåra att göra så man kan göra flera stycken, tycker jag. Om man vill ha olika storlek på sina stjärnor så ändrar man bara storlek på själva mallen som konstruerades i början. Om man gör detta pyssel med barn kan man gå upp i storlek och använda kvadrater som är 20x20 cm och sedan följa anvisningarna för övrigt. Om man använder sig av de tapeter som jag har gjort här som heter Apelviken blir stjärnorna riktigt stadiga och fina.

Christmas_star_HannaWendelbo-13.jpg
Christmas_star_HannaWendelbo-12.jpg

Jag trädde upp alla mina stjärnor på ett sidenband, fint i fönstret! Jag tog hål i udden av stjärnan med en liten håltagare, men om man har en vass nål funkar det att trä med en sytråd också.

Christmas_star_HannaWendelbo-18.jpg
Christmas_star_HannaWendelbo-17.jpg
Christmas_star_HannaWendelbo-15.jpg

Fint och mysigt i växthuset med lite julstämning av stjärnor och hyacinter!

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-32.jpg
Tändsticksask_HannaWendelbo-18.jpg

Tapetrester tycker jag är något av det bästa pysselmaterialet som finns! Du kan göra stora tapetstjärnor att smycka ditt fönster med eller till exempel klä in tändsticksaskar och det blir lyxigaste julklappen. TAPETSTJÄRNAN hittar du här med mall och beskrivning. TÄNDSTICKSASKARNA hittar du här med en tydlig steg för steg guide.

Blir du ännu mer sugen på att julpyssla så hittar du massa inspiration till detta under nästan hela december om du följer The Creative Collective Christmas Countdown, klicka in hos Willowdaygram så missar du ingenting! Där hittar du också hela listan på alla kreatörer som bidrar till denna härliga julkalender. På de första dagarna i december så har redan inspirerande projekt syns hos bland annat Pysselbolaget (så mycket idéer när du pysslar med barn! Rena himmelriket!) och Annelies Blomster och Bakverk (allt hon tipsar om är GOTT och orkar man inte baka som Annelie så är det värt att kika in bara för de magiskt vackra bilderna!)!

Är du nyfiken på förra årets bidrag från mig i The Creative Collectives julkalender så hittar du det här: ASKAR OCH PLACERINGSKORT.

Ett stort tack till dig Gina, för att jag fick vara med i år igen!

KRAM // Hanna

Till sist, om du har lust och gillar den här typen av blogginlägg får du gärna klicka i hjärtat, då vet jag vad ska skriva mer om!

JULSTJÄRNA AV TAPET

Hanna Wendelbo

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-31.jpg

På söndag är det första advent och jag börjar pynta så smått. Julstjärnor i tapet är en av mina favoriter, här berättar jag steg-för-steg hur jag gör dem. Lite pyssligt är det allt, men är man noggrann löser du det helt galant! Adventsstjärnorna är ett perfekt sätt att ta vara på tapetsnuttarna du fick över när du tapetserade senast. Och snyggt blir det när vägg och stjärna matchar, eller hur?

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-26.jpg
Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-29.jpg

För att tillverka denna stjärna behöver du:

 • Ca 65 cm tapet, helst av non-woven eftersom de är mycket mer slitstarka än papperstapeter. Till mina stjärnor har jag använt mig av mönster från Apelviken (mer om den kollektionen kan du läsa om HÄR.)

 • Dubbelhäftande matttejp. Det är bra om tejpen är hyfsat stark, och inte allt för bred. Är den bred får man kapa och det gillar inte saxarna så mycket som blir helt klistriga.

 • Sax.

 • Blyertspenna, gärna en stiftpenna.

 • Linjal.

 • Och MALLEN så klart, som du enkelt laddar ner genom att trycka på knappen nedan.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-1.jpg
 1. Börja med att skriva ut mallen. Följ anvisningarna på den nedladdningsbara pdf:en och rita av mallen genom anvisningarna på ett tjockare papper. Just denna stjärna blir ungefär 45 cm i diameter och är fem-uddig. Vill man ha en större stjärna går det fint att kopiera upp mallen i större skala, tex genom att lägga den i en kopieringsmaskin och skriva ut på ett A3 istället för A4.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-2.jpg

2. Rita av din mall på baksidan av tapeten. Du behöver 5 st likadan former.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-5.jpg

3. Det underlättar om du ritar ut linjerna som är i mallen även på din tapet. I detta fall är det fiffigt att att använda en stiftpenna och delvis ta in blyertsen i pennan för att sedan rispa en linje i pappret med spetsen av pennan och med en linjal som hjälpmedel. Då blir viken i tapeten mycket skarpare och snyggare.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-7.jpg

4. När du har klippt ut dina fem bitar tapet och rispat linjerna på baksidan av tapeten är det dags att börja vika! Börja med att vika formen på mitten, så som jag har gjort på bilden.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-8.jpg

5. Vik in den ena fliken mot mittenlinjen som du precis vek.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-9.jpg

6. Vik in den andra sidan mot mitten. Ta en extra titt så att överlappet ligger rätt. Var så noggrann som möjligt och försök att få viken så skarpa som det bara går.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-10.jpg

7. Om du har gjort viken rätt så ser det ut så här.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-11.jpg

8. Fäst en bit matttejp på den ovandelen av den överskjutande flärpen. Ta bort skyddsfilmen och tryck ihop stjärnan.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-12.jpg

9. Upprepa samma moment på samtliga 5 delar. Vik ner de översta överskjutande delarna på stjärnan och fäst matttejp på den sida mönstret sitter på.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-14.jpg

10. Nu kommer det riktigt trixiga momentet, så ha tålamod. Lägg en av de sammanfogade strutarna på den andra, försök få dem att ligga så perfekt som möjligt ovanpå varandra. Ju noggrannare man är i detta moment desto snyggare blir stjärnan. Vik över de undre flärparna och fäst dem inuti den övre struten.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-15.jpg
Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-16.jpg

Så här ser det ut då. Upprepa samma steg tills alla fem strutarna är sammanfogade på detta vis. Därefter gör ett litet hål i den första och den sista struten och knyt ihop stjärnan med ett sidenband.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-21.jpg
Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-22.jpg
Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-20.jpg

Beroende på vilket håll man vill att stjärnan ska hänga på så fäster man ett band som man kan hänga upp den i. Jag gjorde lite olika och tyckte det blev fint i fönstret hos mig.

Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-26.jpg
Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-25.jpg
Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-30.jpg
Julstjärna_tapet_HannaWendelbo-18.jpg

Om du blir sugen på att testa att även göra en sju-uddad stjärna så kika in hos Lina Isaksson som bjuder på både en vacker tutorial och och mallen till den samma.

Så leta nu upp dina tapetrester, värm på glöggen och sätt på lite skön julmusik så är vi snart i stämning inför advent på söndag! Om du gör en tapetstjärna så visa gärna, superkul att se, älskar ju pyssel! Lägg ut en bild på Insta och tagga @hannawendelbo och #tapetstjärna så blir jag glad. Vill du göra ett mindre pysselprojekt så kanske det HÄR är något för dig!

// Hanna

P.S Och om du gillade denna bloggpost får du gärna klicka i hjärtat här nedanför, då får jag en liten fingervisning om vilken sort av innehåll du har mest behållning av och gör gärna mer av det så klart!

DIY: TÄNDSTICKSASK KLÄDD MED TAPET

Hanna Wendelbo

Tändsticksask_HannaWendelbo-17.jpg

Tändsticksaskar är något som jag använder väldigt mycket av så här års när mörkret faller tidigt och man vill mysa med tända ljus eller en varm brasa. Tändstickor är verkligen en förbrukningsvara men för att askarna ska kännas finare så brukar jag dekorera dem på olika sätt. Ett enkelt sätt att göra tändsticksaskarna mycket lyxigare är att klä dem med tapet, här berättar jag hur.

Tändsticksask_HannaWendelbo-21.jpg
Tändsticksask_HannaWendelbo-5.jpg

Det här behöver du:

 • Tändsticksask. Ikeas tändsticksaskar är lite större och stickorna är lite längre, därför lämpar de sig bra till detta ändamål.

 • Tapeter. Jag brukar ta rester som har blivit över från annat. Det är ganska lite tapet man behöver, så även små bitar brukar funka fint.

 • Ett vackert band, ca 3 cm.

 • Sax, klister och en blyertspenna.

Tändsticksask_HannaWendelbo-6.jpg

1. Mät ut formatet av tändsticksasken på baksidan av tapeten. Kolla så att det motiv du vill ha med placerar sig fint på framsidan. Du behöver inte mäta jättenoga, finliret fixar du på slutet.

Tändsticksask_HannaWendelbo-8.jpg

2. Klipp ut tapeten som ska klä tändsticksaskens framsida, sida och baksida i ett stycke.

Tändsticksask_HannaWendelbo-10.jpg

3. Applicera lim på tapetbiten och placera tändsticksasken med den smala sidan mot tapeten först.

Tändsticksask_HannaWendelbo-9.jpg

4. Vik över kanterna över fram och baksida och måtta så din motiv kommer där du vill ha det. Vik till hörnen ordentligt, genom att dra med fingrarna över kanten så att tapeten fixeras.

Tändsticksask_HannaWendelbo-13.jpg

5. Om du vill klä den utdragbara delen av askens kortsidor med tapet så måtta ut och klipp ut ur tapeten. Jag valde en matchande tapet till den ena asken och den andra asken klädde jag med washi-tejp. Fint båda två!

Tändsticksask_HannaWendelbo-14.jpg
Tändsticksask_HannaWendelbo-11.jpg

6. När man klär asken med tapet på detta vis kan det vara svårt att se vilken sida som är upp eller ned när man ska ta fram en sticka. För att undvika att alla tändstickorna rasar i golvet när man öppnar asken upp och ned fäster jag ett litet band i framkant av den innersta boxen. Bandet limmar jag dubbelt och klistrar fast på insidan. Medan limmet torkar fixerar jag bandet med en klädnypa. Bandet gör även att asken ser ännu lite lyxigare ut.

Tändsticksask_HannaWendelbo-12.jpg
Tändsticksask_HannaWendelbo-15.jpg

Plättlätt att förvandla vanliga tändsticksaskar till lyxiga små paket! Visst är det en fin julklapp att göra och ge bort till en vän? De bästa julklapparna är hemmagjorda med kärlek, eller hur?

Tändsticksask_HannaWendelbo-17.jpg
Tändsticksask_HannaWendelbo-18.jpg

Tapeterna jag har använt till dessa askar kommer från kollektionen Apelviken som jag har designat för Midbec Wallpapers, mer om designarbetet med den kollektion kan du läsa HÄR.

Så, sätt genast igång med detta pysseltips och berätta för mig om hur du dekorerar din tändsticksask. Det är jätteroligt att se på vilka olika sätt man kan pimpa en så enkelt sak till en lyxig present!

// Hanna

P.S Om du gillar mitt DIY-tips om tändsticksaskarna blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat nedanför. D.S