kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

LYCKAS MED LEJONGAP!

Hanna Wendelbo

Om man vill ha en trädgård som andas gammaldags täppa är lejongap ett måste. Det finns få saker som är så bedårande som att se en humla krypa in i gapet på blomman och nästan helt försvinna i djupet. Där surrar och burrar den så att hela blomsterspiran darrar.

Det finns många olika sorters lejongap. Jag väljer att odla dem som har lite längre stjälkar, de är fantastiska i buketter. Om vintern är mild kan plantor övervintra i rabatterna och blir då tidiga med att blomma. Lejongap funkar fint att odla i kruka på altan eller balkong, men välj då de lite lägre sorterna, då håller de sig finare på sin växtplats.

Potomac Appleblossom

Sommarflox Isabelina, dahlian Thyrell och lejongap

Madame Butterfly White

KALLSÅDD

Lejongap är en oväntad tuffing som kan kallsås tidigt på våren. Jag börjar kallså lejongap i mars i godislådor fyllda med planteringsjord. Uppväxta plantor kan klara ett par minusgrader utan att stryka med, vissa sorter klarar sig bättre än andra. Lejongapets frön är minimala, det är knappt man ser dem och lämpar sig väl för bredsådd, men försök att inte så dem för tätt. Tryck till fröerna lätt mot ytan så att de får kontakt med jorden. När väl fröerna har grott och bildat karaktärsblad är det dags att skola dem i krukor eller brätte för att sedan plantera ut på i sin växtbädd när frosten börjar släppa sitt grepp om jorden.

Dags att skola om till större jordvolym

SÅ I SOILBLOCKERS

När jag odlar lejongap av lite finare sorter, så upplever jag att kallsådd är en lite för vansklig metod, jag vill gärna ha full kontroll över hur många plantor jag driver fram av varje sort. Då föredrar att så dem i soilblockers vilket är stämplade jordkuber. Jag sår gärna lejongapen tidigt, kanske redan i januari och februari, då kan jag få blommor till midsommar. När jag stämplat ut jordkuberna i planteringsjord sätter jag ett litet frö i varje soilblockers med hjälp av en tandpetare. Det är ett pilligt jobb, men å andra sidan så blir det mycket enklare sedan! Sådden med soilblockers placerar jag på värmematta och så fort de har börjat kika upp får de hjälp med extrabelysning så att de växer sig knubbiga och fina. Efter tre veckor börjar jag succesivt vänja dem vid de svalare temperaturen i mitt kallväxthus. På dagarna får de stå i växthuset och på natten får de komma in inomhus. Jag har en enkel termometer i växthuset så jag lätt kan avläsa temperaturen, blir det minusgrader får de stanna kvar inomhus, mest för att de inte ska stanna upp i tillväxten.

Efter 3-4 veckor börjar det även bli dags att ge lejongapen lite större jordvolym och då stämplar jag jordkuber i nästa storlek vilket gör förflyttningen otroligt enkel. Inga rötter kommer till skada utan den lilla plantan får bara mer jord och ny näring vilket främjar tillväxten. I slutet på februari brukar jag montera upp mitt bubbelväxthus inne i mitt kallväxthus. Jag har då även en fläkt med en termostat som gör att temperaturen inte går under 10 grader. På våren när solen börjar titta fram kan det fort bli väldigt varmt i det lilla tältet och då får man skynda sig ut på morgonen och öppna upp. Utplanteringen gör jag så fort jag har hunnit göra iordning växtbädden och det kan det vara lite si och så med. Det går att plantera ut plantorna redan i mars/april, men då är jag beredd med odlingsväv om det blir förskräckligt kallt. Lejongap förgrenar sig själv och skjuter många stjälkar från en och samma blomma, men oftast kan jag inte låta blir att toppa åtminstone hälften av plantorna, det sprider ut blomningen och ger buskiga plantor.

Här syns lejongapet Costa Apricot tillsammans med dahlior i varma kulörer i min trädgård.

I en dahliarabatt tycker jag att lejongap har en obligatorisk närvaro. Dahliornas bladverk blir ganska massivt nedtill medan blommorna kommer ganska högt upp på sina stolta stjälkar. Med lejongapens spiror som lättar upp dahliornas gröna bladverk och även ger en vertikal strävan uppåt är det en perfekt komposition. Blanda gärna upp med slöjsilja som ger vita skyar och något vackert gräs som fångar daggen så är det fulländat. Vill du veta mer om hur jag tänker när jag gör rabattkompositioner ska du kolla in min nya bok ”Blommande rabatter” som släpps på Bonnier Fakta den 27 februari med som går att förhandsbeställa redan nu hos Adlibris på denna länk.

Sommarflox, praktvädd och lejongap

Madame Butterfly Bronze with White

TUSEN TRÄDGÅRDAR

I år vill jag ha tidiga blommor då vi ska ha öppen trädgård då vi deltar i Tusen Trädgårdar den 30 juni. Jag håller tummarna för att vädret blir bättre än förra gången, 2022 då vi var med. Då öste regnet ner hela dagen. Delar av trädgården såg ut som om den lerigaste rockfestivalen hade ägt rum precis där. Men fantastiska och härliga människor kom och hälsade på, det hoppas vi blir detsamma i år!

Lejongapets vackra spiror gör sig så bra tillsammans med dahlior, sommarflox och slöjsilja.

En pastellig dröm med sommarflox ‘Isabelina’, rosenskära ‘Apricot Lemonade’, vallmokapslar och dahlior.

Många av de blommor jag odlar kommer från Florea som jag är ambassadör för. I år har jag även en egen liten frökollektion där du bland annat hittar den ljuvliga sommarfloxen ‘Isabelina’. Hela kollektionen hittar du HÄR.

// Hanna

P.S Om du gillade den här bloggposten och hade nytta av den får du gärna klicka i en “like” nedan. Då får jag en fingervisning om vad jag ska skriva mer om! D.S

FLOREAS JULKALENDER SÅLISTA

Hanna Wendelbo

Unnade du dig liksom jag den otroliga julkalendern från Florea? Tänk dig en vacker låda fylld med massa läckra frön och små knölar. Att under decembers alla dagars nedräkning mot julafton få öppna en ny liten present som överraskar, det var ren och skär odlarlycka under årets mörkaste månad! Jag brukar sortera upp alla mina fröer i en såkalender så att jag har koll på när det är dags att så, här bjuder jag dig på min sålista där alla blommor från julkalendern ingår.

Jag bor och odlar på Onsalahalvön, på Västkusten, 3 mil söder om Göteborg, vilket ligger någonstans i zon 1 eller 2. Sista frosten brukar infalla vid majs sista fullmåne här hos mig, men då brukar den inte bita så hårt. När du kikar in i min sålista så ser du att jag har räknat med att min sista frost här är den 7 maj. För att ta reda på när din sista frost är kika in på siten vackertvader.se och sök upp din ort. Ändra även frostdatumet till minst 70 % sannolikhet (kanske till och med 90 % för att vara på den säkra sidan?), jag skulle bli så ledsen om du misslyckas på grund att du planterar ut för tidigt och frosten tar dina blommor. Det är inte helt ovanligt att järnnätter kan dyka upp under hela första delen av juni i tex Stockholms-trakten. Var noggrann med att avhärda dina blommor före utplantering och var beredd att täcka med odlingsväv när det närmar sig minusgrader.

Jag odlar mina blommor i min villaträdgård på ca 1200 kvm, både i produktionsbäddar som är uppbyggda enligt hästbajslasagnemetoden (som du kan läsa mer om här) och i vackra rabattkompostioner. Det mesta odlar jag för att kunna plocka magiska buketter av under så lång säsong som möjligt.

Jag förkultiverar det mesta. Jag har problem med mördarsniglar som kommer och käkar upp mina blomsterplantor annars men även fåglar har en tendens att hålla sig framme och picka upp tex solrosfrön ur jorden. Jag sår, vilket du ser i sålistan, det mesta genom två olika metoder KALLSÅDD och i vindruvsaskar på värmematta inomhus. Vill du veta mer om detta rekommenderar jag dig att ta en titt i min bok “Odla Blommor”, om du inte vill beställa den i min webbshop kan du låna den på närmsta bibliotek.

Undantaget här är anemoner och ranunkler som odlas på ett lite speciellt sätt. Jag lär mig av Riejke som driver Instakontot Sommarliden och följer en enkel kurs som hon erbjuder för en spottstyver. Känns otroligt roligt att läras sig något nytt av ett proffs som Riejke!

I julkalendern fanns två stycken solrosor, ‘White Sun’ och ‘Pro Cut White Night’. De är lite speciella på så sätt att de har mycket kort utvecklingstid, endast 60 dagar, så den sår jag gärna i omgångar så jag har av den under en längre tid. Det blir endast en blomma per stjälk, men ack så magiskt vacker. Komplettera gärna med en fröpåse ur mitt egna sortiment hos Florea, Italian White. Den får många, många stjälkar och levererar blommor som är perfekta för bukett!

Risp ‘Fortune apricot shades’ är så fin att använda som fylle i buketter. Även vacker att torka!

Blomstermoroten påminner om tandpetarsilja, men går i vita, rosa och lila toner.

Tandpetarsiljan är en perfekt blomma i både bukett och rabatt.

De flockblommiga blomstermorot och tandpetarsilja är egentligen obligatoriska att odla om jag får tycka. De fyller så bra i buketten men är även helt otroliga i rabatten. Personligen tycker jag att blomstermorot och och sommarslöja är enklare att odla än tandpetarsiljan men jag vet att många tycker tvärtom!

I julkalendern fick vi även med oss en riktgt odlingsutmaning linnevallmon ‘Rosa chiaro pastello’, Papaver Nudicale, som även kallas för isländsk vallmo fritt översatt från det engelska trivialnamnet Icelandic Poppy. Den här vallmon ger stora blommor och utvecklas bäst om den sås tidigt under säsongen så den får sin tillväxt under den period på våren då vi har mycket ljus men svalare temperaturer. Jag har odlat några olika varianter av linnevallmo tidigare, med varierat resultat, men den här vill jag verkligen utmana mig själv med. Jag följer såråden från Natalia som är en oerhört kompetent blomsterodlare. Hennes tips hittar du här.

Hoppas att du kommer tycka att min sålista förenklar din odling. Och du, tänk på att de flesta frön vill gro, det gäller bara att hitta rätt proportioner mellan ljus, fukt, värme och näring!

Lycka till!

// Hanna

P.S Om du tycker att detta var ett informativt och bra blogginlägg som ger dig nytta och kunskap så får du gärna klicka i en like nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om! D.S

ODLA EUCALYPTUS-SÅ LYCKAS DU!

Hanna Wendelbo

Det är en mäktig känsla att så ett mikroskopiskt litet frö i början på året och sedan se en planta växa upp som i slutet på säsongen är ett mindre träd. Tänk dig lyckan att kunna sköra av dina egna eucalyptuskvistar till vackra buketter och kransar under hela hösten. Vill du veta hur du lyckas med detta, ja då ska du fortsätta läsa detta blogginlägg.

SÅDDEN

Eucalyptus har en lång utvecklingstid från frö till större planta så jag startar upp fröerna tidigt på våren. Här hos mig har det visats sig perfekt att börja första veckan i februari. Då kan jag odla upp eucalyptusen utan att använda växtbelysning. Jag sår eukalyptusen på två olika sätt. Soilblockers och i minidrivhus. Jordvolymen ska vara ganska liten vid sådd så att jorden inte blir för kall för fröet att gro.

Sådd i soilblockers

Jag stämplar ut jordkuberna i vanlig planteringsjord och placerar ett eucalyptusfrö i varje med hjälp av en tandpetare. För att hålla kvar fukten i sådden strösslar jag över ett tunt lager med vermikulit och täcker med plast så att sådden inte fuktar ut.

Sådd i minidrivhus

Jag fyller cellerna med planteringsjord och fuktar jorden med hjälp av en sprejflaska. Sedan placerar jag ett frö i varje cell och täcker med vermikulit. Locket sätts på för att hålla sådden fuktig.

Eucalyptus vill både ha ljus och värme för att gro. Om man inte har tillgång till en värmematta kan man tex sätta sådden på golvvärme under de mörka timmarna för att så fort det blir dag flytta upp sådden i ett ljust fönster. Efter ungefär en vecka bör det kika upp små plantor på röda stjälkar med gröna små hjärtblad. Då behövs inte värmemattan eller golvvärmen längre. Tag av lock och plast så att det inte blir för fuktigt i sådden. Vattna försiktigt med sprejflaska på jordytan när det blir torrt.

Efter en vecka ungefär kan små röda groddar skymtas i vermikuliten

Sådd i soilblockers, även här har det grott efter en vecka

Eucalyptus i soilblockers två veckor efter sådd, ståendes i ljust fönster

OMSKOLNING

Tillväxten är oerhört långsam men efter ungefär 3 veckor efter sådd börjar karaktärsbladen visa sig. Det är även ungefär då som jag flyttar över de eucalyptus som är sådd i mini soilblockers får komma upp i en större storlek. Då blir det lättare att passa med vatten. Eucalyptus vill ha det förvånansvärt fuktig och avskyr att torka ut.

Ungefär 4-6 veckor efter sådd syns flera blad på den lilla plantan och de eucalyptus som är sådda i minidrivhuset får komma till en större kruka. Även denna gång planteringsjord av god kvalité, kompromissa inte med jorden utan välj den bästa. Jag föredrar att använda svarta kvadratiska plastkrukor i storleken 9 eller 11 cm. De håller fukten väl och håller även värmen när de står i fönstret.

4-6 veckor efter sådd skolas eucalyptusen i en kvadratisk svart plastkruka

I mitten på april för krukorna flytta ut i mitt bubbeltält i växthuset. Detta motsvarar min plats som är ljus och sval. Jag har en fläkt i bubbeltältet som går på när temperaturen faller under 14 grader. Den är lite problematiskt att odla i ett bubbeltält i ett kallväxthus så här års. Blir det en solig dag kan temperaturen lätt hamna på över 25 grader, så det gäller att ligga steget före och öppna upp när prognosen lovar solsken.

Eucalyptusen blir väldigt glad när den får komma ut i bubbeltältet och får bada i solsken

I maj tar tillväxten verkligen fart och det är nästan så man kan se plantan växa. Jag brukar näringsvattna då med tex tångnäring så att tillväxten inte ska avta i väntan på utplantering. Jag vet att det är många eucalyptus-odlare som börjar toppa sina plantor så här års, men jag gör det inte. Jag vill ha långa stjälkar att skörda av, inte nödvändigtvis en buskig planta.

I maj, när de kommit ut i bubbeltältet tilltar tillväxten på eucalyptusen.

Man kan nästan se dem växa från en dag till en annan!

UTPLANTERING

I samband med att frostriken är över, hos mig i mitten på maj-början på juni är det dags att plantera ut. Avhärda noga så eucalyptusen inte får en chock av väder, vind och sol. Då tar jag en riktig stor kruka, minst 40 L. Se till så att du har hål i botten för dränering och täck botten med tex lecakulor. Fyll krukan med urnjord av bästa kvalité, det kommer löna sig i längden, det lovar jag! Jag brukar även sticka ner en bambukäpp och binda upp huvudstammen mot denna. Då växer plantan stadigt på höjden, den strävar ändå mot att bli ett högt träd!

Eucalyptus, utplantering i stor kruka.

SKÖTSEL

Eucalyptusen vill ha mer vatten än vad man först kan tro. Är det varmt behöver man passa den med vatten morgon och kväll, den är ganska törstig av sig. I juli börjar jag nafsa så smått på de späda skotten. Koalor och eucalyptus har utvecklats i symbios så tänk dig att du är en liten koala som mumsar i sig de färskaste topparna med välbehag. Plantan kommer svara med att skjuta ännu längre skott och ge bättre stjälkar för skörd. Kom ihåg att näringsvattna då och då under säsongen med tex utspädd hönsgödsel, guldvatten eller tångnäring.

I augusti har eucalyptusen så pass långa stjälkar att man kan skörd av för buketter. Det är magiskt! Doften är otrolig och det silverblågröna bladverket gör sig så otroligt bra tillsammans med dahlior i brända toner. Ja, eller i buketer med vita blommor. Eller ja, den är otrolig bara som den är också faktiskt!

När du skördar av tänk på att klippa ca 1 cm under ett bladpar, eftersom 2-3 cm av stjälken vissnar in och blir till en liten intorkad stump som sedan faller bort. Oftast förgrenar sig eucalyptusen fint just där så man kan ha det i åtanke när man skördar av.

I oktober när det har börjat bli lite frost här hos mig i odlingszon 1 så och då, skördar jag av ordentligt och börjar förbereda för vinterförvaring.

VINTERFÖRVARING

Jag har provat att vinterförvara på två olika sätt, inget av dem är optimalt, men eucalyptusen överlever. Det finns flertalet sorter som klarar ner till -10 grader och viloperioden för dem är ganska kort.

Förvaring i kallväxthus

Jag tar in krukorna i mitt kallväxthus och ställer dem på ett isolerande material så som tex frigolit. Runt krukan vevar jag några lager med odlingväv och jute. Låter dem torka upp så att inte mycket vatten är kvar i krukorna. Här får de stå under hela vintern och de ser verkligen bedrövliga ut, men så snart värmen återkommer så kan de börja flytta ut igen. Om växterna har ett par år på nacken upplever jag att de inte är lika frostkänsliga på våren utan kan flytta ut redan i april-maj. Ganska snart börjar de skjuta nya friska gröna skott och jag klipper bort allt som ser visset och dött ut. I växthuset kan det bli ganska varmt på våren så det gäller att ha koll med bevattning, torka ut vill de inte när de vaknar upp ur vintervilan.

Vinterförvaring inomhus

Ett år har jag även förvarat eucalyptusen inomhus. Vi fick en vattenläcka i vardagsrummet och jag orkade helt enkelt inte med att röja runt bland allt som stod staplat runt väggarna, bland annat några stackars krukor med eucalyptus som blivit tillfälligt räddade undan någon höststorm och sedan blivit kvar inomhus. Vi hade 26 grader inomhus pga vattenläckan som krävde en fläkt som stod och torkade ut rummet. När rummet sedan blev beboligt igen slängde jag på lite vatten i krukorna med de helt intorkade eucalyptusen och till min stora förvåning bröt nya gröna skott fram på de tillsynes helt döda plantorna.

Bästa vinterförvaringen hade antagligen varit ett orangeri med lagom ljus, fuktighet och värme, men det har jag inte tillgång till så då får det bli så här.

Jag hoppas verkligen att du blir sugen på att odla eucalyptus. Förra året hade jag en så-along på Instagram då vi gjorde varje steg tillsammans. Det tänkte jag göra även i år, så klicka hem dina frön redan idag. Jag odlar dessa eucalyptusfrön från Florea som du hittar om du klickar in här.

Jag tänker att vi kör igång med sådden söndagen den 11 februari, hänger du med mig då? På Instagram heter jag @hannawendelbo så följ mig där för uppdateringar under säsongens gång.

// Hanna

P.S Om du gillade blogginlägget och fann det intressant och kunskapsnyttigt får du gärna klicka i en LIKE nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om! D.S