kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till hanna@hannawendelbo.com 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

WORKSHOP I LISSABON MED PIA ULIN OCH PETER ODEGAARD

Hanna Wendelbo

Peter_Odegaard_Bloomsbury_bukett.jpg

Att söka ny kunskap är att lämna sin comfort zone och finna något nytt och spännande. Det var den tanken jag fick peppa mig själv med när jag på skakiga ben begav mig till Lissabon för att delta i en Workshop med fotograf Pia Ulin och blomsterkonstnär Peter Odegaard. Nu när jag har kommit hem och landat så kan jag verkligen konstatera att jag varit ute och farit så långt utanför mitt bekväma territorium, gjort så fula bilder, varit så besviken på mitt resultat, för att sedan överträffa mig själv och på riktigt utvecklas. Om möjligt kan denna workshop varit det bästa jag har gjort för mig själv på väldigt länge!

Pia Ulin har tidigare haft workshops i fotografi i Barcelona och jag har med avundsjuka sett bilder poppa upp i mitt flöde från dessa utbildningar, men inte riktig haft en tanke på att det skulle finnas en möjlighet för mig att kasta mig in i något sådant. Men när sedan inbjudan till årets workshop kom och även min stora idol Peter Odegaard låg bakom det hela, tvekade jag inte många sekunder innan jag anmälde mig. Det får bära eller brista tänkte jag, man vinner inget om man inte vågar! Med mitt kommande bokprojekt så behöver jag utveckla mig själv fotografiskt och här var min chans.

Mäster_Peter_Lissabon.jpg

Peter bor sedan fyra år tillbaka i Lissabon och han bjöd in oss i hans hem. Hans hem är antagligen det vackraste, mest personliga hem jag har varit i. Fantastiska stilleben i varje hörna och färgkombinationer i golv, väggar och textilier så träffsäkra att man bara känner hemtrevligheten slå emot en med full kraft i denna lya där högt över Lissabons takåsar. Peter är blomsterkonstnär och stylist med världens som sitt arbetsfält, och det ger avtryck i hemmet på bästa sätt.

Workshopens andra dag utspelade sig i Peters bostad, där han visade tre olika typer av blomsterstyling för helt olika temperament och uttryck. Därefter var vi välkomna att sätta dessa buketter i miljö och fotografera så det stod härliga till. Första dagen då vi fotade i ett helt magiskt öde hus, misslyckades jag totalt med mina bilder och var besviken på mig själv för att jag inte fick till det bättre. Detta kände de fantastiska mentorerna Pia och Peter av och jag fick mjuk guidning och handledning på bästa sätt av de båda. Att få den där knuffen i ryggen, eller vänliga buffningen på handen var min räddning och utveckling, något jag för alltid kommer vara dem tacksamma för!

Herr_Peters_Blomster_LissabonII.jpg
Blomster_Hemma_Hos_Peter_Odegaard_Lissabon.jpg

Att stiga in i Peters lägenhet är som att välkomnas till en annan värld, där högre estetik råder. De rödgula tulpanerna i terracottakrukan fångade verkligen mig i entrén där jag hängde av mig min röda kappa. 

Tulpaner_Peter_Odegaard.jpg
Blomster_Workshop_Lissabon.jpg
Flower_Workshop_Peter_odegaard.jpg

Första buketten Peter skapade var en vit romantisk dröm, med en bas av eucalyptus, helleborus, rosor, ranunkler, nejlikor och några strån och en apelsinkvist från trädgården där vi hade varit dagen innan. Buketten var en hyllning till den danska författaren Karen Blixen och hämtade upp tankar från henne. Till exempel gillade inte Karen Blixen de blad som växer på en blomma, så rosorna skalades rena från sina rosblad innan de placerades i vasen. Först byggdes basen upp med eucalutusbladen som angav form och riktning och sedan placerades blommorna i detta i olika kluster. Peter lekte runt med rosornas former och och kallade smickrande nog knepet med att får en köperos att se ut som en trädgårdsros för "Hanna-tricket", det var fint, men både han och jag vet att det är ett gammalt knep som blomsterstylister använt sig av i flera år... Om du vill veta mer hur jag tänker när jag arrangerar en bukett, jag tänker att det ska kännas som ett riktigt bra mingel-party, så klicka in här.

Vita_rosor_Peter_Odegaard.jpg
Citron_i_Bukett_Peter_Odegaard.jpg
Peter_Odegaard_fot.jpg
Iris_Peter_odegaard_workshop.jpg

Den andra varianten på blomsterstyling var att sätta samman tre utvalda formstarka vaser och utifrån det skapa sin komposition. Att kombinera svartkål med vita irisar har jag aldrig tidigare sett, men attans så poetiskt uttrycket blev! Genialiskt vill jag påstå.

Peter_Odegaard_Lissabon.jpg
Flower_Workshop_Lissabon_Peters_Blomster.jpg

Den tredje buketten Peter visade, medan vi lät våra kameror smattra på, var en färgstark komposition med inspiration från Bloomsbury-gruppens estetik. Som bas i terrakottakrukan körde han ner det sista knippet av svartkålen som sedan fungerade som stabilisatorn till hela buketten, men utan att den överhuvudtaget syntes! Genialiskt även det! Vem behöver oasis när det finns svartkål?!

Bloomsburry_bukett_Peter_Odegaard.jpg

Kompositionen fylldes sedan på med de gulröda tulpanerna, krasse i gult och orange, ranunkler i flera olika nyanser och toner av rött och cerise, ringblommor och ett par anemoner som pricken över i. Jag blev oerhört inspirerade av denna bukett då jag alltid odlar krasse och ringblommor, men det är sällan jag använder dem till buketter, vilket jag verkligen kommer göra framöver!

Bloomsbury_Flowers_Lissabon.jpg

Buketten fick sedan flytta ut i trapphuset på en randig piedestal med korkväggen som fond. Pia satte genast igång med att fotografera den och jag tog rygg på henne för att lära mig mera. Jag blev helt kär i denna samling blommor som på ett oväntat sätt talade direkt till mitt hjärta. Resultatet från dagen som jag sedan presenterade som en fotografisk kärleksförklaring till Peter och hans generösa förhållningssätt hittar du här. Bilder jag är oerhört nöjd med!

Kök_Lissabon_PeterOdegaard.jpg

När vi sedan hade gått bananas på hela Peters lägenhet och alla tolv deltagare hade fångat varenda vinkel och vrå ur sitt egna personliga perspektiv, så landade den underbara Bloomsbury-buketten på Peters köksbord. När säsongen sedan kommer till min trädgård och jag kan skörda denna typ av blommor då ska jag minnas denna bild och sätta en bukett på mitt köksbord.

Under dessa dagar har jag pendlat mellan hopp och förtvivlan, depp och eufori, och det är kanske ur just dessa känslor utveckling kommer? Jag känner sådan tacksamhet till denna grupp av människor som jag har fått dela denna upplevelse med. Laura Riihelä, Fanny Hansson, Sophia Bratt, Åsa Liffner, Mike Karlsson Lundgren, Hilary Robertson, Charlotte Bladh, Pia Ulin, Peter Odegaard, Åsa Copparstad, Fredric Boukari och Åsa Myrberg (ej med på bild). Klicka in på allas länkar och så får du se hur våra olika tolkningar och personligheter ser ut! Ren magi skapades under dessa dagar!

Workshop_PiaUlin_PeterOdegaard.jpg

Allt kringarrangemang sköttes till stor del av fantastiska Sofia, med sitt nystartade projekt Llot Llot. Håll utkik, för det hintades om fler liknande arrangemang med denna fina inramning! Jag åker gärna till Lissabon igen!

// Hanna Wendelbo

IDÉBALKONG PÅ NORDISKA TRÄDGÅRDAR-SÅ HÄR TÄNKTE JAG!

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_NordiskaTrädgårdar.jpg

Hälften av jordens befolkning bor i storstäder och det sätter så klart spår i hur vi lever våra liv. Samtidigt som inflyttningen till städerna ökar och med den förtätningen i stadsbilden, så är intresset för odlandet och ett hållbart leverne enormt. Med dessa fakta som bakgrund började jag fundera på hur min balkong skulle se ut om vi inte hade gjort den där flytten från staden till vårt hus med trädgård för tio år sedan. Resultatet blev den idébalkong jag gestaltat på Nordiska Trädgårdar.

Detta blogginlägg innehåller länkar till Blomsterlandet, Midbec Wallpapers och Hillerstorp som har sponsrat min balkong med produkter.

HannaWendelbo_Morgongåva_NordiskaTrädgårdar.jpg

När man bor i staden så är varje kvadratmeter dyrbar och balkongen kan verkligen vara det där extrarummet som man värdesätter väldigt högt. I miljön, som är både är inne och samtidigt ute, kan man få möjlighet att sitta och rita och teckna och kanske kladda lite extra med de där färgerna som man verkligen inte vill ska ge fläckar på parketten. Jag har vänner som driver ett företag, Brillmans brädor, där de förvaltar det avlagda materialet från skateboards och har haft produktionen av sina ubercoola solgalsögon, smycken och annat just på sin balkong. Som kreatör får man vara fiffig med var man anlägger sin studio!

HannaWendelbo_balkong_NordiskaTrädgårdar.jpg
HannaWendelbo_Idebalkong_Pelargon.jpg
HannaWendelbo_Hillerstorp.jpg

Jag har försökt bygga upp en miljö som ska kännas som om det vore min ateljé i det urbana landskapet. Som om denna plats är en fristad och oas för min konstnärsjäl. Jag har även försökt förmedla det flyktiga i det, eller rätt av det vanskliga av att sitta utomhus och jobba med vindar och väder som arbetskamrater. Just som man stiger in i denna värld har en vind svept in och låter akvarellerna flyga upp från bordet i en virvlande dans.

Välkommen in i mönsterdesignerns ateljé!
Odlandet, platsen där hela skapelseprocessen börjar. Att få se saker växa upp från frön ur jorden betyder lika mycket för mig som att se mönster växa fram på akvarellblocket med penna och pensel. Blommorna växer ur pappret och upp längs väggarna. Detta är min plats, min kreativa oas.
Morgongåva_original_HannaWendelbo.jpg

Akvarellerna jag visar är de som har legat till grund för de mönster jag har gjort till tapetkollektionen Morgongåva, som jag tagit fram i samarbete med Midbec Wallpapers. Man kan se, när man kikar in på min balkong att det är en tapetdesigner som huserar här. Rullar ligger lite varstans, precis så som det gör hemma hos mig!

NordiskaTrädgårdar_tapet_Morgongåva_HannaWendelbo.jpg
NordiskaTrädgårdar_HannaWendelbo_Blomsterlandet.jpg

Tapeter är ett väldigt multifunktionellt material, i montern visar jag även hur jag har planterat sticklingar i krukor gjorda av tapet. Beskrivning på hur dessa är gjorda ska jag försöka sätta ihop efter att mässan är slut. Perfekta krukor till sommarblommorna som snart behöver skolas om!

HannaWendelbo_NordiskaTrädgårdar_MinAteljé.jpg
NordiskaTrädgårdar_HannaWendelbo.jpg

På väggen kan man även ana att det är en mönsterdesigners balkong, där jag byggt upp en levande blomstertapet efter klassisk förebild. Grunden är en stående trellis, där diagonalerna utgörs av murgröna och i mötena poppar små färgklickar upp i forma av ranunkler, tulpaner och alstromenia. Kanske minns du tapeten jag gjorde för Blomsterlandet? Detta är en enklare variant på ett snarlikt koncept, men fint i sin enkelhet och mycket passande här i detta sammanhanget.

HannaWendelbo_Blomstertapet_NordiskaTrädgårdar.jpg
HannaWendelbo_Idebalkong_NordiskaTrädgårdar.jpg

Alla blommor, de fina krukorna, blomsterborden och amplarna kommer från Blomsterlandet, som även de ställer ut på mässan. En ny favorit för mig i deras sortiment är de urfina odlingsklockorna. Jag gillar dem för att de kombinerar glas och terracotta på ett enkelt men raffinerat sätt, dessutom är krukorna mycket praktiska till allt som står på tillväxt och behöver lite extra värme och fukt för att växa till sig. När man inreder en balkong gäller det att tänka kubikmetersmart och utnyttja hela volymen, därför hänger en mängd gröna växter i amplar från taket.

Bänkarna och bordet kommer från Hillerstorp och ingår i serien Stoltö. Stoltö är tillverkad i Småland av FSC-certifierad kärnfuru från Norrland. Både den förnybara råvaran och själva möbeltillverkningen finns inom Sveriges gränser.  Jag gillar verkligen uttrycket på denna serie och skulle mycket väl kunna tänka mig dessa bänkar och bord i mitt växthus. Bänkar är så trevliga att sitta på, man kan ju alltid knö in en person till!

HannaWendelbo_NordiskaTrädgårdar_Balkong.jpg
HannaWendelbo_Blomsterlandet_NordiskaTrädgårdar.jpg

Väggarna i montern är vita, medan samtliga möbler har en svartgrå ton och sedan kommer alla de gröna växterna så som murgröna, ormbunke och hartassbräken och lägger sig som en grön bas där sedan alla de rosa peppiga blommorna får ta plats och blomma ut till fullo.

HannaWendelbo_NordiskaTrädgårdar.jpg

Om du har vägarna förbi Nordiska Trädgårdar så kika in på min balkong som har monternummer B06:40. Lägg gärna en röst på min balkong, det skulle göra mig hjärtans glad!

Under mässdagarna matar jag på med mer inspiration från trädgårdsmässan på min Insta-story, följ med där om du är nyfiken. På fredag med start 11.15 blir det en specialare då jag ska träffa Minna Mercke Schmidt som har Blomsterverkstad och köra Insta Live, det kan bli kul, så kika in då!

//

Hanna Wendelbo

Stort tack till sponsorerna av material till balkongen, Blomsterlandet, Midbec Wallpapers och Hillerstorp.

MORGONGÅVA-VÅRENS TAPETKOLLEKTION I SAMARBETE MED MIDBEC WALLPAPERS

Hanna Wendelbo

Morgongåva_wallpaper_Maj_HannaWendelbo

Morgongåva - En gåva, varje morgon, så gick tankarna när jag ritade vårens tapetkollektion för Midbec Wallpapers. Från och med idag den 14 mars finns den ute i färgfackhandeln. Rullarna ligger redo och bara väntar på att få klättra upp på väggarna och sprida blomsterlycka året om!

Trädgården är platsen där allt börjar. Att få se saker växa upp från frön ur jorden betyder lika mycket och är lika viktigt för mig som att se mönster växa fram på pappret med penna och pensel. Jag ser en stor likhet i processen, från att så mina fröer och se dem gro till penseldragen på mitt akvarellblock ta form.

Kollektionen Morgongåva är en hyllning till ljuset och växandet i ordet alla former. Mönstren och färgerna ger framtidstro och hopp genom den ljusa färgsättningen och de spirande formerna. Tapeterna har i flera fall lånat sina namn från de månader då växtligheten stoltserar som mest. Man kan se kollektionen som ett hopp om ny energi men också som ögonblickbilder för varje blommande månad. Något som man verkligen vill omge sig med året om. En ny gåva varje morgon.

De otroligt vackra interiörbilderna har AnnaCate stylat och ToveHedvig har fotat, så tacksam över att få jobba med detta kreativa team som tolkar tankarna med mönsterna till så vackra hem där jag bara vill flytta in.

Morgongåva består av 31 artiklar fördelat på 8 olika mönster och kostar från 659kr/rulle. Du hittar kollektionen i din närmsta tapetbutik. Vill du veta vad tapeterna på bilderna heter kika in hos Midbec Wallpapers där du hittar all information om Morgongåva.

Har du hittat någon favorit ännu?

// Hanna

Om du är nyfiken på hur skissprocessen såg ut så hittar du den HÄR.

 Maj

Maj

 Stella

Stella

Morgongåva_Maj_27022_53x53HD.jpg
Morgongåva_Stella_blush_27028.jpg
 Vera

Vera

 Julia

Julia

Morgongåva_Julia_27009_53x53.jpg
Morgongåva_Julia_27008_53x53.jpg
Morgongåva_Julia_27010_53x53.jpg
Morgongåva_Julia_HannaWendelbo.jpg
Morgongåva_August_27017_53x53HD.jpg
 Stella och August

Stella och August

Morgongåva_August_27015_53x53HD.jpg
 Junis

Junis

 Sture

Sture

 Stella

Stella

 August

August

 Ruben

Ruben

 Vera

Vera