kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Hannas Trädgård

TRE OLIKA SÄTT ATT SÅ BLOMSTERFRÖN

Hanna Wendelbo

Blommor_juli-HannaWendelbo.jpg

Så här års, i andra hälften av mars och första delen av april är det bråda dagar med alla fröer som ska i jorden. Jag odlar massa olika sorters sommarblommor som gör att jag kan måla upp en ny färgskala och komposition i trädgården för varje ny sommarsäsong. Jag är en ganska lat odlare och älskar att ta genvägar och berättar här i inlägget om de tre olika sätt jag väljer att så mina sommarblommor, tex zinnia, rosenskära, och blåklint på.

HannaWendelbo_sommarblomster.jpg

I augusti kan jag plocka in stora fång med sommarblommor varje dag. Det fiffiga med sommarblommor är att ju mer man plockar desto mer blommar de. Sommarblommorna, så som zinnia, rosenskära och lejongap är ettåriga blomster här hos oss. Det innebär att de under samt år sås, växer upp och blommar, för att sedan gå i frö och dö. Om man då plockar av blommorna på dem så forsätter de blomma i och med att de måste sätta frö för artens överlevnad. Luktärter är ett typexempel på detta, så fort de får sätta sina ärtskidor så slutar de leverera blommor. Luktärter ska plockas varje dag och njutas på riktigt nära håll! Om hur jag sår luktärter har jag skrivit om HÄR, det är en metod som jag har lärt mig av Cecilia Wingård, och det är den bästa lataste metoden i hela världen kan jag lova!

HannaWendelbo_Växthus
Smarta-frösådder-HannaWendelbo-10.jpg

Andra sommarblomster drar jag upp från frö med hjälp av tre olika metoder. De flesta frön vill gro och växa upp till en planta. Ger man dem bara ljus, värme, vatten och näring så brukar det gå vägen. Och inte snålar på kvalitén på jorden. Här kan jag säga att här får man oftast vad man betala för, så välj inte billigast möjliga.

Nämnas bör att jag bor i odlingszon 1, viket innebär att vill du göra samma som mig försök parera det med dina klimatförhållanden. Sista frostnatten här brukar vara i mitten på maj, men järnnätter kan fortfarande komma fram till första veckan i juni. Jag bor precis bredvid Kungsbackafjorden och den har en viss tendens att rulla in en tjock och riktigt kalla dimma över min trädgård även senare på våren. Växthuset är ouppvärmt, men står i ett gynnsamt soligt läge på vår tomt, mer om det längre ner!

Hannas 3 olika sätt att så blomsterfrön på:

  • Bredså i vindruvsask

  • Så i soilblockers

  • Kallså i godislåda

Blåklint.

Blåklint.

BREDSÅ I VINDRUVSASK

De bästa små drivhusen är de plastaskar som vindruvorna ligger i när man köper dem i affären. De har hål i botten och även i locket som man kan knäppa fast. Jag fyller asken med riktigt bra planteringsjord och trycker till lite, ibland (om jag har det nära till hands) dröslar jag ut ett tunt lager med såjord överst, ströslar över fröerna direkt från påsen, plattar till och dröslar lite ny jord över. Oftast använder jag mig bara av planteringsjorden, men den kan vara lite väl stark och näringsrik för små späda fröer och dess rötter ibland. Men som sagt, jag brukar chansa och det går oftast bra.

Zinnia på tillväxt.

Zinnia på tillväxt.

När jag har sått fröerna, vilket är olika till antalet utifrån hur många plantor jag bedömer kan ha plats i detta lilla minidrivhus innan jag måste omskola (plantera om till större kruka), placerar jag dem på varmt underlag, tex på golvvärmen. Har du element under fönstret kan det vara en bra plats också. När skotten har börjat kika fram knäpper jag av locket så det inte blir för varmt och fuktigt där inne. Viktig är att de då får en plats som inte är för varm men väldigt ljus (och helst inte i direkt gassande solsken, men det brukar jag oxå slarva med…). Bäst är att vattna underifrån, då söker sig rötterna neråt efter vattnet.

Sommaren 2017 var ett magiskt zinniaår, denna helt underbara värmeälskande, hållbara snittblomma! Jag fick mersmak och testar massa olika sorter i år och hoppas att skörden blir lika god som förra året.

HannaWendelbo_bollzinnia.jpg
HannaWendelbo_zinnia.jpg
Sommardahlia.

Sommardahlia.

Sommardahlia blir en ny bekantskap för mig i år, måste testa lite nytt varje säsong. För att växterna inte ska bli för långa och rangliga, vilket de blir av för lite ljus och för mycket värme, sätter jag ut dem i växthuset dagtid när temperaturen tillåter. Nu har det varit varmt och utan minusgrader i växthuset ett tag så nu har jag till och med låtit dem stanna där ute över natten, men inbäddade i väv så att de inte ska frysa.

Oh, yes så är det för mig, först nattar jag mina små blomsterbäbisar i växthuset och sedan går jag in och stoppar mina egna små barn i sina sängar. Pyssel och omsorg, gillar det!

Smarta-frösådder-HannaWendelbo-7.jpg

SÅ I SOILBLOCKERS

Denna metod är helt ny för mig i år och jag håller på och lär mig hur jag ska göra. Själva jordkuben stämplar jag ut med ett verktyg, soilblockers, som jag har köpt HÄR. Jag använder planteringsjord, med en viss andel torv i sig så att de håller ihop ordentligt. De här jordkuberna är fruktansvärt roliga att tillverka och tydligen ska de vara extra bra för växtens rotutveckling. Jag har testat att så lite olika sorters frön på detta vis och får återkomma med en utvärdering av utdelningen till nästa säsong. En enorm fördel är att det inte behövs några krukor och att omskolningen av plantorna går svischande lätt!

Smarta-frösådder-HannaWendelbo-2.jpg

Här testar jag att så rosenskäran i minikuberna. Jag har stämplat ut en hel bricka med jordkuber, petat ner fröerna, ströslat över pyttelite jord och sedan täckt med plastfolie och placerat på varmt underlag. Och se där, grobarheten var det inget fel på! Etiketterna gör jag av glassburkar som jag klipper sönder. Det finns så klart tjusiga etiketter man kan köpa i butik, men då måste man ju komma ihåg att göra det också… Och det gör jag ju inte så klart!

Smarta-frösådder-HannaWendelbo-1.jpg
Cosmea Purity.

Cosmea Purity.

Det bästa med rosenskäran är att den är så extremt lättodlad! Det ända man får ha lite koll på är att vara lite försiktig med näringen för då blir det väldigt mycket dilligt bladverk och lite mindre blommor. Kan vara rätt härligt det med i och för sig!

Tagetes.

Tagetes.

Omskolningen med soilblockers går lekande lätt. Från de små kuberna får de flytta in i de större kuberna, bara att flytta över. Tagetes var en blomma jag blev helt såld på i somras och testar lite olika sorter i år. Dessa ska bli blekt gula, tänker att de kan bli så snygga i en sallad! Rötterna på dessa är helt fantastiska och de växer på riktigt bra ute i växthuset i kuvösen som står där.

Misslyckad sådd av lejongap.

Misslyckad sådd av lejongap.

Soilblockers ska vara extra bra för minifröer så som lejongap och blomstermorot. Kan säga att just dessa två odlingar inte är något att skryta med. Men jag tänker att jag får lära mig av mina misstag. I bilden ovan, med lejongapen, var idén att ett litet frö skulle hamna i en egen jordkub. Så blev det tydligen inte… Det blev ett slagfält, där jag antagligen även vattnat för mycket. Men några blommor blir det nog, och jag kan ju alltid så en omgång till!

Här nedan är det blomstermorot som jag försökt mig på. Här har jag lyckats bättre med ett frö i varje kub, men sedan har de ju blivit på tok för rangliga och gängliga. För lite ljus och för varmt, helt enkelt!

Blomstermorot Dara.

Blomstermorot Dara.

KALLSÅ I GODISLÅDA

Det här är den absolut enklaste och lataste metoden av dem alla! Jag använder mig av godislådor, som jag får i vår närlivs. Borrar hål i botten och i locket, häller ner planteringsjord och trycker till lite lätt. Vattnar igenom ordentligt och strösslar ut fröna över ytan, trycker till igen och drar på lite jord över (beroende på vilka frön.) och locket på. Placera sedan lådorna utomhus i ett skyddat läge om du inte har tillgång till ett växthus. Möjligen släng över lite odlingsväv om det är väldigt kallt. Titta till då och då så att det inte torkar ut. När värmen kommer börjar de små fröerna gro i godislådorna. Växterna är friska, knubbiga och gröna och redan avhärdade och kan planteras ut direkt när de har växt till sig!

Så här drar jag upp plantor av de flesta sommarblommor så som rosenskära och blåklint. Bulkvaran i min trädgård som jag brukar tänka på det. Man får chansa lite på grobarheten, vissa kan stryka med när temperaturen faller, men fördelarna är att det blir riktigt tjocka och fina växter. Kanske att jag ska våga mig på att så fler sorter så här i år? Gillar när det är enkelt att odla!

Smarta-frösådder-HannaWendelbo-12.jpg
Smarta-frösådder-HannaWendelbo-13.jpg

Hoppas att detta ska inspirera dig till att så dina egna sommarblomster. De flesta fröer vill gro, de vill upp, de vill blomma! Och halva hemligheten ligger faktiskt i att utgå från en bra jord, då kan man vara lite slarvig som jag är. Jag är på intet sätt en expert när det gäller odlande, jag provar mig fram och bygger på min erfarenhet och en blomstrande trädgård brukar jag alltid få!

Allt gott!

// Hanna

P.S Om du gillar att jag skriver och tipsar om odling dår du gärna klicka i “like” nedan, så vet jag vad jag ska skriva mer om. Vill ju gärna dela med mig av saker som du tycker är givande och relevanta! D.S

VAD JAG SÅR I MARS

Hanna Wendelbo

Hanna-Wendelbo

Mitten på mars och äntligen är det dags att börja peta ner de små fröerna i jorden! De magiska små fröerna som bär på allt det som ska skapa njutning, buketter och härlig mat för alla gästande humlor och bin under den ljusa varma årstiden i min trädgård. Nu börjar jag förkultivera sommarblommor så som rosenskära, zinnia och lejongap. Vecka 12 är även den vecka som det äntligen är dags att peta ner luktärtsfröer i den djupa mörka jorden för att få blommor att plocka till midsommar.

I år planerar jag att utöka mina odlingar av sommarblommor. Blommorna använder jag i mitt kreativa skapande men även när jag håller workshops i Blomsterpill. I och med boksläppet “Hannas Blomsterpill & Mönsterlek” som står inför lansering så tänker jag att jag kanske ska ordna med några riktigt härliga och extra inspirerande tillfällen med blomsterpill och då behöver jag riktigt mycket läckra sommarblomster!

Jag förkultiverar eller försår alla mina sommarblomster inomhus. Dels för att jag har haft så stora problem med mördarsniglar som käkar upp mina späda plantor och dels för att jag gärna vill skynda på blomningen en aning. Olika blommor försår jag på olika sätt. Nytt för i år är att testa att odla med så kallade Soilblockers.

HannaWendelbo_växthus_soilblockers

Soilblockers funkar som så att man stämplar ut jord med ett litet handredskap. Jag har köpt mina hos Paulina Velobloom som odlat på detta sätt i massa år. Jag börjar med att stämpla ut de små kuberna som jag försår de minsta fröerna i. Här ovan är det blomstermorot som jag dröslat ut efter bästa förmåga. Jag står ut i växthuset och slabbar med jord och vatten, men tar sedan in sådderna där de får stå riktigt varmt fram till dess att de har börjat gro. Därefter ställer jag dem lite svalare och ljust.

HannaWendelbo_växthus_soilblockers

När de små plantorna har växt till sig en aning, stämplar jag nya, större kuber där jag sticker ner de mindre kuberna i. En väldigt enkel omskolning!

HannaWendelbo_växthus_penseer-2.jpg
HannaWendelbo_växthus_penseer-6.jpg

Tidigare har jag bredsått alla sådder i gamla vindruvsaskar, mer om det kan du läsa HÄR. Med bredså menar jag att jag drösar ut en hel massa frön över ytan som ryms i vindruvsasken. När plantorna har växt till sig så planterar jag om dessa till krukor, så som jag har gjort med penséerna ovan. Dessa sådde jag den 19 januari och börjar nu arta sig och ta fart. Penséer som jag sår i januari njuter jag av hela sommaren och en bra bit in på hösten. De penséer som blommar nu sådde jag i höstas och har fått övervintra i växthuset.

HannaWendelbo_växthus_luktärter-1.jpg

Jag använder mig av planteringsjord till det mesta, både frösådder och omplantering. Undantaget är chili som alltid sås i såjord, en lite magrare variant av jord som innehåller mer sand och mindre näring. Jag är en ganska lat odlare och tänker oftast att funkar det så funkar det, och det gör det för det mesta.

HannaWendelbo_växthus_luktärter-6.jpg

Den stora såveckan för luktärter är vecka 12. Det är då alla mina fröer från www.ceciliawingard.se åker fram från frysen där de vanligtvis förvaras. Jag packar en ganska så stor kruka, 2 liter stor kanske, med planteringsjord och vattnar igenom ordentligt. Trycker till jorden med en annan kruka och petar sedan ner de 22 runda fröerna ganska så tätt i krukan. Därefter täcker jag med ett lager jord, vattnar försiktigt och placerar därefter i en 5 liters plastpåse, som kommer fungera som ett växthus för luktärerna. Dessa genialiska odlingsråd kommer från Cecilia och HÄR kan du läsa mer om dem.

HannaWendelbo_växthus_luktärter-4.jpg
HannaWendelbo_växthus_luktärter-7.jpg
HannaWendelbo_växthus_luktärter-8.jpg
HannaWendelbo_växthus_luktärter-16.jpg

Krukorna med luktärterna tar jag sedan in och placerar varmt och ljust. När plantorna har kommit upp en bit får de åka ut utomhus, luktärter tål så mycket mer än vad man någonsin tidigare trott. Det är många myter som Cecilia slår hål på i sin bok, mer om denna magiska uppslagsbok kan du läsa om HÄR.

Hanna_trädgård-8.jpg
HannaWendelbo_odla_luktärter.jpg

För mig är blommorna en del av mitt skapande. Jag älskar att gå ut i trädgården och förundras över hur det växer och vad som kommer upp och som ger mig möjligheten att plocka in stora fång av blomster. På sommaren odlar för att fylla på mitt inspirationskonto som sedan räcker hela året runt. Rosenskära och luktärt är ett måste i min trädgård men i år så bjuder jag in så många fler sorter. Några kommer jag att lyckas med och några kommer jag inte alls att klara av så bra. Väder och vind bestämmer även en hel del av hur det blir med skörden, Jag önskar mig en långsam och utdragen vår där jag verkligen får hinna med att njuta av allt och sakta få se hur naturen vaknar och erbjuder nya intryck varje dag. Att odla är att tro på att det finns en morgondag.

Kram// Hanna

P.S. Om du gillade det här inlägget och tyckte det var intressant att ta del av får du hemskt gärna klicka i “like”. Då vet jag vad du gillar och kan skriva och visa mer av de grejorna! D.s

FEM FINA SOMMARBLOMMOR FÖR NYBÖRJARODLAREN

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_sommarblommor-4.jpg

Längtar du efter att plocka blomster i din trädgård och ta in och pryda ditt hem med? Det finns ju få saker som gör ett hem så vackert som färska blommor! Dessutom är det ljuvligt med blommande rabatter i trädgården eller på balkongen, så här ger jag dig min bästa tips på fem lättodlade sommarblommor för nybörjarodlaren.

HannaWendelbo_sommarblommor-9.jpg

Sommarblommor är växter som man sår som frö på våren och som sedan bara blommar en sommar för att sedan vissna ned. Det fina med sommarblommor är att ju mer du plockar desto fler blommor blir det.

Jag försår alla mina sommarblommor inomhus och låter de växa till sig innan jag petar ner dem utomhus i rabatter. Anledningen till detta är att då har jag koll på var jag har satt den lilla blomman och kan skydda den från alla hungriga mördarsniglar.

Sommarblommorna jag rekommenderar här är alla sorter vars frön inte alls är svåra att få tag på. Du hittar fröpåsarna i din blomsterbutik eller till och med i din matbutik. Men jag varnar dig, har du väl fastnat för en sommarblomma är det lätt hänt att man gärna blir lite nördig och vill odla massa olika sorter av samma blomma!

HannaWendelbo_sommarblommor-5.jpg

ZINNIA

Zinnia är en så tacksam blomma att odla för buketter. I blombuketterna står den längst av alla. Inte ovanligt att den håller i vas i flera veckor och att den till och med börjar sätta rötter. Stjälkarna är oftast väldigt raka och stabila, vilket ger stadga i vilda trädgårdsbuketter. Zinnian kommer i massa olika färger och former, ibland kan de nästan påminna om mindre varianter av dahlia, men är inte alls så svårflörtad som dahlian. Jag brukar odla ett par olika sorter, de kommer i massa olika färger från blekgult, till cerise och bränd terracotta. Och jag säger som Farbror Grön, som är grönsaksodlarguru, att det finns alltid plats för en zinnia till!

Zinnian är väldigt förtjust i värme och den varma sommaren 2018 var skörden riklig. Plantera den i soligt läge och snåla inte med näring i jorden och vatten och den lilla zinnian kommer att belöna dig rikligt.

Jag bredsår zinnian inomhus i mitten på mars i vindruvsboxar, läs mer HÄR.

HannaWendelbo_sommarblommor-2.jpg

LUKTÄRT

Att jag är en luktärtsälskare av stora mått har jag kanske dolt dåligt. Jag älskar luktärter! Och en mer lättodlad sommarblomma får man faktiskt leta efter om man följer de enkla odlingsråd som jag har skrivit om HÄR. Luktärter kan man hitta flertalet sorter av i butikerna, även om jag föredrar att beställa mina fröer från www.ceciliawingard.se eftersom kvalitén på hennes fröer är så oroligt hög, varje litet frö gror!

Luktärterna är tacksamma på så sätt att ju mer man plockar desto mer blomster blir det. I början av sommaren plockar jag av alla blomster varje morgon och tar då in bara stjälken. Ju längre fram vi kommer på sommaren desto slösigare blir jag och plockar hela rankor av den ljuvliga blomman.

Luktärter vill ha riktigt välgödslad jord och något att klättra på. Under säsong brukar jag gulla med dem och fylla på med ytterligare näring i form av tex pelleterad hönsbajs.

I buketten på bilden ovan blandar jag luktärter med blåklint, en annan härlig lättodlad favorit i min trädgård.

Rosenskära, sommaraster, dahlia, luktärt och blåklint i en krispigt vit bukett.

Rosenskära, sommaraster, dahlia, luktärt och blåklint i en krispigt vit bukett.

HannaWendelbo_sommarblommor-1.jpg
HannaWendelbo_sommarblommor-10.jpg

ROSENSKÄRA

Jag kan nog villigt erkänna att rosenskäran är bulkvaran (får man lova att säga så om denna ljuvliga blomma…?) i min trädgård och buketter. Rosenskära kan man inte misslyckas med! Eller jo, det kan man faktiskt, ger man den för mycket näring så utvecklar den otroliga mängder av det dilliga bladverket innan den vill till att blomma. Det problemet hade jag i somras då jag planterade ut plantorna i en av mina nyanlagda hästbajslasagner. Så håll gärna tillbaka lite med näringen i jorden om du vill ha många fina rosenskäror.

Rosenskäran börjar blomma på sensommaren när dygnet ljusa timmar blir färre. Rosenskäran, som även kallas Cosmos eller Cosmea kommer i massa olika former och färger. Den vita “Purity” tycker jag är helt fantastisk. Den dubbla, djupt ceriserosa heter Cranberrie Double Click. Den rosa enkla kommer från en påse som kallas Vega Mixture från Lord Nelson. Det fiffiga med den är att har man väl sått den så sjävlsår den sig överallt i trädgården år efter år.

Rosenskäran bredsår jag inomhus i mitten på mars i vindruvsboxar, mer om sådden hittar du HÄR.

HannaWendelbo_sommarblommor-11.jpg
HannaWendelbo_sommarblommor-12.jpg
HannaWendelbo_sommarblommor-8.jpg
HannaWendelbo_sommarblommor-3.jpg

BLÅKLINT

Blåklinten är oftast den blomma som börja blomma tidigast här hos mig. Redan till midsommar brukar jag kunna plocka av den och blanda upp med prästkrage och smycka midsommarbordet med på klassiskt vis. Men blåklinten finns i flera olika färger och jag älskar de fröblandningar som innehåller en mix av flera olika kulörer. Det bästa med blåklinten är att den inte verkar behöva någon skötsel alls, den bara växer. Klart att den vill ha näring, vatten och sol, men inte så mycket mer dutt och lull än så.

Även blåklinten självsår sig villigt och kan dyka upp lite här och var. Blåklinten sägs vara fin att torkas också och användas som eternell, jag har ännu inte provat, men kommer testa det i år!

Blåklinten försår jag inomhus i vindruvsboxar i slutet på februari/början på mars, mer om sådden kan du läsa HÄR.

IMG_3682.JPG

SOLROS

Solrosor är verkligen roliga att odla! Fröerna är stora och lätthanterliga, både små och stora fingrar puttar lätt ner dem i jorden. Solrosorna sår jag inomhus i slutet på mars/början på april i mindre krukor och planterar ut när de är lite större, annars blir de snigelmat med en gång.

Jag använder solrosor i min trädgård nästan som häckar som delar av i trädgårdsrummet. De är lite roliga där de står och vänder sitt ansikte efter solen, blir som kompisar som står och solar sig på rad. Solrosor kommer i massa olika storlekar, färger och former. Det finns många fina som inte blir så höga som är urfina att odla i kruka på balkong till exempel. Sedan finns andra som skickar ut massa blommor längs samma stam som är utmärkta till snitt och buketter. I slutet på augusti och september kan jag plocka hur stora fång som helst av solrosor. De blommor jag låter stå kvar i rabatten käkar fåglarna glatt upp. Det ser verkligen härligt ut när de har fest i solroshäcken!

HannaWendelbo_sommarblommor-14.jpg

Jag hoppas att detta inlägg ska inspirera dig att odla sommarblomster i din trädgård eller på din balkong. Kanske går du redan nu och införskaffar fröerna, men vänta med att peta ner dem i jorden tills det är dags. Risken när man sår för tidigt är att plantorna blir långa och gängliga och inte så fina. Sommarblommorna behöver ljus så försök att vänta!

Sommarblomster adderar inte bara lust och fägring för dig i din trädgård utan fungerar även som restauranger för alla små pollinatörer som är så viktiga för vår överlevnad. Humlesurr och fjärilsfladder gör varje trädgård levande och härlig.

Hoppas även att du hänger med i #Blomsteruppropet där visionen är att det självklara valet ska vara närodlade blomster i säsong. Det där som är säsong får man kläm på när man odlar själv och jag tror att man får en annan respekt och förståelse för varje liten blomma. Att det är härligt att längta och att det är fint att leva med årstiderna. Eller hur?

Kram//

Hanna

P.S om du tyckte dessa tips var bra så får du gärna klicka i en “Like”, då vet jag vad jag ska bjussa på för kunskap och förhoppningvis inspirera dig! D.S