kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till hanna@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

BOKTIPSET: LUKTÄRT AV CECILIA WINGÅRD!

Hanna Wendelbo

Luktärter_HannaWendelbo-9.jpg

Cecilia Wingård, luktärtsdrottningen, har skrivit en bok om luktärter där hon har samlat fem års erfarenheter av sitt odlade av dessa älskvärda blommor. Cecilia har revolutionerat hela mitt tänk om luktärter och numera tycker jag att luktärter är något av det mest lättodlade som finns! Boken heter Luktärt och är en riktigt njutning från pärm till pärm. Jag fick uppdraget att vara med och bidra med en luktärtsmandla till Cecilias bok.

Luktärter_HannaWendelbo-6.jpg

När jag gjorde mandalan ville jag visa på alla de fina detaljer som bygger upp luktärten. Det är ju en fantastiskt dekorativ växt, som kan se ut som målad med akvarell ibland. Varje del av plantan har förstås ett namn och om detta berättar Cecilia i sin fina bok. Boken innehåller otroligt vackra bilder på Cecilias olika sorter men även ett riktigt intressant faktakapitel om luktärtens historia. Denna bok ligger högst upp på många odlares önskelista, det kan jag lova. Klicka in HÄR om du vill beställa boken Luktärt hos www.ceciliawingard.se, och det vill du! Passa samtidigt på att beställa hem säsongens fröer och början planera hur ditt odlande ska se ut nästa år.

Luktärter_HannaWendelbo-7.jpg
Luktärter_HannaWendelbo-8.jpg
Luktärter_HannaWendelbo-4.jpg

Jag har skrivit om Cecilias makalösa fröer tidigare här, och dessa blomster är verkligen till njutning från midsommar tills frosten tar dem i mitten på oktober. Jag minns tillbaka till solvarm altan av grånat trä som är mjukt mot barfota fötter som smugit runt i daggigt gräs och skördat luktärter på morgonrundan i trädgården. I år odlade jag 15 olika sorter och trots att sommaren var på tok för varm och torr för att luktärterna riktigt skulle trivas så plockade jag i massor. Turligt nog har jag vänner som gärna tar emot när det blir överodlat av växter och blommor. I år fick jag till och med skänka ett par av Cecilias luktärter till Tjolöholms planteringar som fattades en viss sort som jag hade fått för mycket av!

Luktärter_HannaWendelbo-5.jpg
Luktärter_HannaWendelbo-3.jpg

Jag odlade så många av Cecilias sorter i somras så jag till sist inte visste var jag skulle peta ner dem. Lösningen fick bli två extra pallkragar på gräsmattan. Jag satte ut pallkragarna direkt på gräset, la tjockt med tidningspapper i botten och fyllde på med hästbajs och blandade ut med lite vanligt jord och tryckte ner de små förodlade luktärtsplantorna här. Jag strödde samtidigt ut insamlade frön från pionvallmo och tillsammans trivdes de väldigt bra i denna provisoriska lösning. På köpet fick jag en naturlig avgränsning i trädgården mellan fotbollsplan och växthus, och mängder av blommor att plocka!

I trädgården har jag flera ställen med spaljer gjorda av armeringsjärn som snabbt blir fyllda av luktärtens slingrande växter. Varje vår, innan jag planterar luktärtsplantorna, rafsar jag ner hästbajs på planteringsstället. Under säsongen vattnar jag ett par gånger med hönsbajs, de gillar de.

Många och stora blir buketterna under säsongen. Längtar redan efter att planera vilka sorter jag ska odla nästa år! Att köra ner näsan i ett sånt här fång tillhör livets goda, och det vill jag inte vara utan.

Luktärter_HannaWendelbo-11.jpg
Luktärter_HannaWendelbo-10.jpg
Luktärter_HannaWendelbo-1.jpg

Luktärtsboken av Cecilia Wingård är formgiven av Sofia Scheutz. Jag kan avslöja att jag just nu har ett litet annat jobb tillsammans med Sofia i ett helt annat uppdrag, som jag verkligen ser fram emot att visa!

Och om du undrar om min bok, hur det går med den? Tackar som frågar, bara fint! Just nu faktagranskas den och jag gör lite fix med bilderna som ska vara med, jag har nämligen fotat alla mina bilder själv till min bok. Det känns verkligen stort, att faktiskt kunna kalla sig både fotograf och författare på en och samma gång! Min bok kommer ut i april hos Roos & Tegner, snart kan jag nog bjussa på lite material från den…

// Hanna

P.S Om du gillar min bloggpost får du gärna klicka i hjärtat här nedan, då får jag en liten fingervisning om vad du gillar och kan bjussa på mer av det! Tack på förhand! D.S

SOIE BELLE - IGEN! ETT GRAFISKT MÖNSTER FÖR SIDEN!

Hanna Wendelbo

SoieBelle_HannaWendelbo-33.jpg

Ja! Nu är den andra kollektionen sidenkläder för Soie Belle här och min chans att få visa att jag, hör och häpna, kan rita grafiska mönster. Mitt Art Deco-inspirerande mönster får pryda en hel uppsättning med plagg. Kläder som man bara vill krypa in i på fredagkvällen och sedan inte lämna förrän på måndag morgon, lyxigt men ändå avslappnat.

Morgonrock “Art Deco” från Soie Belle.

Morgonrock “Art Deco” från Soie Belle.

Kommer du ihåg det första mönstret jag ritade för sidenvarumärket Soie Belle, som lanserade i början på hösten? Då var det ljuvliga tyget mönstrat med höstanemoner som låg på en vacker grundton av varm beige. Och det var med det uppdraget min kontakt med Soie Belle knöts. I detta andra uppdrag var min brief att rita ett mönster med inspiration från modern Art Deco, ett grafiskt rent mönster med ett annat uttryck än det romantiska Windflower.

Gissa om jag ÄLSKAR när jag får uppdrag som är formulerade på detta vis? Som ligger där och balanserar på vad jag är helt hundra trygg med, där jag verkligen får anstränga mig för att hitta rätt uttryck? När jag får visa hela mitt register som formgivare, jo, jag älskar det! Och tänk vilken tur man har som får jobba med så bra uppdragsgivare som Soie Belle, det är drömmen.

Morgonrock, “Art Deco”, från Soie Belle.

Morgonrock, “Art Deco”, från Soie Belle.

SoieBelle_HannaWendelbo-43.jpg

Jag började experimentera med linjal och raka blyertsstreck, matematiska uträkningar och mellanrumsformer. Snart hittade jag ett gäng olika spår som jag ville jobba vidare med och började måla ut former med tusch och tuschpenna. Så befriande det kan vara att reducera färg och kulör och bara jobba med det svarta i pennan och det vita i pappret. Det är ju då varje litet streck spelar roll och påverkar uttrycket. Så spännande. Soie Belle fastnade för ett grafiskt mönster med snedställda rutor, i färgskalan svart, grått och gyllengult, där tuschteckningen ligger kvar och skapar ett spännande mönster, som trots det grafiska uttrycket har kvar känslan av den handritade teckningen.

SoieBelle_HannaWendelbo-28.jpg

Och visst är det häftigt med det tryckta sidentyget som så otroligt fint fångar upp teckningen från mitt original? Lägg även märke till det fantastiskt fina detaljerna som gömmer sig i varje plagg och förstärker känslan av lyx.

SoieBelle_HannaWendelbo-27.jpg
SoieBelle_HannaWendelbo-14.jpg
Morgonrock och nattlinne, “Art Deco” från Soie Belle. Kaffekopp “Systerskap” i egen produktion.

Morgonrock och nattlinne, “Art Deco” från Soie Belle. Kaffekopp “Systerskap” i egen produktion.

Känslan av att smyga runt i dessa plagg i siden är bara den bästa. Varma mot kroppen, men ändå lätta och på något märkligt sätt svala ändå. Tyget är tungt med det vackraste av fall i längderna. Min morgonrutin har verkligen fått guldkant. Varje dag börjar jag med en kopp kaffe och sedan vill Stella, vår lilla päskling, ut i trädgården och jaga imaginära katter och rådjur. Jag släpper ut henne och hon kör ett galet rejs i rabatterna och runt växthuset.

SoieBelle_HannaWendelbo-31.jpg
SoieBelle_HannaWendelbo-16.jpg
Storskjorta “Art Deco” från Soie Belle.

Storskjorta “Art Deco” från Soie Belle.

SoieBelle_HannaWendelbo-30.jpg
SoieBelle_HannaWendelbo-10.jpg

Efter avslutad första kaffekopp brukar jag följa efter Stella ut i trädgården och plocka en liten morgonbukett med vad som är i säsong. Äpplen finns kvar ännu och jag plockar ett gäng som jag juicar tillsammans med lite ingefära och avnjuter tillsammans med frukosten. Nattlinne och morgonrock i siden och till det raggsockor, funkar säger jag!

SoieBelle_HannaWendelbo-20.jpg
SoieBelle_HannaWendelbo-25.jpg

Något av det bästa med de här plaggen, liksom de i den förra kollektionen Windflower, är att det är lyxiga loungeplagg som funkar väldigt fint hemma, men även att ha på sig till vardag och fest. Jag håller inte det som helt omöjligt att den här kimonon kommer jag synas en hel del i. Den är ledig och fin i modellen och med två fickor på framsidan. Jag älskar fickor.

Jag tycker det blev otroligt lyckat med den gyllengula accentfärgen i mönstret. Det senaste året har jag börjat älska allt som är gult, blir till och med helt lycklig av de gula blommorna i min novemberträdgård så som tagetes och ringblomma.

Kimono “Art Deco” från Soie Belle.

Kimono “Art Deco” från Soie Belle.

SoieBelle_HannaWendelbo-35.jpg
SoieBelle_HannaWendelbo-37.jpg
SoieBelle_HannaWendelbo-46.jpg

Varje plagg i kollektionen kommer i en vacker ask, även den dekorerad med mönstret. Asken är så underbar att man bara vill att den ska synas framme. Perfekt att förvara småsaker i!

Vill du kolla in hela kollektionen klickar du in på www.sleepinsilk.se Där kan du även lägga din beställning på alla plagg i kollektionen och få den hemskickad, lyxigt det med. Och glöm inte att klicka runt i deras sortiment, där finns många riktigt riktigt fina produkter. Kan tipsa om de svarta sidenstrumporna, underbara att bära så här års!

// Hanna Wendelbo

P:S Jag är superglad för att du läser min blogg och mina små berättelser. Om du gillar vad du ser får du gärna klicka i det lilla hjärtat här nedan, då vet jag att jag är på rätt spår! Tack på förhand! D:S

RITA-MÖNSTER-WORKSHOP!

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_surfacepattern_wallpaper.jpg

Designa mönster är något av det roligaste jag vet. Men om möjligt är det ännu roligare att få lära ut mina kunskaper till andra och inviga människor i mönsterritandets magiska värld. I alla fall hade jag och mina workshop-deltagare det väldigt roligt på min första Rita Mönster workshop i lördags!

Rita-Mönster_Worksshop_HannaWendelbo-1.jpg

Workshopen är en kreativ utbildning där jag lär jag ut tre olika metoder för att skapa mönster. Efter mer än 18 år i branschen har jag samlat på mig ett gäng tips och trix som jag under tre och en halvtimme gör mitt bästa att förmedla. Med hjälp av notislappar, tuschpennor, akvarellpapper, penslar, gouache och akvarellfärger ger jag deltagarna kunskap och redskap till att kunna rita mönster utan dyr datautrustning eller tekniska kunskaper i program. Jag ritar min mönster till stora delar för hand och på det sätt jag skapar mönster vill jag förmedla och inspirera mina deltagare!

Rita-Mönster_Worksshop_HannaWendelbo-2.jpg

Det blev en otroligt fin stämning i gruppen. De mest fantastiska mönster växte fram i spännande rapporter. Den där speciella känslan av djup koncentration men samtidigt med en energinivå som nästan känns elektrisk infann sig fort i rummet. Jag älskar den känslan!

Målsättningen är att kursdeltagarna ska få kunskap om olika designmetoder för att sätta sina motiv i rapport och designa mönster som kan appliceras på produkter så som tex kuddar och mobilskal eller bara för att spara och njuta av själv!

Rita-Mönster_Worksshop_HannaWendelbo-3.jpg
HannaWendelbo_tulpanmönster.jpg

Utifrån ett givet tema får varje kreatör skapa ett mönster med hjälp av notislappar, en teknik som jag i princip använder till alla mönster jag ritar. Det är enkelt att se hur rapporten blir över en större yta och det går ganska fort att måla ut det om man vill.

Rita-Mönster_Worksshop_HannaWendelbo-5.jpg
Rita-Mönster_Worksshop_HannaWendelbo-6.jpg
Rita-Mönster_Worksshop_HannaWendelbo-7.jpg
Rita-Mönster_Worksshop_HannaWendelbo-8.jpg
HannaWendelbo_originalmålningar.jpg

För att visa hur man går från skiss till färdigt mönster visar jag mina skisser och original och hur de sedan har blivit som tex färdig tapet. Alla frågor är välkomna, vi pratar om allt i från trycktekniker till vilken färg eller pensel som är bäst för vad.

När mönsterna sedan ska målas ut kan man välja på att antingen jobba med akvarell eller gouache. Jag visar hur man använder dem, skillnaden på de olika teknikerna och vilket uttryck man får av gouache och akvarell. Workshopen är till för att prova på och lära sig något nytt!

Rita-Mönster_Worksshop_HannaWendelbo-9.jpg
Rita-Mönster_Worksshop_HannaWendelbo-10.jpg
Rita-Mönster_Worksshop_HannaWendelbo-11.jpg

LOKALEN

Lokalen vi håller till i ligger på Fabriksgatan 43 i Göteborg, ett stenkast från Korsvägen där tex Universeum och Liseberg ligger. Nästa tillfälle att delta i workshopen Rita Mönster är fredagen den 30/11 kl 13:00-16:30, kom vettja, det här var superkul! Priset för utbildningen är 1295:- inkl. moms och då ingår allt material.

BLI EN STJÄRNA PÅ INSTAGRAM
Även fredagen den 30 november kan man kombinera min workshop med Martin Wendelbos uppskattade Instagram Crash Course. En högintensiv och underhållande utbildning med utgångspunkt i de digitala plattformarna i allmänhet och med Instagram i synnerhet. Hur lyckas man på Instagram? Kanske är du en kreatör, men vill veta hur du ska nå ut och visa vad du kan med hjälp av sociala medier? Då är detta kursen för dig! Fredag 30/110 kl 09:30-12:00 Pris 1295:- inkl. moms. Kursmaterial ingår.

Är du intresserad av någon av våra workshops skicka då ett mail till martin.wendelbo@gmail.com så får du all information du behöver! Vill du hellre ringa nås Martin på 0702-938090. Hoppas att vi ses! Jag är superpeppad efter detta första härliga kreativa gäng!

MISSA INTE!
I samma lokal kan man den 9 november delta i den otroligt inspirerande workshopen Våga Måla Tusch med Anette PatternPlan, mer info om detta hittar du HÄR. Kan varmt rekommendera Anette som kursledare, hon är fantastisk, ja kanske till och med makalös i sin mission att frälsa oss med att VÅGA uttrycka oss kreativt. Med henne blir det otroligt lätt, alla blir genier!

// Hanna Wendelbo

P:S. Känner du att du gärna hade velat vara med på en av mina workshop men att Göteborg ligger för långt bort? Spana in min online-kurs Kickstarta Din Kreativitet som du hittar här!