kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till hanna@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

TILLSAMMANS MED SWEGMARK MOT BRÖSTCANCER!

Hanna Wendelbo

Swegmark_Blombröst_HannaWendelbo_liggande.jpg

Alla känner vi någon som har kämpat eller kämpar mot bröstcancer. Den personen är någons mamma, syster, vän eller dotter. Tyvärr har den hemska sjukdomen kommit mig väldigt nära alldeles för många gånger och därför ligger samarbetet med Swegmark under oktobermånad mig synnerligen varmt om hjärtat.

HannaWendelbo_Swegmark_Bröstcancerfonden-1.jpg

Tillsammans mot Cancer

Under oktober färgas hela Sverige rosa för att öka uppmärksamheten kring bröstcancer. Syftet med Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj är att finansiera forskning, sprida kunskap om cancer och bedriva påverkansarbete. Swegmark är samarbetspartner i årets Rosa Bandet-kampanj och mitt uppdrag är att illustrera Swegmarks kampanj med syfte att inspirera fler att vara med och göra skillnad. Min tolkning är så klart två blommande bröst. Om du vill vara med att bidra, litet eller stort, så hittar du insamlingen här.

Swegmark_RosaBandet
Swegmark_RosaBandet
Swegmark_RosaBandet

Bröst ligger Swegmark varmt om hjärtat då deras hjärteprodukt är just BH. Swegmarks produkter håller högsta kvalitet vilket ger dem lång livslängd. Och har man väl hittat sin favoritbehå vill man ju att den ska hålla riktigt länge, eller hur? (Lite pinsamt nästan, kan jag erkänna att jag har en Swegmark BH som jag har haft i mer än 15 år! De är fortfarande så fin i materialet och jag kommer nog behålla den ett tag till…)

HannaWendelbo_Swegmark_oktober-1.jpg
HannaWendelbo_Swegmark_Rosa-Oktober-8.jpg

För att göra blomsterpillet som syns i brösten och i ramen plockade jag mina egenodlade blommor i trädgården, allt i rosa nyanser, så klart! Rosa favoriter i trädgården så här tidig höst är zinnia, rosenskära, praktvädd och sommaraster. Min idé var att genom rosa blomblad i olika nyanser göra en illusion av ett bröst. Ett bröst som en kraftcentral, som en symbol för kvinnans barm.

HannaWendelbo_Swegmark_Rosa-Oktober-3.jpg
HannaWendelbo_Swegmark_Rosa-Oktober-5.jpg
HannaWendelbo_Swegmark_Rosa-Oktober-1.jpg

Ta på dina bröst.

Har du tänkt på att om du har god kännedom om dina bröst kan du lättare upptäcka eventuella förändringar? Prognosen är bäst i de fall där bröstcancern upptäcks tidigt. Ta för vana att känna igenom dina bröst varje gång du står i duschen. Glöm inte att känna efter upp i armhålan där din lymfkörtlar sitter. Leta inte efter några konstigheter utan lär dig hur de brukar kännas, då är det lättare att känna om något inte är som vanligt. Och när den där mammografi-kallelsen kommer, hoppa inte över den! Vet du om att mammografin, dvs röntgen av brösten, kan påvisa cancertumörer så små att det inte går att känna dem?

HannaWendelbo_Swegmark_Bröstcancerfonden-2.jpg
HannaWendelbo_Swegmark_Bröstcancerfonden-3.jpg

Ditt bidrag till insamling kan verkligen vara med och göra skillnad. Tack vare forskningens framsteg har andelen som överlever bröstcancer i minst tio år ökat från drygt 60 procent på 1980-talet till över 80 procent i dag. Mer forskning och därmed framsteg är vad vi behöver om denna fruktansvärda vilt härjande sjukdom. Tillsammans mot cancer!

// Hanna

Swegmark_Blomsterpill_HannaWendelbo.jpg

LÖVKRONA AV HÖSTLÖV - SÅ HÄR GÖR DU!

Hanna Wendelbo

Lövkrona_HannaWendelbo-DIY.jpg

En krona värdig höstens drottning eller kung gör du enkelt själv av lönnens härliga löv. Lönnbladens oerhört vackra färg och form gör sig ofantligt bra som höstens perfekta DIY att göra tillsammans med ditt barn!

Lövkrona_HannaWendelbo-4.jpg

Det här behöver du:

  • Najtråd

  • ca 20 lönnlöv i vackra höstfärger

  • Sax

Gör så här:

  1. Böj till najtråden efter ditt huvud. Klipp till stjälkarna på lönnlöven så att de blir vassa. (se bilden ovan)

Lövkrona_HannaWendelbo-1.jpg
Lövkrona_HannaWendelbo-2.jpg

2. Vik bladet ungefär en centimeter upp från mitten av lövet och lägg omlott på nästa blad med ca 2 centimeters mellanrum. Stick in stjälken genom bladet och låt det komma ut på insidan av kronan.

Lövkrona_HannaWendelbo-3.jpg
Lövkrona_HannaWendelbo-5.jpg

Så här ser det ut på insidan. Låt stjälkarna vara så här tills hela kransen är klar.

Lövkrona_HannaWendelbo-6.jpg

3. Om du inte vill ha för mycket lutning av bladen utåt i lövkronan, se till att vinkla bladen aningen inåt. Personligen tycker jag att det är fint med lutningen, det blir till en riktigt härlig yvigare lövkrona då! Lägg höstlöven på likadant omlott hela vägen runt tills hela najtråden är täckt.

Lövkrona_HannaWendelbo-9.jpg

4. När hela kronan är täckt av blad, så är det dags att fästa in stjälkarna. Det gör du genom att försiktigt tråckla in skaftet igenom bladets insida och låta den vassa delen hamna mitt emellan bladen inne i ringen. Är stjälkarna för långa kan du klippa av dem.

Lövkrona_HannaWendelbo-8.jpg
Lövkrona_HannaWendelbo-11.jpg

5. Klä din kung eller drottning i höstens vackraste krona och njut av naturens gyllene toner!

Tips: Jag tycker det är väldigt fint om bladen är ungefär lika stora men i aningen olika nyanser. Om man vill kan man sortera bladen i en graderad skala från tex grönt till gult och sedan rött och binda kransen på det sättet. Det blir oerhört effektfullt!

Lövkrona_HannaWendelbo-13.jpg

Gå ut och njut av höstens färger! Tydligen ska det bli riktigt varmt och skönt i veckan. Dags att njuta av brittsommaren!

// Hanna

P. S. Andra tips på höstpyssel att göra själv hittar du här:

Höstmandala av höstens vackra löv och blommor.

Höstkrans att hänga på dörren.

APELVIKEN-NY TAPETKOLLEKTION I SAMARBETE MED MIDBEC

Hanna Wendelbo

Apelviken Filippa 33010 detalj.jpg

Apelviken, ja så heter höstens nya tapetkollektion som nu ser dagens ljus. Tapetkollektionen är den tredje som jag har gjort i samarbete med Midbec Wallpapers och börjar nu landa i tapetbutiker landet runt. Här berättar jag om inspirationen och arbetet bakom de nya tapeterna.

Inspirationen kommer till stora delar från min trädgård, det kan inte hjälpas. Många av de blommor som jag odlar har fått stå modell i mönsterna. Det är något med alla de rara växter som poppar upp i mina planteringar, olika varje årstid som alltid lockar mig till att skapa. Kollektionen är uppbyggd runt sex olika mönster och totalt är det 31 olika tapeter som ingår i boken Apelviken. Varje mönster har givetvis en egen historia.

Apelviken Filippa 33010.jpg
Apelviken_HannaWendelbo_inspiration-6.jpg
Apelviken_HannaWendelbo_inspiration-3.jpg

I mitten på maj så är mina rabatter fyllda av lökväxter som blommar. Favoriter är frodiga piontulpaner och kungsängsliljor som verkligen verkar trivas hos mig. Kungsängsliljan sprider sig och blir fler och fler varje år, några är rutiga och några är helt vita. Helt förunderlig blomma tycker jag! Försommarens morgnar är en fantastisk tid, det är så mycket som växer och vaknar i odlingarna, nästan så man inte hinner med!

Apelviken_HannaWendelbo_tapeter-1.jpg

I mönstret Filippa fick trädgårdens tulpaner och kungsänglilja flytta in, tillsammans med liljekonvalj och små bellis som dyker upp i gräsmattan tidig försommar. Egentligen är ju tusenskönan ogräs, men den blommar så fint och gör mig så glad, så den får vara kvar! I den här kollektionen har jag målat de flesta mönsterna med gouache, vilket är en täckande vattenfärg som är lätt att få slät och fin i sitt uttryck.

Apelviken Filippa 33009.jpg

När jag började utbilda mig till designer i mitten på 90-talet så var den förhärskande estetiken baserad på de ideal som formades under rekordåren i Sverige på 50-talet. Det var nyfunkis, det var rent och minimalistiskt. Självklart var devisen att Form Följer Funktion, vilket gjorde att dekorativa element inte stod överst på stauststegen i designvärlden. Alla väggar skulle vara vita och om en mönster skulle våga sig in skulle det baseras på rutor, linjer eller grafiska element.

Jag hade då som nu, svårt för det avskalade, minimalistiska och funktionella och hittade min inspiration i det som var dekorativt och mönstrat. Jag älskar det färgstarka Carl Larsson-hemmet som hans hustru Karin inredde med hemtrevlighet som devis. Jag försvann in i de underbara organiska och klurigt rapporterade dekorationer och mönster som Arts and Crafts-rörlsen i England hade skapat runt 1900-talets. Och Josef Frank med sina stora mönster i briljanta färger studerade jag in i detalj. Denna mönstrade inspirationsskatt har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag tror faktiskt att den typen av mönster som jag tycker är allra roligast att rita nu faktiskt ligger i tiden. Jag blir helt lycklig när det enkla och avskalade får värme och komplexitet genom mustiga färger och dekorativa mönster!

Vill du se hur mönstret Filippa kan göra ett barnrum riktigt varmt och ombonat måste du klicka in hos Emma, Att Vara Någons Fru. Hemtrevligt är namnet!

Apelviken_HannaWendelbo_tapeter-2.jpg
Apelviken_HannaWendelbo_tapeter-3.jpg
Apelviken_HannaWendelbo_tapeter-4.jpg

Jag ritar och målar det mesta för hand, datorn och dess hjälpmedel använder jag gärna men först i slutfasen när jag behöver plocka ihop de olika bitarna. Anemone är ett slingrigt organiskt mönster som visade sig vara otroligt roligt att färgsätta. Härliga kulörer plockade jag in i detta mönster väl avvägda för att passa hem här i Skandinavien med våra speciella årstider och dess ljus.

Apelviken Anemone 33003 detalj.jpg
Apelviken Anemone 33004.jpg
Apelviken Apelkvist 33017 Anemone 33002.jpg

När jag ritar kollektioner vill jag gärna att du som ska välja tapet ska se en helhet i kartboken. Jag vill visa på hur otroligt fint det blir när man vågar tapetsera i alla rum. För att få ett samspel och rytm mellan olika rum har jag lekt in en liten kvist med blad i både mönstret Anemone och Filippa. Denna lilla kvist finns sedan i en helt egen design i en matchande färgskala så att man kan hitta sina favoritkombinationer och bygga en vacker harmoni i sitt hem. Tapeten Apelkvist har dessutom fått sig en liten extra touch av skimmer för att väggarna ska bli ännu mer spännande med skiftande temperatur i årstidernas olika ljus.

Apelviken Apelkvist 33017.jpg
Apelviken SkÑrhamn 33024.jpg

Tapeten Skärhamn har fått sitt namn från den lilla fina ort här på Västkusten som jag gärna åker till för att måla akvarell i lugn och ro. När jag tog en promenad i samhället där husen är fascinerande söta med verandor med snickarglädje och burspråk med etsade fönsterrutor i gammaldags manér fick jag idén till detta mönster. Ett mönster med snedställda romber, med en liten glansig prick som håller i hop de tvärställda omringande banden.

Apelviken Lilja 33028 detalj.jpg

Jag är av den uppfattningen att det finns inte en vägg som inte blir finare med en tapet. Men i vissa rum passar det inte med stora mönster utan man behöver mer något som uppfattas som en enfärgad yta. För det ändamålet designade jag Lilja. Tapeten är en lek med klassiska “Fleur de Lis” (fransk lilja) men istället för en blomma med två kronblad som faller utåt är det en liten bukett med tulpaner hopbundna av ett litet glänsande band som utgör själva den franska liljan. Just det här mönster har jag färgsatt i fem olika kulörer som fint harmonierar med alla de mer kraftfulla tapeterna i kollektionen.

Apelviken Pomona 33014.jpg

Det sjätte mönstret i kollektionen heter Pomona och berättar egentligen hela berättelsen om kollektionen Apelviken. På väggen växer äppleträd brevid päronträd och det blir till en hel fruktträdgård. Min absoluta favorit i kollektionen är det här mönstret men i färgställningen som har både guldäpplen och silverpäron.

Apelviken Pomona 33013 Lilja 33028.jpg

Nu när jag har avslöjat min fascination för både Dalarna och det dekorativa 1900-talets början så kanske du kan detektera de små referenser som galet begåvade stylisten AnnaCate har petat in i miljöerna som små ledtrådar och som sedan förevigats av den alltid lika genialiska fotografen Tove Hedvig? Kan du se dem?

// Hanna

P.S Om du är nyfiken och vill lära dig måla med gouache så vill jag passa på att tipsa om min onlinekurs “Kickstarta Din Kreativitet”, där visar och lär jag ut hur jag använder gouache, akvarell och bläck när jag målar. Och om du är sugen på att lära dig rita mönster så som jag gör så kan jag tipsa om att lördagen den 27 oktober så har jag en workshop kl 13:30-16:30 i Göteborg, mer info om det senare. D.S