kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

BLOMSTERMANDALA-WORKSHOP MED INFLUENCERS OF SWEDEN

Hanna Wendelbo

Blomblad_Åresjön_HannaWendelbo.jpg
Blomsterspill_Inos_HannaWendelbo.jpg

Att få umgås med ett gäng inspirerande människor på en galet vacker plats och sedan toppa det med både ny kunskap och tillammans göra saker man tycker är superkul, det låter som rena drömmen, eller hur? När jag var på Workation med nätverket Influencers of Sweden på unconference i Åre i början på februari så var det precis så det var, då jag fick möjlighet att inspirera med en blomstermandala-workshop!

Inos_Blomstermandala.jpg

Unconference, vad är det då? Jo, det är en konferens där deltagarna själva skapar innehållet, genom att dela med sig av ett case eller kunskap.  I det här gänget med trettio skarpa digitala entreprenörer fanns det mycket lärdom att hämta och ta del av. Jag ville bidra genom att göra en blomstermandala-workshop och boosta kreativiteten. Vi fick möjlighet att vara i Yogasalen på Åre Holiday Club som är en av de vackraste träningslokaler jag har upplevt med stora fönster med utsikt över hela Åresjön. Kika in här hos Jacqueline Wester som tog underbara bilder denna morgon på lokalen. 

Prärieklockor_HannaWendelbo.jpg

Jag hade förberett genom att ta med mig svarta bomullstyger, vilket är det optimala underlaget om man vill ta dramatiska bilder på sitt blomsterpill, där färgerna verkligen poppar. Urvalet av blommor begränsades till det den lokala Ica-butiken hade att erbjuda, men det var oväntat bra då jag hittade flertalet olika FairTrade-märkta blomsterbuntar. Prärieklockor, Nejlikor, Krysantemum och de gröna bladen från pistage blev vårt material.

Det kan vara lite läskigt, nästan obehagligt när man plockar på sig en liten bukett med blommor som man sedan synar för att bryta ner till minsta detalj. Just det där att ha en vacker perfekt blomma framför sig som man brutalt börjar plocka sönder kan upplevas som lite galet första gången, kanske till och med lite förbjudet. Men när väl dekonstruktions-fasen har satt in tar fascinationen vid över vad man kan hitta i den lilla växten, och med just denna bubblande fascination tar man sedan sig an uppgiften och lägger ut blombladen på det svarta tyget.

Första momentet kan vara att prova att lägga en symmetrisk bild av bladen, där man får anstränga sig att hitta lika blad som ska paras ihop i en mönsterbild centrerat runt en axel. Mycket av inspirationen kommer av blommorna man jobbar med. Nejlikor är en oväntad favorit då de oftast har en skarp färg som är den man ser på blomman, men när man rycker loss blombladen från sitt fäste så är de ljusa ner till. De är liksom naturligt fadade, nästan som om de är doppade i akvarellfärg!

Blomstermandala_JacquelineWester.jpg
Malin Lundskog  med bästa tatueringen! Kika in hos henne för härligaste träningspeppen.

Malin Lundskog  med bästa tatueringen! Kika in hos henne för härligaste träningspeppen.

Nyfiken på hur Linda Hörnfeldts färdiga bild blev? Klicka in på Instagram Lalinda!

Nyfiken på hur Linda Hörnfeldts färdiga bild blev? Klicka in på Instagram Lalinda!

Andra momentet, efter att man har provat att lägga sin första cirkulära symmetriska mandala, är att bara lägga en halv bild. Därefter tar man en bild på sitt motiv och provar att lägga in den i spegelappar med mobilen. Då blir bilderna perfekt symmetriska och man kan leka med dem på andra sätt. Just att spegla en mönsterbild är något jag jobbar med mycket som mönsterdesigner, det är ett klassikt sätt att bygga upp mönsterrapporter på. Medaljongtapeter är ett perfekt exempel på en speglad mönsterbild.

Under hela workshopen uppmuntras deltagarna att ta bilder på det bilder som växer fram. Det kan ofta vara så att den distansen som bildskärmen ger till sitt egna görande är positivt, man ser helt enkelt sin bild på ett annat sätt, oftast med ett stort mått av välbefinnande. Jag anade att den här gruppen skulle vara extremt kreativa och konstnärliga i sitt skapande, då alla på ett eller annat sätt jobbar visuellt, men att det skulle bli så vansinnigt mycket vackert som fyllde rummet kom som en överväldigande överraskning. Kunde inte hjälpa att mina kinder började blossa och jag kände mig otroligt stolt över att få förmedla och introducera dessa kreatörer i blombladens förlovade land!

Blomstermandala_ChalyDanckwardt.jpg
Sara Zetterqvist i full koncentration. Kika in hos henne på fantasiresor.se för fler bilder från vår Winter Workation.

Sara Zetterqvist i full koncentration. Kika in hos henne på fantasiresor.se för fler bilder från vår Winter Workation.

Amanda Matti hittade flowet fort! Följ henne på explorealittlemore.se för äventyr i det stora och lilla!

Amanda Matti hittade flowet fort! Följ henne på explorealittlemore.se för äventyr i det stora och lilla!

Blomstermandala_Åre_Inos.jpg
Blomsterblad_Workshop.jpg

Att ge sig själv denna stund, som blomsterpill innebär, är en övning i att vara i nuet och bara fokusera på textur, form och färg på kompositionen som landar framför skaparen. Det blir som en mindfullnessövning i sig. Emilia Westerström, som var med i workshopen tänker så fint om dessa saker, hur tillsynes meningslösa saker kan ha en ganska stor betydelse...

När vi var klara med våra blomstermandalas samlade vi de finfördelade blommorna på det stora svarta tygstycket. I vanliga fall när jag är färdig med mitt blomterpill tar jag tygstycket med blombladen och sveper ut dem i trädgården där de snabbt förmultnar och blir näring till nya blommor i trägården. Jag gillar förgängligheten i skapandet, det blir ganska kravlöst skapande på det sättet. Någon föreslog att jag skulle göra samma sak här, svepa ut blombladen över Åresjöns is. Sagt och gjort det gjorde jag. Visst blev det ett magiskt och poetiskt uttryck när blombladen la sig tillrätta i den orörda vita snön med de blånande bergen i fjärran?

Blomblad_i_snö_HannaWendelbo.jpg
Pistage_snö_HannaWendelbo.jpg
Blomstermandala_Influencers_of_Sweden.jpg

En blomstermandala-workshop kan man ha i många olika sammanhang, klicka in HÄR, HÄR och HÄR så ser du hur. Nyfiken på att boka mig för en blomstermandala-workshop maila mig på hanna@hannawendelbo.com så berättar jag mer!

Må gott!

// Hanna Wendelbo

TRÄDGÅRDENS LUKTÄRTER- JAG DRÖMMER OM ODLINGARNA

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_luktärtsbukett.jpg

Det har varit riktigt kallt och nationellt isdygn men jag längtar efter att köra ner fingrarna i varm jord. Längtan växer sig starkare och starkare när ljuset börjar göra sig mer och mer påmind. Och det bästa av allt är att det snart är dags för luktärtssådden!

Förra året hade jag den stora lyckan att stifta bekantskap med Cecilia Wingård som verkligen är luktärtskännare av rang. Jag köpte ett par påsar frön av henne på Trädgårdsmässan i Malmö i början på mars och sådde sedan enligt hennes instruktioner vecka 12. Till midsommar hade jag första lilla buketten, precis som utlovat, trots att våren verkligen lät vänta på sig och frosten höll kvar sitt fasta grepp riktigt länge.

HannaWendelbo_trädgård_luktärter.jpg

Fröerna jag köpte av Cecilia var Senator, Purple Prince, Lady Griezel Hamilton, Janett Scott och två till som jag tyvärr glömt namnet på. Vecka 12 gjorde jag som Cecilia sagt och petade ner en hel påse frön i en och samma kruka med bra jord som är helt genomvattnad. Krukan fick en påse om sig vilket fungerade som ett minidrivhus på ett varmt och ljust ställe. Till min förvåning så grodde samtliga frön från alla påsar! När växterna hade kommit upp en bit, satte jag ut dem utomhus, men höll ett vakande öga på dem så att inte temperaturen gick under -4. Men i både snö och kyla fick de stå utomhus och växa till sig. Plantorna blev förvånansvärt knubbiga och kraftiga och otroligt lätta att handskas med när jag stack ner dem här och var i kärl, rabatter och odlingslådor. 

HannaWendelbo_luktärter_i_juni.jpg
HannaWendelbo_odla_luktärter.jpg
Armeringsjärn_luktärter_HannaWendelbo.jpg

Luktärter är riktiga klättrare och vill ha hjälp med att sträva mot skyn. Varje vår hämtar jag ett lass med hästskit från vänner med hästgård och jordförbättrar rabatter och odlingar. Det verkar som om luktärterna verkligen gillar jorden. Under säsongen vattnar jag dem då och då, när jag kommer på det med lite extra näring, vilket består av hönsbajs blandat med vatten. Luktärterna är ena hungriga rackare!

Odla_luktärter_HannaWendelbo.jpg
HannaWendelbo_luktärter.jpg

En av de absolut bästa sakerna med luktärter är att ju mer man plockar desto fler blommor får man. Luktärter får absolut inte lov att sätta frön, då är säsongen genast över. I slutet på juni kunde jag plocka den första buketten, i juli blommade alla olika sorter och i augusti var det ett sådant överflöd att jag aldrig varit med dess like. Doften när jag hade plockat in dessa ljuvligheter var helt magisk, det kan jag lova.

HannaWendelbo_luktärter_II.jpg
HannaWendelbo_luktärter_Senator.jpg

Jag är förtjust i alla olika sorters luktärter, men extra glad blir man ju så klart när nagellack och blomma matchar. Senator ser ut ungefär som denna men är mycket mer lila i tonen, denna röda vet jag tyvärr inte namnet på. Att ha målade naglar som trädgårdsmänniska är bästa grejen, då syns inte skiten som sitter i varje por från april till oktober...

HannaWendelbo_luktärtsskörd.jpg
HannaWendelbo_designer.jpg

Som jag längtar efter att sitta i den ljumma kvällen, med ett fång luktärter omkring mig och måla. Luktärter är för mig ett synnerligen kärt motiv, men ännu har jag inte gjort något mönster eller tapet med slingrande luktärtsblommor. Men kanske har du kikat in på min kreativa on-linekurs hos Brillbee, där lär jag ut hur man kan måla luktärter i mjukaste akvarellfärger? Ett så tacksamt motiv!

HannaWendelbo_måla_luktärter.jpg

Denna sommar ska jag odla massa fler luktärter. Cecilia ska odla 100 olika, har hon lovat, men jag nöjer mig med 15 sorter. I år har jag självklart skaffat fröer från Cecilia igen och det blir Rosy Frills, Dorothy Ekford, Charlies Angel, Senator, Frills & Blushes Mix, Piggy Sue, Nimbus, Lucie Hawthorne, Kiera Madeline, Painted Lady, Smultron Kyss, Juliet, Almost Black, Rosa Fluff Doft Mix och Gunnels Blandning, visst låter det spännande, eller hur?

HannaWendelbo_luktärter_oktober.jpg

I mitten på oktober plockade jag in den sista buketten med luktärter som fick sällskap med de sista rosenskärorna från trädgården. Sedan kom det tre nätter med frost som tog alla rosenskäror och knäckte luktärtorna. Men att kunna njuta av skörden i fyra månader måste väl ändå kvala in som synnerligen odlingsvärda?

Må gott!

// Hanna Wendelbo

BLOMSTERFRUKOST MED BLOMSTERLANDET!

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_Blomsterdesigner.jpg

För att fira och lansera mitt och Blomsterlandets samarbete, som startades upp i och med de annonser som går i magasinen just nu, bjöd vi på en blomsterfrukost tillsammans med Polhem PR. Och vilken härlig morgon det blev!

Blomsterlandet frågade mig om jag kunde göra en blommande tapet, PÅ RIKTIGT, och det är just denna som syns i annonser i magasinen. Snacka om drömuppdrag för en nördig tapetdesigner! Blomsterlandet jobbar utifrån tre olika uttryck under denna säsong varav det första temat heter "romantisk lantidyll" och jag ska inte sticka under stol med att just det temat går som hand i handsken för mig. I filmen berättar jag hur jag skapade denna levande blomstertapet, klicka in så får du veta hur tankarna gick.

HannaWendelbo_Blomsterlandet_Blomstertapet.jpg
FairTradeRosor_Blomsterlandet.jpg
Tulpaner_Blomsterlandet.jpg

Tillsammans med ett tjugotal härliga journalister och stylister från inrednings- och trädgårdsmagasin började vi vår morgon med blommor och blad. I tapeten har jag använt mig av tulpaner, ranunkler och rosor tillsammans med det gröna så som murgöna, eucalyptus och ormbunkar och just dessa blommor var vårt material denna morgon.

Johanna i djup koncentration.

Johanna i djup koncentration.

Blomsterarrangemangen gjordes genom att krukor var fyllda med oasis som man sedan placerade blommor och blad i. Det finns några enkla knep att ta till när man ska göra just den här typen av blomsteruppsättningar:

TRE TIPS:

1. Ställ krukan på den höjd som blommarna ska betraktas på. Ska blommorna upplevas uppifrån ska du göra arrangemanget i den höjden. Ska blommorna vara fina rakt framifrån och till exempel placeras på en lite högre byrå, tänk på att jobba med ögonen i den höjden på krukan.

2. När jag sätter samman en sådan här uppsättning börjar jag med att göra en grön bas. Tänker jag att buketten ska ha en riktning så gör jag linjerna redan från början i de gröna bladen.

3. När väl större delar av den gröna basen är på plats placerar jag blommorna i uppsättningen. Då tänker jag mig att blommorna ska dansa i buketten och vara som härliga individer på bästa mingelpartyt. Alla blommor i uppsättningen ska interagera på något sätt, alla kanske inte är engagerade i det stora samtalet, men de ska vara medvetna och uppmärksamma på vad som händer runt om kring den. Jag brukar inte tänka i att man ska ha udda antal blommor i buketten, vilket är ett vanligt tips, utan jag kan tycka att även tvåsamheten kan vara fin och dekorativ.

Therese visste exakt att hon skulle göra sin uppsättning som en riktgt bra köksfest. Men hon har ju å andar sidan grym koll på just kök.

Therese visste exakt att hon skulle göra sin uppsättning som en riktgt bra köksfest. Men hon har ju å andar sidan grym koll på just kök.

Blomsterfrukost_PolhemPR.jpg

Att få börja morgonen med blommor och blad var det fler än jag som njöt av. En skön stämning med hög energi med djup koncentration la sig i rummet hos Polhem. Alla uppstämningar blev helt magiska och så personliga. Alla arrangerade sina egna små blomsterpartyn.

Blomsterlandet_Blomsterfrukost.jpg
Blomsterfrukost_HannaWendelbo.jpg
Blomsterfrukost_Blomsterlandet.jpg
Matilda på Family Living matchade nagellack och bukett. Åh så underbart!

Matilda på Family Living matchade nagellack och bukett. Åh så underbart!

Blomsterbukett_Blomsterfrukost.jpg

Ljuvliga VintageEmma hade färgskalan helt klar för sig och frossade i de härligaste rosa kulörer. Alla fick så klart ta med sig sina mästerverk hem, visst är det underbart att ha en rejäl blomsterbukett att njuta av till helgen?

VintageEmma_Blomsterfrukost.jpg
Blomsterlandet_Blommor.jpg
Primula_Blomsterlandet_Blomsterfrukost.jpg

Under året kommer jag att bjuda på mer härliga tips när det gäller blommor och odlande med hjälp av Blomsterlandet både här på bloggen och i fysiska sammanhang. Nästa gemensamma stopp blir den stora trädgårdsmässan i Stockholm, Nordiska Trädgårdar, där jag kommer bygga upp en utställningsbalkong men även hålla workshops i Blomsterlandets monter. Håll ögonen öppna här i mina kanaler så kommer jag berätta mer om det längre fram, men sätt en bock i almanackan redan nu den 22-25 mars!

Må Gott!

// Hanna