kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till hanna@hannawendelbo.com 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

HUR MAN RITAR EN MÖNSTERRAPPORT

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_Patterndesigner

Här om dagen testade jag att köra Live på Instagram där jag bjöd in till en liten minisejour i hur man kan rita mönster på ett enkelt sätt utan dyr utrustning. Det var hur roligt som helst och massa spännande frågor strömmade in under tiden.

HannaWendelbo_Designer

Jag visade en enkel teknik för att jobba med en rapportering som baseras på ett kvadratiskt rapportmått, som det behöver vara när man tex ritar tapetmönster för djuptryck eller limtryck. Till min hjälp hade jag notis-lappar, vilket är min favoritmetod när det gäller att skissa på mönster, oavsett produktgrupp eller tryckteknik. När Liven var avslutad var jag så kreativt igång att jag inte ville lämna mönstret som jag hade skissat fram under sändningen. Jag tog en av de fyra små post-it-lapparna och scannade in i datorn, där jag bearbetade den en aning, drog upp skalan och skrev ut i A4-format.

HannaWendelbo_WallpaperDesigner_sketch

Därefter kalkerade jag av den grova utskriften på ett vanligt ritpapper. Viktigt är att behålla markeringar som visar mönsterrapportens början och slut, man vill inte riskera att något hamnar snett!

HannaWendelbo_WallpaperDesigner_Reservage

Jag kände att mönstret skulle göra sig i en bläckteknik plus att jag kände mig lite bläckigt blå denna dag. För att få ett lätt uttryck så reserverade jag alla tecknade linjer med reservage-gummi med en smal pensel.

HannaWendelbo_WallpaperDesigner_Patternrepeat

Därefter målade jag i alla mönsterformerna med en laverande effekt, för att bygga former trots att jag bara använde en kulör. På bilden ovan kan man se min post-it-lapp med mönster jag snabbt skissade upp under sändningen och sedan hur det blev efter en del bearbetning och val av uttryck.

HannaWendelbo_WallpaperDesigner

Sedan suddade jag bort blyertslinjer och reservage och framträdde ett mönster som matchade både mitt humör, kaffekoppen och den kvittrande koltrasten som skuttade runt utanför fönstret.

Jag vill tacka alla som ville vara med i sändningen, det var superkul, men jag har massa idéer på hur jag kan förbättra det hela. Kommer nog snart igen sända Live, har du förslag på frågor som du vill att jag ska ta upp, eller konstruktiv feedback på dagens sändning, tveka inte att skicka mig ett mail eller skriva en kommentar på Instagram. Hoppas att vi ses då!

/Hanna Wendelbo

TRÄDGÅRDSDRÖMMAR & FRÖSÅDDER

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_fröpåsar

Jag fick en fråga om vad jag odlar i min trädgård och den fick mig verkligen att börja klura. Jag odlar massa blommor och en hel del ätbart. Mycket väljer jag utifrån att det är så härligt att kunna plocka in så stora blomsterbuketter som möjligt så att jag har dem nära mig så att de bara genom sin uppenbarelse lockar mig till att börja rita, skissa eller blomsterpilla.

HannaWendelbo_blommor

I år drömmer jag extra mycket om ett växthus, vilket verkligen skulle förlägna odlingssäsongen på våren och hösten. Det är många gånger en utmaning att odla så mycket som jag gör utan ett växthus, i perioder får vardagsrummet fungera som barnkammare för alla försådder och ibland lånar jag in mig i en odlingsväns växthus. Man får vara lite fiffig, men det är också lite krångligt! Så här i början på februari så ligger en del fröer redan i jorden. Först ut i januari är sådden av min absoluta favorit, jätteverbenan, den lila stjärnfloriga blomman på bilden ovan och chilli i lite olika varianter. Därefter följer tomater och i år har jag även provat att fröså gojibär!

HannaWendelbo_blåklint

I mars sår jag:

Blåklint, gärna både klassiskt blå och någon vit eller rosa variant.

Zinnia, viket blev en ny favorit förra året. Så pass att jag ritade ett tapetmönster med den blomman som modell.

Praktvädd, för att den är så vacker i rabatten och i buketter.

Lejongap, är också en tålig favorit. Har man tur blir det riktigt mycket av den och sedan hjälper den till att självså sig i rabatterna.

Rosenskära, i många olika varianter. Vita, rosa, dubbla, två färgade. Rosenskäran är så tacksam och blommar rikligt ända till in på hösten.

HannaWendelbo_Trädgård
HannaWendelbo_Rosenskära

I april sår jag:

Luktärtor, så många olika sorter jag bara orkar och kommer ihåg. Jag driver upp dem i gamla toalettrullar, vilket är perfekt för luktärtornas känsliga rötter.

Vallmo, förra året råkade jag så pionvallmo, och förälskelsen blev total! Mer av den blir det i år.

Solrosor, olika sorter. Blir till fantastiska väggar i trädgården och växtkraften i dem fascinerar varje år.

Ringblomma, olika sorter som drar sig åt det rosa, aprikos hållet helst. Men jag brukar bli så lycklig när de kommer och är de då orangea så får det gå det med.

Krasse, som är så fint att fylla krukor med.

Borstnejlika, provade jag förra året och misslyckades, nytt försök i år.

Sommarslöja, en verklig älskling i buketterna. Den sår jag gärna även direkt utomhus, så att den finns under en längre period.

HannaWendelbo_ringblomma
HannaWendelbo_luktärtor

Ja, det är på ett ungefär vad jag försår när det gäller blommor till trädgården. Det brukar bli en hel del annat också då jag försöker samla in frön från blommor jag gillar i min eller vänners trädgårdar. Och alltid hittar jag någon liten fröpåse någonstans som jag sedan spontansår någon ljum kväll i maj. Dessutom så försöker jag odla en hel del ätbart, men det brukar jag så rakt upp och ner i odlingslådorna i köksträdgården.

HannaWendelbo_septemberblommor

I september ser sommarbuketterna ut så här, med zinnia, rosenskära, jätteverbena, luktärtor och ringblommor. Då känner jag mig rik och inspirationen till att rita ligger verkligen på topp!

Vilken är din favoritblomma?

 

/Hanna Wendelbo

JODÅ, "MÖNSTERDROTTNINGEN" RITAR TAPETER IGEN...

Hanna Wendelbo

Hanna_Wendelbo_blogg_Magnolia

I november sa jag hejdå till ett fantastiskt tapetgäng i Ulricehamn på Sandberg Wallpaper för att prova min egna vingar. Jag har sedan dess jobbat med otroligt roliga projekt, så som att ta fram mitt första print Angel Wings 1 och blomstermandala workshop med Mercedes Benz i Stockholm. Jag har skissat och ritat och också märkt att jag gärna vill tänka i mönster, rapporter och upprepningar.

Hanna_Wendelbo_blogg_blue_wallpapers

Någon dag in på det nya året fick jag ett samtal från en vän som frågade om inte jag ville rita tapeter, jo sa jag, men hur? Strax var ett möte bokat hos det svenskägda familjeföretaget Midbec och jag fick presentera mina idéer, baserade på bara det jag vill göra och uttrycka. Och far och son Bengt och Per Johnson gillade det jag visade!

-Att fortsätta med tapeter känns väldigt naturligt och att då få samarbeta med Midbec som har påbörjat en egen linje ”Designed by Midbec”, där kollektioner från designer Björn Nilsson ingår, känns otroligt spännande. Detta blir en bra plattform för mig att utveckla tapetmönster som utgår helt och hållet från mitt egna formspråk. Jag hittar min inspiration i klassiska nordiska miljöer och dekorativa element som blommor och natur. Jag tror att när första kollektionen kommer ut kommer det vara en del överraskningar, men också ett stort mått av igenkänning av både min hand och färgskala.

Hanna_Wendelbo_designer

Jag är så glad för detta samarbete vilket medverkar till att jag får fortsätta att rita tapetmönster, som jag älskar så mycket! Dessutom har jag en hel del andra roliga samarbeten på gång som jag snart ska berätta mer om. Det är både kul, pirrigt och utvecklande att vara frilansdesigner!

/Hanna Wendelbo