kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till hanna@hannawendelbo.com 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Midbec Wallpapers

DIY: TÄNDSTICKSASK KLÄDD MED TAPET

Hanna Wendelbo

Tändsticksask_HannaWendelbo-17.jpg

Tändsticksaskar är något som jag använder väldigt mycket av så här års när mörkret faller tidigt och man vill mysa med tända ljus eller en varm brasa. Tändstickor är verkligen en förbrukningsvara men för att askarna ska kännas finare så brukar jag dekorera dem på olika sätt. Ett enkelt sätt att göra tändsticksaskarna mycket lyxigare är att klä dem med tapet, här berättar jag hur.

Tändsticksask_HannaWendelbo-21.jpg
Tändsticksask_HannaWendelbo-5.jpg

Det här behöver du:

  • Tändsticksask. Ikeas tändsticksaskar är lite större och stickorna är lite längre, därför lämpar de sig bra till detta ändamål.

  • Tapeter. Jag brukar ta rester som har blivit över från annat. Det är ganska lite tapet man behöver, så även små bitar brukar funka fint.

  • Ett vackert band, ca 3 cm.

  • Sax, klister och en blyertspenna.

Tändsticksask_HannaWendelbo-6.jpg

1. Mät ut formatet av tändsticksasken på baksidan av tapeten. Kolla så att det motiv du vill ha med placerar sig fint på framsidan. Du behöver inte mäta jättenoga, finliret fixar du på slutet.

Tändsticksask_HannaWendelbo-8.jpg

2. Klipp ut tapeten som ska klä tändsticksaskens framsida, sida och baksida i ett stycke.

Tändsticksask_HannaWendelbo-10.jpg

3. Applicera lim på tapetbiten och placera tändsticksasken med den smala sidan mot tapeten först.

Tändsticksask_HannaWendelbo-9.jpg

4. Vik över kanterna över fram och baksida och måtta så din motiv kommer där du vill ha det. Vik till hörnen ordentligt, genom att dra med fingrarna över kanten så att tapeten fixeras.

Tändsticksask_HannaWendelbo-13.jpg

5. Om du vill klä den utdragbara delen av askens kortsidor med tapet så måtta ut och klipp ut ur tapeten. Jag valde en matchande tapet till den ena asken och den andra asken klädde jag med washi-tejp. Fint båda två!

Tändsticksask_HannaWendelbo-14.jpg
Tändsticksask_HannaWendelbo-11.jpg

6. När man klär asken med tapet på detta vis kan det vara svårt att se vilken sida som är upp eller ned när man ska ta fram en sticka. För att undvika att alla tändstickorna rasar i golvet när man öppnar asken upp och ned fäster jag ett litet band i framkant av den innersta boxen. Bandet limmar jag dubbelt och klistrar fast på insidan. Medan limmet torkar fixerar jag bandet med en klädnypa. Bandet gör även att asken ser ännu lite lyxigare ut.

Tändsticksask_HannaWendelbo-12.jpg
Tändsticksask_HannaWendelbo-15.jpg

Plättlätt att förvandla vanliga tändsticksaskar till lyxiga små paket! Visst är det en fin julklapp att göra och ge bort till en vän? De bästa julklapparna är hemmagjorda med kärlek, eller hur?

Tändsticksask_HannaWendelbo-17.jpg
Tändsticksask_HannaWendelbo-18.jpg

Tapeterna jag har använt till dessa askar kommer från kollektionen Apelviken som jag har designat för Midbec Wallpapers, mer om designarbetet med den kollektion kan du läsa HÄR.

Så, sätt genast igång med detta pysseltips och berätta för mig om hur du dekorerar din tändsticksask. Det är jätteroligt att se på vilka olika sätt man kan pimpa en så enkelt sak till en lyxig present!

// Hanna

P.S Om du gillar mitt DIY-tips om tändsticksaskarna blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat nedanför. D.S

APELVIKEN-NY TAPETKOLLEKTION I SAMARBETE MED MIDBEC

Hanna Wendelbo

Apelviken Filippa 33010 detalj.jpg

Apelviken, ja så heter höstens nya tapetkollektion som nu ser dagens ljus. Tapetkollektionen är den tredje som jag har gjort i samarbete med Midbec Wallpapers och börjar nu landa i tapetbutiker landet runt. Här berättar jag om inspirationen och arbetet bakom de nya tapeterna.

Inspirationen kommer till stora delar från min trädgård, det kan inte hjälpas. Många av de blommor som jag odlar har fått stå modell i mönsterna. Det är något med alla de rara växter som poppar upp i mina planteringar, olika varje årstid som alltid lockar mig till att skapa. Kollektionen är uppbyggd runt sex olika mönster och totalt är det 31 olika tapeter som ingår i boken Apelviken. Varje mönster har givetvis en egen historia.

Apelviken Filippa 33010.jpg
Apelviken_HannaWendelbo_inspiration-6.jpg
Apelviken_HannaWendelbo_inspiration-3.jpg

I mitten på maj så är mina rabatter fyllda av lökväxter som blommar. Favoriter är frodiga piontulpaner och kungsängsliljor som verkligen verkar trivas hos mig. Kungsängsliljan sprider sig och blir fler och fler varje år, några är rutiga och några är helt vita. Helt förunderlig blomma tycker jag! Försommarens morgnar är en fantastisk tid, det är så mycket som växer och vaknar i odlingarna, nästan så man inte hinner med!

Apelviken_HannaWendelbo_tapeter-1.jpg

I mönstret Filippa fick trädgårdens tulpaner och kungsänglilja flytta in, tillsammans med liljekonvalj och små bellis som dyker upp i gräsmattan tidig försommar. Egentligen är ju tusenskönan ogräs, men den blommar så fint och gör mig så glad, så den får vara kvar! I den här kollektionen har jag målat de flesta mönsterna med gouache, vilket är en täckande vattenfärg som är lätt att få slät och fin i sitt uttryck.

Apelviken Filippa 33009.jpg

När jag började utbilda mig till designer i mitten på 90-talet så var den förhärskande estetiken baserad på de ideal som formades under rekordåren i Sverige på 50-talet. Det var nyfunkis, det var rent och minimalistiskt. Självklart var devisen att Form Följer Funktion, vilket gjorde att dekorativa element inte stod överst på stauststegen i designvärlden. Alla väggar skulle vara vita och om en mönster skulle våga sig in skulle det baseras på rutor, linjer eller grafiska element.

Jag hade då som nu, svårt för det avskalade, minimalistiska och funktionella och hittade min inspiration i det som var dekorativt och mönstrat. Jag älskar det färgstarka Carl Larsson-hemmet som hans hustru Karin inredde med hemtrevlighet som devis. Jag försvann in i de underbara organiska och klurigt rapporterade dekorationer och mönster som Arts and Crafts-rörlsen i England hade skapat runt 1900-talets. Och Josef Frank med sina stora mönster i briljanta färger studerade jag in i detalj. Denna mönstrade inspirationsskatt har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag tror faktiskt att den typen av mönster som jag tycker är allra roligast att rita nu faktiskt ligger i tiden. Jag blir helt lycklig när det enkla och avskalade får värme och komplexitet genom mustiga färger och dekorativa mönster!

Vill du se hur mönstret Filippa kan göra ett barnrum riktigt varmt och ombonat måste du klicka in hos Emma, Att Vara Någons Fru. Hemtrevligt är namnet!

Apelviken_HannaWendelbo_tapeter-2.jpg
Apelviken_HannaWendelbo_tapeter-3.jpg
Apelviken_HannaWendelbo_tapeter-4.jpg

Jag ritar och målar det mesta för hand, datorn och dess hjälpmedel använder jag gärna men först i slutfasen när jag behöver plocka ihop de olika bitarna. Anemone är ett slingrigt organiskt mönster som visade sig vara otroligt roligt att färgsätta. Härliga kulörer plockade jag in i detta mönster väl avvägda för att passa hem här i Skandinavien med våra speciella årstider och dess ljus.

Apelviken Anemone 33003 detalj.jpg
Apelviken Anemone 33004.jpg
Apelviken Apelkvist 33017 Anemone 33002.jpg

När jag ritar kollektioner vill jag gärna att du som ska välja tapet ska se en helhet i kartboken. Jag vill visa på hur otroligt fint det blir när man vågar tapetsera i alla rum. För att få ett samspel och rytm mellan olika rum har jag lekt in en liten kvist med blad i både mönstret Anemone och Filippa. Denna lilla kvist finns sedan i en helt egen design i en matchande färgskala så att man kan hitta sina favoritkombinationer och bygga en vacker harmoni i sitt hem. Tapeten Apelkvist har dessutom fått sig en liten extra touch av skimmer för att väggarna ska bli ännu mer spännande med skiftande temperatur i årstidernas olika ljus.

Apelviken Apelkvist 33017.jpg
Apelviken SkÑrhamn 33024.jpg

Tapeten Skärhamn har fått sitt namn från den lilla fina ort här på Västkusten som jag gärna åker till för att måla akvarell i lugn och ro. När jag tog en promenad i samhället där husen är fascinerande söta med verandor med snickarglädje och burspråk med etsade fönsterrutor i gammaldags manér fick jag idén till detta mönster. Ett mönster med snedställda romber, med en liten glansig prick som håller i hop de tvärställda omringande banden.

Apelviken Lilja 33028 detalj.jpg

Jag är av den uppfattningen att det finns inte en vägg som inte blir finare med en tapet. Men i vissa rum passar det inte med stora mönster utan man behöver mer något som uppfattas som en enfärgad yta. För det ändamålet designade jag Lilja. Tapeten är en lek med klassiska “Fleur de Lis” (fransk lilja) men istället för en blomma med två kronblad som faller utåt är det en liten bukett med tulpaner hopbundna av ett litet glänsande band som utgör själva den franska liljan. Just det här mönster har jag färgsatt i fem olika kulörer som fint harmonierar med alla de mer kraftfulla tapeterna i kollektionen.

Apelviken Pomona 33014.jpg

Det sjätte mönstret i kollektionen heter Pomona och berättar egentligen hela berättelsen om kollektionen Apelviken. På väggen växer äppleträd brevid päronträd och det blir till en hel fruktträdgård. Min absoluta favorit i kollektionen är det här mönstret men i färgställningen som har både guldäpplen och silverpäron.

Apelviken Pomona 33013 Lilja 33028.jpg

Nu när jag har avslöjat min fascination för både Dalarna och det dekorativa 1900-talets början så kanske du kan detektera de små referenser som galet begåvade stylisten AnnaCate har petat in i miljöerna som små ledtrådar och som sedan förevigats av den alltid lika genialiska fotografen Tove Hedvig? Kan du se dem?

// Hanna

P.S Om du är nyfiken och vill lära dig måla med gouache så vill jag passa på att tipsa om min onlinekurs “Kickstarta Din Kreativitet”, där visar och lär jag ut hur jag använder gouache, akvarell och bläck när jag målar. Och om du är sugen på att lära dig rita mönster så som jag gör så kan jag tipsa om att lördagen den 27 oktober så har jag en workshop kl 13:30-16:30 i Göteborg, mer info om det senare. D.S

MORGONGÅVA-VÅRENS TAPETKOLLEKTION I SAMARBETE MED MIDBEC WALLPAPERS

Hanna Wendelbo

Morgongåva_wallpaper_Maj_HannaWendelbo

Morgongåva - En gåva, varje morgon, så gick tankarna när jag ritade vårens tapetkollektion för Midbec Wallpapers. Från och med idag den 14 mars finns den ute i färgfackhandeln. Rullarna ligger redo och bara väntar på att få klättra upp på väggarna och sprida blomsterlycka året om!

Trädgården är platsen där allt börjar. Att få se saker växa upp från frön ur jorden betyder lika mycket och är lika viktigt för mig som att se mönster växa fram på pappret med penna och pensel. Jag ser en stor likhet i processen, från att så mina fröer och se dem gro till penseldragen på mitt akvarellblock ta form.

Kollektionen Morgongåva är en hyllning till ljuset och växandet i ordet alla former. Mönstren och färgerna ger framtidstro och hopp genom den ljusa färgsättningen och de spirande formerna. Tapeterna har i flera fall lånat sina namn från de månader då växtligheten stoltserar som mest. Man kan se kollektionen som ett hopp om ny energi men också som ögonblickbilder för varje blommande månad. Något som man verkligen vill omge sig med året om. En ny gåva varje morgon.

De otroligt vackra interiörbilderna har AnnaCate stylat och ToveHedvig har fotat, så tacksam över att få jobba med detta kreativa team som tolkar tankarna med mönsterna till så vackra hem där jag bara vill flytta in.

Morgongåva består av 31 artiklar fördelat på 8 olika mönster och kostar från 659kr/rulle. Du hittar kollektionen i din närmsta tapetbutik. Vill du veta vad tapeterna på bilderna heter kika in hos Midbec Wallpapers där du hittar all information om Morgongåva.

Har du hittat någon favorit ännu?

// Hanna

Om du är nyfiken på hur skissprocessen såg ut så hittar du den HÄR.

 Maj

Maj

 Stella

Stella

Morgongåva_Maj_27022_53x53HD.jpg
Morgongåva_Stella_blush_27028.jpg
 Vera

Vera

 Julia

Julia

Morgongåva_Julia_27009_53x53.jpg
Morgongåva_Julia_27008_53x53.jpg
Morgongåva_Julia_27010_53x53.jpg
Morgongåva_Julia_HannaWendelbo.jpg
Morgongåva_August_27017_53x53HD.jpg
 Stella och August

Stella och August

Morgongåva_August_27015_53x53HD.jpg
 Junis

Junis

 Sture

Sture

 Stella

Stella

 August

August

 Ruben

Ruben

 Vera

Vera